Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic & Potassic (P&K) Fertilisers for the year 2021-22
16 JUN 2021 3:36PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixation of Nutrient Based Subsidy Rates for P&K Fertilizers for the year 2021-22(till the present season).The approved rates for NBS effective from the date of notification shall be as under:
Per Kg Subsidy rates (in Rs.)
N (Nitrogen)
P(Phosphorus)
K(Potash)
S(Sulphur)
18.789
45.323
10.116
2.374
Government of India is making available fertilizers, namely Urea and 22 grades of P&K fertilizers (including DAP) to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance to its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. The subsidy is released to fertilizer companies as per NBS rates so that they can make available fertilizers to farmers at affordable price.
In last few months, the international prices of raw materials of DAP and other P&K fertilizers have increased sharply. Prices of finished DAP etc. in international market have also increased. Despite this sharp increase, DAP prices in India were initially not increased by the companies however, some companies increased the DAP price in the beginning of this financial year.
Government is fully sensitive to the concerns of farmers also and is already taking steps to tackle the situation so that farming community can be saved from the effects of this price rise of P&K fertilizers (including DAP). Accordingly, as a first step, Government has already directed all the fertilizers companies to ensure the sufficient availability of these fertilizers in the market for farmers. Availability of fertilizers in the country is being monitored by the Government.
On the pricing front of DAP, Government has already asked all the fertilizer companies to sell their old stocks of DAP etc. at the old prices only. Additionally, it was agreed by the Government that country and its citizens (including farmers) are passing through unprecedented times due to sudden surge in second wave of COVID pandemic. Gol has already announced various special packages considering the hardships faced by the people during the COVID - 19 pandemic. In a similar manner, considering this crisis of pricing of DAP in India as an extraordinary situation & distress for the farmers, Gol has increased the subsidy rates under NBS Scheme as a special package for farmers in such a way that MRP of DAP (including other P&K fertilisers) can be kept at the last year's level till the present Kharif season. This has been done as one-time measure as COVID -19 package to reduce the hardships of farmers. As anticipated that international prices may come down in few months, Gol may review the situation accordingly and decide regarding subsidy rates at that point of time. The estimated additional subsidy burden for such an arrangement will be around Rs 14,775 crore.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
2021-22 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଫସଫେଟିକ ଓ ପୋଟାସିକ (ପି ଆଣ୍ଡ କେ) ସାର ଉପରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନବିଏସ)କୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
16 JUN 2021 3:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ସମିତି (ସିସିଇଏ) ସାର ବିଭାଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛି। 2021-22 (ବର୍ତ୍ତମାନର ମୌସୁମୀ ଋତୁ) ପାଇଁ ଫସଫେଟିକ ଓ ପୋଟାସିକ (ପି ଆଣ୍ଡ କେ) ସାର ଉପରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନବିଏସ) ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଲାଗି ସାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏବେ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦିତ ସବସିଡି ଦର ଅଧିସୂଚନା ପ୍ରକାଶ ପାଇବାର ତାରିଖ ଠାରୁ ନିମ୍ନମତେ ଲାଗୁ ହେବ:
କିଲୋ ପ୍ରତି ସବସିଡି ଦର (ଟଙ୍କାରେ)
ଏନ (ନାଇଟ୍ରୋଜେନ)
ପି (ଫସଫରସ)
କେ (ପଟାସ)
ଏସ (ସଲଫର)
18.789
45.323
10.116
2.374
ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାର, ବିଶେଷ କରି ୟୁରିଆ ଏବଂ 22 ଗ୍ରେଡ ବିଶିଷ୍ଟ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାରଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଡିଏପି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ଏସବୁ ସାର ନିର୍ମାତା/ଆମଦାନୀକାରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସବସିଡି ଦରରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ। ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ଏନବିଏସ ଯୋଜନା ଆଧାରରେ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ଏପ୍ରିଲ ପହିଲା, 2010 ଠାରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଚାଷୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ଭାବନା ନେଇ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ଶସ୍ତା ଦରରେ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଏହି ସବସିଡି ଏନବିଏସ ଦର ଆଧାରରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି କରାଯିବ, ଯାହାଫଳରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ମିଳିପାରିବ।
ବିଗତ କିଛିମାସ ଧରି ଡିଏପି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାରଗୁଡ଼ିକର କଞ୍ଚାମାଲ ଦର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଡିଏପି ଆଦିର ମୂଲ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତରେ ଡିଏପିର ମୂଲ୍ୟ ଆରମ୍ଭରୁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବଢ଼ାଇ ନଥିଲେ। ତେବେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ କମ୍ପାନୀ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଡିଏପି ଦର ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ।
କୃଷକମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତା ପ୍ରତି ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତା ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି। ସରକାର ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ ସମୁଦାୟ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର (ଡିଏପି ସମେତ)ର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ମୂଲ୍ୟର କୁପ୍ରଭାବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ। ଏ ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ବଜାରରେ ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକର ଯଥେଷ୍ଟ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ସରକାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସରକାର ଦେଶରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଡିଏପିର ଦରକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପୁରୁଣା ଷ୍ଟକଗୁଡ଼ିକୁ ପୁରୁଣା ଦରରେ ବିକ୍ରି କରିବା ଲାଗି ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦେଶ ଦେଇସାରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ଓ ଏହାର ନାଗରିକମାନେ (କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ) ଏକ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି। କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ଜନଜୀବନକୁ ଗୁରୁତର ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ସରକାର ଏଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ରଖିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଭୋଗୁଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିସାରିଛନ୍ତି। ସେହିପରି ଭାରତରେ ଡିଏପିର ମୂଲ୍ୟବୃଦ୍ଧି ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଏହାର ଚାପରେ ତ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଲାଗି ବିଶେଷ ପ୍ୟାକେଜ ଭାବେ ଏନବିଏସ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସବସିଡି ଦର ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଡିଏପି (ଅନ୍ୟ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ସହିତ)ର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଗତ ବର୍ଷର ସ୍ତରରେ ରଖିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଦର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। କୋଭିଡ-19 ପ୍ୟାକେଜ ଭଳି ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକକାଳୀନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଯାହାଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କ କଷ୍ଟ ଦୂର ହୋଇପାରିବ। ଅଳ୍ପ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଦର ହ୍ରାସ ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବେ। ସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସବସିଡି ଦର ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡିର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଫଳରେ ରାଜକୋଷ ଉପରେ 14,775 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୋଝ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି।