ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ ବର୍ତ୍ତମାନର ୬୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ୧,୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ୩ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ : ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ
• ହସ୍ତତନ୍ତ ଲୁଗା ରପ୍ତାନୀ ଚାରିଗୁଣା କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ୨୫୦୦କୋଟିରୁ ଦଶହଜାର କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବେ ଆସିଥିଲା ସମୟ: ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ
• ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳିତ
• ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ତଥା ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ବୁଣାକାର, ତାଲିମଦାତା, ଉପକରଣ, ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା, ବଜାର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ କମିଟି ଗଠିତ ହେବ
• ହସ୍ତତନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସ୍ତର ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ପଡିବ: ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋଏଲ
• ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନ ହୋଇ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ମଜବୁତ ହେବା ସହ ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ଦରକାର: ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ
• ହସ୍ତତନ୍ତ କଳାଗ୍ରାମ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, କାନିହାମା, କେରଳର କୋଭାଲମ ଏବଂ ଆସାମ ଗୋଲାଘାଟର ମୋପଡାରେ ସ୍ଥାପିତ
• ସପ୍ତମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନ ଜାରାଦାଷ ତାମିଲନାଡୁର କାଞ୍ଚିପୁରମ, ଛତିଶଗଡର ରାୟଗଡରେ ବୁଣାକାର ସେବା କେନ୍ଦ୍ର କଲେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
07 AUG 2021 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ଗାମୀ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଲୁଗା ଉତ୍ପାଦନ ବର୍ତ୍ତମାନର ୬୦ହଜାର କୋଟିରୁ ୧ଲକ୍ଷ ୨୫ହଜାର କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବା ଦରକାର ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ,ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋଏଲ କହିଛନ୍ତି । ହସ୍ତତନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ ୨୫୦୦କୋଟିରୁ ଆସନ୍ତା ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦଶହଜାର କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି । ସପ୍ତମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାର ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଅନନ୍ୟ କଳାକୃତି ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଦରକାର ।
ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ବୁଣାକାର, ତାଲିମଦାତା, ଉପକରଣ, ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା, ବଜାର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ କମିଟି ଗଠିତ ହେବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ବୁଣାକାର କୌଶଳ ଓ ଲୁଗାପଟା ଡିଜାଇନ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ବ୍ୟାପୀ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଭାବେ ରହିଆସିଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଅଗଷ୍ଟ ୭, ୧୯୦୫ ମସିହାରେ କୋଲକାତା ଟାଉନହଲ ବୈଠକରେ ସ୍ୱଦେଶ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଦେଶୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ପୁନରୁଥାନ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହା କରାଯାଇଥଲା । ଏହି ଐତିହାସିକ କ୍ଷଣ ତଥା ଆମର ହସ୍ତତନ୍ତ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୫ ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ୭ତାରିଖକୁ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହସ୍ତତନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ସହ ମୋ ହସ୍ତତନ୍ତ, ମୋ ଗର୍ବସହ ନିଜକୁ ପରିଚିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ବୁଣାକାର ଓ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତତଃ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ହସ୍ତତନ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
କେରଳର ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମ୍‌, କୋଭାଲମ୍‌, ଆସାମର ଗୋଲାଘାଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋପଡା ଗ୍ରାମ, ଶ୍ରୀନଗର ବଡଗାମ୍ କାନିହାମାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମନ୍ୱୟରେ ତିନିଟି ହସ୍ତତନ୍ତ କଳାଗ୍ରାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ଏନଏଚଡିସିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ତାହା କେବଳ ଘରୋଇ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଖ୍ୟାତିଲାଭ କରିଥିବା ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ହସ୍ତକଳା ସାମଗ୍ରୀକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ସହ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ବୈଷୟିକ ବିକାଶକୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ହସ୍ତତନ୍ତ ବିକାଶ ନିଗମକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ବିନା ନିଜ ଗୋଡରେ ନିଜେ ଠିଆ ହେବ ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ନିଜକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ସହ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିପାରିବା ।
ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜାରଦୋଷ ମିଳିତଭାବେ ତାମିଲନାଡୁର କାଂଚିପୁରମରେ ଡିଜାଇନ ସମ୍ବଳ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଛତିଶଗଡର ରାୟଗଡରେ ବୁଣାକାର ସେବା କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ କ୍ରେତାବିକ୍ରେତା ମିଟ୍ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ବୟନ ଓ ରେଳବାଇ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜାରଦୋଷ ଦେଶର ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶତକଡା ୭୦ଭାଗ ମହିଳା କାମ କରୁଥିବାରୁ ଏହା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କଳାକାରଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଏଥିରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ବୟନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ୟ.ପି. ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ (MEITY) ଅଧୀନ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ନିଗମ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଇ-କମର୍ସ ପୋର୍ଟାଲ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ବୁଣାକାର କାରିଗରମାନେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଓ ସଂଗଠନକୁ ବିକ୍ରୀ କରିପାରିବେ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଅଦ୍ୟାବଧି ଦେଢଲକ୍ଷ ବୁଣାକାର ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ।
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନ ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା ବୁଣାଗାରମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଗୋଏଲ ଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜାରଦୋଷ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଅଶୋକ ହୋଟେଲ ଅଧିôବେଶନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠରେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ହସ୍ତତନ୍ତ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସପ୍ତମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନରେ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ବିକାଶ ନିଗମ ପକ୍ଷରୁ ଅଗଷ୍ଟ ୧ରୁ ୧୫ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦାତ୍ତ ଘୋଷଣା ଅନୁସାରେ ମାଇଁ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲୁମ୍‌, ମାଇଁ ପ୍ରାଇଡ୍ ଏକ୍ସପେନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଆଇଏନଏ ମାର୍କେଟ ସ୍ଥିତ ଦିଲ୍ଲୀ ହାଟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ଦେଶର ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟରୁ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ହସ୍ତତନ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦିନ ୧୧ଟାରୁ ରାତି ୮ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲାରହୁଛି । ଦଶହଜାରରୁ ଅଧିକ ପରିଦର୍ଶକ ଏହା ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଅଗଷ୍ଟ ୭ରୁ ୧୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦିଲ୍ଲୀର ହୋଟେଲ ଲୀଲା ପ୍ୟାଲେସ ନିକଟ ନୂଆ ମୋତିବାଗ ଗୋଷ୍ଠୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାଇଁ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲୁମ, ମାଇଁ ପ୍ରାଇଡ୍ ଏକ୍ସପେମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।

Ministry of Textiles
Handloom production needs to Double from present level around Rs.60000 Cr to Rs 125000 crore in 3 years - Shri Goyal
Time to Quadruple Handloom exports from current Rs 2500 crore to Rs 10000 crore.- Shri Goyal
National Handloom Day being celebrated across the country,
A Committee to be constituted consisting of all weavers, trainers equipment makers , marketing experts and other stake holders to recommend ways and means to achieve the objective and improve all round progress,
Need to take Handlooms to Next level of Growth ¬- Shri Piyush Goyal,
Sector should become strong enough and prosper without depending much on State support- Shri Goyal,
Handloom Craft Villages set up at Kanihama, J&K, Kovalam, Kerala, and Mohpara, Golaghat Assam,
Shri Goyal and Smt. Darshana Jardosh jointly inaugurate Design Resource Centre at Kancheepuram, TamilNadu and Building of Weavers’ Service Centre at Raigarh, Chhatisgarh on the 7th National Handloom Day
07 AUG 2021 5:13PM by PIB Delhi
Union Minister of Textiles, Commerce and Industry, Consumer Affairs & Food and Public Distribution Shri Piyush Goyal has said that steps needs to be taken to increase the production capacities of handloom sector from existing 60 thousand crore rupees to over one lakh 25 thousand crore rupees within three years. He added that target must be set to increase the export of handloom items from existing 2,500 crore rupees to 10,000 crore rupees in the next three years. Addressing an event on the occasion of 7th National Handloom Day here today, Shri Goyal said that nation is committed to ensure sustainable development of the handloom sector thereby empowering handloom weavers and workers financially and instilling pride in their exquisite craftsmanship.
