Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic & Potassic (P&K) Fertilisers for the year 2021-22
16 JUN 2021 3:36PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixation of Nutrient Based Subsidy Rates for P&K Fertilizers for the year 2021-22(till the present season).The approved rates for NBS effective from the date of notification shall be as under:
Per Kg Subsidy rates (in Rs.)
N (Nitrogen)
P(Phosphorus)
K(Potash)
S(Sulphur)
18.789
45.323
10.116
2.374
Government of India is making available fertilizers, namely Urea and 22 grades of P&K fertilizers (including DAP) to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance to its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. The subsidy is released to fertilizer companies as per NBS rates so that they can make available fertilizers to farmers at affordable price.
In last few months, the international prices of raw materials of DAP and other P&K fertilizers have increased sharply. Prices of finished DAP etc. in international market have also increased. Despite this sharp increase, DAP prices in India were initially not increased by the companies however, some companies increased the DAP price in the beginning of this financial year.
Government is fully sensitive to the concerns of farmers also and is already taking steps to tackle the situation so that farming community can be saved from the effects of this price rise of P&K fertilizers (including DAP). Accordingly, as a first step, Government has already directed all the fertilizers companies to ensure the sufficient availability of these fertilizers in the market for farmers. Availability of fertilizers in the country is being monitored by the Government.
On the pricing front of DAP, Government has already asked all the fertilizer companies to sell their old stocks of DAP etc. at the old prices only. Additionally, it was agreed by the Government that country and its citizens (including farmers) are passing through unprecedented times due to sudden surge in second wave of COVID pandemic. Gol has already announced various special packages considering the hardships faced by the people during the COVID - 19 pandemic. In a similar manner, considering this crisis of pricing of DAP in India as an extraordinary situation & distress for the farmers, Gol has increased the subsidy rates under NBS Scheme as a special package for farmers in such a way that MRP of DAP (including other P&K fertilisers) can be kept at the last year's level till the present Kharif season. This has been done as one-time measure as COVID -19 package to reduce the hardships of farmers. As anticipated that international prices may come down in few months, Gol may review the situation accordingly and decide regarding subsidy rates at that point of time. The estimated additional subsidy burden for such an arrangement will be around Rs 14,775 crore.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
২০২১-২২গী ওইনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি. এন্দ কে.) হারগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) মমল মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
