Prime Minister's Office
PM launches Ujjwala 2.0 from Mahoba Uttar Pradesh
Remembers another son of the soil of Bundelkhand, Major Dhyan Chand or Dadda Dhyan Chand
Number of people, especially women whose lives have been illuminated by the Ujjwala Yojana is unprecedented: PM
Resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana: PM
Basic amenities such as Housing, Electricity, Water, Toilet, Gas, Roads, Hospital and School could have been addressed decades ago: PM
Ujjwala 2.0 scheme will give maximum benefit to lakhs of migrant labour families: PM
Biofuel is the engine of self-reliance in fuel, development of the country and development of the villages: PM
Sisters are going to have a special role in the achieving the resolve of more capable India:PM
10 AUG 2021 3:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Ujjwala 2.0 (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana - PMUY) by handing over LPG connections, at Mahoba Uttar Pradesh today via video conferencing. During the event, the Prime Minister interacted with beneficiaries of the Ujjwala.
Addressing the event, the Prime Minister said he was delighted to address the sisters of UP ahead of Raksha Bandhan. He said the number of people, especially women whose lives have been illuminated by the Ujjwala Yojana is unprecedented. This scheme was launched in 2016 from Ballia in UP, from the land of Mangal Pandey, the pioneer of the freedom struggle. He said today the second edition of Ujjwala is also launched from UP’s Veerbhoomi - Mahoba. He remembered another son of the soil of Bundelkhand, Major Dhyan Chand or Dadda Dhyan Chand. He said the name of the country's highest sports award is now named as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. He said this will inspire lakhs of people who want to pursue sports.
The Prime Minister lamented that the countrymen had to wait for decades for getting many basic amenities such as Housing, Electricity, Water, Toilet, Gas, Roads, Hospital and School. Many of such things could have been addressed decades ago. He said that our daughters will be able to come out of the house and kitchen and contribute extensively in nation building only when the problems related to house and kitchen are solved first. Therefore, in the last 6-7 years, he said, the Government has worked to get solutions to various issues on a mission mode. He listed many such interventions like crores of toilets being built across the country under Swachh Bharat Mission; more than 2 crore houses for poor families, mostly, in the names of women; rural roads; 3 crore families got electricity connection; Ayushman Bharat is giving 50 crore people cover for upto 5 lakh rupees worth of medical treatment; direct money transfer for vaccination and nutrition during pregnancy under MatruVandana Yojana; 30 thousand crore rupees were deposited by the government in the Jan Dhan Account of women during Corona period; Our sister are getting piped wanted under Jal Jeevan Mission. He said that these schemes have brought massive transformation in the lives of women.
The Prime Minister noted that the resolve of health, convenience and empowerment of sisters has received great impetus from Ujjwala Yojana. In the first phase of the scheme, 8 crore poor, dalit, deprived, backward and tribal families were given free gas connections. He said the benefit of this free gas connection was felt in the era of the Corona pandemic. Ujjawala Yojana has led to manifold expansion of LPG gas infrastructure. During the last 6-7 years more than 11 thousand LPG distribution centres have been opened. In UP the number of these centres increased to 4 thousand from 2 thousand in 2014. The Prime Minister said that we are very near the cent percent gas coverage as during the last 7 years more gas connections have been given tha were there in 2014.
Many, he continued, from all over UP and other states including Bundelkhand, migrated from village to city or to other states for work. There they face the problem of address proof. He said that Ujjwala 2.0 scheme will give maximum benefit to lakhs of such families. He added that now these workers from other places need not run from pillar to post for address proof. He said the government has full faith in the honesty of the migrant workers. All one has to do is give a self-declaration of the address for getting a gas connection.