The minister announced that a Committee will be constituted consisting of all weavers, trainers equipment makers , marketing experts and other stake holders to recommend ways and means to achieve the objective and improve all round progress of handloom sector.
He mentioned that handloom sector has a unique place in our cultural heritage. For centuries, it has been sustained by the inter-generational transfer of weaving and designing skills. He said that it was in a Kolkata Town Hall meeting held on August 07, 1905 that the Swadeshi
Movement was launched which aimed at reviving domestic products and production processes. Shri Goyal added that to commemorate this historical occasion, and to celebrate our handloom tradition, Hon’ble Prime Minister Narendra Modi declared 7th August as National Handloom Day in 2015. In the 75th year of independence, Prime Minister Shri Narendra Modi has urged all of us as a nation to buy Indian Handloom products and showcase their grandeur by associating with #MyHandloomMyPride. The minister also urged people to buy at least one handloom item in order to promote weavers and handloom sector.
Congratulating NHDC for setting up three Handloom Craft Villages at Kovalam, Thiruvananthapuram, Kerala , Mohpara Village, District Golaghat, Assam and Kanihama, Budgam, Srinagar in collaboration with the respective State governments, the minister stated that it will not only provide additional attraction for the domestic and international tourists but also promote the well-known Handloom & Handicraft Products of the region leading to rise in weavers income. Shri Goyal also advised the Handloom Development Corporation to rejuvenate this sector with new ideas thoughts and latest technological advancements as per the changing requirements. He said that it is very important to think intelligently as to how this sector can stand on its own feet without government’s support. He said, ‘by making ourselves Atmanirbhar, we can make India Atmanirbhar.’
Shri Goyal and Smt. Darshana Jardosh jointly inaugurated Design Resource Centre at Kancheepuram, TamilNadu and building of Weavers’ Service Centre at Raigarh, Chhatisgarh on the occasion. Virtual Buyer Seller Meet was also organized by National Handloom Development Corporation.
Speaking on the occasion Minister of State for Textiles and Railways Smt. Darshana Jardosh said that it is a sector that directly addresses women’s empowerment with over 70% of all weavers and allied workers being female. She further said that it is the responsibility of all of us to promote local artisans under the local for vocal initiative.
In his address Secretary Ministry of Textiles Shri U. P. Singh said that an e-commerce portal is being developed in coordination with Digital India Corporation (under MEITY) for handloom weavers and handicraft artisans. This will enable our weavers and artisans to sell directly to consumers. He further said that in order to support the handloom sector and to enable a wider market, steps have been taken to on-board weavers onto the Government e-Market place (GeM). This step would enable weavers to sell their products directly to various Government Departments and organizations. So far about 1.50 lakh weavers have been on-boarded on the GeM portal, he added.
Shri Goyal and Smt. Darshana Jardosh also interacted with the weavers who came from different corners of the country to attend the National Handloom Day celebrations. An exihibition depicting rich variety of exquisite handloom products was also organized at Convention hall, Hotel Ashok where the function was held.
On the clarion call of the Prime Minister, National level – My Handloom My Pride Expo” is being organized at Dilli Haat, INA, New Delhi from 1st August to 15th August 2021 by National Handloom Development Corporation (NHDC) to celebrate the 7th National Handloom Day. Handloom Producer Companies and weavers are showcasing and displaying handloom products from handloom Clusters/pockets from across the Country for sale. 125 plus Handloom agencies/ National awardees belonging to 22 states are participating in the Expo. The exhibition will be open to public from 11 am to 8 pm for fifteen days upto August 15, 2021 and more than 10000 people are expected to visit the exhibition. Handloom products drawn from some of the exotic locations of India are on display and sale at the exhibition. From 7th to 11th August 2021 #MyHandloomMyPride Expo will also be organised by Handloom Export Promotion Council at Community Hall, New Moti bagh, near Hotel Leela Palace.