প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওগস্ত ২৮দা প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা শেমজিল্লবা জলিয়ানৱলা বাঘ স্মারক্কী কমপ্লেক্স লৈবাক অসিদা কত্থোক্লগনি
স্মারক্তা শারিবা ম্যুজিয়ম গেলরীশিং অদুসু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গারগনি
26 AUG 2021 6:36PM by PIB Imphal
ওগস্ত ২৮, ২০২১গী নুমিদাংগী পুং ৬:২৫ তাবা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা নৌনা শেমজিল্লবা জলিয়ানৱলা বাঘ স্মারক্কী কমপ্লেক্স লৈবাক অসিদা কত্থোক্লগনি৷ স্মারক্তা শারিবা ম্যুজিয়ম গেলরীশিং অদুসু মহাক্না শঙ্গারগনি৷ কমপ্লেক্স অসি অপগ্রেদ তৌননবা সরকার অসিনা লৌখৎলিবা দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিং অদুসু থৌরম অসিদা উৎলগনি৷
পাংথোক্লিবা ইনিসিয়েতিবশিং
দরকার লৈরুদ্রবা অমসুং শিজিন্নদ্রবা বিল্দিংশিং অমুক হন্না শিজিন্নদুনা ম্যুজিয়ম গেলরী মরি শেমগৎখ্রে৷ গেলরীশিং অসিনা প্রোজেক্সন মেপ্পিং, ৩দি রিপ্রজেন্তেসন, আর্ত অমসুং স্কল্পচরেল ইন্সতোলমেন্তশিং য়াওনা ওদিও-বিজ্যুল তেক্নোলোজী পুনশিন্নদুনা মতম অদুদা পঞ্জাবতা থোকখিবা থৌদোকশিংগী হিস্তোরিকেল ভেল্যুশিং অদু উৎলি৷
১৯১৯গী এপ্রীল ১৩দা থোকখিবা থৌদোকশিং উৎননবা সাউন্দ অমসুং লাইত শো অমা শেমখ্রে৷
কমপ্লেক্স অসিদা দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব কয়ামরোম পাংথোকখ্রে৷ প়ঞ্জাবকী লোকেল আর্কিতেকচর স্তাইল অসি ইন্দুনা হেরিতেজ শেমগৎ-শাগৎপগী থবক থৌরমশিং পাংথোকখ্রে৷ শাহীদি গুহা অদু অমুক হন্না তোখায়বা সুপর স্ত্রকচর অমদা শেমজিন্দুনা হান্নগী মওংদা থমখ্রে৷ বাঘগী খ্বাইদগী মরু ওইবা ফ্লেম মোনুমেন্ত অদু শেমজিনখ্রে অমসুং হান্নগী মওংদা অমুক হন্না থমখ্রে, ইশিংগী ইপাক্তা থরোগী পুখ্রি ওনখ্রে, অমসুং নেভিগেবিলিতী হেন্না ফহন্নবগীদমক লম্বীশিং হেন্না পাকথোক-চাওথোকহনখ্রে৷
চত্থোক-চশিন তৌবগী লম্বীশিং চান্নবা সিগনেজশিংগা লোইননা শেমজিনখিবা; স্ত্রাতিজিক স্পোতশিং মশক-মঙাল থোকহনখিবা; নেতিব প্লান্তেসনগা লোইননা লেন্দস্কেপিং অমসুং হার্দস্কেপিং তৌখিবা; অমসুং গার্দেন অদু শিনবা থুংনা ওদিও নোদশিং ইন্সতোল তৌখিবা য়াওনা হৌজিক মতমগী তোঙান তোঙানবা অমসুং অনৌবা পোৎলমশিং হাপচিনখ্রে৷ অদুগা, সালবেসন গ্রাউন্দ, অমর জ্যোত অমসুং ফ্লেগ মাস্তকীদমক অনৌবা মফমশিং শেমগৎখ্রে৷.
কল্চরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, কল্চরগী রাজ্যগী মন্ত্রীশিং, পঞ্জাবকী রাজ্যপাল অমসুং মুখ্য মন্ত্রী; হরিয়ানা, উত্তরখন্দ অমসুং হিমাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিং; পঞ্জাবকী লোক সভা অমসুং রাজ্য সভাগী এম.পি. পুম্নমক, জলিয়ানৱলা বাঘ নেস্নেল মিমোরিএল ত্রস্তকী মেম্বরশিং, অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়ারগনি৷

Prime Minister's Office
PM to dedicate renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation on 28th August
PM to also inaugurate Museum Galleries at the Smarak
26 AUG 2021 6:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate the renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation on 28th August, 2021 at 6:25 PM via video conferencing. He will also inaugurate museum galleries developed at the Smarak. The event will also showcase the multiple development initiatives taken by the government to upgrade the complex.
Initiatives undertaken
Four Museum galleries have been created through adaptive reuse of redundant and underutilised buildings. The galleries showcase the historical value of events that unfolded in Punjab during that period, with the fusion of audio-visual technology, including projection mapping and 3D representation, as well as art and sculptural installations.
A Sound & Light show has been set up to display the events that happened on 13th April, 1919.
Multiple development initiatives have been undertaken at the complex. Elaborate heritage restoration works have been carried out in sync with the local architectural style of Punjab. The Shaheedi well has been repaired and restored with a redefined super structure. The heart of the Bagh, the flame monument, has been repaired and restored, water body rejuvenated as a lily pond, and the pathways made broader for better navigability.
Several new and modern amenities have been added, including redefined paths of movement with appropriate signages; illumination of strategic spots; landscaping and hardscaping with native plantation; and installation of audio nodes throughout the garden. Also, newer areas have been developed for housing the Salvation Ground, Amar Jyot and Flag Mast.
Union Minister of Culture, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Ministers of State for Culture, Governor and Chief Minister of Punjab; Chief Ministers of Haryana, Uttarakhand and Himachal Pradesh; all Lok Sabha and Rajya Sabha MPs from Punjab, members of Jallianwala Bagh National Memorial Trust, among others, will be present on the occasion.