Office of Principal Scientific Advisor to GoI
Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India releases Advisory on “Stop the Transmission, Crush the Pandemic - Masks, distance, sanitation and ventilation to prevent the spread of SARS-CoV-2 virus”
20 MAY 2021 9:00AM by PIB Delhi
The Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India has issued a simple easy to follow guideline to “Stop the Transmission, Crush the Pandemic - Masks, distance, sanitation and ventilation to prevent the spread of SARS-CoV-2 virus” As the pandemic rages in India, we need to once again remember that simple tools and practices can reduce the spread of SARS-CoV-2 virus.
The advisory highlights the important role well-ventilated spaces play in diluting the viral load of infected air in poorly ventilated houses, offices etc. Ventilation can decrease the risk of transmission from one infected person to the other.
Just as smells can be diluted from the air through opening windows and doors and using exhaust systems, ventilating spaces with improved directional air flow decreases the accumulated viral land in the air, reducing the risk of transmission.
Ventilation is a community defense that protects all of us at home or at work. Introducing outdoor air in offices, homes and larger public spaces is advised. Measures to improve ventilation in these spaces must be taken up on urgent priority in urban and rural areas alike, recommendations for hutments, homes, offices and large centralised buildings are given. Simple strategic placement of fans, open windows and doors, even slightly open windows can introduce outdoor air and improve the air quality inside. Introduction of cross ventilation and exhaust fans will be beneficial in curtailing the spread of the disease.
In buildings with central air-management systems improving central air filtration /increased filtration efficiency is especially helpful when enhanced outdoor air delivery options are limited. In offices, auditoriums, shopping malls etc. use of gable fan systems and roof ventilators are recommended. Frequent cleaning and replacement of fiters is highly recommended.
Saliva and nasal discharged in the form of droplets and aerosols, by an infected person while exhaling, talking, speaking, singing, laughing, coughing or sneezing etc. is the primary mode of virus transmissions. infected person who shows no symptoms also transmit the virus. People without symptoms can spread the virus. People should continue wearing a mask, wear double masks or a N95 mask.
The SARS-CoV-2 virus infects a human host where it can multiply, in the absence of the host it cannot survive, and stopping the transmission of the virus from a person to another person will decrease the infection rate of the disease to a level where it can eventually die. This can be achieved only with the support and cooperation of individuals, communities, local bodies and authorities. Use of masks, ventilation, distancing, and sanitation, the battle against the virus can be won.
Kindly click here for the Advisory
Kindly click here for the Advisory in Hindi

ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী লোইশঙ
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর ওফিসনা “লাইনা শন্দোকপা থিংসি, লাইচৎ অসিবু মুত্থৎসি – মাস্ক, অরাপ্পা থম্বা, সেনিতেসন অমসুনফ ভেন্তিলেসন তৌদুনা এস.এ.আর.এস.-কোভ-২ ভাইরস শন্দোকপা থিংবা” হায়বা এদভাইজরী অমা পুথোকখ্রে
