Prime Minister's Office
Government takes historic pro-farmer decision of hiking fertiliser subsidy
Subsidy on DAP fertiliser hiked by 140%
Farmers to get subsidy of Rs 1200 per bag of DAP instead of Rs 500
Farmers to get a bag of DAP for Rs 1200 instead of Rs 2400
Government to spend additional Rs 14,775 crore towards this subsidy
Farmer should get fertilisers at old rates despite international price rise: PM
Welfare of Farmers at the core of Government’s efforts: PM
19 MAY 2021 7:45PM by PIB Delhi
PM Narendra Modi chaired a high level meeting on the issue of fertiliser prices. A detailed presentation was given to him on the issue of fertiliser prices.
It was discussed that the price of fertilisers is undergoing an increase due to the rising prices of phosphoric acid, ammonia etc internationally. PM stressed that farmers should get fertilisers at old rates despite the international rise in prices.
A historic decision was taken to increase the subsidy for DAP fertiliser from Rs. 500 per bag to Rs. 1200 per bag, which is an increase of 140%. Thus, despite the rise in international market prices of DAP, it has been decided to continue selling it at the older price of Rs.1200 and the central government has decided to bear all the burden of price hike. The amount of subsidy per bag has never been increased so much at once.
Last year, the actual price of DAP was Rs 1,700 per bag. In which the Central Government was giving a subsidy of Rs. 500 per bag. So the companies were selling fertilizer to farmers for Rs 1200 per bag.
Recently, the international prices of phosphoric acid, ammonia etc. used in DAP have gone up by 60% to 70%. So the actual price of a DAP bag is now Rs 2400, which could be sold by Fertilizer companies at Rs 1900 after considering a subsidy of Rs 500. With todays decision, farmers will continue to get a DAP bag for Rs 1200.
PM remarked that his Government is committed to the welfare of farmers and will take all efforts to ensure that farmers do not have to face the brunt of price-rise.
The Central Government spends about Rs 80,000 crore on subsidies for chemical fertilisers every year. With the increase in subsidy in DAP, Government of India will spend an additional Rs 14,775 crore as subsidy in Kharif season.
This is the second major decision in the farmers’ interest, after directly transferring Rs. 20,667 crore in Farmers’ account under PM-KISAN on the day of Akshay Tritiya.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সরকারনা হারগী সবসিদী হেনগৎহন্নবা ইতিহাসিক ওইরবা প্রো-ফার্মর ওইবা ৱারেপ লৌখ্রে
দি.এ.পি. ফর্তিলাইজরদা সবসিদী চাদা ১৪০ হেনগৎহনখ্রে
লৌমীশিংনা দি.এ.পি.গী বেগ অমদা লুপা ৫০০গী মহুৎ লুপা ১২০০গী সবসিদী ফংলগনি
লৌমীশিংনা দি.এ.পি. বেগ অমদা লুপা ২৪০০দা ফংলম্বা অদুগী মহুৎ লুপা ১২০০দা ফংলগনি
সরকারনা সবসিদী অসিগীদমক অহেনবা লুপা করোর ১৪,৭৭৫ চাদিং তৌরগনি
লৌমীশিংদা মালেমগী ওইনা মমল হেনগৎলবসু হান্নগী মমলশিংদা হারশিং ফংহনগদবনি: পি.এম.
লৌমীশিংগী য়াইফবা হায়বা অসি সরকারনা মরু ওইনা লৌরি: পি.এম.
19 MAY 2021 7:45PM by PIB Imphal
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা হারগী মমলশিংগী থেংনরিবা সমস্যা অসিগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাঙথোকখ্রে। হারগী মমলশিংগী থেংনরিবা সমস্যা অসিগী মতাংদা মঙোন্দা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা প্রজেন্তেসন অমা উৎখ্রে।
হারশিংগী মমল অসি ফোস্ফোরিক এসিদ, এম্মোনিয়া অসিনচিংবগী মমলশিং অসি মালেমগী থাক্তা হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা হেনগৎলক্লি হায়না খন্নখ্রে। পি.এম.না লৌমীশিংদা মালেমগী ওইনা মমল হেনগৎলবসু হান্নগী মমলশিংদা হারশিং ফংহনগদবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখ্রে।
দি.এ.পি. ফর্তিলাইজরগী সবসিদী অসি বেগ অমদা লুপা ৫০০ ওইরম্বদগী বেগ অমদা লুপা ১২০০দা হেনগৎহন্দুনা ইতিহাসিক ওইবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে হায়রিবা অসিদা চাদা ১৪০ হেনগৎহল্লি। অসুম্না মালেমগী কৈথেলদা দি.এ.পি.গী মমলশিং হেনগৎলবসু মসি হান্নগী মমল লুপা ১২০০দা মখা তানা য়োন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মমল হেনগৎলকপগী পোৎলুম পুম্নমক পুনবা ৱারেপ লৌখ্রে। বেগ অমদা সবসিদীগী শেনফম অসি মমাংদা অসুম্না অমুক্তা হেনগৎখিদ্রি।
হৌখিবা চহিদা দি.এ.পি.গী তশেংবা মমল অসি বেগ অমদা লুপা ১,৭০০ ওইরমখি। মসিদা কেন্দ্র সরকারনা বেগ অমদা সবসিদী লুপা ৫০০ পীরম্মী। অদুনা কম্পনীশিংনা লৌমীশিংদা হারশিং অসি বেগ অমদা লুপা ১২০০দা য়োল্লি।
হন্দক্তা দি.এ.পি.দা শিজিন্নবা ফোস্ফোরিক এসিদ, এম্মোনিয়া অসিনচিংবগী মালেমগী ওইবা মমলশিং অসি চাদা ৬০দগী চাদা ৭০ ফাওবা হেনগৎখি। অদুনা দি.এ.পি. বেগ অমগী তশেংবা মমল অসি হৌজিক লুপা ২৪০০ ওইরে হায়রিবা অসি ফর্তিলাইজর কম্পনীশিংনা লুপা ৫০০গী সবসিদী অসি য়েংলবা মতুংদা লুপা ১৯০০দা য়োনবা য়াগনি। ঙসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা লৌমীশিংনা দি.এ.পি. বেগ অমদা লুপা ১২০০দা মখা তানা ফংলগনি।
পি.এম.না হায় মহাক্কী সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা হোৎনখি অমসুং মমল হেনগৎপগী মৈশা লৌমীশিংনা ফংদনবা অঙম্বা পুম্নমক হোৎনগনি।
কেন্দ্র সরকারনা চহি খুদিংগী কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদীদা লুপা করোর ৮০,০০০ চাদিং তৌরি। দি.এ.পি.দা সবসিদী হেনগৎলকপগা লোইননা ভারত সরকারনা খারিফ সিজন্দা অহেনবা লুপা করোর ১৪,৭৭৫ সবসিদী ওইনা চাদিং তৌরগনি।
অক্ষে ত্রিতিয়াগী নুমিৎতা পি.এম.-কিসানগী মখাদা লৌমীশিংগী একাউন্তদা লুপা করোর ২০,৬৬৭ হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রবা মতুংদা লৌমীশিংগী য়াইফনবা লৌবা মসিনা অনিশুবা ৱারেপনি।