Ministry of Rural Development
Amidst the pandemic, India achieved new milestones in Rural Development
In FY 2021, 1.85 crore persons have been offered work under MGNREGA; 52% higher than the same period in FY 2019
Approximately Rs. 56 Crore released to women Self Help Groups in FY 2021; almost double than in the same corresponding period in FY 2020
Highest length of road has been completed under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana in the comparable period over last 3 years
Highest expenditure logged under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin amounting to Rs. 5854 Cr in FY 2021; double than the FY 2020 in the comparable period
17 MAY 2021 4:02PM by PIB Delhi
Even though rural India has been hit by the 2nd wave of raging COVID pandemic, the Ministry of Rural Development has ensured that the development works across the country should not be affected. During the period, the country has witnessed speed and progress in various schemes under the ministry. Apart from the developmental works, the Ministry has also trained nodal persons at state, district and block level to tackle the COVID-19 situation in rural areas.
Despite COVID pandemic, 1.85 crore persons have been offered work in May 2021 under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA). The work offered is 52% higher than the one offered during the same period in May 2019, which was 1.22 crore persons per day. As on 13th May, 2021, 2.95 crore persons have been offered work in FY 2021-22 completing 5.98 lakh assets and generating 34.56 crore person-days. The accomplishment has been achieved despite casualties either through death or infection among the operating staff at all levels, including those in the front line.
To fight against COVID-19 in rural areas, training has been provided to trainers on COVID-19 appropriate behaviours, vaccination and vaccine hesitancy and encourage good health-seeking behaviours and immunity building measures from 8-12th April 2021 under Deendayal Anyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). Under the initiative, 13,958 state, district and block level nodal persons trained as master trainers in 34 SRLMs, 1,14,500 Community Resource Persons (CRP) trained by master trainers and 2.5 Crore women SHG members trained by CRPs. State and district nodal persons have also been trained for capacity building and social development on COVID management under DAY-NRLM.
With an aim to provide relief and generate employment, Revolving Fund and Community Investment Fund amounting to approximately Rs. 56 Crore released to women Self Help Groups in FY 2021 as compared to approximately Rs. 32 Cr. in the same corresponding period in FY 2020. Online trainings have been continuing for the staff and community cadres on farm and non-Farm based livelihoods and promotion of Agri-Nutri gardens by SHG households has also been continued in this period.
Despite lockdown across over 20 States/UTs and resultant difficulties in availability and movement of men, machine and materials, this year highest length of road has been completed in the comparable period over the last 3 years. The Cumulative Physical Progress and The Cumulative Expenditure under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) from 1st April to 12th May Period are 1795.9 Km and Rs 1693.8 respectively in FY 2021 much higher than the previous years in the same corresponding period.
Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin scheme like other rural development schemes has been severely affected by COVID-19 pandemic, however, due to streamlined workflows the Ministry has been able to log an expenditure of Rs. 5854 Cr in this financial year as compared to Rs. 2512 Cr. in 2020-21 and Rs. 1411 Cr. in 2019-20, which are 43% and 24% respectively of the 2021-22 expenditure in the comparable period.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লাইচৎ মনুংদা ভারতনা রুরেল দিবেলপমেন্তদা অনৌবা মাই পাকপশিং পুরকপা ঙমখ্রে
এফ.ৱাই. ২০২১দা, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা মীওই করোর ১.৮৫দা থবক পীখি; এফ.ৱাই. ২০১৯গী চপ মান্নবা মতমদা পীখিবা অদুদগী চাদা ৫২ হেনখি
