ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୋମନାଥର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଭାରତୀୟ ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବର ପୁନରୁତ୍‌ଥାନ ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଣିପାତ
ବିଶ୍ୱନାଥଠାରୁ ସୋମନାଥ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁ ମନ୍ଦିରର ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ ପାଇଁ ସେ ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକରଙ୍କୁ କଲେ ସ୍ମରଣ
ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ସହ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଗରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଖୋଜ୍ ସବୁ ସମୟରେ ରହି ଆସିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଧ୍ୱଂସକାରୀ ଶକ୍ତି ବା ଆତଙ୍କବଳରେ ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସବୁବେଳେ ଅସ୍ଥାୟୀ, ଏହାର ସ୍ଥିତି କେବେ ବି ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଓ ଅଧିକ ଦିନ ଧରି ମାନବିକତାକୁ ବଳି ଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏକ ସତ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ କେତେକ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲେ ତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସେପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ଉଦ୍ରେକ ନେଇ ଭୟଭୀତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ଅନେକ କଠିନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଅମାୟିକ ବିଚାରଧାରା ଦ୍ୱାରା ଚାଲିଛି । ଆଧୁନିକ ଭାରତରେ ରାମମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଏହାର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ପ୍ରମାଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଇତିହାସ ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସାରମର୍ମ ହେଲା ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଚାରିଧାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶକ୍ତିପୀଠର ପରିକଳ୍ପନା, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀର ସ୍ଥାପନା, ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଆମର ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭା
20 AUG 2021 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ସୋମନାଥଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ କେତେକର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ସୋମନାଥ ପ୍ରମୋଦ ସ୍ଥଳୀ, ସୋମନାଥ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ସୋମନାଥ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ପୁର୍ନଗଠିତ ମନ୍ଦିର । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାର୍ବତୀ ମନ୍ଦିରର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଲାଲକୃଷ୍ଣ ଆଡଭାନୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭକ୍ତଗଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବର ପୁନରୁଥାନ ନିମନ୍ତେ ଅସାଧାରଣ ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନ ଚେତନା ସହ ସଂଯୋଗ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଆମେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଉଦ୍ୟମକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଏକ ନୂତନ ରୂପ ଦେଇଛି । ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କଠାରୁ ସୋମନାଥଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମନ୍ଦିରର ପୁନର୍ବନ୍ୟାସ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଦେଶ ତାଙ୍କର ଜୀବନାଦର୍ଶ ଓ ଆଧୁନିକତାକୁ ପାଥେୟ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହୋଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଐକ୍ୟର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ କଚ୍ଛର ରୂପାନ୍ତରୀକରଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦେଶରେ ଆଧୁନିକତା ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଯୋଡା ଯିବାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ରହିଛି । ଧାର୍ମିକସ୍ଥଳୀକୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ଯୁଗେ ଯୁଗେ ରହି ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ- ଭଗବାନ ଶିବ ସଂହାର ଓ ଧ୍ୱଂସ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ଓ ସୃଷ୍ଟି ସର୍ଜନା କରିଥାନ୍ତି । ଶିବ, ଅସୀମ, ସେ ଚିରନ୍ତର, ତାଙ୍କୁ କଳନା କରି ହେବ ନାହିଁ । “ଶିବଙ୍କ ଉପରେ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଆମର ଅସୀମ ସ୍ଥିତିକୁ ସୂଚାଇବା ସହ ସମୟର ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନକୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ପରମ ଆରାଧ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ଇତିହାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରମ୍ବାର ମନ୍ଦିର ଧ୍ୱସଂ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ କିପରି ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ପୁଣି ଛିଡା ହୋଇଛି ତା’ର ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ଯେ ପ୍ରବଞ୍ଚନା ଦ୍ୱାରା ପରାଜିତ ହୁଏ ନାହିଁ କି ବିଶ୍ୱାସ ଆତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭୂଲୁଣ୍ଠିତ ହୁଏ ନାହିଁ । “ଯେଉଁ ବିଧ୍ୱଂସକାରୀ ଶକ୍ତି ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଅସ୍ଥାୟୀଭାବେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତି ସତ, ମାତ୍ର ଏହା କେବେ ବି ସ୍ଥାୟୀ ହୁଏନା ।
ଏହା ମାନବତ୍ୱକୁ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ବୋକା ରଖିପାରେ ନାହିଁ । ଏକଥା ଯେତେବେଳେ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଭାଙ୍ଗୁଥିଲେ ତାହା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ଏହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ସମ୍ପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯୋଗୁଁ ସଂତ୍ରସ୍ଥ ହୋଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପୁନନିର୍ମାଣ କରି ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦୃଢ ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଆଦର୍ଶ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ବାବୁ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏବଂ କେ.ଏମ ମୁନ୍‌ସୀଙ୍କ ଭଳି ମହାମାନବଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଭାରତବର୍ଷର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ପରିଶେଷରେ ୧୯୫୦ ମସିହାରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମିତ ହେଲା । ଅନେକ କଠିନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଦେଶ ଅମାୟିକ ପନ୍ଥାର ଆଶ୍ରୟ ନେଇଛି । ଏ ଦିଗରେ ଆଧୁନିକ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ରାମମନ୍ଦିର ହେଉଛି ଏକ ଉଜ୍ଜଳ ମାଇନଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆମକୁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାକୁ ହେଲେ ଇତିହାସରୁ ଶିଖି ବର୍ତ୍ତମାନର ବିକାଶ ଘଟାଇବାକୁ ହେବ । ତାଙ୍କର ମନ୍ତ୍ର ‘ଭାରତ ଯୋଡୋ’ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ସଂଯୋଗ ନୁହଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାବନାର ସଂଯୋଗ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଅତୀତକୁ ଆଧାର କରି ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ “ଇତିହାସର ଆମ ପାଇଁ ସାରାଂଶ ଓ ବିଶ୍ୱାସ ହେଲା ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌‌, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ । ଦେଶର ଐକ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଶାର ଭୂମିକା ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୋମନାଥ ଓ ନାଗେଶ୍ୱର ପଶ୍ଚିମରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୂର୍ବରେ ବୈଦ୍ୟନାଥ, ଉତ୍ତରରେ ବାବା କେଦାରନାଥ ଓ ଏକବାର ଦକ୍ଷିଣରେ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥିବା ଦ୍ୱାଦଶ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ସମଗ୍ର ଭାରତ ବର୍ଷକୁ ଯୋଡିଥାଏ । ସେହିପରି ଆମର ଚାରିଧାମ, ଆମ ଶକ୍ତିପୀଠର ପରିକଳ୍ପନା ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଥିବା ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଆମ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆମର ଆତ୍ମର ସ୍ପନ୍ଦନ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ପ୍ରତୀକ ।”
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ବଳରେ ଦେଶର ଏକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରି ଦେଶ ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରୁଛି । ରାମାୟଣ ବ୍ୟାପକତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାମଭକ୍ତମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳର ଖୋଜ ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ପ୍ରଭୁ ରାମଚନ୍ଦ୍ର ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷର ବୋଲି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ସାର୍କିଟ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ସେ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୫ଟି ବିଷୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଫଳରେ ଅନେକ ଅବହେଳିତ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । କେଦାରନାଥ ଭଳି ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ଚାରିଧାମରେ ସୁଡଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ, ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରୟୋଗ ଯୋଗୁଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଘୋଷିତ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନାରେ ୪୦ଟି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ୧୫ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଶହେ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତିନିଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଜରିଆରେ କେବଳ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯୋଡୁ ନାହିଁ ବରଂ ଅଗ୍ରଗତି ପଥରେ ଚାଲିଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଭ୍ରମଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱରେ ୬୫ ସ୍ଥାନରେ ଥିବାବେଳେ ୨୦୧୫ରେ ୩୪ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି ।
ସୋମନାଥ ରମଣୀୟ ସ୍ଥଳୀ ୪୭କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ପୁରାତନ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ଭଗ୍ନାଂବଶେଷକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଅବିକଳ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଶୈଳୀରେ ଏହା କରାଯାଇଛି । ୩.୫କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏହାକୁ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ମନ୍ଦିର ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଉଛି, କାରଣ ଇନ୍ଦୋର ରାଣୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ଏହାର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରାଚୀନ ମନ୍ଦିର ଧ୍ୱଂସ ସ୍ତୁପରେ ପରିଣତ ହେବା ଆଗରୁ ସେ ଏହାର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଇଥିଲେ । ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହାର ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବେ ପୁନନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ପାର୍ବତୀ ମନ୍ଦିର ୩୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବା ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି । ଗର୍ଭଗୃହ ଓ ନୃତ୍ୟମଣ୍ଡପ ସହ ଏହି ମନ୍ଦିର ସୋମପୁର ସଲାସ ଶୈଳୀରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of multiple projects in Somnath
Bows to Sardar Patel who showed indomitable will power for the revival of India’s ancient glory
Remembered LokmataAhilyabai Holkar who renovated several temples from Vishwanath to Somnath
It has been demand of every time period that we look for new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy: PM
The destructive powers, the thinking that tries to establish an empire on the basis of terror, may dominate temporarily, but, its existence is never permanent, it cannot suppress humanity for a long time. This was true when some attackers were demolishing Somnath, it is equally true even today, when the world is apprehensive of such ideologies: PM
The Country is moving towards amicable solutions of difficult problems. A bright pillar of the glory of modern India is coming up in the form of Ram Mandir: PM
For us essence of history and faith is SabkaSaath, Sabka Vikas, SabkaVishwas and SabkaPrayas: PM
Arrangement of our four dhams, the concept of our Shaktipeeths, the establishment of different pilgrimages in different corners of our country, this outline of our faith is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat': PM
Country is reviving the ancient glory by building modern infrastructure: PM
20 AUG 2021 1:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects in Somnath, Gujarat today via video conferencing. The projects inaugurated include the Somnath Promenade, Somnath Exhibition Centre and reconstructed temple precinct of Old (Juna) Somnath. The Prime Minister also laid the foundation stone of Shree Parvati Temple during the event. Shri Lal Krishan Advani, Union Home Minister, along with CM and Deputy CM of Gujarat were present on the occasion.
Congratulating the devotees all over the world, the Prime Minister paid tribute to Sardar Patel who showed indomitable will power for the revival of India’s ancient glory. Sardar Patel linked Somnath Mandir with independent spirit of independent India. Shri Modi said that it is ‘our good fortune that we are taking forward the efforts of Sardar Saheb in the 75th year of Independence and imparting new splendour to Somnath Temple. The Prime Minister also remembered LokmataAhilyabai Holkar who renovated several temples from Vishwanath to Somnath. Country is moving forward taking inspiration from the blend of modernity and tradition in her life, said the Prime Minister.
The Prime Minister said that in initiatives like Statue of Unity and transformation of Kachch, Gujarat has seen from the close quarters, the results of linking modernity with tourism. ‘It has been demand of every time period that we look for new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy” the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister said that Lord Shiva gives rise to development and creativity amidst annihilation and destruction. Shiv is unending, can’t be expressed and eternal. ‘Our faith in Shiva makes us aware of our existence beyond the limits of time, gives us the strength to face the challenges of time’, said the Prime Minister.
Reflecting on the history of the revered temple, the Prime Minister recalled the repeated destruction of the temple and how the temple rose after every attack. ‘It is a symbol of the belief that truth can’t be defeated by falsehood and faith can’t be crushed by terror.’ “The destructive powers, the thinking that tries to establish an empire on the basis of terror, may dominate temporarily, but, its existence is never permanent, it cannot suppress humanity for a long time. This was true when some attackers were demolishing Somnath, it is equally true even today, when the world is apprehensive of such ideologies.”, the Prime Minister insisted.
The Prime Minister said that reconstruction of Somnath temple to grand renovation is due to centuries of strong will and ideological continuity. ‘Great men like Rajendra Prasad ji, Sardar Patel and KM Munshi faced difficulties for this campaign even after independence. Still, finally Somnath Mandir got established as divine pillar of modern India in 1950. The Country is moving towards amicable solutions of difficult problems. A bright pillar of the glory of modern India is coming up in the form of Ram Mandir’, he said
He said the our thinking should be to learn from history to improve our present and create a new future. Referring to his mantra of ‘Bharat Jodo Andolan’, Shri Modi said that this is not just geographical connectivity but connect in thoughts also. ‘This also is a pledge for connecting the building of future India with our past’, said the Prime Minister. The Prime Minister said “For us essence of history and faith is SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka, Vishwas and SabkaPrayas”.The Prime Minister highlighted the role of the faith and belief system in the underscoring the unity of India. He said ‘From Somnath and Nageshwar in the west to Vaidyanathin the east, from Baba Kedarnath in the north to Shri Rameshwar, at the extreme southern end of India, these 12 Jyotirlingas serve to connect the whole of India.Similarly, the arrangement of our four dhams, the concept of our Shaktipeeths, the establishment of different pilgrimages in different corners of our country, this outline of our faith is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.’
Continuing with the role of spirituality in strengthening the unity of the nation, the Prime Minister dwelled upon the national and international potential of tourism and spiritual tourism. He said that the country is reviving the ancient glory by building modern infrastructure. He gave example of Ramayana circuit which is apprising the Ram Bhakts about new places related to lord Ram and making them feel how Lord Ram is entire India’s Ram. Similarly Buddha Circuit providing facilities to the devotees from world over. The Prime Minister informed that Tourism Ministry is developing tourist circuits on 15 themes under Swadesh Darshan Scheme, creating opportunities for tourism in neglected areas. Developments in hilly area like Kedarnath, tunnel and highways for Char Dhams, development work in Vaishnao Devi, high-tech infrastructure in the Northeast are bridging the distances. Similarly, under PRASHAD Scheme, announced in 2014, is developing 40 major places of pilgrimage out of which, 15 are already completed. In Gujarat, work is on for three projects worth over 100 crore. Attention is being paid to connect the places of pilgrimages. The Prime Minister said that the country is not only connecting common citizens through tourism but is moving forward too. ‘The Country has moved from 65th place in 2013 on Travel & Tourism Competitiveness Index to 34th place in 2019.
The Somnath Promenade has been developed under PRASHAD (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) Scheme at a total cost of over ₹ 47 crore. The Somnath Exhibition Centre, developed in the premises of ‘Tourist Facilitation Centre’, displays the exhibits from dismantled parts of old Somnath temple and its sculptures having Nagar style temple architecture of old Somnath.
The reconstructed temple precinct of Old (Juna) Somnath has been completed by Shree Somnath Trust with a total outlay of ₹ 3.5 crore. This temple is also referred to as AhilyabaiTemple since it was built by Queen Ahilyabai of Indore, when she found that the old temple was in ruins. The entire old temple complex has been holistically redeveloped for the safety of pilgrims and with augmented capacity.
Shree Parvati Temple is proposed to be constructed with a total outlay of ₹ 30 Cr. This will include temple construction in Sompura Salats Style, development of GarbhaGriha and Nritya Mandap.