16 JUN 2021 3:36PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকপা কেবিনেত কম্মিতী ওন ইকনমিক এফ্যার্সনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজরনা থাঙ্গৎলকপা ২০২১-২২গী ওইনা (চৎলিবা থারুক ফাওবা) পি. এন্দ কে. হারগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদীগী (এন.বি.এস.) মমল লেপ্পগী ৱাফম অয়াবা পীখ্রে‍। খঙহন ৱারোল থোকপা তারিখতগী চৎনবা হৌগদবা অয়াবা পীরবা এন.বি.এস.কী মমল মখাদা পীরি:
কে.জি. অমদা পীবা সবসিদীগী চাং (লুপাদা)
এন. (নাইত্রোজেন)
পি. (ফোসফোরস)
কে. (পোতাস)
এস. (সল্ফর)
১৮.৭৮৯
৪৫.৩২৩
১০.১১৬
২.৩৭৪
ভারত লৈঙাক্না হারশিং, মমিং ওইনা য়ুরিয়া অমসুং ২২ গ্রেদকী পি. এন্দ কে. হার (দি.এ.পি. য়াওরগা), লৌমীশিংদা হার পুথোকপা/পুশিল্লকপশিংগী খুত্থাঙদা অতাবা মমলদা ফংহল্লি‍। পি. এন্দ কে. হারদা পীবা সবসিদী অসি ০১.০৪.২০১০ দগী হৌরগা এন.বি.এস. স্কিমনা লেপ্পি‍। লৌমীশিংগা চুনবা থৌশিলগী মখাদা লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়না পু-থাংবা ঙমগদবা মমলদা পি. এন্দ কে. হারশিং ফংহন্নবা খোঙফম লেপ্লি‍। কম্পেনীশিংনা লৌমীশিংদা অতাবা মমলদা হার ফংহনবা ঙম্নবগীদমক সবসিদী অসি হার পুথোকপা কম্পেনীশিংদা এন.বি.এস. মমলগী মতুং ইন্না থাদোকই‍।
হৌখিবা থা খরসিদা দি.এ.পি. অমসুং অতৈ পি. এন্দ কে. হারশিং পুথোকপদা চঙবা মচাকশিংগী মালেমগী ওইবা মমল খংহেন হেনগৎখ্রে‍। শেম শাবা লোইরবা দি.এ.পি.গী মমলসু মালেমগী কৈথেলদা হেনগৎখ্রে‍। মমল খংহেন হেনগৎলক্লবসু হৌরকপা মতমদা ভারত্তা দি.এ.পি.গী মমল কম্পেনীশিংনা হেনগৎলমদে, অদুম ওইনমক চৎলিবা শেনবা চহিসি হৌগৎলকপদা কম্পেনী খরনা দি.এ.পি.গী মমল হেনগৎখ্রে‍।
লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংনা মিপাইরিবা অসি মপুং ফানা খংই অমদি পি. এন্দ কে. হার (দি.এ.পি. য়াওনা) মমল হেনগৎলকপগী চৈথেংদগী লৌমীশিংবু ঙাকথোক্নবগীদমক ফীভমসি লাকশিন্নবা খোঙথাঙশিং মাঙজৌননা লৌখৎখ্রে‍। মসিগী মতুং ইন্না অহানবা খোঙথাঙ অমা ওইনা লৈঙাক্না হার পুথোকপা কম্পেনীশিংদা লৌমীশিংগীদমক হারশিং অসি কৈথেলদা মরাং কায়না ফংহন্নবা ৱাফম থমখ্রে‍। লৈবাকসিদা হার ফংবা ফংদবগী ফীভম লৈঙাক্না য়েংশিন্দুনা লৈরি‍।
দি.এ.পি. মমল লেপ্পগী মতাঙদা, লৈঙাক্না হার পুথোকপা কম্পেনীশিংদা মখোয়গী দি.এ.পি.গী অরিবা স্তোকশিং হান্নগী মমলদা অদুমক য়োন্নবা হান্ননা খঙহনখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিনা অমদি মসিগী মীয়াম্না (লৌমী য়াওনা) কোবিদ লাইচৎকী অনিসুবা ইথক্না খঙহৌদনা হায়গৎলকপনা মরম ওইরগা খুদোং চাদ্রবা ফীভম অমা লৈরিবা হায়বা ৱাফমসু লৈঙাক অসিনা য়াখি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংসিদা মীয়াম্না থেংনরিবা খুদোং চাদবা ফীভম অসিগী য়েংলগা ভারত লৈঙাক্না হান্ননা তোঙান তোঙানবা অখন্নবা পেকেজ কয়া লাউথোকখ্রে‍। মসিগা মান্নবা মওং অমদা লৈবাকসিদা দি.এ.পি.গী মমল লেপ্পগী ৱাথোক অসিবু অখন্নবা ৱাফম্নি হায়না লৌবগা লোয়ননা লৌমীশিংনা থেংনরিবা অৱাবসিগী য়েংলগা ভারত লৈঙাক্না দি.এ.পি.গী (অতৈ পি. এন্দ কে. হার য়াওনা) এম.আর.পি. চৎলিবা খারিফ লৌরোক লোইবফাওবা মমাঙ চহিগী চাংদা থমবা য়াননবা মওংদা লৌমীশিংগী অখন্নবা থৌরাং অমা ওইনা এন.বি.এস. স্কিমগী মখাদা পীবা সবসিদিগী মমল হেনগৎহল্লে‍। মসি লৌমীশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা ফীভমসি হন্থহন্নবগীদমক কোবিদ-১৯গী অমুক্তংগী ওইবা থৌরাং অমা ওইনা লৌখৎপনি‍। মালেমগী মমল থা খরসিদা হন্থরকপা য়াই হায়না লৌবগা লোয়ননা ভারত লৈঙাক্না ফীভমগী মতুং ইন্না অমুক হন্না নৈনদুনা মতম অদুদা লৈরিবা ফীভমগী মতুং ইন্না সবসিদীগী মমলগী মতাংদা ফিরেপ লৌরকপা য়াই‍। থৌরাং অসিগীদমক চঙগদবা অহেনবা সবসিদীগী পোৎলুম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ১৪,৭৭৫ ওইরবা য়াই‍।