Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs(MHA) Issues Advisory to States/Union Territories to Review Existing Facilities for Vulnerable Groups Taking into Account Second Wave of Covid-19
21 MAY 2021 12:44PM by PIB Delhi
The Governmenthas been giving high priority on preventing and combating crimes against vulnerable sections of society, including women, children, senior citizens and Scheduled Castes/ Scheduled Tribes, and as well as for putting in place institutional mechanisms for preventing and countering human trafficking.
Taking into account the impact of the second wave of the COVID-19 pandemic particularly on vulnerable groups, the MHA has again reiterated to States/ Union Territories to focus on vulnerable sections, especially children who may have been orphaned due to loss of parents due to COVID-19. The MHA has asked States/Union Territories to undertake an immediate review of existing facilities for vulnerable groups, especially for children who have been orphaned, senior citizens who may require timely assistance and support (medical as well as safety and security), and members of the Scheduled Castes/ Scheduled Tribes who may need guidance to access Government support facilities.
The MHA has requested States/ Union Territories forsensitization of police personnel, coordination with various line Departments/ Agencies concerned to effectively deploy the Women Help Desk in Police Stations and Anti-Human Trafficking Units in Districts. The NCRB has released several tools to States/Union Territories to facilitate in this activity, such as the Crime Multi Centre Agency (Cri-MAC) for police to share inter-state information; online National Alert Service for police on missing and found persons using the Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS), and an automated photo matching web-based application UNIFY that uses the Machine Learning model to enable police personnel to search photographs of missing persons, unidentified dead bodies etc. against the national image repository in the CCTNS. The MHA has requested the States / Union Territories to create greater awareness on the central citizen servicefor missing personswhich is available online. The MHA has also referred to the recent SOPs issued for safety of Transgendersduring COVID-19.
States/ Union Territories have been using these facilities for the benefit of citizens.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)না কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেভ য়েংলদুনা খুদোংথীবা নংবা য়াবা কাংলুপশিংগী হৌজিক লৈরিবা ফেসিলিতীশিং য়েংশিন্নবা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংগী এদভাইজরী ফোংখ্রে
21 MAY 2021 12:44PM by PIB Imphal
সরকারনা নুপী, অঙাং, অহল অমসুং সেদ্যুল কাস্ত/সেদ্যুল ত্রাইব য়াওবা খুদোংথীবা নঙবা য়াবা কাংলুপশিংদা থোকহন্নীংদবা থৌদোক থোকহন্দনবা অমসুং মাইয়োক্নবদা তেংবাংবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা পীবগা লোয়ননা হ্যুমেন ত্রাফিক্কিং তৌহন্দনবা অমসুং মসিগী মাইয়োক্তা থেংনবা ঙম্নবা ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা মেকানিজম কয়া থম্বীরি।
কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেভ অসিনা খুদোংথীবা নঙবা য়াবা কাংলুপশিংদা মরু ওইনা পীরিবা চৈথেং কয়া খন্নরদুনা, এম.ঐচ.এ.না রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা হায়রিবা কাংলুপকী মীওইশিং, মরু ওইনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মপা-মপা কায়নখ্রবা অঙাংশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙনবা খঙহনখ্রে। এম.ঐচ.এ.না রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা মমা-মপা কায়নরবা অঙাংশিং, মতম চাবা তেংবাংগী মথৌ তাবা অহলশিং অমসুং সরকারগী খুদোংচাবশিং ফংনবা পাউতাক পীবগী তঙাই ফদবা লৈবা সেদ্যুল ত্রাইব/কাস্তকী মীওইশিংগুম্বা খুদোংথীবা নঙবা য়াবা মীওইশিংগীদমক্তা হৌজিক লৈরিবা ফেসিলিতীশিং খুদক্তা য়েংশিন্নবা খঙহনখ্রে।
এম.ঐচ.এ.না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পুলিস স্তেসনশিংদা নুপীগী হেল্প দেস্ক অমসুং জিলাশিংদা এন্তি-হ্যুমেন ত্রাফিক্কিং য়ুনিৎ লৈহন্দুনা মথৌ পাংথোকহন্নবগীদমক্তা পুলিসকী মীওই সেন্সিতাইজ তৌনবা অমসুং মরী লৈনবা বিভাগ/এজেন্সীশিংদা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্ননবা হায়খ্রে। এন.সি.আর.বি.না থৌওং অসি পাংথোক্নবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা তোঙান-তোঙানবা তেংবাংবগী খুৎলাইশিং পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুং চনবশিংদি- পুলিসনা রাজ্য মনুংগী পাউ ফাওননবা পুলিস্কী ক্রাইম মলতি সেন্তর এজেন্সী (ক্রি-মেক); ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেল ত্রেক্কিং নেৎৱর্ক অমসুং সীস্তেম (সি.সি.তি.এন.এস.) শিজিন্নদুনা মী মাঙখিবা থিননবা পুলিসনা শিজিন্ননগদবা নেস্নেল এলর্ত সর্ভিস অমসুং মাঙখ্রবা মীওই, মশক খঙদবা অশীবা হকচাংনচিংবগী ফোতোবু সি.সি.তি.এন.এস.তা য়াওরিবা লৈবাক্কী ফোতো ময়ামগা চাংদম্নদুনা পুলিসশিংনা থিবা ঙমহন্নবা মেছিন লর্নিং মোদেল শিজিন্নবা ওতোমেতেদ ফোতো মেৎচিংগী ৱেবতা য়ুম্ফম ওইবা য়ু.এন.আই.এফ.ৱাই. অসিনি। এম.ঐচ.এ.না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা ওনলাইন্দা ফংলিবা মাঙখ্রবা মীওইশিংগী সেন্ত্রেল সিতিজন সর্ভিসকী মতাংদা মীয়ামদা হেন্না খঙহন্নবা হোৎননবা হায়খ্রে। এম.ঐচ.এ.না কোবিদ-১৯গী মনুংদা ত্রান্সজেন্দরশিংগী তেক্ত-কায়দনবগীদমক্তা হন্দক্তা থোকখিবা এস.ও.পি.গী মতাংদসু পনখি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসি মীয়ামগী কান্ননবগীদমক্তা শিজিন্নদুনা লাক্লিবনি।