ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀରେ ବହୁମୁଖୀ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
15 JUL 2021 2:52PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତମାତା କୀ ଜୟ, ଭାରତମାତା କୀ ଜୟ, ଭାରତମାତା କୀ ଜୟ। ହର ହର ମହାଦେବ!
ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ ସିଧା ସଳଖ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। କାଶୀର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ! ଆମ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ଦୁଃଖ ହରଣ କରୁଥିବା ବାବା ଭୋଳାନାଥ, ମାତା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ଚରଣରେ ମୁଁ ମୁଣ୍ଡ ନୂଆଁଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି!
ୟୁପିର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀ ବେନ ପଟେଲ ମହାଶୟା, ୟୁପିର ଯଶସ୍ୱୀ ଏବଂ କର୍ମଠ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ, ୟୁପି ସରକାରର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବନାରସର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି କାଶୀର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ 15 ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି। ବନାରସର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହା ସବୁକିଛି ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ବନାରସର ଜନତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ହୋଇ ପାରୁଛି। କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କାଶୀ ଏହା ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ ସେ ଅଟକି ଯାଇ ନାହିଁ, ସେ ଥକି ଯାଇ ନାହିଁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ କିଛି ମାସ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କରୋନା ଭୂତାଣୁର ପରିବର୍ତିତ ଏବଂ ଭୟଙ୍କର ରୂପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଆକ୍ରମଣ କଲା। କିନ୍ତୁ କାଶୀ ସହିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୟୁପି ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କଲା। ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରଦେଶ, ଯାହାର ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶ୍ୱର ବଡ଼-ବଡ଼ 12 ଟି ଦେଶଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ସେଠାରେ କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ୟୁପି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କଲା, ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ସମୟରେ ୟୁପି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ବ୍ୟାପକତାକୁ ରୋକିଲା, ତାହା ହେଉଛି ଅଭୂତପୂର୍ବ। ନଚେତ ୟୁପିର ଲୋକ ସେହି ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର, ଇନସେଫାଲାଇଟିସ୍‍ ଭଳି ରୋଗର ସାମ୍ନା କରିବାରେ ଏଠାରେ କେତେ ସମସ୍ୟା ଆସୁଥିଲା।
ପୂର୍ବ ସମୟ ତୁଳନାରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଏବଂ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଛୋଟ-ଛୋଟ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟ ୟୁପିରେ ବିକଟାଳ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା। ଆଉ ଏହା ହେଉଛି 100 ବର୍ଷରେ ସାରା ଦୁନିଆକୁ ଆସିଥିବା ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ମହାମାରୀ। ଏଥିପାଇଁ କରୋନାର ମୁକାବିଲାରେ ଉତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ମୁଁ କାଶୀର ନିଜ ସାଥୀମାନଙ୍କର, ଏଠାକାର ଶାସନ, ପ୍ରଶାସନ ଠାରୁ ନେଇକରି କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମ୍‍ କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଦିନ-ରାତି ଏକାଠି ହୋଇ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କାଶୀରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ତାହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ସେବା।
ମୋର ମନେଅଛି ଯେ ରାତି ଅଧରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଏଠାକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଫୋନ କରୁଥିଲି, ତେବେ ସେମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କଠିନ ସମୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରୟାସରେ କୌଣସି ଅଭାବ ରଖି ନଥିଲେ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ୟୁପିରେ ସ୍ଥିତି ପୁଣି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି।
ଆଜି ୟୁପି, ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କରୋନା ପରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ। ଆଜି ୟୁପି ସାରା ଦେଶରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଟିକାକରଣ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଃଶୁଳ୍କ-ଟିକାଦାନ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗରିବ, ମଧ୍ୟମବର୍ଗ, କୃଷକ-ଯୁବକ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାଗଣା ଟିକା ଦିଆଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପରିଷ୍କାର-ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ଭିତିଭୂମି ୟୁପିରେ ଯାହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ତାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ କରୋନା ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆଜି ୟୁପିରେ ଗାଁର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହେଉ, ଏମ୍ସ ହେଉ, ମେଡିକାଲ ଭିତିଭୂମିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଧାର ହେଉଛି। 4 ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁଠି ୟୁପିରେ ମାତ୍ର ଡଜନ ଭଳି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ରହିଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ପ୍ରାୟ 4 ଗୁଣା ହୋଇ ଯାଇଛି। ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ନିର୍ମାଣ ନିଜ ନିଜର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି। ଏବେ ୟୁପିରେ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ 5 ଶହ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଂଟ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଆଜି ବନରସରେ ହିଁ 14 ଟି ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଂଟ୍ସର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଗଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଅକ୍ସିଜେନ ଏବଂ ଆଇସିୟୁ ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯେଉଁ ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ୟୁପି ସରକାର ଉଠାଇଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। କରୋନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୂତନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ସବୁର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏଇ ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 23 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶେଷ ପ୍ୟାକେଜର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ୟୁପିକୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀ ନଗରୀ ଆଜି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବହୁତ ବଡ଼ ମେଡିକାଲ ହବ୍‍ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେଉଁ ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା କରିବା ପାଇଁ କେବେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆଉ ମୁମ୍ବଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ଆଜି କାଶୀରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରିଛି। ଏଠାରେ ମେଡିକାଲ ଭିତିଭୂମିରେ ଆଜି ଆଉ କିଛି ଶୃଙ୍ଖଳ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଆଜି ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୂତନ ହସ୍ପାତାଳ କାଶୀରେ ମିଳି ପାରୁଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 100 ଶଯ୍ୟାର କ୍ଷମତା ବିଏଚୟୁରେ ଆଉ 50 ଶଯ୍ୟା ଜିଲ୍ଲା ହସ୍ପାତାଳରେ ଯୋଡି ହୋଇଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା, ଏବେ ଆଜି ଏହାର ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି। ବିଏଚୟୁରେ ଏ ଯେଉଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, କିଛି ସମୟ ପରେ ମୁଁ ତାହାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯିବାକୁ ବାହାରିଛି। ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ବିଏଚୟୁରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ନେତ୍ର ସଂସ୍ଥାନର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍ଥାନରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଖି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରୋଗର ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳି ପାରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀ, ନିଜର ମୌଳିକ ପରିଚୟକୁ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖି ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ, ସେ ହୁଏତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଫ୍ଲାଇ ଓଭର ହେଉ ଅବା ରେଲୱେ ଓଭର ବ୍ରିଜ ହେଉ ଅବା ତାରର ଜଞ୍ଜାଳ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପୁରୁଣା କାଶୀରେ ଭୂତଳ ଓୟାରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ସ୍ୱରେଜ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ହେଉ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ 8 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନୂତନ ସଂସ୍ଥାନ କାଶୀର ବିକାଶ ଗାଥାକୁ ଆହୁରି ଜୀବନ୍ତ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀରେ, ମାଆ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁନ୍ଦରତା ପାଇଁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଆଉ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ସଡ଼କ ହେଉ, ସ୍ୱରେଜ ପରିଚାଳନା ହେଉ, ପାର୍କ ଏବଂ ଘାଟଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ହେଉ, ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ପଞ୍ଚକୋଶୀ ମାର୍ଗର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଶେଷ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ହେବ ଏବଂ ଏହି ମାର୍ଗରେ ପଡ଼ୁଥିବା ଡଜନ-ଡଜନ ଗାଁର ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ପାଲଟିବ। ବାରଣାସୀ-ଗାଜୀପୁର ମାର୍ଗରେ ଯେଉଁ ସେତୁ ଅଛି, ତାହା ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ବାରଣାସୀ ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଗାଜୀପୁର, ବଲିୟା, ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ବିହାର ଯିବା-ଆସିବା କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ ସହଜ ହେବ। ଗୋଁଦୌଲିୟାରେ ବହୁସ୍ତରୀୟ ଦୁଇ ଚିକିଆ ଯାନ ପାର୍କିଂ ସୁବିଧା ହେବା ଦ୍ୱାରା କେତେ ଭିଡ଼ କମିଯିବ, ଏହା ବନାରସର ଲୋକଙ୍କୁ ଭଲଭାବେ ଜଣାଅଛି। ସେହିପରି ଲହରତାରାରୁ ଘାଟ ଫ୍ଲାଇ ଓଭରର ତଳେ ମଧ୍ୟ ପାର୍କିଂରୁ ନେଇ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ମାଣ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯିବ। ବନାରସର, ୟୁପିର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବାହନକୁ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପରିବାରକୁ ଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ପାଇଁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନପଡ଼ୁ, ଏଥିପାଇଁ ‘ହର୍‍ ଘର୍‍ ଜଳ ଅଭିଯାନ’ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା, ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ, ସୁନ୍ଦର ହେଉଥିବା ଗଳିଗୁଡିକ ଆଉ ଘାଟ, ଏହା ହେଉଛି ଚିର ପୁରାତନ କାଶୀର ନୂତନ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି। ସହରର 700 ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ କ୍ୟାମେରା ଲଗାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି। ସହରର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ଲାଗୁଥିବା ବଡ଼-ବଡ଼ ଏଲଇଡି, ଏହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ କାଶୀକୁ ବହୁତ ସହାୟତା କରିବ। କାଶୀର ଇତିହାସ, ବାସ୍ତୁ, ଶିଳ୍ପ, କଳା, ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୂଚନାକୁ ଆକର୍ଷକ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଭଳି ଏହି ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କର ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ। ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍କ୍ରିନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ଘାଟରେ ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ହେଉଥିବା ଆଳତିର ପ୍ରସାରଣ ସଂମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସହରରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିଠାରୁ ଯେଉଁ ରୋ-ରୋ ସେବା ଏବଂ କ୍ରୁଜ ବୋଟର ସଞ୍ଚାଳନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା କାଶୀର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଆହୁରି ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହେବ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ମାଆ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମର ନାବିକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାମାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଡିଜେଲ ଡଙ୍ଗାକୁ ସିଏନଜିରେ ପରିବର୍ତନ କରାଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍‍ ହେବ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ ହେବେ। ଏହାର କିଛି ସମୟ ପରେ ମୁଁ ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ଭାବେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମ୍ମେଳନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। କାଶୀରୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ସାହିତ୍ୟକାର, ସଙ୍ଗୀତକାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ କଳାଗୁଡ଼ିକର କଳାକାର ମାନେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସୁନାମ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ କାଶୀରେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ କଳାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ କୌଣସି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ନ ଥିଲା। ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କାଶୀର କଳାକାର– ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ ନିଜର ବିଦ୍ୟା ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ନିଜ କଳାକୁ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ମଞ୍ଚ ମିଳିୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀର ପୁରାତନ ବୈଭବର ସମୃଦ୍ଧି, ଜ୍ଞାନର ଗଙ୍ଗା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି। ଏଭଳି ଭାବରେ କାଶୀକୁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର କେନ୍ଦ୍ର ରୂପେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଜରୁରୀ। ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଏହି ଦିଗରେ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ହେଉଥିଲା, ସେଥିରେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତି ଆସିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ, ଆଇଟିଆଇ, ପଲିଟେକ୍ନିକ୍‍, ଏଭଳି ଅନେକ ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ ନୂତନ ସୁବିଧାମାନ କାଶୀକୁ ମିଳିଛି। ଆଜି ସିପେଟ୍‍ ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ରର ଯେଉଁ ଆଧାରଶୀଳା ରଖାଯାଇଛି, ଏହା କେବଳ କାଶୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଉର୍ଜ୍ଜା ଦେବ। ଏଭଳି ସଂସ୍ଥାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କୁଶଳ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣରେ କାଶୀର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ମୁଁ ବନାରସର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସିପେଟ୍‍ ସେଂଟର ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବଡ଼-ବଡ଼ ନିବେଶକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ମହାଯଜ୍ଞ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉତରପ୍ରଦେଶ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ନିବେଶକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ୟୁପିରେ ବ୍ୟବସାୟ କାରବାର କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇ ପଡ଼ିଥିଲା, ଆଜି ମେକ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ୟୁପି ଏକ ପସନ୍ଦ ଯୋଗ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଏହାର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ୟୁପିରେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଉଛି। ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଆସିଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧାର ଯୋଗୁଁ ଏଠାକାର ଜୀବନ ତ ସହଜ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସୁବିଧା ହେଉଛି। ୟୁପିର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ- ୱେ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏଠାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ହେଉ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସ- ୱେ ହେଉ ଅବା ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସ- ୱେ ଗୋରଖପୁର ଲିଙ୍କ୍‍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ହେଉ ଅବା ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍–ୱେ, ଏହା ଏହି ଦଶକରେ ଉତରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶୀଖର ଦେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଉପରେ କେବଳ ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ଚାଲିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ଶକ୍ତି ଦେବାଭଳି ନୂତନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ମାନେ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ଆମର ଚାଷବାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତିଭୂମି ଏବଂ କୃଷି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷି ଭିତିଭୂମି ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ନେଇ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ କୃଷି ଭିତିଭୂମି ପାଇଁ ଯେଉଁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହାର ଲାଭ ଏବେ ଆମର କୃଷି ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ। ଏହା ଦେଶର କୃଷି ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକର ନେଟୱର୍କକୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସୁବିଧା ସମ୍ପନ୍ନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ। ସରକାରୀ କ୍ରୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ବିକଳ୍ପ ଦେବା, ଏହା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା। ଚଳିତ ଥର ଧାନ ଏବଂ ଗହମର ରେକର୍ଡ ସରକାରୀ କ୍ରୟ ହେଉଛି ଏହାର ପରିଣାମ।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତିଭୂମିକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ୟୁପିରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ବାରଣାସୀ ହେଉ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ହେଉ, ଏଠାରେ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦର କାର୍ଗୋ ସେଂଟର, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ଅନେକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ଆଜି କୃଷକମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁଛି। ଏହିଭଳି ହିଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସର କାରଣରୁ ଆମର ଲଙ୍ଗଡ଼ା ଏବଂ ଦଶହରୀ ଆମ୍ବ ଆଜି ୟୁରୋପରୁ ନେଇ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶରେ ନିଜର ମିଠାପଣିଆ ଭରି ଦେଉଛି। ଆଜି ଯେଉଁ ଆମ୍ବ ଏବଂ ପନିପରିବାର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ୟାକ ହାଉସର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏଗ୍ରୋ ଏକ୍ସପର୍ଟ ହବ୍‍ ବା କୃଷି ରପ୍ତାନୀ କେନ୍ଦ୍ର ରୂପେ ବିକଶିତ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ କରି ଛୋଟ କୃଷକ, ଯେଉଁ ଫଳ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ୟୁପିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏତେ ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଚର୍ଚ୍ଚା ମୁଁ ଏତେ ବେଳରୁ ହିଁ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ତାଲିକା ଏତେ ଦୀର୍ଘ ଯେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ସମୟର ଅଭାବ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଥର ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ଯେ ୟୁପିର କେଉଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବି ଆଉ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ଛାଡିଦେବି। ଏହାସବୁ ହେଉଛି ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ କର୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠାର ଚମତ୍କାରିତା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ 2017 ପୂର୍ବରୁ ୟୁପି ପାଇଁ ଯୋଜନାମାନ ଆସି ନ ଥିଲା, ଅର୍ଥ ପଠାଯାଉ ନ ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ 2014ରେ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରୟାସ ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ସେଥିରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ସ୍ୱୟଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। କାଶୀର ଲୋକ ତ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ କିପରି ଯୋଗୀ ମହାଶୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଏଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି, ନିଜେ ଶକ୍ତି ଲଗାଇ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଗତି ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହିଭଳି ପରିଶ୍ରମ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଦେଶ ପାଇଁ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମ ସହିତ ନିଜେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ସେହି କାରଣରୁ ହିଁ ୟୁପିରେ ପରିବର୍ତନର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆଜି ଏକ ଆଧୁନିକ ୟୁପି ଗଠନ କରିବାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛନ୍ତି।
ଆଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୟୁପିରେ ଆଇନର ଶାସନ ଚାଲୁଛି। ମାଫିଆରାଜ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ, ଯାହା କେବେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରକୁ ଚାଲି ଯାଇଥିଲା, ତାହାକୁ ଏବେ ଆଇନର ପଞ୍ଝା ଜାବୁଡ଼ି ଧରିଛି। ଭଉଣୀ– ଝିଅମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ ମାଆ– ବାପା ସର୍ବଦା ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଭୟ ଓ ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ଜୀଉଁଥିଲେ, ସେହି ସ୍ଥିତି ବଦଳି ଯାଇଛି। ଆଜି ଭଉଣୀ– ଝିଅମାନଙ୍କ ଉପରକୁ ଆଖି ଉଠାଉଥିବା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଯେ ସେମାନେ ଆଇନରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ବଞ୍ଚିି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଆଉ ଏକ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି, ୟୁପିରେ ସରକାର ଆଜି ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଏବଂ ଦାଦା- ପୁତୁରାବାଦରୁ ବିକାଶବାଦ ଆଡ଼କୁ ଚାଲୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ୟୁପିର ଜନତାଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଜନତାଙ୍କୁ ମିଳୁଛି। ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ସମଗ୍ର ୟୁପିରେ ନୂଆ -ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ନିବେଶ ହେଉଛି, ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ୟୁପିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ଏଥିରେ ଜନ-ଜନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ରହିଛି। ଆପଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ୟୁପିକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀଖରକୁ ନେଇଯିବ। ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଆପଣମାନେ କରୋନାକୁ ପୁଣିଥରେ ବ୍ୟାପୀବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ।
କାରଣ, କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ହାର ଯଦିଓ କିଛିଟା କମି ଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ବେପରୁଆ ହେଲେ ଏହା ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଲହରରେ ବଦଳି ଯାଇ ପାରିବ। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଏହି ଅନୁଭବ ଆଜି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ନିୟମ– କାୟଦା କଟକଣାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା- ମାଗଣା ଟିକା ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଆମକୁ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଟିକା ନେବାକୁ ହେବ। ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଏବଂ ମାଆ ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଥାଉ। ଏହି କାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ– ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ହର– ହର ମହାଦେବ!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development projects in Varanasi
15 JUL 2021 2:52PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai. Har Har Mahadev!
I have got an opportunity to meet all of you face-to-face after a long time. Greetings to all the people of Kashi! I bow my head at the feet of Bholenath, who puts an end to the sorrows of all the people, and Mother Annapurna.
Smt. Anandiben Patel ji, Governor of UP, Shri Yogi Adityanath ji, the famous, energetic and hardworking Chief Minister of UP, Ministers of the UP government, MLAs and my brothers and sisters of Banaras,
Today, I have got the opportunity to lay the foundation stone and inaugurate development projects worth more than Rs 1500 crore in Kashi. Whatever is happening for the development of Banaras is due to the blessings of Mahadev and the efforts of the people of Banaras. Kashi has shown that she neither stops nor does she get tired even in difficult times.
Sisters and brothers,
The past few months have been very difficult for all of us, for the entire human race. The evolving and dangerous form of the coronavirus has attacked with full force. But UP, including Kashi, faced such a big crisis with full potential. The way UP, the country's largest state, whose population is more than dozens of big countries of the world,handled and prevented the spread of corona infection during the second wave is unprecedented.Otherwise, the people of UP have also experienced difficulties during diseases like encephalitis.
Earlier, even small crises in UP used to become horrible due to the lack of health facilities and will-power. And this is the biggest disaster, the biggest pandemic that has hit the entire world in 100 years. Therefore, the efforts of Uttar Pradesh in dealing with Corona are remarkable. I am especially grateful to my colleagues from Kashi, to the administration here and to the entire team of Corona warriors. The way you mobilized and created arrangements in Kashi is a great service.
I remember that when I used to call the people involved in the arrangements here even in the middle of the night; they were always found to be on guard. It was a difficult time, but you didn't give up in your efforts. It is the result of your actions that the situation in UP is getting better again.
Today UP is the state with the highest testing of Corona. Today, UP is the state with the highest number of vaccinations in the entire country. The government is providing free vaccines to the poor, middle class, farmers and youth under the Free-Vaccine campaign.
Sisters and brothers,
The infrastructure related to cleanliness and health being developed in UP is going to help a lot in the fight against Corona in future also. Today, UP is witnessing unprecedented improvement in medical infrastructure, be it village health centres, medical colleges or AIIMS. Till 4 years ago, where there used to be a dozen medical colleges in UP, their number has now increased almost 4 times. Many medical colleges are in different stages of construction. At present, the work of setting up about 550 oxygen plants in UP is also going on at a brisk pace. Today 14 oxygen plants were also inaugurated in Banaras itself. The initiative taken by the UP government to create facilities for oxygen production and ICU for children in every district is also commendable. Recently, the Central Government has announced a special package of Rs 23,000 crore for the development of new health facilities related to Corona. UP is also going to benefit a lot from this.
Friends,
Today the city of Kashi is becoming a major medical hub of Purvanchal. The treatment for the diseases for which one had to go to Delhi and Mumbai is also available in Kashi today. Several new measures are being taken for the medical infrastructure today. Today Kashi is getting new hospitals especially for women and children. Out of these, 100-bed capacity is being added in BHU and 50 beds in district hospital. I had the privilege of laying the foundation stone of both these projects andtoday they are also being inaugurated. I am also going to visit the new facilities after a while which have been developed in BHU. Friends, today the Regional Eye Institute has also been inaugurated in BHU. People will be able to get modern treatment for eye-related diseases in this institute.
Brothers and sisters,
While retaining its original identity, Kashi has been on the rapid path of development in the last seven years. Unprecedented work has happened in the entire region whether it is the construction of national highways, flyovers or railway overbridges or underground wiring in old Kashi, or solving the problems of drinking water and sewer and to promote tourism. At present also, work is going on on projects worth about Rs 8,000 crore in this area. New projects and institutions are making the growth story of Kashi vivid.
Friends,
Cleanliness and beautificationof Kashi and Mother Ganga is the aspiration and priority of all of us. For this, work is being done on every such front, be it roads, sewage treatment, beautification of parks and ghats. With the completion of the widening of Panchkoshi Marg, devotees will benefit and the life of dozens of villages falling on this route will also become easier. With the opening of the bridge on the Varanasi-Ghazipur route, apart from Varanasi, people traveling to and from Prayagraj, Ghazipur, Ballia, Gorakhpur and Bihar will also benefit. The people of Banaras are well aware that the construction of the multilevel two-wheeler parking in Gaudauliya will make their life easier. At the same time, the construction of parking and other public facilities at the under flyover from Lahartara to Chowka Ghat will be completed very soon. 'Har Ghar Jal Abhiyan' is also progressing fast so that no sister or family has to worry about pure water in Banaras and UP.
Friends,
Better facilities, better connectivity, beautiful lanes and ghats are the new manifestations of the age-old Kashi. The work of installing advanced surveillance cameras at more than 700 places in the city is also in progress. Large LED screens being installed all over the city and technology-equipped information boards on the ghats will be of great help to the visitors to Kashi. These facilities, which present the history, architecture, craft, art and every such information of Kashi in an attractive way, will be of great help to the devotees. The telecast of the aarti at the Ghat of Gangaji and at Kashi Vishwanath Temple will be possible across the city through large screens.
Brothers and sisters,
The operation of Ro-Ro service and cruise boats starting from todaywill help flourish Kashi's tourism sector. Not only this, better facilities are also being provided to our sailors who are engaged in the service of Mother Ganga. Diesel boats are being converted to CNG boats. This will also cut down their cost, will help the environment and will also attract tourists. After this, I am going to hand over the International Convention Center in the form of Rudraksha to the people of Kashi. The litterateurs, musicians and artists from Kashi have made a splash at the world level,but there was no world class facility for the exhibition of their arts in Kashi itself. Today I am happy that the artists of Kashi are getting a modern platform to showcase their genre and art.
Friends,
The richness of the ancient splendor of Kashi is also associated with the Ganges of knowledge. In such a scenario, continuous development of Kashi as a center of modern knowledge and science is also necessary. The efforts that were being made in this direction have got a boost after the formation of Yogi ji’s government. Today itself, Kashi has got model schools, ITIs, polytechnics, many such institutions and new facilities. Today the foundation stone of CIPET’s Center for Skilling & Technical Support has been laid.It will give a boost to industrial development not only in Kashi, but in the entire Purvanchal. Such institutions will further strengthen the role of Kashi in training skilled youth for the AatmaNirbhar Bharat. I especially congratulate the youth and students of Banarasfor the CIPET Centre.
Brothers and sisters,
Today, many top investors of the world are becoming part of the AatmaNirbhar Bharat. In this too, Uttar Pradesh is emerging as the leading investment destination of the country. Today UP, which was considered a difficult place to do business till a few years ago, is becoming a favorite place for Make in India.
A big reason for this is the focus on infrastructure by Yogi ji's government in UP. Unprecedented improvement in road, rail and air connectivity has not only made life easier here, but is also making it easier for people to do business. The work of connecting every corner of UP with wide and modern roads likeexpressways is progressing very fast. Projects like the Defense Corridor, Purvanchal Expressway, Bundelkhand Expressway, Gorakhpur Link Expressway or Ganga Expressway are going to give new heights to the development of Uttar Pradesh in this decade. Not only will vehicles run on them, but new industrial clusters will also be developed around them to give strength to AatmaNirbhar Bharat.
Brothers and sisters,
Our agricultural infrastructure and agro-based industries are also going to play a big role in AatmaNirbhar Bharat. Recently, the Central Government has made a major decision regarding the empowerment of agricultural infrastructure. The special fund of Rs 1 lakh crore that has been created for modern agricultural infrastructure in the country will now benefit our agricultural markets as well. This is a huge step towards making the agricultural markets of the country modern. It is the priority of the government to improve the procurement system and give more options to the farmers. It is the result of this that there has been a record government procurement of paddy and wheat this time.
Friends,
The work regarding infrastructure related to agriculture is also going on in UP. Several modern facilities like the Perishable Cargo Center andthe International Rice Center are proving to be very beneficial for farmers of Varanasi and Purvanchal.Due to many such efforts, our ‘langda’ and ‘Dussehri’ mangoes are becoming popular in Europe and Gulf countries. The Mango and Vegetable Integrated Pack House, the foundation stone of which was laid today, will help in developing the region as an agro export hub. This will benefit small farmerswho grow fruits and vegetables the most.
Friends,
I have been discussing so many developmental works of Kashi and the whole of UP for so long, but this list is so long that it will not end so soon. When I am short on time, I also have to think many times which development works of UP should I mention and leave others. All this is due to Yogi ji's leadership and the integrity of the UP government.
Brothers and sisters,
It is not that there were no schemes for UP or money was not sent (from Centre) before 2017! When we got the opportunity to serve in 2014, even then there used to be so much effort from Delhi. But there used to be roadblock in Lucknow. Today Yogi ji himself is working hard. The people of Kashi are aware how Yogi ji constantly comes here, reviews the development plans and speeds up projects. He makes the same efforts for the entire state. He goes to every district and gets involved with each and every project. This is the reason that these efforts are helping make a modern UP today.
There is a rule of law in UP now. The mafia raj and terrorism, which were once becoming uncontrollable, are now within the grip of law. The way parents always lived in fear regarding the safety of sisters and daughters, that situation has also changed. Today the criminals who cast their evil eyes on sisters and daughters know that they will not be able to escape from the law. Another important thing is that today the government in UP is running on the plank of development and there is no corruption and nepotism. That is why the people in UP are getting the benefits of the schemes. That is why today new industries are being set up in UP and employment opportunities are increasing.
Friends,
Every citizen of UP has a contribution in this journey of development and progress, there is participation of people in it. Your contribution and blessings will take UP to new heights of development. You also have a huge responsibility that you do not have to let Corona dominate again.
The rate of corona infection has slowed down, but it can turn into a huge wave if carelessness increases. The experience of many countries of the world is in front of us today. Therefore, we have to follow all the rules and regulations strictly. We all have to join this campaign of free vaccination for all. Vaccination is a must. May the blessings of Baba Vishwanath and Mother Ganga be with all of us! With this wish, many thanks to all of you!
Har-Har Mahadev !!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.