এফ.ৱাই. ২০২১দা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর ৫৬ থাদখি; এফ.ৱাই. ২০২০গী চপ মান্নবা মতমদা থাদখিবা অদুগী শরুক অনিরোম ওইখি
হৌখিবা চহি ৩রোমগী চপ মান্নবা মতম অসিদা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা খ্বাইদগী শাংবা লম্বী শেম্বা লোইশিনখি
প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা – গ্রামিনগী মখাদা এফ.ৱাই. ২০২১দা লুপা করোর ৫৮৫৪গী শেনফম খ্বাইদগী ৱাংনা চাদিং তৌখি; এফ.ৱাই. ২০২০গী চপ মান্নবা মতম অদুগী শরুক অনি ওইখি
17 MAY 2021 4:02PM by PIB Imphal
কোবিদ লাইচৎকী তমথিরবা অনিশুবা ৱেবনা ভারতকী খুঙ্গংদা চৈথেং পীরবসু রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা চত্থরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অকাইবা থোক্তনবা হোৎনখি। মতম অসিগী মনুংদা মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা লৈরিবা স্কীম কয়াদা খোঙজেল য়াংশিনবা অমসুং থবক খুমাং চাউশিনবা লৈবাক অসিদা উবা ফংখি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মথক্তা মন্ত্রালয় অসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা নোদেল পর্সনশিং ত্রেনসু তৌখি।
কোবিদ লাইচৎ লৈজরবসু, মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.)গী মখাদা মে, ২০২১দা মীওই করোর ১.৮৫তা থবক পীখি। ২০১৯গী মে থাগী চপ মান্নবা মতম অসিগী মনুংদা পীখিবা থবক অদুদগী চাদা ৫২ হেনখি, মসি নোংমদা মীওই করোর ১.২২ ওইরি। মে ১৩, ২০২১ ফাওবদা এসসেৎ লাখ ৫.৯৮ লোইশিনদুনা অমসুং নোংমগী থবক মীওই করোর ৩৪.৫৬তা পীদুনা এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা মীওই করোর ২.৯৫দা থবক পীখি। ফ্রন্ত লাইন্দা লৈবশিং য়াওনা থাক পুম্নমক্তা মথৌ তৌরিবা স্তাফকী মরক্তা শীখিবা নত্ত্রগা নাবনা মরম ওইরগা অশী-অনা নংখ্রবজসু পান্দম অদুদি ফংবা ঙমখি।
খুঙ্গংগী মফমশিংদা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা ত্রেনশিংদা কোবিদ-১৯গা চুনবা চৎনা লোনচৎশিং, বেক্সিনেসন অমসুং বেক্সিন কাপ্পদা চিংনবা পোকপা অমসং হকচাং ফানা থম্নবা অফবা চৎনা লোনচৎশিং অমসুং ইম্ম্যুনিতী ফগৎহন্নবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা দীনদয়াল অন্যোদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদস মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.)গী মখাদা এপ্রিল ৮-১২, ২০২১ ফাওবা ত্রেনিং পীখি। থৌরাং অসিগী মখাদা এস.আর.এল.এম. ৩৪দা মাস্তর ত্রেনরশিং ওইনা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক লেবেলদা নোদেল পর্সন ১৩,৯৫৮ ত্রেন তৌখি, মাস্তর ত্রেনরশিংনা কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পর্সন (সি.আর.পি.) ১,১৪,৫০০ ত্রেন তৌখি অমসুং সি.আর.পি.শিংনা নুপীশিংগী এস.ঐচ.জি. মেম্বর করোর ২.৫ ত্রেন তৌখি। দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা কোবিদ মেনেজমেন্তগী কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং সোদিএল দিবেলপমেন্তগী মতাংদসু রাজ্য অমসুং জিলাগী নোদেল পর্সনশিংবু ত্রেন তৌখি।
তেংবাং অমসুং থবক পীনবগী পান্দমদা রিভোলবিং ফন্দ অমসুং কম্ম্যুনিতী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দদগী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা থাদখিবা শেনফম অসি এফ.ৱাই. ২০২০দা থাদখিবা শেনফম চাওরাক্না লুপা করোর ৩২গা চাংদম্নবদা এফ.ৱাই. ২০২১দা চাওরাক্না লুপা করোর ৫৬ ওইখি। স্তাফ অমসুং কম্ম্যুনিতী কেদরশিংদা ফার্ম অমসুং নন-ফার্মদা য়ুম্ফম ওইবা হিংনবগী পাম্বৈশিংদা ওনলাইন্দা ত্রেন্নিংশিং মখাতানা পীরি অমসুং হায়রিবা মতম অসিদা এস.ঐচ.জি. য়ুমথোংশিংগী এগ্রি-ন্যুত্রি গার্দেনশিং মখা তানা প্রমোসন তৌরি।
রাজ্য/য়ু.তি. ২০দা লোকদাউন থমখিবা অমসুং মী ফংদবা অমসুং চৎথোক চৎশিন তৌবা, মেচিন অমসুং মেতরিএলশিং পুথোক পুশিন তৌবদা অপনবা লৈরবসু হৌখিবা চহি ৩গা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিদা লম্বী খ্বাইদগী শাংনা শেম্বা লোইশিনবা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.)গী মখাদা এপ্রিল ১দগী মে ১২ ফাওবগী মতমদা শেমখিবা অপুনবা লম্বী অমসুং অপুনবা চাদিং অসি মথংশিৎনা কি.মি. ১৭৯৫.৯ অমসুং লুপা করোর ১৬৯৩.৮নি অমসুং হায়রিবা মতম অসিদা মমাং শেনবা চহিদা শেমখিবা লম্বী অমসুং চাদিংদগী এফ.ৱাই. ২০২১না য়াম্না হেনখি।
প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনা – গ্রামিন আসি অতোপ্পা রুরেল দিবেলপমেন্ত স্কিমশিংগুম্না কোবিদ-১৯না শাথীনা চৈথেং পীরি, অদুম ওইনমক লেপ্পে লৈতনা পাইখৎপা থবকশিংনা মরম ওইরগা মন্ত্রালয় অসিনা ২০২০-২১গী লুপা করোর ২৫১২ অমসুং ২০১৯-২০গী লুপা করোর ১৪১১গা চাংদম্নবদা ২০২১-২২গী চাদিংগী মথংশিৎনা ৪৩% অমসুং ২৪% ওইদুনা চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা লুপা করোর ৫৮৫৪ চাদিং তৌবা ঙমখ্রে।