Ministry of Education
Ministry of Education releases the Guidelines for parent participation in home-based learning during school closure and beyond
Emphasizes on the need to create a safe, engaging and a positive learning environment
19 JUN 2021 2:10PM by PIB Delhi
The Department of School Education and Literacy, Ministry of Education today released the Guidelines for Parent Participation in Home-based Learning during school closure and beyond.
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank' in his tweet said that in this ‘new normal’ of the pandemic, considering parents' role as pivotal to children's growth and learning, theseGuidelines aim to provide information on the ‘why’, ‘what’, and ‘how-to’ of participation and engagement in supporting children during the school closure, irrespective of their literacy levels. Home is the first school, and parents are the first teachers, he added.
The guidelines on home based learning emphasize on the need for parents to create a safe and engaging environment and a positive learning environment, have realistic expectations from the child, take care of health and eat healthy, while at the same time having fun with children. These guidelines are meant not only for parents but also for caregivers, other family members, grandparents, community members, older siblings who all are engaged in promoting the welfare of children.
The guidelines provide many simple tips for parents and others to facilitate children in Home based learning. These suggestive activities are in accordance with the various stages of school education as per NEP 2020. Age-appropriate art activities have been categorized on basis of 5+3+3+4 system viz Foundation Stage (Age 3-8yrs); Preparatory Stage (Age 8-11 yrs); Middle Stage (Age 11-14yrs); and Secondary Stage: From Adolescent to Adult age (Age 14-18 years). The activities are simple and suggestive, which can be adapted and adopted to local needs and contexts.The Guidelines appreciate the role of Art as a therapy for children under stress or trauma.
The Guidelines lay significance on improving children's learning by monitoring and addressing their learning gaps. Collaboration of parents with teachers in documenting and reflecting on the progress that children are making in their learning is important for both teachers and parents.
The Guidelines also advise the schools to involve parents by providing information and ideas on helping students at home with homework and other curriculum-related activities, decisions, and planning, and involving them in school decisions. Resources like sending Newsletters, emails, memos, etc. may be provided to parents.
Resources have been made available for Children with special needs which may be explored by the parents. They can approach teachers for guidance in this regard. There are other agencies, and organizations that provide facilitates Information about such avenues that could be sought from SMCs/Gram Panchayat, school administrators etc.
A separate chapter has been included in the Guidelines for supporting parents with low/no literacy. Schools, teachers and volunteers may take the suggestive steps to provide support to low-literacy parents.
Click here to see the guidelines

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