Shri Modi also said that efforts are on to provide gas through pipes at a much larger scale. He said PNG is much cheaper than cylinder and work is on to provide PNG in many districts of eastern India including in UP. In the first phase, a target has been to connect 12 lakh households in more than 50 districts of UP. He informed that we are very near to
Speaking about the benefits of Biofuel, the Prime Minister said Biofuel is not just a clean fuel, rather it is also a medium to accelerate the engine of self-reliance in fuel, the engine of development of the country and the engine of development of the village. He added Biofuel is such an energy that we can get from household and farm waste, from plants, from spoiled grains.He informed that we are very near to our goal of 10 per cent blending in the last 6-7 years and we are moving towards 20 per cent blending in next 4-5 years. In Uttar Pradesh, during the last year, 7 thousand crore worth of ethanol was purchased. Many ethanol and biofuel related units were established in the state. Process for establishing units for making compressed biogas from sugarcane waste, CBG plants is going on in 70 districts of the state. Plants are coming up in Budaun and Gorakhpur for making biofuel from ‘parali’.
The Prime Minister said now the country is moving towards fulfilling the dream of a better life, from the fulfillment of basic amenities. We have to increase this potential manifold in the coming 25 years. Together we have to prove this resolve of a capable India. Sisters are going to have a special role in this.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী মহোবাদগী উজ্বলা ২.০ হৌদোকখ্রে
বুন্দেলখন্দগী অতোপ্পা মপারি, মেজর ধ্যান চন্দ নত্ত্রগা দদ্দা ধ্যান চন্দবু নীংশিংখ্রে
উজ্বলা য়োজনানা মরু ওইনা নুপীশিংদা, মীওই কয়াগী পুন্সিবু মঙাল পীখিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি: পি.এম.
উজ্বলা য়োজনাদগী ইচে-ইচলশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা অমসুং শক্তি পীবদা চাউনা ইনোৎ হাপখি: পি.এম.
য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ, গ্যাস, লম্বী-থোং, অনা লায়েংশঙ, মহৈ তম্ফমশঙ অসিগুম্বা তঙাই ফদবশিং অসি দিকেৎ কয়াগী মমাংদা কোকহল্লম্বা য়াবনি: পি.এম.
উজ্বলা ২.০ স্কীম অসিনা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী ইমুং-মনুং লাখ কয়াদা চাউনা কান্নবা পীরগনি: পি.এম.
বাইওফ্যুল অসি থাউগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী, লৈবাক চাউখৎনবগী অমদি খুঙ্গংশিং চাউখৎনবগী ইঞ্জিন ওইরি: পি.এম.
মতিং লৈবা হেন্না তৌবা ঙম্বা ভারতকী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা ইচে-ইচলশিংগী অখন্নবা থৌদাং অমা লৌগনি: পি.এম.
10 AUG 2021 3:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা উত্তর প্রদেশকী মহোবাদা এল.পি.জি. কনেক্সনশিং খুৎশিন্দুনা উজ্বলা ২.০. (প্রধান মন্ত্রী উজ্বালা য়োজনা – পি.এম.য়ু.ৱাই.) হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা উজ্বলাগী বেনিফিসিয়রীশিংগা লোইননা ৱারী শাখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রক্ষা বন্দনগী মাংওইননা য়ু.পি.গী ইচে-ইচলশিংগী অৱাবা কোকহনবা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোঙদোকখ্রে। উজ্বলা য়োজনানা মরু ওইনা নুপীশিং, মীওই কয়াগী পুন্সিবু মঙাল পীখিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি হায়না মহাক্না হায়খ্রে। স্কীম অসি ২০১৬দা নীংতম খোঙজংগী লময়ানবা, মঙ্গল পান্দেগী পোক্নফম ওইরিবা য়ু.পি.গী বল্লিয়াদা হৌদোকখি। মহাক্না হায় ঙসি উজ্বলাগী অনিশুবা ইদিসন অসিনা য়ু.পি.গী ভীরভুমি – মহোবাদগী হৌদোকখি। মহাক্না বুন্দেলখন্দগী অতোপ্পা মপারি, মেজর ধ্যান চন্দ নত্ত্রগা দদ্দা ধ্যান চন্দবু নীংশিংখ্রে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী শান্ন-খোৎনবগী মনা অসি হৌজিক্তি মেজর ধ্যান চন্দ খেল রত্না এৱার্দ হায়না মিংথোনখ্রে। মহাক্না হায় মসিনা মীওই কয়ানা শান্ন-খোৎনবদা চংনবা ইথিল পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ, গ্যাস, লম্বী-থোং, অনা লায়েংশঙ, মহৈ তম্ফমশঙ অসিগুম্বা তঙাই ফদবা কয়া ফংনবা হোৎনবদা ইরৈবাকচাশিংনা ঙাইবা তাখি হায়না নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে। অসিগুম্বা কয়া অসি দিকেদ কয়াগী মমাংদা কোকহল্লম্বা য়াবনি। মহাক্না হায় ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা য়ুম অমসুং চাকখুমদগী মপান থোরক্তুনা লৈবাক শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌরকপা হায়বসি অহানবমক্তদা য়ুম অমসুং চাকখুমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুথোক্লবা মতমদতা ঙমগদৌরিবনি। মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৬-৭সিদা হীরম খুদিংদা মিসন মোদতা থবক তৌদুনা লাকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা অমাংশঙ করোর কয়া শাখিবা; লায়রবা ইমুং-মনুংশিংগীদমক্তা য়ুম করোর ২ হেন্না শাখ্রে, মসি অয়াম্বনা নুপীশিংগী মমিংদা শাখি; খুঙ্গংগী লম্বী-থোংশিং; ইমুং-মনুং করোর ৩না মৈ ফংখ্রে; আয়ুশ্মান ভারতনা মীওই করোর ৫০দা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী কভর তৌবা অনা লায়েং ফংহনখ্রে; মত্রুভন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোল্লিঙৈ মনুংদা তীকা থাদোক্নবা অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক চানবা হকথেংননা শেল ত্রান্সফর তৌখি; কোরোনাগী মতমদা নুপীশিংগী জন ধন একাউন্তদা সরকারনা লুপা করোর লিশিং ৩০ দিপোজিৎ তৌখি; জল জীবন মিসনগী মখাদা ইচে-ইচলশিংনা তোতি ঈশিং ফংলি হায়না অসিগুম্বা খোঙথাং কয়া মহাক্না পনখি। মহাক্না হাব স্কীমশিং অসিনা নুপীশিংগী পুন্সিদা চাউনা অওনবা পুরকখি।
প্রধান মন্ত্রী হায় ইচল-ইচেশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা অমদি মপাঙ্গল কলহন্নবগী থৌরাংদা উজ্বলা য়োজনানা চাউনা মপাঙ্গল হাপ্লি। থৌশিল অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা লায়রবা, দলিত, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থহৌরবা, ত্রাইবেল ইমুং করোর ৮দা লেম্না গেস কন্নেক্সন পীখ্রে। মহাক্না হায় মসিনা কয়া য়াম্না কান্নবা পীবগে হায়বসি ঐখোয়না কোরোনাগী মতমদা উখ্রে। উজ্বলা য়োজনা অসিনা এল.পি.জি. গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচর তাঙ্কক কয়া থোক্না চাওথোকহনবদা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুসন সেন্তর লিশিং ১১ হেন্না হাংদোকখ্রে। য়ু.