প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তোকিও ওলেম্পিক্সতা শরুক য়ারুগদৌরিবা শান্নরোয়শিংগা ভর্চুএল ওইবা মীফমদা পি.এম. মোদীনা পীখিবা ৱারোল
13 JUL 2021 7:42PM by PIB Imphal
অদোমগা ৱারী শান্নবা অসি য়াম্না নুঙাইজৈ। ঐহাক্না পুম্নমক্তা ৱারী শাবা ঙমদ্রবসু, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঙসিদি অদোমগী ইথিল অমসুং থৱায় য়াওবশিং খঙবা ঙম্মী। ঐহাক্কা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা অসি লৈবাক অসিগী স্পোর্তস মন্ত্রী, শ্রী অনুরাগ থাকুর য়াওরি। অসুম্না ঐখোয়গী লো মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজু জীসু স্পোর্তস মন্ত্রী ওইনা নুমিৎ খরনিগী মমাং ফাওবদগা থবক তৌবিরম্মী। শ্রী নিতিথ প্রমানিক জী স্পোর্তকী রাজ্যগী মন্ত্রী ওইনা ঐখোয়গা তীমদা খ্বায়দগী নহা ওইবা মন্ত্রী ওইরি। তোকিও ওলেম্পিক্সতা শরুক য়ারুগদৌরিবা স্পোর্তস ওর্গানাইজেসন পুম্বগী মকোক ওইরিবশিং, মখোয়গী মেম্বর পুম্বা, অমসুং ঐহাক্কী কোলিকশিং অমসুং শান্নরোয়শিংগী ইমুংশিংগা ঐখোয় ভর্চুএল ওইনা ৱারী শান্নখি, অদুবু ঐহাক্কী য়ুম দিল্লীদা অদোম পুম্বগা ইশাগা লোয়ননবা উনরমলবদি হেন্না ফগদবনি। ঐহাক্ন মমাংদগী অসুম্না তৌরখি। ঐহাক্কী ওইনা মিকুপশিংদু য়াম্না নুঙাইবা ওইখি। অদুবু হন্দক্তি কোরোনা মরম ওইদুনা মসি য়াখিদরে।
মসিগী মথক্তা শান্নরোয় তঙ্খায় অমা হান্ননা মীরমদা ত্রেনিংগীদমক লৈখ্রে। অদুবু ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু হল্লকপা মতমদা শোইদনা উনগনি। কোরোনা অওনবা কয়া অমা ওইহনখ্রে। ওলেম্পিক্সকী চহিসু হোংখ্রে অদোম্না শেম-শাবগী মওংসু হোংখ্রে, কয়া অমা অহোংবা লৈখ্রে। হৌজিক্তি ওলেম্পিক্স হৌগদবা নুমিৎ ১০নি খক্তা ঙাইরে। অদোম্না তোকিওদা খেন্নবা কয়া অমসু উবা ফংলগনি।
মরূপশিং,
ঙসি অদোমগা ৱারী শান্নবা অসিদা, লুরবা তাঞ্জা অসিদা অদোম্না কয়া য়াম্না কন্না হোৎনবগে অমসুং লৈবাক্কীদমক হুমাং তাবগে হায়বা লৈবাক পুম্বনা খঙলে। ঐহাক্না ইকোন-কোনবা ‘মন কী বাত’তা অদোমগী কোলিক অমগা য়াম্না কন্না হোৎনবগী মতাংদা ৱারী শাখি। ঐহাক্না ইরৈচাশিংদা লৈবাক অসিগী শান্নরোয়শিংদা পুক্নিং থৌগৎনবা কন্না হায়খি। ঙসিদি ইরৈচাশিংনা অদোম পুম্বদা পুক্নিং থৌগৎপী অসিদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওজৈ। হনদক্তা ঐহাক্না ‘চিয়র-ফোর-ইন্দিয়া’হাসতেগকী পিকচর কয়া অমা উখ্রে। সোসিএল মেদিয়াদগীনা লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমদা অদোমবু শৌগৎলক্লি। অদোম্না স্পোর্তকী শান্নফম চংদ্রিঙৈদা ইন্দিয়ন কোতি ১৩৫গী থৌজালনা য়াইফ-পাউজেল পীরি। ঐহাক্নসু অদোম পুম্বদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। নামো এপতা অখন্নবা প্রোবিজন অমা শেমদুনা পুম্নমক্না ইরৈচাশিংদগী য়াইফ পাউজেল ফংলগনি। প্রজানা অদোমগীদমক নামো এপ্তা চংদুনা য়াইফ পাউজেল কয়া অমা পীরক্লি।
মরূপশিং,
লৈবাক শিনবা থুংবগী থৱায় হকচাংনা অদোমগা নাক্তা লৈরি। অমসুং ঐহাক্না অদোম পুম্ববু চপ মান্নবা থাজবা অমা উবা ফংই। অদোমদা দিসিপ্লিন, দেদিকেসন অমসুং দিতরমিনেসন উবা ফংই। অদোমদা অহেনবা তান্নবা খক্তা নত্তনা ফিরেপ অমসু লৈরি। অসি অনৌবা ভারতকী মগুনশিংনি। মরম অদুনা অদোম পুম্বা অনৌবা ভারতকী মমিনি অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগী খুদম্নি। অদোম পুম্মক খরনা খা, অৱাং নোংপোক অমসুং অৱাং নোংপোক্তগীনি। খরনা মখোয়গী মশান্না অসি খুঙ্গংগী লৌবুক্তগী হৌরকপনি, মসিদা মমান্নবা খরদি অঙাং ওইরিঙৈদগী স্পোর্তস একাদেমীদগী হৌরকপনি। অদুবু হৌজিক্তি অদোম পুম্নমক ‘তীম ইন্দিয়া’গী শরুক অমনি। অদোম পুম্বনা লৈবাক অসিগদমক শান্নগদৌরিবনি। মসিগী দাইবর্সিতী, মসিগী ‘তীম স্পিরিত’ অসি ‘এক ভারত স্রেস্থা ভারত’ (ৱান ইন্দিয়া. সুপ্রীম ইন্দিয়া) হায়বা তাকপনি।
মরূপশিং,
অদোম পুম্বনা মতৌ করম্না শান্নরোয়শিংগা অনৌবা ৱাখল অমসুং অনৌবা খোঙজংগা লোয়ননা অমত্তা ওই হায়বা উৎকদৌরিবনি। ঙসিদি অদোমগী মোতিবেসন অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরু ওই। অদোম্না চিংনবা লৈতনা শান্নবা, ঙমজবা থৌনা পুথোক্তুনা শান্নবা, মশান্না হেনগৎহনবা অমসুং অদোমগী হৈ-শিংবা হেনগৎহনবা অসিদা লুম্না লৌরি। মতম কয়াগী মমাংদগী ওলেম্পিক্সকীদমক অৱাংবা থাক্কী কমিতী অমা শেমদুনা লৈরে হায়বা নিংশিংবিগদবনি। তার্গেত ওলেম্পিক পোদিয়ম স্কীমগী মখাদা শান্নরোয়শিংদা পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি। অদোম্ন মসিসু খঙবিরম্লগনি। অদোম্না মমাংঙৈগা মা্ন্নদবা কয়া অমা উবা ফংবিরগনি।
মরূপশিং,
অদোম্না লৈবাক্কীদমক হুমাং তাখিবা, লৈবাক অসিগী ফিরাল পায়হনখিবা অসিদা লৈবাক্না অদোমগীদমক চেৎনা লেপ্পা হায়বা অসি ইথৌদাংনি। ঐখোয়না শান্নরোয়শিংদা হেন্না ফবা ত্রেনিং কেম্প অমসুং শান্নরোয়শিংদা হেন্না ফবা মচাকশিং পীনবা হোৎনরি। ঙসিদি, শান্নরোয়শিং হেন্না অন্তরজাতিগী ওইনা শান্নরক্লে। স্পোর্তকী ইন্সতিত্যুসনশিংদা অদোমগী সজেসনশিং হাপ্লি অমসুং মরম অদুনা তেল্লবা মতম অসিদা অহোংবা কয়া অমা ওইরক্লি।
মরূপশিং,
অচুম্বা লালোংগা লোয়ননা কন্না হোৎনবনা মায় পাকপা ঙম্বনি, হায়রিবা অসি শানবুংগী মপালদসুনি। লৈবাক অসিনা অচুম্বা মিসন মোদশিং হায়বদি ‘খেলো ইন্দিয়া’ অমসুং ‘ফীত ইন্দিয়া’গী কেম্পেইনগী ওইরকপশিং উবা ফংবিরমগনি। অহানবা ওইনা মশীং য়াম্লবা শান্নরোয়শিং ওলেম্পিক্সকীদমক ক্বালিফাইদ ওইরি। অহানবা ওইনা ভারতকী শান্নরোয়শিংনা ইভেন্ত কয়া অমদা শরুক য়ারি। ভারতনা অহানবা ওইনা ক্বালিফাইদ ওইবা ইভেন্ত কয়া অমসু য়াওরি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসুম্না হায়নৈ – অভ্য়াসাত জয়তে নৃনাম দ্বিতীয়া প্রকতি: হায়বদি ঐখোয়না শাজেল তৌবা, ঐখোয়না হোৎনরবা, মসিনা তপ্না তপ্না ঐখোয়গী মহৌশাগী ওইজখি। অদোম পুম্বনা মায় পাক্ননবা মতম শাংনা হোৎনরক্লি। অদোম অমসুং অদোমগী শক্তি অসি য়েংলগা চিংননিঙাই অমত্তা লৈত্রে। অদোমগী থৱায় য়াওবা অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিং অসি উরগা অনৌবা ভারত অমা লৈনবগী হৈনবী অমা য়াম্না থুনা ওইরক্লগনি হায়না ঐহাক্না হায়বা ঙম্মী। অমদি হায়রিবা অসি হৌবতা ঙাইরি। অদোম্না তোকিও য়ৌবগা অমসুং লৈবাক্কী ফিরাল পাইহনবা মতমদা মালেম অসিনা মসি উবা ফংগনি। অদুবু অদোমগী মফমদা মায় পাক্নবগী শান্নদবা য়াদে হায়না শাফু অমত্তা লৈতে। অদোমগী থৱায় হকচাংদা ঐহাক্না খ্বায়দগী হেন্না ফবা তৌগনি হায়না খনবিয়ু। ঐহাক্না অমুক হন্না ইরৈচাশিংদা ‘চিয়র ফোর ইন্দিয়া’গীদমক কন্না হায়জরি। অদোম্না লৈবাক্কীদমক অমসুং লৈবাক্কী চাওথোকচনিঙাইগীদমক শান্নগনি অমসুং অনৌবা থাক অমদা পুখৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। কনভিক্সন অসিগা লোয়ননা, অদোম পুম্ববু হন্না-হন্না থাগৎচরি! অদোমগী ইমুং মনুংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি! হন্না-হন্না থাগৎচরি।
দিসক্লেমর: মসি পি.এম.গী ৱারোল চাওরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at virtual meeting with Indian athletes’ contingent bound for Tokyo Olympics
13 JUL 2021 7:42PM by PIB Delhi
I enjoyed talking to you. Although I could not talk to everyone, the people of the entire country today can sense your passion and enthusiasm. Present with me in the program is the Sports Minister of the country, Shri Anurag Thakur. Similarly, our current Law Minister Shri Kiren Rijiju ji who has worked a lot with all of you as the Sports Minister till a few days ago. Minister of State for Sports is the youngest minister Shri Nisith Pramanik ji in our team. All the heads of sports organizations, all their members, and all my colleagues who are going to participate in the Tokyo Olympics and families of players, today we had a virtual conversation, but it would have been better had I hosted all of you here in my house in Delhi and could meet you in person. I have been doing this before. And for me, that occasion remains much cherished. But this time it is not possible due to Corona. Moreover, more than half of our players are already training abroad. But I promise you that I will definitely meet you when you return. Corona has changed a lot. The year of the Olympics has also changed, the way you prepare has changed, a lot has changed. Now there are only 10 days left for the Olympics to start. You are going to see a different kind of atmosphere in Tokyo too.
Friends,
During the conversation with you today, the country also came to know how much you have worked hard and sweated for the country in this difficult time. I had also discussed this hard work of some of you colleagues in the last episode of the ‘Mann Ki Baat’. I had also urged the countrymen to cheer for the players of the country to boost your morale. Today I am happy to see that the country is cheering you on. Recently, I have seen so many pictures with the hashtag ‘Cheer-for-India’. From social media to different corners of the country, the entire nation is supporting you. These best wishes of 135 crore Indians are the blessings of the country for all of you before you enter the arena of sports. I also wish you all the very best from my side. A special provision has also been made on the NaMo app so that you all continue to receive good wishes from the countrymen. People are cheering for you, sending messages to you by visiting the NaMo app.
Friends,
The sentiments of the entire country are attached with you. And when I am looking at all of you together, I see some things in common which are Bold, Confident and Positive. I can see a common factor among you and that is Discipline, Dedication and Determination. You have commitment as well as competitiveness. These qualities are also of New India. That is why all of you are a reflection of the New India and symbols of the future of the country. Some of you are from the South, North, East and the Northeast. Some have started their game from the fields of the village, while many friends have been associated with some sports academies since childhood. But now, you all are part of the 'Team India'. All of you are going to play for the country. This diversity, this 'team spirit' is the identity of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India).
Friends,
All of you are witness to how the country stands with each of its players with a new thinking and a new approach. Today your motivation is very important for the country. Top priority has been given so that you can play freely, play to your full potential, enhance your game and improve your techniques. You will recall that a high-level committee for the Olympics was formed long back. All possible help was extended to all the players under the Target Olympic Podium Scheme. You have experienced it too. You can experience the new changes as compared to before.
My friends,
You sweat for the country, carry the flag of the country; therefore, it is the responsibility of the country to stand firmly with you. We have tried to provide better training camps and better equipment to players. Today, players are given more international exposure. Sports institutions have put your suggestions paramount, and, therefore, so many changes have happened in such a short time.
Friends,
Just as the right strategy combined with hard work in the playing field ensures victory, the same thing applies outside the ground as well. You can see the results as the country has worked with the right strategy in mission mode by running campaigns like 'Khelo India' and 'Fit India'. For the first time, such a large number of players have qualified for the Olympics. For the first time, players from India are participating in so many events. There are many events in which India has qualified for the first time.
Friends,
It is said in our country -- अभ्यासात् जायते नृणाम् द्वितीया प्रकृतिः i.e., as we practice, as we try, it becomes a part of our nature gradually. All of you have been practicing for so long for victory. Looking at all of you and your energy, there is no doubt left. Given your enthusiasm and the youth of the country, I can say that the day is not far when winning will become the habit of the New India. And this is just the beginning. When you go to Tokyo and hoist the flag of the country, then the whole world will see it. But, you must remember that you do not have to be under any pressure to play for victory. Tell your heart and mind just one thing that I have to perform my best. I will once again urge the countrymen to 'Cheer for India'. I have full faith that all of you will play for the country and enhance the pride of the country and achieve new heights. With that conviction, thank you all so much! My very best wishes and my special greetings to your family members! Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.