স্কুল থোং হাংদবা অমসুং অতোপ্পা মতমশিংদা হোম-বেজ লর্নিংদা শরুক য়ারিবা মমা-মপা ওইরিবশিংগীদমক মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়না গাইদলাইনশিং রিলিজ তৌখ্রে
অফবা, পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা অমসুং পোজিতিব লর্নিং এনবাইরোনমেন্ত অমা শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ
19 JUN 2021 2:10PM by PIB Imphal
স্কুল থোং হাংদবা অমসুং অতোপ্পা মতমশিংদা হোম-বেজ লর্নিংদা শরুক য়ারিবা মমা-মপা ওইরিবশিংগীদমক ঙসি মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়গী স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্তনা গাইদলাইনশিং রিলিস তৌখ্রে৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী ‘ন্যু নোর্মেল’গী মতম অসিদা, অঙাংশিংগী গ্রোথ অমসুং মহৈ-মশিং তম্বদা মমা-মপা ওইবশিংগী তঙাই ফদবা থৌদাং অদু পল্লদুনা, মসিগী গাইদলাইনশিং অসিনা লিতরেসী লেবেলশিং য়েংদনা স্কুল থোং লোনবা মতমদা অঙাংশিং অসিবু সপোর্ত তৌনবা হোৎনবদা মমা-মপা ওইবশিং ‘করিগীদমক’, ‘করিনো’ অমসুং ‘মতৌ কমদৌনা’ শরুক য়াহনগদগে অমসুং পুক্নিং চিংশিনগদগে হায়বা অসিগী মতাংদা ই-পাউ খঙহন্নবা পান্দম থম্লি হায়না কেন্দ্রগী মহৈ-মশিং মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক'না মহাক্কী ত্বিত্তা অসুম্না ফোংদোকখ্রে৷ য়ুম অসিনা অহানবা স্কুলনি অমসুং মমা-মপাশিং অসিনা অহানবা ওজাশিংনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
হোম বেজ লর্নিংগী মতাংদা ফোংলিবা গাইদলাইনশিং অসিনা মমা-মপা ওইবশিংনা অঙাংশিং অসিগীদমক অফবা, পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা এনবাইরোনমেন্ত অমা শেম্বগী, অঙাংশিং অসিগী হকচাং য়েংশিনবা, অফবা চিঞ্জাক পীজবা অমসুং অঙাংশিং অসিগা হরাউ-নুংঙাইনা লোইনমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না পল্লি৷
হোম বেজ লর্নিং অসিদা অঙাংশিংনা য়াম্না লাইনা চুশিন্নহন্নবা মমা-মপা ওইবশিংগী অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংগীমক অচম্বা তিপ কয়া অমা গাইদলাইনশিং অসিনা তাক্লি৷ হায়রিবা সজেস্তিব এক্তিবিতীশিং অসি এন.ই.পি. ২০২০গী মতুং ইন্না স্কুল এজুকেসনগী তোঙান তোঙানবা স্তেজশিং অসিগা মরী লৈননা শেম্লিবনি৷ এজ-এপ্রোপ্রিয়েত আর্ত এক্তিবিতীশিং অসি ৫+৩+৩+৪ সিস্তেম মমিং ওইনা পল্লবদা ফাউন্দেসন স্তেজ(চহি ৩-৮) ; প্রিপেরেতরী স্তেজ(চহি ৮-১১) ; মিদল স্তেজ(চহি ১১-১৪) ; অমসুং সেকেন্দরী স্তেজ: এদোলেসেন্তদগী মপুং-মরৈ ফারবা চহি(চহি ১৪-১৮) ফাওবগী মতুং ইন্না খাইদোকখ্রে৷ এক্তিবিতীশিং অসি সিম্পল অমসুং সজেস্তিব ওই অমসুং লোকেল নীদস অমসুং কন্তেক্সশিংদা শিজিন্নবা য়াই৷
গাইদলাইনশিং অসিনা অঙাংশিংদা লৈরিবা লর্নিং গেপ অসি য়েংশিন্দুনা অমসুং মেনশিন্দুনা অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং তম্বদা হেন্না ফরক্নবা তাক্লি৷ য়ুমদা লৈরিবা অঙাংশিং অসিনা হোমৱার্ক অমসুং অতোপ্পা কুরিকুলম এক্তিবিতীশিং তৌবদা, স্কুলশিংগী ৱারেপশিং লৌবা অমসুং প্লানিংশিং তৌবা মতমদা মতেং পাংননবা মমা-মপা ওইরিবশিংদা ইনফোর্মেসন অমসুং আইদিয়াশিং ফংহন্দুনা মমা-মপা ওইরিবশিং স্কুল ৱারেপশিং লৌবদা শরুক য়াহন্নবা গাইদলাইনশিং অসিনসু স্কুলশিং অসিদা খঙহনখ্রে৷ ইমেলশিং, মেমোশিং অমসুং ন্যুসলেত্তরশিং থাবগুম্বা রিসোর্চশিং মমা-মপা ওইরিবশিংদা ফংহল্লবা য়াই৷
মমা-মপা ওইরিবশিংনা এক্সপ্লোর তৌবা য়ারিবা অখন্নবা তঙাই ফদবশিংগা লোইননা অঙাংশিংগীদমক রিসোর্চশিং ফংহনখ্রে৷ মখোয়না হিরম অসিদা মতেং লৌননবগীদমক ওজাশিং তানবা য়াগনি৷ অসিগুম্বা এভিন্যুশিং অসিগী মতাংদা এস.এম.সি.শিং/গ্রা্ম পঞ্চায়ত, স্কুল এদমিনিস্ত্রেতরশিংদগী ফংহল্লিবা ই-পাউ অসি ফংহল্লিবা অতোপ্পা এজেন্সীশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং লৈ৷
লাইরিক নিংথিনা/শুংহৈ হৈহৌদ্রবা মমা-মপাশিং অসিদা মতেং পাংননবগীদমক গাইদলাইনশিং অসিদা তোখায়বা চেপ্তর অমা হাপখ্রে৷ লাইরিক নিংথিনা হৈহৌদ্রবা মমা-মপাশিং অসিদা মতেং পাংননবা খোঙথাংশিং স্কুলশিং,ওজাশিং অমসুং বোলুন্তিয়রশিংনা লৌখৎলবা য়াই৷
গাইদলাইনশিং অসি উবা ফংনবা মফম অসিদা নম্বিয়ু