ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
13 JUL 2021 7:42PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ମତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା । ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ତ କଥା ହୋଇପାରିଲି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦୀପନା, ଆପଣମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ, ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ଆଜି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ମହୋଦୟ, ଏଇ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କ୍ରୀଡାମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଆମର ବର୍ତମାନର ଆଇନ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ କିରନ୍ ରିଜିଜୁ ମହୋଦୟ, କ୍ରୀଡା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ସର୍ବକନିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ନିଶିଥ ପ୍ରାମାଣିକ ମହୋଦୟ, କ୍ରୀଡା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଯାଉଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଗଣ, ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କ ପରିବାର, ଆଜି ଆମର ବୈଠକ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ମତେ ଆହୁରି ଖୁସି ଲାଗିଥାଆନ୍ତା ଯଦି ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଏଠି ଦିଲ୍ଲୀରେ ନିଜ ବାସଭବନରେ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଆନ୍ତି, ତାହେଲେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଦେଖା ହୋଇପାରିଥାଆନ୍ତା । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ସିଧାସଳଖ ସାକ୍ଷାତ କରିଥାଏ । ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ମୁହୁର୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଏଥର ଆମର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳି ବିଦେଶରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କଥା ଦେଉଛି ଯେ ଫେରିବା ପରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସୁବିଧା ଦେଖି ଅବସର ବାହାର କରି ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ଭେଟିବି । କିନ୍ତୁ କରୋନା ଅନେକ କିଛି ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଗଲା । ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସ୍ୱରୂପ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଗଲା । ଏମିତି ଅନେକ କିଛି ବଦଳିଯାଇଛି । ଏବେ ତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପାଇଁ ମାତ୍ର ୧୦ଦିନ ସମୟ ରହିଛି । ଟୋକିଓରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ଭିନ୍ନ ପରିବେଶ ମିଳିବାର ଅଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତା କାଳରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି । କେତେ ଝାଳ ବୁହାଇଛନ୍ତି । ଗତ ‘ମନ୍ କୀ ବାତ୍‌’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ବନ୍ଧୁଙ୍କର ଏହି ପରିଶ୍ରମ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲି । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲି ଯେ ସେମାନେ ଦେଶର କ୍ରୀଡାବ୍ରୀତମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହଭରା ବାର୍ତା ଦିଅନ୍ତୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି କରାନ୍ତୁ । ମତେ ଆଜି ଏକଥା ଜାଣି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ନକିଟରେ ମୁଁ “ହାସଟ୍ୟାଗ ଚିୟର ଫର ଇଂଡିଆ” ସହିତ ଅନେକ ଫଟୋ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଛି । ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କୋଣ-ଅନୁକୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାଗି ଉଠିଛି । ୧୩୫ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଏହିସବୁ ଶୁଭକାମନା କ୍ରୀଡାଙ୍ଗନକୁ ଓହ୍ଲାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ଆଶୀର୍ବାଦ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ତରଫରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଶୁଭକାମନା ମିଳିଚାଲୁ, ଏଥିପାଇଁ ନମୋ ଆପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଲୋକମାନେ ନମୋ ଆପକୁ ଯାଇ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସନ୍ଦେଶ ପ୍ରେରଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଭାବନା ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ କିଛି କଥାରେ ସମାନତା ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି, ଏହି ସମାନ କଥାଟି ମନକୁ ଆସୁଛି, ତାହା ହେଉଛି - ନିର୍ଭୀକ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଓ ସକରାତ୍ମକ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମାନ ଉପାଦାନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ତାହା ହେଉଛି – ଶୃଙ୍ଖଳା, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦୃଢ ସଙ୍କଳ୍ପ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ଅଛି, ପ୍ରତିଯୋଗୀ ମନୋଭାବ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହିସବୁ ଗୁଣ ନବ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନବ ଭାରତର ପ୍ରତିବିମ୍ବ, ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଦକ୍ଷିଣରୁ ତ କିଏ ଉତରର, ଅବା କିଏ ପୂର୍ବର ବା କିଏ ପୂର୍ବୋତରର । କିଏ ନିଜର ଖେଳର ଆରମ୍ଭ ଗାଆଁର କ୍ଷେତରୁ କରିଛି ତ କିଛି ସାଥି ବାଲ୍ୟକାଳରୁ କୌଣସି କ୍ରୀଡା ଏକାଡେମୀ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତିି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠି ଟିମ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଘର ପାଇଁ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହ ଦଳଗତ ଭାବନା ହିଁ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ପ୍ରତୀକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଇ କଥାର ସାକ୍ଷୀ ଅଟନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଆଜି କିଭଳ ଏକ ନୂଆ ଭାବନା, ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହ ନିଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡାବିତଙ୍କ ସହିତ ପଛରେ ଛିଡା ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅନୁପ୍ରେରଣା ବେଶ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଆପଣମାନେ କିଭଳି ଖୋଲା ମନରେ ଖେଳପାରିବେ, ନିଜ ନିଜର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଖେଳିପାରିବେ, ନିଜର ଖେଳକୁ, ନିଜର କୌଶଳକୁ ଆହୁରି ଶାଣିତ କରିପାରିବେ ସେସବୁକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିଅମ ସ୍କିମ ଅଧିନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଆଜି ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି, ସେସବୁକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ:
ଆପଣମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ଝାଳ ବୁହାଉଛନ୍ତି, ଦେଶର ପତାକାକୁ ସାଥିରେ ନେଇ ଯାଉଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ ଭାବରେ ଠିଆ ହେବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ, କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କ ଉତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଶିବିର ନିମନ୍ତେ, ଉତମ ଉପକରଣ ନିମନ୍ତେ । ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତ୍‌ିଯୋଗୀତାରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । କ୍ରୀଡା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ଏତେ କମ୍ ସମୟରେ ଏତେସବୁ ପରିବର୍ତନ ଆସିପାରିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେମିତି ଖେଳ ପଡିଆରେ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ସଠିକ ରଣନୀତି ଯୋଡି ହୋଇଗଲେ ବିଜୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଏ ସେହି ସମାନ କଥା ପଡିଆ ବାହାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଜୁଜ୍ୟ । ଦେଶ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ମିଶନ୍ ଆକାରରେ ସଠିକ୍ ରଣନୀତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଯୋଗୁଁ ଏହାର ପରିଣାମ ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଏତେ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଖେଳାଳିମାନେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଏତେ ଅଧିକ ଖେଳରେ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳି ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି । ଅନେକ ଖେଳ ଏଭଳି ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏଠି କୁହାଯାଏ - ଅଭ୍ୟାସାତ୍ ଜାୟତେ ନୃଣାମ ଦ୍ୱିତୀୟା ପ୍ରକୃତିଃ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆମେ ଯେଭଳି ଅଭ୍ୟାସ କରିଥାଉ, ଯେଭଳି ପ୍ରୟାସ କରିଥାଉ, ଧିରେ ଧିେରେ ସେସବୁ ଆମ ସ୍ୱଭାବର ଅଂଶ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ଏତେ ସମୟ ହେଲା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବିଜୟ ପାଇଁ ଅଭ୍ୟାସ କରିଚାଲିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖି, ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତିର ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗ ଦେଖି ମନରେ ତିଳେମାତ୍ର ସନ୍ଦେହ ଆସୁନାହିଁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବପିଢୀର ଉଦ୍ଦୀପନାକୁ ଦେଖି ମୁଁ ଏକଥା କହିପାରିବି ଯେ, ସେହିଦିନ ଦୂର ନାହିଁ ଯେଉଁ ଦିନ ବିଜୟ ନବ ଭାରତର ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବ । ଏବଂ ଏବେ ତ କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର । ଆପଣମାନେ ଟୋକିଓ ଯାଇ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଲହରାଇବେ ସେତେବେଳେ ,ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିବ । ହଁ, ଏକଥା ନିଶ୍ଚିଭାବେ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ବିଜୟର ଚାପ ମଧ୍ୟରେ ଖେଳିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ନିଜର ମନ, ମସ୍ତିଷ୍କକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ କଥା କୁହନ୍ତୁ ଯେ ମତେ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଅଛି । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣିଥରେ କହିବି ଯେ, “ଚିୟର ଫର ଇଣ୍ଡିଆ” । ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳି ଦେଶର ଗୌରବ ବଢାଇବେ, ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ! ମୋର ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at virtual meeting with Indian athletes’ contingent bound for Tokyo Olympics
13 JUL 2021 7:42PM by PIB Delhi
I enjoyed talking to you. Although I could not talk to everyone, the people of the entire country today can sense your passion and enthusiasm. Present with me in the program is the Sports Minister of the country, Shri Anurag Thakur. Similarly, our current Law Minister Shri Kiren Rijiju ji who has worked a lot with all of you as the Sports Minister till a few days ago. Minister of State for Sports is the youngest minister Shri Nisith Pramanik ji in our team. All the heads of sports organizations, all their members, and all my colleagues who are going to participate in the Tokyo Olympics and families of players, today we had a virtual conversation, but it would have been better had I hosted all of you here in my house in Delhi and could meet you in person. I have been doing this before. And for me, that occasion remains much cherished. But this time it is not possible due to Corona. Moreover, more than half of our players are already training abroad. But I promise you that I will definitely meet you when you return. Corona has changed a lot. The year of the Olympics has also changed, the way you prepare has changed, a lot has changed. Now there are only 10 days left for the Olympics to start. You are going to see a different kind of atmosphere in Tokyo too.
Friends,
During the conversation with you today, the country also came to know how much you have worked hard and sweated for the country in this difficult time. I had also discussed this hard work of some of you colleagues in the last episode of the ‘Mann Ki Baat’. I had also urged the countrymen to cheer for the players of the country to boost your morale. Today I am happy to see that the country is cheering you on. Recently, I have seen so many pictures with the hashtag ‘Cheer-for-India’. From social media to different corners of the country, the entire nation is supporting you. These best wishes of 135 crore Indians are the blessings of the country for all of you before you enter the arena of sports. I also wish you all the very best from my side. A special provision has also been made on the NaMo app so that you all continue to receive good wishes from the countrymen. People are cheering for you, sending messages to you by visiting the NaMo app.
Friends,
The sentiments of the entire country are attached with you. And when I am looking at all of you together, I see some things in common which are Bold, Confident and Positive. I can see a common factor among you and that is Discipline, Dedication and Determination. You have commitment as well as competitiveness. These qualities are also of New India. That is why all of you are a reflection of the New India and symbols of the future of the country. Some of you are from the South, North, East and the Northeast. Some have started their game from the fields of the village, while many friends have been associated with some sports academies since childhood. But now, you all are part of the 'Team India'. All of you are going to play for the country. This diversity, this 'team spirit' is the identity of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India).
Friends,
All of you are witness to how the country stands with each of its players with a new thinking and a new approach. Today your motivation is very important for the country. Top priority has been given so that you can play freely, play to your full potential, enhance your game and improve your techniques. You will recall that a high-level committee for the Olympics was formed long back. All possible help was extended to all the players under the Target Olympic Podium Scheme. You have experienced it too. You can experience the new changes as compared to before.
My friends,
You sweat for the country, carry the flag of the country; therefore, it is the responsibility of the country to stand firmly with you. We have tried to provide better training camps and better equipment to players. Today, players are given more international exposure. Sports institutions have put your suggestions paramount, and, therefore, so many changes have happened in such a short time.
Friends,
Just as the right strategy combined with hard work in the playing field ensures victory, the same thing applies outside the ground as well. You can see the results as the country has worked with the right strategy in mission mode by running campaigns like 'Khelo India' and 'Fit India'. For the first time, such a large number of players have qualified for the Olympics. For the first time, players from India are participating in so many events. There are many events in which India has qualified for the first time.
Friends,
It is said in our country -- अभ्यासात् जायते नृणाम् द्वितीया प्रकृतिः i.e., as we practice, as we try, it becomes a part of our nature gradually. All of you have been practicing for so long for victory. Looking at all of you and your energy, there is no doubt left. Given your enthusiasm and the youth of the country, I can say that the day is not far when winning will become the habit of the New India. And this is just the beginning. When you go to Tokyo and hoist the flag of the country, then the whole world will see it. But, you must remember that you do not have to be under any pressure to play for victory. Tell your heart and mind just one thing that I have to perform my best. I will once again urge the countrymen to 'Cheer for India'. I have full faith that all of you will play for the country and enhance the pride of the country and achieve new heights. With that conviction, thank you all so much! My very best wishes and my special greetings to your family members! Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.