20 MAY 2021 9:00AM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর ওফিসনা “লাইনা শন্দোকপা থিংসি, লাইচৎ অসিবু মুত্থৎসি – মাস্ক, অরাপ্পা থম্বা, সেনিতেসন অমসুং ভেন্তিলেসন তৌদুনা এস.এ.আর.এস.-কোভ-২ ভাইরস শন্দোকপা থিংবা” হায়বা ইনবদা লাইগদবা এদভাইজরী অমা পুথোকখ্রে। ভারত্তা লাইচৎ অসিনা কনশিনলকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না অরায়বা খুৎলাই অমসুং থবকশিংনা এস.এ.আর.এস.-কোভ-২ ভাইরস শন্দোকপা থিংবা ঙম্মি হায়বা অমুক্কা হন্না নীংশিংবগী মথৌ তারে।
এদভাইজরী অসিনা নুংশিৎ মরাং কায়না চঙবা কানা নুংশিৎ মরাং কায়না চঙদবা কা, ওফিসনচিংবদা মহিক য়াওরবা নুংশিত্তা য়াওবা ভাইরস লোদ হন্থহনবা ঙম্বগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙলি। নুংশিৎ মরাং কায়না চঙহনবনা লাইনা নাবা মীওইদগী অতোপ্পদা লাইনা শন্দোকপগী চাং হন্থহনবা ঙম্মি।
থোঙ-থোঙনাও হাংদোকপা অমসুং এগজোস্ত শিজিন্নদুনা নুংশিৎ-নুংশা চঙবনা মনম্বু তান্থোকপা ঙম্বগুম্না কাশিংদা নুংশিৎকৈ মাইকৈ শেন্নদুনা নুংশিৎ নীংথিনা চঙহনবনা নুংশিত্তা য়াওবা ভাইরসশিংবু লৈমায়দা তাহনবা ঙমহন্দনা লাইনা শন্দোকপগী চাং য়াম্না হন্থহনবা ঙম্মি।
নুংশিৎ চঙহনবগী পথাপ অসি ঐখোয় খুদিংবু য়ুমদা নত্ত্রগা ওফিসশিংদা ঙাকথোকপা খুন্নাইগী ওইবা ঙাক-শেনবগী পাম্বৈ অমনি। ওফিস, য়ুম অমসুং মীয়ামগী অচৌবা মফমশিংদগী নুংশিৎপু মপান্দা থাদোকপা অসি য়াম্না কান্নৈ। হায়রিবা মফমশিং অসিদা নুংশিৎ চঙবগী ফীভম ফগৎহন্নবা থবকশিং অসি খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমদা চপ মান্নবা মরু ওইবা পীদুনা খুদক্তা পাংথোক্কদবনি অমসুং খাঙপোকশঙ, য়ুম, ওফিস অমসুং অচৌবা সেন্ত্রেলাইজ বিলদিংদা পথাপ অসি করম্না পাংথোক্কদগে হায়বা পাউতাকশিংসু পীরি। ইচম চম্বা মওংদা ফেনগী থম্ফম শেম্বা, থোঙ-থোঙনাও হাংদোকপা অমসুং খজিক্তং হাংদোকপা থোঙনাও অমনসু মপান্দগী নুংশিৎ চঙহনবা ঙমদুনা কা মনুংদা লৈবা নুংশিৎকী মগুনবু হেন্না ফগৎহনবা ঙমগনি। ক্রোস ভেন্তিলেসন অমসুং এগজোস্ত ফেন শিজিন্নবা হৌদোকপনা লাইনা অসিনা শন্দোকপগী ফীভম্বু থিংবা ঙমগনি। মপান্দা নুংশিৎ থাদোকপগী পাম্বৈ ফজনা লৈতবা মতমদা সেন্ত্রেল এয়র ফিলত্রেসন ফগৎহনবা/ফিলত্রেসনবু নীংথিনা ফগৎহনবা অসিনা য়াম্না মরু ওইনা তেংবাংই। রুফ ভেন্তিলেতর অমসুং গেবল ফেন সীস্তেম অসি ওফিস, ওদিতোরিয়ম, শোপ্পিং মোলনচিংবা মফমশিংদা শিজিন্নগদবনি। মসিগী ফিলতরশিং অসি য়াম্না মরু ওইনা শেংদোক্কদবনি অমসুং শিন্দোক্কদবনি। লাইনা নারবা মীওইনা নিংশা হোন্দোকপা, ৱা ঙাংবা, ঈশৈ শকপা, নোকপা, লোক খুবা অমসুং হাকথী খনবনচিংবদগী থোক্লকপা লোক-তিন নত্ত্রগা নিংশা হোনবদগী থোক্লকপা পোৎলমশিং অসি দ্রোপলেৎ অমসুং এরোসোলগী মওংদা থাদোরকই অমসুং মসিনা লাইনা শন্দোকপগী খ্বাইদগী মরু ওইবা পাম্বৈনি। সিম্পতম উত্তনা লাইনা নাবা মীওইদগীসু ভাইরস অসি শন্দোকই। সিম্পতম উত্তবা মীওইনসু ভাইরস অসি শন্দোকই। মীয়াম্না মাস্ক, মরোল অনিগী মাস্ক নত্ত্রগা এন.৯৫ মাস্ক অসি লেপ্তনা অমসুং মতম পুম্বদা উপকদবনি।
এস.এ.আর.এস.-কোভ-২ ভাইরসনা মীওইবদা (হোস্ত) চঙই অমসুং মচা পোকশিল্লি। হোস্ত য়াওদনা মসিনা হিংবা ঙমদে অমসুং মীওই অমদগী অমদা ভাইরস শন্দোকপা থিংবা অসিনা লাইনা অসিবু শন্দোকপগী চাং হন্থহনবা ঙমহন্দুনা ভাইরস অসিনা মশা মথন্তা শিরকপা য়াবগী ফীভমদা য়ৌহল্লকপা য়াগনি। মসিগী পান্দম অসি মীওই, খুন্নাই, লোকেল বোদী অমসুং ওথোরিতীশিংনা তেংবাংদুনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবা মতমদা ফংবা ঙমগনি। মাস্ক উপ্পা, ভেন্তিলেসন তৌবা, অরাপ্পা থম্বা অমসুং সেনিতেসন তৌবনা ভাইরস অসিগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা মায়-পাকপা ঙমগনি।
এদভাইজরীগীদমক্তা মফম অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু
এদভাইজরী অসি হিন্দিদা পানবগীদমক্তা মফম অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু