Ministry of Health and Family Welfare
Bleeding and clotting events following COVID vaccination miniscule in India
National AEFI (Adverse Event Following Immunization) Committee submits report to the Union Health Ministry
17 MAY 2021 2:32PM by PIB Delhi
Bleeding and clotting cases following COVID vaccination in India are minuscule and in line with the expected number of diagnoses of these conditions in the country, a report submitted by the National AEFI (Adverse Event Following Immunization) Committee to the Ministry of Health & Family Welfare said.
Alerts have been raised in some countries on post-vaccination “embolic and thrombotic events” on 11 March 2021 particularly with AstraZeneca-Oxford vaccine [Covishield in India]. A decision was taken to conduct an urgent in-depth analysis of the adverse events (AE) in India in the light of the global concerns.
The National AEFI committee noted that as of 03 April 2021, 75,435,381 vaccine doses had been administered (Covishield – 68,650,819; Covaxin – 6,784,562). Of these, 65,944,106 were first doses and 9,491,275 second dose. Since the COVID-19 vaccination drive was initiated – more than 23,000 adverse events were reported through the CO-WIN platform reported from 684 of the 753 districts of the country. Of these, only 700 cases (@ 9.3 cases /million doses administered) were reported to be serious and severe nature.
The AEFI Committee has completed an in-depth case review of 498 serious and severe events, of which 26 cases have been reported to be potential thromboembolic (formation of a clot in a blood vessel that might also break loose and carried by the blood stream to plug another vessel) events – following the administration of Covishield vaccine – with a reporting rate of 0.61 cases/ million doses.
There were no potential thromboembolic events reported following administration of Covaxin vaccine.
AEFI data in India showed that there is a very miniscule but definitive risk of thromboembolic events. The reporting rate of these events in India is around 0.61/million doses, which is much lower than the 4 cases/million reported by UK’s regulator Medical and Health Regulatory Authority (MHRA). Germany has reported 10 events per million doses.
It is important to know that thromboembolic events keep occurring in general population as background and scientific literature suggests that this risk is almost 70 per cent less in persons of South and South East Asian descent in comparison to those from European descent.
MOHFW is separately issuing advisories to Healthcare Workers and Vaccine Beneficiaries to encourage people to be aware of suspected thromboembolic symptoms occurring within 20 days after receiving any COVID-19 vaccine (particularly Covishield) and report preferably to the health facility where vaccine was administered:
• breathlessness;
• pain in chest;
• pain in limbs/pain on pressing limbs or swelling in limbs (arm or calf);
• multiple, pinhead size red spots or bruising of skin in an area beyond the injection site;
• persistent abdominal pain with or without vomiting;
• seizures in the absence of previous history of seizures with or without vomiting;
• severe and persistent headache with or without vomiting (in the absence of previous history of migraine or chronic headache);
• weakness/paralysis of limbs or any particular side or part of the body (including face);
• persistent vomiting without any obvious reason;
• blurred vision or pain in eyes or having double vision;
• change in mental status or having confusion or depressed level of consciousness
• Any other symptom or health condition which is of concern to the recipient or the family
Covishield, the COVID-19 vaccine, continues to have a definite positive benefit risk profile with tremendous potential to prevent infections and reduce deaths due to COVID-19 across the world and in India. Over 13.4 crore doses of Covishield vaccine have been administered as on 27 April 2021 in India. MoHFW is continuously monitoring the safety of all COVID-19 vaccines and is promoting reporting of suspected adverse events.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত ক'ভিড টীকাকৰণৰ পিছত ৰক্তস্ৰাৱ আৰু চেকুৰা বন্ধাৰ ঘটনা যথেষ্ট কম
ৰাষ্ট্ৰীয় এইএফআই (টীকাকৰণৰ পিছত প্ৰতিকূল ঘটনা) সমিতিয়ে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ক ৰিপ'ৰ্ট দাখিল কৰে
17 MAY 2021 2:32PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় এইএফআই (টীকাকৰণৰ পিছত প্ৰতিকূল ঘটনা) সমিতিৰ ফালৰ পৰা স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ক দাখিল কৰা ৰিপ'ৰ্টত কোৱা হৈছে যে ভাৰতত ক'ভিড টীকাকৰণৰ পিছত ৰক্তস্ৰাৱ আৰু চেকুৰা বন্ধাৰ ঘটনা যথেষ্ট কম আৰু ই দেশত এনেকুৱা স্থিতিত হ'বলগীয়া আকাংক্ষিত সংখ্যাৰ অনুৰূপ।
কিছুমান দেশত ১১ মাৰ্চ, ২০২১ত বিশেষকৈ এষ্ট্ৰা জেনেকা-অক্সফ'ৰ্ড ভেকচিন (ভাৰতত কোভিশ্বিল্ড)ৰ সৈতে, টীকাকৰণৰ পিছত "ৰক্তস্ৰাৱ আৰু চেকুৰা বন্ধাৰ ঘটনা"ক লৈ এলাৰ্ট জাৰি কৰা হৈছে। বৈশ্বিক উদ্বিগ্নতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতত প্ৰতিকূল ঘটনাৱলী (এই)ৰ তাৎক্ষণিক গম্ভীৰ বিশ্লেষণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল।
ৰাষ্ট্ৰীয় এইএফআই সমিতিয়ে উল্লেখ কৰিছে যে ৩ এপ্ৰিল, ২০২১ পৰ্যন্ত, টীকাৰ ৭,৫৪,৩৫,৩৮১ পালি (কোভিশ্বিল্ড- ৬,৮৬,৫০,৮১৯; কোভাক্সিন- ৬৭,৮৪,৫৬২) প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াত ৬,৫৯,৪৪,১০৬ প্ৰথম পালি আৰু ৯৪,৯১,২৭৫ দ্বিতীয় পালি অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। ক'ভিড-১৯ টীকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰ পৰা দেশৰ ৭৫৩খন জিলাৰ ৬৮৪খন জিলাত কো-উইন প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ২৩,০০০তকৈ অধিক প্ৰতিকূল ঘটনা (এই) নথিভুক্ত কৰা হৈছিল। ইয়াৰ মাত্ৰ ৭০০টা ঘটনা (@৯.৩টা ঘটনা/১০ লাখ টীকা প্ৰদানৰ পালি) হে গম্ভীৰ আৰু জটিল প্ৰকৃতিৰ ৰূপত নথিভুক্ত কৰা হৈছিল।
এইএফআই সমিতিয়ে গম্ভীৰ আৰু জটিল ঘটনাযুক্ত ৪৯৮টা ঘটনাৰ গম্ভীৰ সমীক্ষা সম্পূৰ্ণ কৰিছে, য'ৰ পৰা কোভিশ্বিল্ড টীকা প্ৰদানৰ পিছত ০.৬১টা ঘটনা/১০ লাখ পালিৰ ৰিপ'ৰ্টিং ৰেটৰ সৈতে ২৬টা ঘটনাক সম্ভাব্য থ্ৰম্ব'ৱেম্বলিক ঘটনা (ৰক্ত বাহিকাত চেকুৰা বন্ধা, যি শিথিল হ'ব পাৰে, ৰক্ত প্ৰবাহৰ মাধ্যমত দীৰ্ঘ ৰক্ত বাহিকালৈকে যাব পাৰে)ৰ ৰূপত নথিভুক্ত কৰা হৈছে।
কোভাক্সিন টীকা লগোৱাৰ পিছত সম্ভাব্য থ্ৰম্ব'ৱেম্বলিকৰ এটাও ঘটনা নথিভুক্ত কৰা হোৱা নাই। ভাৰতত এইএফআইৰ পৰিসংখ্যাই দেখুৱাইছে যে ইয়াত যথেষ্ট কম, কিন্তু নিশ্চিতভাৱে থ্ৰম্ব'ৱেম্বলিক ঘটনাৰ আশংকা আছে। ভাৰতত এনেকুৱা অভিযোগ নথিভুক্ত কৰাৰ হাৰ (ৰিপ'ৰ্টিং ৰেট) প্ৰায় ০.৬১/১০ লাখ পালি, যি ব্ৰিটেইনৰ চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্য নিয়ামক প্ৰাধিকৰণ (এমএইচআৰএ)ৰ তৰফৰ পৰা নথিভুক্ত কৰা ৪টা ঘটনা/১০ লাখ পালিতকৈ যথেষ্ট কম। জাৰ্মানীয়ে প্ৰতি ১০ লাখ পালিত এনেকুৱা ১০টা ঘটনা নথিভুক্ত কৰিছে।
এই কথা জনাটো অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ যে থ্ৰম্ব'ৱেম্বলিকৰ ঘটনা সামান্য জনসংখ্যাৰ মাজতো হৈ থাকে, যেনে পৰিস্থিতি আৰু বৈজ্ঞানিক অধ্যয়নে কয় যে এই আশংকা ইউৰোপীয় মূলৰ ব্যক্তিৰ তুলনাত দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পূব এছীয় মূলৰ ব্যক্তিৰ মাজত প্ৰায় ৭০% কম হয়।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে চিকিৎসা কৰ্মচাৰী আৰু টীকা গ্ৰহণ কৰা লাভাৰ্থীক পৃথকে পৰামৰ্শ দি থকা হৈছে, যাতে মানুহৰ মাজত কোনোধৰণৰ ক'ভিড-১৯ ভেকচিন (বিশেষকৈ কোভিশ্বিল্ড) লগোৱাৰ পিছত ২০ দিনৰ ভিতৰত হোৱা সন্দেহজনক থ্ৰম্ব'ৱেম্বলিক লক্ষণসমূহৰ বিষয়ে সজাগ হোৱা আৰু যি স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰত টীকা লগাইছিল তেওঁলোকক এনেধৰণৰ যিকোনো ঘটনাৰ বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব পৰা যায়ঃ
• উশাহত কষ্ট;
• বুকুৰ বিষ;
• অংগত বিষ/অংগত হেঁচা দিলে বিষ বা অংগ (বাহু অথবা কলাফুল)ত ওখহা;
• বেজী দিয়া ঠাইৰ বাহিৰত কেইবাটাও বেজীৰ খোঁচৰ আকাৰৰ ৰঙা দাগ অথবা ছালত নীলা-ক'লা দাগ হোৱা;
• বমিসহ বা বমি নোহোৱাকৈ একেৰাহে পেটৰ বিষ;
• পূৰ্বৰ ইতিহাস নাথাকিলেও বমিসহ বা বমি নোহোৱাকৈ অৱশ হোৱা;
• বমিসহ বা বমি নোহোৱাকৈ তীব্ৰ আৰু নেৰানেপেৰা মূৰৰ বিষ (আগৰ মাইগ্ৰেন বা পুৰণি মূৰৰ বিষৰ সমস্যা নথকা সত্ত্বেও);
• অংগ বা শৰীৰৰ কোনো বিশেষ অংশ বা (চেহেৰাসহিতে) শৰীৰৰ কোনো অংগত দুৰ্বলতা/জড়তা;
• কোনো স্পষ্ট কাৰণ নোহোৱাকৈ একেৰাহে বমি হোৱা;
• ধুঁৱলীকুঁৱলী দেখা বা চকুত বিষ বা দুটা-দুটা ছবি দেখা;
• মানসিক স্থিতিৰ পৰিৱৰ্তন বা ভ্ৰম বা চেতনাৰ অবসাদৰ স্তৰত হোৱা
• কোনো অন্য লক্ষণ বা স্বাস্থ্যৰ স্থিতি যি টীকা লগোৱা ব্যক্তি বা পৰিয়ালৰ বাবে চিন্তাৰ বিষয় হ'ব পাৰে
কোভিশ্বিল্ড, ক'ভিড-১৯ টীকাই নিৰন্তৰ সমগ্ৰ বিশ্ব আৰু ভাৰতত সংক্ৰমণক বাধা দিয়া আৰু ক'ভিড-১৯ৰ কাৰণে হোৱা মৃত্যু কম কৰাৰ শক্তিশালী ক্ষমতাৰে নিশ্চিতভাৱে ইতিবাচক মুনাফা প্ৰদান কৰি আছে। ভাৰতত ২৭ এপ্ৰিল, ২০২১লৈকে কোভিশ্বিল্ড ভেকচিনৰ ১৩.৪ কোটিতকৈ অধিক পালি প্ৰদান কৰা হৈছে। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে সকলো ক'ভিড-১৯ টীকাৰ সুৰক্ষাৰ নিৰন্তৰ তত্বাৱধান কৰি আছে আৰু সন্দেহজনক প্ৰতিকূল ঘটনাৱলীৰ তথ্য প্ৰদানকো উৎসাহ দি আছে।