ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମାଇଲଷ୍ଟୋନ୍‍ ହାସଲ
● ୨୦୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ, ୧.୮୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମନରେଗା ଯୋଜନାରେ କର୍ମ ଯୋଗାଣ; ୨୦୧୯ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ୫୨% ଅଧିକ
● ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ୨୦୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ; ୨୦୨୦ର ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରାଶିର ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ
● ଗତ ତିନିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି
● ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା- ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟ କରାଯାଇଛି ଯାହା କେବଳ ୨୦୨୧ରେ ୫୮୫୪ କୋଟି; ୨୦୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ଦୁଇଗୁଣ
17 MAY 2021 4:02PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବେ କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଦ୍ୱୀତୀୟ ଲହର ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଭଳି ବ୍ୟାହତ ନହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିଛି । ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ଯୋଜନାର ପ୍ରଗତି ବେଶ୍‍ ତ୍ୱରିତ ବେଗରେ ସଂପାଦିତ ହୋଇଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୋଡ଼ାଲ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ୍‍ ସ୍ତରରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ଼ ମହାମାରୀକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିପାରିବେ ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ, ୨୦୨୧ ମସିହା ମେ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୧.୮୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଦୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆଇନ (ମନରେଗା) ଅଧୀନରେ କାମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ମାତ୍ରା ୨୦୧୯ ମସିହା ମେ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ତୁଳନାରେ ୫୨% ଅଧିକ । ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଏହି ଅବଧିରେ ୧.୨୨ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦୈନିକ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ଯୋଗାଯାଇଥିଲା । ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୦୨୧ ମସିହା ମେ ୧୩ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୨.୯୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ଯୋଗାଯାଇଛି ଯାହାକି ୫.୯୮ ଲକ୍ଷ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ୩୪.୫୬ ମାନବ ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହି ସଫଳତା ଛାମୁଆ ସ୍ତର ସହିତ ସକଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ କର୍ମଚାରୀ କରୋନା ମହାମାରୀରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା କିମ୍ବା ସେଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି ।
କୋଭିଡ଼ ୧୯ ବିରୋଧରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସଂଗ୍ରାମ ନିମନ୍ତେ, ତାଲିମଦାତାମାନଙ୍କୁ କୋଭିଡ଼ ସଂକ୍ରମଣ ଓ ଲକ୍ଷଣ ମୁକାବିଲା, ଟିକାକରଣ ଏବଂ ଟିକା ନେବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇବା ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା ଆଚରଣ ଅବଲମ୍ବନ ଓ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ଆଚରଣ ଆପଣାଇବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା – ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନଜୀବିକା ମିଲନ (ଡେ- ଏନଆରଏଲଏମ) ଅଧୀନରେ ୨୦୨୧ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ୮ରୁ ୧୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରାୟାସ ଅଧୀନରେ, ୧୩,୯୫୮ଟି ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଓ ବ୍ଲକ ସ୍ତରୀୟ ନୋଡାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନର ଭାବେ ୩୪ଟି ଏସଆରଏଲଏମଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଥିବାବେଳେ ୧,୧୪,୫୦୦ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ପଦ ବ୍ୟକ୍ତି (ସିଆରପି) ଭାବେ ମାଷ୍ଟର ଟ୍ରେନରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ସିଆରପିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ୨.୫ କୋଟି ମହିଳା ଏସଏଚଜି ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ନୋଡ଼ାଲ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ‘ଡେ- ଏନଆରଏଲଏମ’ ଅଧୀନରେ କୋଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି ।
ଲୋକମାନଙ୍କ ଦୁଃଖଦୁର୍ଦ୍ଦଶାର ବିମୋଚନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାୟ ୫୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ‘ରିଲିଫ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି’ ୨୦୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏହି ଅବଧିରେ ଏହାର ଆନୁମାନିକ ପରିମାଣ ୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । କୃଷି ଏବଂ ଅଣ କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଜୀବନ ଜୀବିକା ସହିତ ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ୟାଡରମାନଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରବାରିରେ କୃଷି-ପୁଷ୍ଟି ଉଦ୍ୟାନ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସକଳ ପ୍ରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୨୦ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍‍ ଡାଉନ୍‍ ଏବଂ ତଦ୍‍ଜନିତ ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ମାନବ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣ ଯୋଗାଣ ଓ ଉବଲବ୍ଧତା ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସର୍ବାଧିକ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ଗତ ତିନିବର୍ଷ ସହିତ ତୁଳନା କଲେ ସର୍ବାଧିକ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଛି । ପୁନଃପୌନିକ ବାସ୍ତବ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପୁନଃପୌନିକ ବ୍ୟୟ ଯାହାକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିଏସୱାଇ) ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ତାହା ୨୦୨୧ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ୧ ଠାରୁ ମେ ୧୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୭୯୫ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ୧୬୯୩.୮ କିଲୋମିଟର ଥିଲା ଏବଂ ଗତବର୍ଷର ଏହି ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା- ଗ୍ରାମୀଣ ଯୋଜନା ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ଯୋଜନାମାନଙ୍କ ଭଳି କୋଭିଡ଼ ୧୯ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କର୍ମଶକ୍ତିର ପ୍ରବାହ ଜାରି ରଖାଯିବା ଯେଗୁ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫୮୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ଯାହାକି ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ୨୫୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା ଏବଂ ୨୦୧୯-୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ଥିଲା ୧୪୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା । ବିଗତ ଦୁଇବର୍ଷର ବ୍ୟୟ ସହ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବ୍ୟୟକୁ ତୁଳନା କଲେ ଏହା ଯଥାକ୍ରମେ ୪୩% ଏବଂ ୨୪% ଅଧିକ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଛି ।

Ministry of Rural Development
Amidst the pandemic, India achieved new milestones in Rural Development
In FY 2021, 1.85 crore persons have been offered work under MGNREGA; 52% higher than the same period in FY 2019
Approximately Rs. 56 Crore released to women Self Help Groups in FY 2021; almost double than in the same corresponding period in FY 2020
Highest length of road has been completed under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in the comparable period over last 3 years
Highest expenditure logged under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin amounting to Rs. 5854 Cr in FY 2021; double than the FY 2020 in the comparable period
17 MAY 2021 4:02PM by PIB Delhi
Even though rural India has been hit by the 2nd wave of raging COVID pandemic, the Ministry of Rural Development has ensured that the development works across the country should not be affected. During the period, the country has witnessed speed and progress in various schemes under the ministry. Apart from the developmental works, the Ministry has also trained nodal persons at state, district and block level to tackle the COVID-19 situation in rural areas.
Despite COVID pandemic, 1.85 crore persons have been offered work in May 2021 under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA). The work offered is 52% higher than the one offered during the same period in May 2019, which was 1.22 crore persons per day. As on 13th May, 2021, 2.95 crore persons have been offered work in FY 2021-22 completing 5.98 lakh assets and generating 34.56 crore person-days. The accomplishment has been achieved despite casualties either through death or infection among the operating staff at all levels, including those in the front line.
To fight against COVID-19 in rural areas, training has been provided to trainers on COVID-19 appropriate behaviours, vaccination and vaccine hesitancy and encourage good health-seeking behaviours and immunity building measures from 8-12th April 2021 under Deendayal Anyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). Under the initiative, 13,958 state, district and block level nodal persons trained as master trainers in 34 SRLMs, 1,14,500 Community Resource Persons (CRP) trained by master trainers and 2.5 Crore women SHG members trained by CRPs. State and district nodal persons have also been trained for capacity building and social development on COVID management under DAY-NRLM.
With an aim to provide relief and generate employment, Revolving Fund and Community Investment Fund amounting to approximately Rs. 56 Crore released to women Self Help Groups in FY 2021 as compared to approximately Rs. 32 Cr. in the same corresponding period in FY 2020. Online trainings have been continuing for the staff and community cadres on farm and non-Farm based livelihoods and promotion of Agri-Nutri gardens by SHG households has also been continued in this period.
Despite lockdown across over 20 States/UTs and resultant difficulties in availability and movement of men, machine and materials, this year highest length of road has been completed in the comparable period over the last 3 years. The Cumulative Physical Progress and The Cumulative Expenditure under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) from 1st April to 12th May Period are 1795.9 Km and Rs 1693.8 respectively in FY 2021 much higher than the previous years in the same corresponding period.
Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin scheme like other rural development schemes has been severely affected by COVID-19 pandemic, however, due to streamlined workflows the Ministry has been able to log an expenditure of Rs. 5854 Cr in this financial year as compared to Rs. 2512 Cr. in 2020-21 and Rs. 1411 Cr. in 2019-20, which are 43% and 24% respectively of the 2021-22 expenditure in the comparable period.