পি.দা ২০১৪দা লিশিং ২ ওইরম্বদগী মসিগী সেন্তর মশিং অসি লিশিং ৪দা হেনগৎখ্রে। ২০১৪দা লৈরম্বা গ্যাস কন্নেক্সনদগী হৌখীবা চহি ৭ অসিদা অহেনবা গ্যাস কন্নেক্সনশিং পীবনা মরম ওইরগা য়ুমথোং খুদিংমক্তা গ্যাস কন্নেক্সন পীনবা পান্দম অদু ফংগদৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্না মখা তারদুনা বুন্দেলখন্দ য়াওনা য়ু.পি. পুম্বদা অমদি অতৈ রাজ্যশিংগী মরুপ মপাং পুম্নমক, থবক থিবদা খুঙ্গংদগী শহরদা নত্ত্রগা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চৎলি। অদুবু মফমদুদা য়ৌরগা লৈফমগী খুদম চাংদম পীবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নৈ। মহাক্না হায় অসিগুম্বা ইমুং লাখ কয়া অমদা উজ্বলা য়োজনা ২.০না অঙম্বা থাক্তা মতেং পীগদৌরিবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হৌজিক্তি অতোপ্পা মফমদগী লাকপা মসিগী শিন্মীশিং অসিনা লৈফমগী খুদম চাংদম পীনবা মফম মফমদা কোইচৎ চৎপগী মথৌ তাদ্রে। মহাক্না হায় সরকারনা অতোপ্পা মফমদগী লাকপা শিন্মীশিং অসিগী পুকচেল শেংবদা থাজবা থম্মি। অদোম্না অদোমগী লৈফমগী সেল্ফ দিক্লারেসন অমখক, হায়বদি ইশানা ইজরগা পীশিল্লগা অদোমগী গ্যাস কন্নেক্সন ফংলগনি।
শ্রী মোদীনা হায় পাইপশিংগী খুত্থাংদা মফম শিনবা থুংনা গ্যাস ফংহন্নবা থবক লৌখৎলি। মহাক্না হায় পি.এন.জি. অসি সিলিন্দরশিংদগী মমল য়াম্না তাবা হেল্লি অমসুং য়ু.পি. য়াওনা নোংপোকথংবা ভারতকী দিস্ত্রিক্তশিংদা পি.এন.জি. ফংহন্নবা থবক পাইখৎলি। অহানবা তাঙ্কক্তা য়ু.পি.গী দিস্ত্রিক্ত ৫০ হেনবগী য়ুমথোং লাখ ১২ কন্নেক্ত তৌনবা পান্দম থম্লি। মসিগী পান্দম অসি ফংগদৌরে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
বাইওফ্যুলগী কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় বাইওফ্যুল অসি মৈখু চেন্দবা ফ্যুল খক্তা নত্তে মসি থাউগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী, লৈবাক চাউখৎনবগী অমদি খুঙ্গং চাউখৎনবগী ইঞ্জিনদা খোঙজেল হাপ্লিবা পাম্বৈ অমসু ওইরিবনি। মহাক্না মখা তারদুনা বাইওফ্যুল অসি য়ুমগী অমদি লৌবুক্কী ফত্ত-হৌদিদগী, নাপী-শিংনাদগী, শীজিন্নবা য়াদ্রবা মহৈ মরোংদগী শুংবা য়াবা থাউ মখল অমনি। হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা চাদা ১০গী ব্লেন্দিং ঐখোয়গী পান্দম অসি ফংগদবগী য়াম্না নকশিল্লে অমসুং লাক্কদবা চহি ৪-৫ অসি ঐখোয়না চাদা ২০গী ব্লেন্দিংগী পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। উত্তর প্রদেশতা হৌখিবা চহিদা লুপা করোর লিশিং ৭কী ইথানোল লৈশিনখ্রে। রাজ্য অসিদা ইথানোল অমসুং বাইওফ্যুলগা মরী লৈনবা য়ুনিৎশিং লিংখৎখ্রে। চুগুমদগী কম্প্রেস তৌরবা বাইওগ্যাস শেম্নবা য়ুনিৎশিং লিংখৎনবা থৌরাং ওইনা সি.বি.জি. প্লান্তশিং রাজ্য অসিগী দিস্ত্রিক্ত ৭০ পাইখৎলি। পারালিদগী বাইওফ্যুল শেম্নবা বাদানয়ু অমসুং গোরাখপুর প্লানশিং লিংখৎলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় হৌজিক্তি লৈবাকসিনা মরুওইবা ফেসিলিতীশিং শেমগৎতুনা হেন্না ফবা পুন্সিগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা থৌরাং অসি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহনবা তাই। মতিং লৈবা তৌবা ঙম্বা ভারতকী পান্দম ফংনবা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই। মসিদা ইচল ইচেশিংসু মরুওইবা থৌদাং য়াওগদৌরিবনি।