প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মহোবাৰ পৰা উজ্জ্বলা ২.০ মুকলি কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বুন্দেলখণ্ড ভূমিৰ আন এজন পুত্ৰ মেজৰ ধ্যান চান্দ বা দাদা ধ্যান চান্দক স্মৰণ কৰা হৈছিল
উজ্জ্বলা যোজনাই বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে, বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ বাবে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
উজ্জ্বলা যোজনাই ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্য, সুবিধা আৰু সশক্তিকৰণৰ সংকল্পক গুৰুত্বপূৰ্ণ গতি প্ৰদান কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
গৃহ, বিদ্যুৎ, পানী, শৌচালয়, গেছ, ৰাস্তা, চিকিৎসালয় আৰু বিদ্যালয়ৰ দৰে প্ৰাথমিক সুবিধা কেবা দশক আগতে উপলব্ধ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন: প্ৰধানমন্ত্ৰী
উজ্জ্বলা ২.০ আঁচনিয়ে লাখ লাখ প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক পৰিয়ালক সৰ্বাধিক লাভান্বিত কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জৈৱ ইন্ধন হৈছে ইন্ধনৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, দেশৰ বিকাশ আৰু গাওঁসমূহৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অধিক সক্ষম ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণত ভগ্নীসকলৰ এক বিশেষ ভূমিকা থাকিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
10 AUG 2021 3:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ মহোবাত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে এলপিজি সংযোগ হস্তান্তৰ কৰি উজ্জ্বলা ২.০ (প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনা- পিএমইউৱাই) মুকলি কৰে। অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উজ্জ্বলাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাখী বন্ধনৰ পূৰ্বে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভগ্নীসকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ অত্যন্ত আনন্দিত। তেওঁ কয় যে উজ্জ্বলা যোজনাৰ দ্বাৰা যিসকল লোকৰ জীৱন আলোকিত হৈছে তেওঁলোকৰ সংখ্যা অভূতপূৰ্ব আৰু তেওঁলোকৰ বহু সংখ্যক মহিলা। এই আঁচনিখন ২০১৬ চনত উত্তৰ প্ৰদেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পথপ্ৰদৰ্শক মঙ্গল পাণ্ডেৰ ভূমিৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে আজি উজ্জ্বলাৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণটো উত্তৰ প্ৰদেশৰ বীৰভূমি-মহোবাৰ পৰাও মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ বুন্দেলখণ্ড মাটিৰ আন এজন পুত্ৰ মেজৰ ধ্যান চান্দ বা দাদা ধ্যান চান্দৰ কথা মনত পেলাইছিল। তেওঁ কৈছিল যে দেশৰ সৰ্বোচ্চ ক্ৰীড়া বঁটা এতিয়া মেজৰ ধ্যান চান্দ খেল ৰত্ন বঁটা হিচাপে নামাকৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কৈছিল যে এইটোৱে লাখ লাখ লোকক অনুপ্ৰাণিত কৰিব যিসকলে খেলখনত আগবাঢ়িব বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে ঘৰ, বিদ্যুৎ, পানী, শৌচালয়, গেছ, ৰাস্তা, চিকিৎসালয় আৰু বিদ্যালয়হৈছে দেশবাসীয়ে বহু দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিব লগা প্ৰাথমিক প্ৰয়োজনীয়তা। এনে ধৰণৰ বহুতো বস্তু দশকৰ আগতে দেশবাসীৰ বাবে উপলব্ধ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। তেওঁ কয় যে আমাৰ ছোৱালীবোৰে প্ৰথম ঘৰ আৰু পাকঘৰ সম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধান হ'লেহে ঘৰ আৰু পাকঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ গৈ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত এক ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াব পাৰিব। সেয়েহে, যোৱা ৬-৭ বছৰত, চৰকাৰে এনে প্ৰতিটো সমাধানৰ বাবে মিছন মোডত কাম কৰিছে। তেওঁ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে নিৰ্মাণ কৰা কোটি কোটি শৌচালয়ৰ দৰে বহুতো সাফল্য গণনা কৰে; দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বাবে ২ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ, তাৰে বেছিভাগ মহিলাৰ নামত; গ্ৰাম্য পথ; ৩ কোটি পৰিয়ালে বিদ্যুৎ সংযোগ লাভ কৰে; আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত, ৫০ কোটি লোকক চিকিৎসাৰ বাবে ১০ কোটি টকালৈকে আৱৰণ দিয়া হৈছে। মাতৃ বন্দনা যোজনাৰ অধীনত গৰ্ভাৱস্থাৰ সময়ত টিকাকৰণ আৰু পুষ্টিৰ বাবে পোনপটীয়া ধন স্থানান্তৰ; কৰোনা কালত মহিলাসকলৰ জন ধন একাউণ্টত চৰকাৰে জমা কৰা ৩০,০০০ কোটি অংশ; জল জীৱন মিছনৰ অধীনত, আমাৰ ভগ্নীসকলে পাইপৰ পৰা পানী পাইআছে। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিসমূহে মহিলাসকলৰ জীৱনত এক ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আনিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উজ্জ্বলা যোজনাই ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্য, সুবিধা আৰু সৱলীকৰণৰ এই সংকল্পক এক ডাঙৰ উৎসাহ প্ৰদান কৰিছে। আঁচনিখনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত ৮ কোটি দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, জনজাতীয় পৰিয়ালক বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে আমি কৰোনা যুগত দেখিছোঁ যে এই বিনামূলীয়া গেছ সংযোগে কিমান লাভান্বিত হৈছে। উজ্জ্বলা আঁচনিয়ে এলপিজি গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ বহুগুণে সম্প্ৰসাৰণ নিশ্চিত কৰিছে। যোৱা ৬-৭ বছৰত ১১০০০ ৰো অধিক এলপিজি বিতৰণ কেন্দ্ৰ খোলা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত এই কেন্দ্ৰসমূহৰ সংখ্যা ২০১৪ চনত ২,০০০ ৰ পৰা ৪,০০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি ১০০ শতাংশ গেছ ৰ আৱৰণৰ ওচৰত আছোঁ কিয়নো ২০১৪ চনৰ মুঠ গেছ সংযোগৰ সংখ্যাতকৈ যোৱা ৭ বছৰত অধিক গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে।
তেওঁ কৈছিল যে সমগ্ৰ উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বুন্দেলখণ্ডকে ধৰি অন্যান্য ৰাজ্যৰ বহুলোক কামৰ বাবে গাওঁৰ পৰা চহৰ বা আন ৰাজ্যলৈ স্থানান্তৰিত হৈছিল। তাত, তেওঁলোকে বাসস্থানৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'ব লাগিব। তেওঁ কৈছিল যে উজ্জ্বলা ২.০ আঁচনিয়ে এনে লাখ লাখ পৰিয়ালক সৰ্বাধিক সকাহ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কৈছিল যে এতিয়া আন ঠাইৰ এই শ্ৰমিকসকলে বাসস্থানৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে স্তম্ভৰ পৰা ডাকলৈ ভ্ৰমণ কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। তেওঁ কৈছিল যে প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলৰ সততাৰ ওপৰত চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। গেছ সংযোগ এটা পাবলৈ, আপুনি কেৱল আপোনাৰ ঠিকনাৰ বিষয়ে নিজেই লিখিব লাগিব।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে পাইপৰ জৰিয়তে বৃহৎ পৰিমাণৰ গেছ প্ৰদানৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। তেওঁ কয় যে পিএনজি চিলিণ্ডাৰৰ তুলনাত যথেষ্ট সস্তা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশকে ধৰি পূৱ ভাৰতৰ কেইবাখনো জিলাত পিএনজি প্ৰদানৰ কাম দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি ছে। প্ৰথম পৰ্যায়ত, উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৫০ খনতকৈও অধিক জিলাৰ ১২ লাখ পৰিয়ালক সংযোগ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আমি লক্ষ্যৰ খুব ওচৰত আছোঁ, তেওঁ কয়।
জৈৱ ইন্ধনৰ লাভালাভসন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জৈৱ ইন্ধন কেৱল এক পৰিষ্কাৰ ইন্ধন নহয়, ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ইঞ্জিন, দেশৰ উন্নয়নৰ ইঞ্জিন আৰু গাওঁ উন্নয়নৰ ইঞ্জিনৰ গতি বৃদ্ধি কৰাৰ এক মাধ্যম। তেওঁ কয় যে জৈৱ ইন্ধন হৈছে এক শক্তি যাক আমি ঘৰুৱা আৰু খেতিৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা, উদ্ভিদৰ পৰা, বেয়া পচা শস্যৰ পৰা প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰোঁ। তেওঁ লগতে কয় যে আমি যোৱা ৬-৭ বছৰত ১০ শতাংশ মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যৰ অতি ওচৰলৈ আহিছো। আগন্তুক ৪-৫ বছৰত, আমি ২০ শতাংশ মিশ্ৰণৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। যোৱা বছৰ উত্তৰ প্ৰদেশত ৭০০০ কোটি টকাৰ ইথানল ক্ৰয় কৰা হৈছে। ৰাজ্যখনত কেইবাটাও ইথানল আৰু জৈৱ ইন্ধন সম্পৰ্কীয় গোট স্থাপন কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত, কুঁহিয়াৰৰ অৱশিষ্টাংশৰ পৰা সংকুচিত জৈৱ গেছ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে চিবিজি প্ৰকল্পৰ এটা গোট স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া ৭০ খন জিলাত চলি আছে। 'পাৰালী'ৰ পৰা জৈৱ ইন্ধন তৈয়াৰ কৰিবলৈ বদাউন আৰু গোৰখপুৰত উদ্ভিদ স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশখনে এতিয়া মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰাতকৈ উন্নত জীৱনৰ সপোন পূৰণৰ দিশত আগবাঢ়িছে। আমি পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰত এই শক্তি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আমি একেলগে এক সক্ষম ভাৰতৰ এই সংকল্প প্ৰমাণ কৰিব লাগিব। ভগ্নীসকলে ইয়াত এক বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ গৈ আছে।
https://youtu.be/p7SiuR4e8fo

Prime Minister's Office
PM launches Ujjwala 2.0 from Mahoba Uttar Pradesh
Remembers another son of the soil of Bundelkhand, Major Dhyan Chand or Dadda Dhyan Chand
Number of people, especially women whose lives have been illuminated by the Ujjwala Yojana is unprecedented: PM
Resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana: PM
Basic amenities such as Housing, Electricity, Water, Toilet, Gas, Roads, Hospital and School could have been addressed decades ago: PM
Ujjwala 2.0 scheme will give maximum benefit to lakhs of migrant labour families: PM
Biofuel is the engine of self-reliance in fuel, development of the country and development of the villages: PM
Sisters are going to have a special role in the achieving the resolve of more capable India:PM
10 AUG 2021 3:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Ujjwala 2.0 (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana - PMUY) by handing over LPG connections, at Mahoba Uttar Pradesh today via video conferencing. During the event, the Prime Minister interacted with beneficiaries of the Ujjwala.
Addressing the event, the Prime Minister said he was delighted to address the sisters of UP ahead of Raksha Bandhan. He said the number of people, especially women whose lives have been illuminated by the Ujjwala Yojana is unprecedented. This scheme was launched in 2016 from Ballia in UP, from the land of Mangal Pandey, the pioneer of the freedom struggle. He said today the second edition of Ujjwala is also launched from UP’s Veerbhoomi - Mahoba. He remembered another son of the soil of Bundelkhand, Major Dhyan Chand or Dadda Dhyan Chand. He said the name of the country's highest sports award is now named as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. He said this will inspire lakhs of people who want to pursue sports.
The Prime Minister lamented that the countrymen had to wait for decades for getting many basic amenities such as Housing, Electricity, Water, Toilet, Gas, Roads, Hospital and School. Many of such things could have been addressed decades ago. He said that our daughters will be able to come out of the house and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to house and kitchen are solved first. Therefore, in the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues on a mission mode. He listed many such interventions like crores of toilets being built across the country under Swachh Bharat Mission; more than 2 crore houses for poor families, mostly, in the names of women; rural roads; 3 crore families got electricity connection; Ayushman Bharat is giving 50 crore people cover for upto 5 lakh rupees worth of medical treatment; direct money transfer for vaccination and nutrition during pregnancy under MatruVandana Yojana; 30 thousand crore rupees were deposited by the government in the Jan Dhan Account of women during Corona period; Our sister are getting piped wanted under Jal Jeevan Mission. He said that these schemes have brought massive transformation in the lives of women.
The Prime Minister noted that the resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana. In the first phase of the scheme, 8 crore poor, dalit, deprived, backward and tribal families were given free gas connections. He said the benefit of this free gas connection was felt in the era of the Corona pandemic. Ujjawala Yojana has led to manifold expansion of LPG gas infrastructure. During the last 6-7 years more than 11 thousand LPG distribution centres have been opened. In UP the number of these centres increased to 4 thousand from 2 thousand in 2014. The Prime Minister said that we are very near the cent percent gas coverage as during the last 7 years more gas connections have been given tha were there in 2014.
Many, he continued, from all over UP and other states including Bundelkhand, migrated from village to city or to other states for work. There they face the problem of address proof. He said that Ujjwala 2.0 scheme will give maximum benefit to lakhs of such families. He added that now these workers from other places need not run from pillar to post for address proof. He said the government has full faith in the honesty of the migrant workers. All one has to do is give a self-declaration of the address for getting a gas connection.
Shri Modi also said that efforts are on to provide gas through pipes at a much larger scale. He said PNG is much cheaper than cylinder and work is on to provide PNG in many districts of eastern India including in UP. In the first phase, a target has been to connect 12 lakh households in more than 50 districts of UP. He informed that we are very near to
Speaking about the benefits of Biofuel, the Prime Minister said Biofuel is not just a clean fuel, rather it is also a medium to accelerate the engine of self-reliance in fuel, the engine of development of the country and the engine of development of the village. He added Biofuel is such an energy that we can get from household and farm waste, from plants, from spoiled grains.He informed that we are very near to our goal of 10 per cent blending in the last 6-7 years and we are moving towards 20 per cent blending in next 4-5 years. In Uttar Pradesh, during the last year, 7 thousand crore worth of ethanol was purchased. Many ethanol and biofuel related units were established in the state. Process for establishing units for making compressed biogas from sugarcane waste, CBG plants is going on in 70 districts of the state. Plants are coming up in Budaun and Gorakhpur for making biofuel from ‘parali’.
The Prime Minister said now the country is moving towards fulfilling the dream of a better life, from the fulfillment of basic amenities. We have to increase this potential manifold in the coming 25 years. Together we have to prove this resolve of a capable India. Sisters are going to have a special role in this.