ନୀତି ଆୟୋଗ
ନୀତି ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଓ ଡାଶ୍‌ବୋର୍ଡ ୨୦୨୦-୨୧ ପ୍ରକାଶିତ
03 JUN 2021 10:23AM by PIB Bhubaneswar
ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଓ ଡାଶ୍‌ବୋର୍ଡ ୨୦୨୦-୨୧ର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି । ୨୦୧୮ରେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସ୍‌ଡିଜି )ହାସଲ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ ସମୂହଙ୍କ ପ୍ରୟାସ, ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାନ ଆଦି ସବିଶେଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଏଥର ତୃତୀୟ ବର୍ଷରେ ଯେଉଁ ସୂଚୀ ବା ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ମୌଳିକ ଆୟୁଧ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶର ସେତିକି ଏସ୍‌ଡିଜି ବିକାଶକୁ ମପାଯିବ । ଏହି ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ ସହାୟକ ହେବ ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ କୁମାର ଏହି ରିପୋର୍ଟକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ନାମ ରଖାଯାଇଛି ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଡାଶ୍‌ବୋର୍ଡ ୨୦୨୦-୨୧: ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଇନ୍ ଦି ଡିକେଡ୍ ଅଫ ଆକ୍ସନ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ଡକ୍ଟର ଭି.କେ ପାଲ୍‌, ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ଓ ନୀତି ଆୟୋଗର ଏସ୍‌ଡିଜି ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ସଂଯୁକ୍ତା ସମାଦ୍ଦାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ରିପୋର୍ଟର ଡିଜାଇନ ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି । ତଥ୍ୟାବଳୀର ସଂକଳନ ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ, ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ସଂଯୁକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ କରାଯାଇ ନିର୍ଭୁଲ ସୂଚନା ଓ ଡାଟା ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଥିବା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ନେତୃତ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା, କେନ୍ଦ୍ର ପରିସଂଖ୍ୟନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହାୟତା ନିଆଯାଇଛି ।
ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶନ ଅବସରରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏସ୍‌ଡିଜିର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଓ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଓ ଡାଶ୍‌ବୋର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ତାହାର ଦକ୍ଷତା ଓ ନିର୍ଭୁଲତାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପି ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଏସ୍‌ଡିଜି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ନିର୍ଭୁଲଭାବେ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇ ତାହାର ଚୂଡାନ୍ତ ସୂଚକାଙ୍କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଏହି ତଥ୍ୟ ସବୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ନିର୍ଭୁଲ । ଏହା ଏକ ସଫଳ ନିର୍ଭୁଲ ମୂଲ୍ୟାୟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏହା ଏକ ଆଦର୍ଶ ମଡେଲଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ବୋଲି ସେ ଆଶାପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପଥରେ ଭାରତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କାମ ବାକି ରହିଛି । ଅଂଶୀଦାରୀ ଭିତିରେ ହେଉଥିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର କାମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ତଥ୍ୟମାନ ରହିଛି । ସହଯୋଗଭିତିକ ଉଦ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା କିପରି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନ ଅଧିକ ସହଜ ଓ ସଫଳ ହେଉଛି ସେ କଥା ଏହି ରିପୋର୍ଟ କହୁଛି ।
ନୀତି ଆୟୋଗ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଦସ୍ୟ, ଡକ୍ଟର ବିନୋଦ ପାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଳିତଭାବେ କାମ କଲେ ଆମେ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ଓ ଉତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ଯେ ସଫଳ ହେବୁ ତାହା ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହାଫଳରେ କେହି ପଛରେ ପଡି ରହିବେ ନାହିଁ ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ଏସ୍‌ଡିଜି ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ସଂଯୁକ୍ତା ସମାଦ୍ଦାର ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ରିପୋର୍ଟର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ୧୩ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏହାର ୬୨ଟି ସୂଚକାଙ୍କୁ ସନ୍ନିବେଶିତ କରାଯାଇଥିଲା । ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ୧୬ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ବା ଗୋଲ ସମ୍ପର୍କରେ ୧୧୫ଟି ପରିମାଣତ୍ମକ ସୂଚକ ବା ସଙ୍କେତକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ସତରଟି ଗୁଣାତ୍ମକ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆକଳନ ଓ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଏଥିରେ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଏସ୍‌ଡିଜି ହାସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଉଦ୍ୟମର ଏହା ଏକ ବିଶୁଦ୍ଧ ସାଧନ ପାଲଟିଛି ।
ନୀତି ଆୟୋଗ ଉପରେ ଦେଶର ଏସ୍‌ଡିଜି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟ କାରିତାର ଦ୍ୱୈତ ଦାୟିତ୍ୱ ନ୍ୟସ୍ତ । ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସଂଘବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି (ଏସ୍‌ଡିଜି ଗୋଲ) ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ବାସ୍ତବ ପ୍ରଗତି କେତେ ତାହାର ନିର୍ଭୁଲ ଆକଳନ କରିବାକୁ ଏହି ସୂଚକ ବା ଇଣ୍ଡେକ୍ସକୁ ମାପକଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ଆଦର୍ଶଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ତଦନୁସାରେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସମୂହର ଏସ୍‌ଡିଜିର ପ୍ରଗତି ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମପାଯାଉଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଲିଙ୍ଗଗତ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ପରିବେଶ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି ।
ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି
ଏସ୍‌ଡଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ୨୦୨୦-୨୧ ଭାରତରେ ଥିବା ଜାତିସଂଘ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ରେକର୍ଡ ସହାୟତାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଓ ବିକଶିତ ହେଇଛି । ମୋଟ ୧୧୫ଟି ସୂଚକକୁ ଏଥିରେ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି ଓ କେନ୍ଦ୍ର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆବଶ୍ୟକ ତଥ୍ୟାବଳୀ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଛି ।ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସୂଚକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ଦୁଇଟି ସଂସ୍କରଣର ସୂଚକକୁ ଅଧିକ ସଂଶୋଧନ, ବିଶୋଧନ କରାଯାଇ ବିକାଶର ବାସ୍ତବତାକୁ ପରଖିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ବା ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆଧାରରେ ଏକ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ଓ ବାସ୍ତବବାଦୀ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଢାଂଚା ବା ମଡେଲ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଏହି ସୂଚକାଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହଯୋଗ ନିଆଯାଇଛି ।
ପୂର୍ବ ଦୁଇଟି ସଂସ୍କରଣ ଅପେକ୍ଷା ତୃତୀୟ ସୂଚକ ବା ଇଣ୍ଡେକ୍ସଟି ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ, ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିନ ଓ ନିର୍ଭୁଲ ହୋଇଛି। ମୋଟ ୧୭ଟି ଏସ୍‌ଡିଜି ମଧ୍ୟରୁ ୧୬ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ୧୧୫ଟି ସୂଚକ ଏଥିର ସ୍ଥାନିତ । ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡିକର ଗୁଣାତ୍ମକ ମୂଲ୍ୟାୟନ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହାଛଡା ୭୦ଟି ଟାର୍ଗେଟ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଏଥିରେ ରହିଛି । ପୂର୍ବ ଦୁଇଟି ଇଣ୍ଡେକ୍ସଠାରୁ ଏହା ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ । ୨୦୧୮-୧୯ ରିପୋର୍ଟରେ ୧୩ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ, ୩୯ଟି ଟାର୍ଗେଟ (ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ) ଏବଂ ୬୨ ସୂଚକ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଥିଲା । ସେହିଭଳି ୨୦୧୯-୨୦ ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ୧୬ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ୫୪ ଟାର୍ଗେଟ ପାଇଁ ୧୦୦ ସୂଚକ ହିସାବକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା ।
ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ୧୬ଟି ଏସ୍‌ଡିବି ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ହିସାବକୁ ନେଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଶୂନ୍ୟରୁ ୧୦୦ଯାଏ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବା ସ୍କୋର ପଏଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏସ୍‌ଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟପୂରଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେ ଅଙ୍କ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ହିସାବକୁ ନେଇ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମପାଯାଇଛି । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଙ୍କର ମୋଟ ଅଙ୍କ ଅଧିକ ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟହାସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେତେ ଆଗୁଆ । ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆକାଙ୍‌କ୍ଷୀ (ଆସପିରାଣ୍ଟ), ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ (ପରଫରମର),ଆଗଧାଡି (ଫ୍ରଣ୍ଟ ରନ୍‌ର) ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକାରୀ (ଆଚିଭର)ବର୍ଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଏସ୍‌ଡିଜି ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କୋରର ବର୍ଗୀକରଣ ନିମ୍ନମତେ ହୋଇଛି ।
ବର୍ଗ ଅଙ୍କ
୧) ଆସପିରାଣ୍ଟ: ୦-୪୯
୨) ପରଫରମର୍ : ୫୦-୬୪
୩) ଫ୍ରଣ୍ଟ ରନର : ୬୫-୯୯
୪) ଆଚିଭର: ୧୦୦
ଚୂଡାନ୍ତ ଫଳଫଳ ଓ ତଥ୍ୟ: ଦେଶର ଚୂଡାନ୍ତ ଏସ୍‌ଡିଜି ସ୍କୋର ୨୦୧୯ ତୁଳନାରେ ୬ ପଏଣ୍ଟ ବଢି ୨୦୨୦ -୨୧ରେ ୬୬ ପଏଣ୍ଟ ହୋଇଛି । ବିଶେଷକରି ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଗୋଲ-୬), ସୁଲଭ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ (ଗୋଲ-୭) କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭଲ ହୋଇ ଯଥାକ୍ରମେ ୫୩ ଓ ୯୮ ପଏଣ୍ଟ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚ ଓ ପଛୁଆ ୫ରାଜ୍ୟ
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ- କେରଳ -୭୫ପଏଣ୍ଟ
-ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ
ତାମିଲନାଡୁ -୭୪ପଏଣ୍ଟ
-ଆନ୍ଧ୍ର, ଗୋଆ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ
ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ -୭୨ପଏଣ୍ଟ
-ସିକ୍କିମ -୭୧ପଏଣ୍ଟ
-ମହାରାଷ୍ଟ୍ର -୭୦ପଏଣ୍ଟ
ତାଲିକାରେ ତଳେ ରହିଥିବା ପାଞ୍ଚ ରାଜ୍ୟ
-ଛତିଶଗଡ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଓ ଓଡିଶା -୬୧ ପଏଣ୍ଟ
- ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମେଘାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ -୬୦ପଏଣ୍ଟ
-ଆସାମ -୫୭ପଏଣ୍ଟ
-ଝାଡଖଣ୍ଡ -୫୬ପଏଣ୍ଟ
-ବିହାର -୫୨ପଏଣ୍ଟ
ସର୍ବାଧିକ ତ୍ୱରିତ ଗତିଶୀଳର ପାଞ୍ଚ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ମିଜୋରାମ , ହରିୟାଣା ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରହିଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍କୋର ଯଥାକ୍ରମେ ପୂର୍ବବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ୧୨,୧୦ ଓ ୮ ଅଧିକ ରହିଛି ।

NITI Aayog
NITI Aayog Releases SDG India Index and Dashboard 2020–21
03 JUN 2021 10:23AM by PIB Delhi
The third edition of the SDG India Index and Dashboard 2020–21 was released by NITI Aayog today. Since its inaugural launch in 2018, the indexhas been comprehensively documenting and rankingthe progress made by States and Union Territories towards achieving the Sustainable Development Goals. Now in its third year, the index has become the primary tool for monitoring progress on the SDGs in the country and has simultaneously fostered competition among the States and Union Territories.
NITI Aayog ViceChairperson Dr Rajiv Kumar launched the report titled,SDG India Index and Dashboard 2020–21: Partnerships in the Decade of Action, in the presence of Dr Vinod Paul, Member (Health), NITI Aayog, Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, and Ms.Sanyukta Samaddar,Adviser (SDGs), NITI Aayog. Designed and developed by NITI Aayog, the preparation of the index followed extensive consultations with the primary stakeholders—the States and Union Territories; the UN agencies led by United Nations in India;Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), and the key Union Ministries.
“Our effort of monitoring SDGs through the SDG India Index & Dashboard continues to be widely noticed and applauded around the world. It remains a rare data-driven initiative to rank our States and Union Territories by computing a composite index on the SDGs. We are confident that it will remain a matter of aspiration and emulation and help propel monitoring efforts at the international level,”Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog said during the launch.
With one-third of the journey towards achieving the 2030 Agenda behind us, this edition of the index report focuses on the significance of partnerships as its theme. Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog said, “The report reflects on the partnerships we have built and strengthened during our SDG efforts. The narrative throws light on how collaborative initiatives can result in better outcomes and greater impacts.”
On thetheme of partnerships which is central to Goal 17, Dr. Vinod Paul, Member (Health), NITI Aayog, said,“It is clear that by working togetherwe can build a more resilient and sustainable future, where no one is left behind.”
“From covering 13 Goals with 62 indicators in its first edition in 2018, the third edition covers 16 Goals on 115 quantitative indicators, with a qualitative assessment on Goal 17, thereby reflecting our continuous efforts towards refining this important tool,” said Ms. Sanyukta Samaddar, Adviser (SDGs), NITI Aayog.
NITI Aayog has the twin mandate to oversee the adoption and monitoring of the SDGs in the country, and also promote competitive and cooperative federalism among States and UTs. The index represents the articulation of the comprehensive nature of the Global Goals under the 2030 Agenda while being attuned to the national priorities. The modular nature of the index has become a policy tool and a ready reckoner for gauging progress of States and UTs on the expansive nature of the Goals, including health, education, gender, economic growth, institutions, climate change and environment.
From right to left: Dr Vinod Paul, Member (Health);Dr Rajiv Kumar,Vice Chairperson; Shri Amitabh Kant, CEO; and Ms. Sanyukta Samaddar, Adviser (SDGs), NITI Aayog
SDG India Index andDashboard 2020–21: An Introduction to the Third Edition
The SDG India Index 2020–21, developed in collaboration with the United Nations in India, tracks progress of all States and UTs on 115 indicators that are aligned to MoSPI’s National Indicator Framework (NIF). The initiative to refine and improve this important tool with each edition has been steered by the need to continuously benchmark performance and measure progress, and to account for the availability of latest SDG-related data on States and UTs. The process of selecting these 115 indicators included multipleconsultations with Union Ministries. Feedback was sought from all States and UTs and as the essential stakeholder and audience of this localisation tool, they played a crucial role in shaping the index by enriching the feedback process with localised insights and experience from the ground.
The SDG India Index 2020–21 is more robust than the previous editions on account of wider coverage of targets and indicators with greater alignment with the NIF.The 115 indicators incorporate16 out of 17 SDGs, with a qualitative assessment on Goal 17,andcover 70 SDG targets. This is an improvement over the 2018–19 and 2019–20 editions of the index, which had utilised 62 indicators across 39 targets and 13 Goals, and 100 indicators across 54 targets and 16 Goals, respectively.
The SDG India Index computes goal-wise scores onthe 16 SDGs for each State and Union Territory. Overall State and UT scores are generated from goal-wise scores to measure aggregate performance of the sub-national unit based on its performance across the 16 SDGs. These scores range between 0–100, and if a State/UT achieves a score of 100, it signifies it has achieved the 2030 targets. The higher the score of a State/UT, the greater the distance to target achieved.
States and Union Territories are classified as below based on their SDG India Index score:
• Aspirant: 0–49
• Performer: 50–64
• Front-Runner: 65–99
• Achiever: 100
Overall Results and Findings
The country’s overall SDG score improved by 6 points—from 60 in 2019 to 66 in 2020–21. This positive stride towards achieving the targets is largely driven by exemplary country-wide performance in Goal 6 (Clean Water and Sanitation) and Goal 7(Affordable and Clean Energy), where the composite Goal scoresare 83 and 92, respectively.
Goal-wise India results, 2019–20 and 2020–21:
The top-fiveand bottom-fiveStates in SDG India Index 2020–21:
Performance and Ranking of States and UTs on SDGs 2020–21, including change in score from last year:
Mizoram, Haryana, and Uttarakhand are the top gainers in 2020–21in terms of improvement in score from 2019, with an increase of 12, 10 and 8 points, respectively.
Top Fast-Moving States (Score-Wise):
While in 2019, ten States/UTs belonged to the category of Front-Runners (score in the range 65–99, including both) twelve more States/UTs find themselves in this category in 2020–21. Uttarakhand, Gujarat, Maharashtra, Mizoram, Punjab, Haryana, Tripura, Delhi, Lakshadweep, Andaman and Nicobar Islands, Jammu and Kashmir and Ladakh graduated to the category of Front-Runners (scores between 65 and 99, including both).
Asection of the SDG India Index report is dedicated to all the 36 Statesand UTs of the country. These State and UT profiles will be very useful for policymakers, scholars and the general public, to analyse the performance on the 115 indicators across all Goals.
Sample of a State/UT profile from the report:
It is followed by a unique section on the progress on SDG localisation in States and Union Territories. It provides an update on the institutional structures, SDG vision documents, State and District Indicator Frameworks and other initiatives taken by the State and UT governments.
The SDG India Index2020–21 is also live on an online dashboard, which has cross-sectoral relevance across policy, civil society, business, and academia. The index is designed to function as a tool for focused policy dialogue, formulation and implementation through development actions,which are pegged to the globally recognisable metric of the SDG framework.The index and dashboardwill also facilitate in identifying crucial gaps related to tracking the SDGs and the need for India to develop its statistical systems at the State/UT levels.As another milestone in the SDG localisation journey of the country, the Index is presently being adapted and developed by NITI Aayogatthe granular level of districts for the upcoming North Eastern Region District SDG Index.
A snapshot of the SDG India Index 2020–21 dashboard:
NITI Aayog has the mandate for coordinating the adoption and monitoring of SDGs at the national and sub-national levels. The SDG India Index and Dashboard represents NITI Aayog’s efforts inencouraging evidence-based policymaking by supporting States and UTs to benchmark their progress, identify the priority areas and share good practices.
The full SDG India Index report can be accessed here: https://wgz.short.gy/SDGIndiaIndex
The interactive dashboard can be accessed here: http://sdgindiaindex.niti.gov.in/