সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
য়ু.দি.আই.দি. পোর্তেলগী খুত্থাংদা ০১.০৬.২০২১দগী হৌদুনা দিসএবিলিতীগী সর্তিফিকেৎ ওনলাইনদা পীবা মেন্দতরী ওইহনবা
06 MAY 2021 2:50PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱর্মেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (দি.ই.পি.দবল্যু.দি.)না তাং ০৫.৫.২০২১দা থোকখিবা গেজেৎ নোতিফিকেসন এস.ও. ১৭৩৬(ই)না রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্না ০১.০৬.২০২১দগী চৎনবা হৌদুনা য়ু.দি.আই.দি. পোর্তেল খক্তমক শিজিন্নদুনা ওনলাইন মোদকী খুত্থাংদা দিসএবিলিতীগী সর্তিফিকেৎ পীবা মেন্দতরী ওইহল্লি।
কেন্দ্র সরকারনা ১৫.০৬.২০১৭দা আর.পি.দবল্যু.দি. এক্ত, ২০১৬গী মখাদা দি রাইৎস ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ রুল্স, ২০১৭ নোতিফাইদ তৌখ্রে। রুল ১৮(৫)না কেন্দ্র সরকারনা তঙাই ফদনা তাং অমা লেপতুনা রাজ্য/য়ু.তি. ওথোরিতীশিংগীদমক ওনলাইন মোদকী খুত্থাংদা দিসএবিলিতীগী সর্তিফিকেৎ পীবা মেন্দতরী ওইহনখ্রে। সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পাৱর্মেন্তগী মন্ত্রীনা লুচিংবা সেন্ত্রেল এদভাইজরী বোর্দ ওন দিসএবিলিতীনা হীরম অসিগী মতাংদা ২৬.১১.২০২০দা ফমখিবা মখোয়গী ইকোন কোনবা মীফমদা খন্নখি অমসুং ০১.০৪.২০২১দগী দিসএবিলিতীগী সর্তিফিকেৎ ওনলাইনদা পীবা মেন্দতরী ওইহন্নবা রিকম্মেন্দ তৌখি। অদুম ওইনমক, রাজ্য/য়ু.তি খরদা মার্চ-এপ্রিল, ২০২১দা মীখলশিং লৈখিবা অসি য়েংলগা ওনলাইন ওইনা সর্তিফিকেৎ পীবা অসি ০১.০৬.২০২১দগী হৌজিক মেন্দতরী ওইহনখ্রে। হকশেল বিভাগ অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা দিসএবিলিতীগী হীরমশিং য়েংশিল্লিবা বিভাগতা নোতিফিকেসন অসি ঙাক্না চৎনবা খুদক্তা থবকশিং পাইখৎনবা য়াথং পীখ্রে।
য়ু.দি.আই.দি. প্রোজেক্ত অসি ২০১৬দগী হৌদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লাকখি। রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কী মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংদা য়ু.দি.আই.দি. পোর্তেল (www.swavlambancard.gov.in) শিজিন্নবগী মতাংদা দি.ই.পি.দবল্যু.দি.না ত্রেনিং পীখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ওনলাইন মোদ ওন্থোক্নবা মতম মরাং কাইনা পীখি। পান-ইন্দিয়া ভেলিদিতী ফংনবা সর্তিফিকেৎ অসি কয়াম শেংলগে হায়না ক্রোস-চেকিং তৌনবগী অফবা মেকানিজম অমা পীবা অমসুং মীমান্নদ্রবশিংগী কান্নবা ফংহন্নবা থৌওং লায়থোকহনবগা লোইননা মসিনা ০১.০৬.২০২১দগী হৌদুনা দিসএবিলিতীগী সর্তিফিকেৎ অসি মপুং ফানা দিজিতাইজেসন তৌবা ঙমহল্লগনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Mandatory online certification of disability through UDID portal w.e.f. 01.06.2021.
06 MAY 2021 2:50PM by PIB Delhi
The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Government of India has issued Gazette notification SO 1736(E) dated 05.05.2021 making it mandatory for all States/UTs to grant certificate of disability through online mode only using UDID portal w.e.f. 01.06.2021.
The Central Government notified the Rights of Persons with Disabilities Rules, 2017 under RPwD Act, 2016 on 15.06.2017. Rule 18(5) mandates the Central Government to appoint a date making it mandatory for the State/UTauthorities to issue certificate of disability through online mode.The Central Advisory Board on Disability headed by Minister of Social Justice & Empowerment discussed this issue in its last meeting held on 26.11.2020 and recommended mandatory online disability certification from 01.04.2021. However, keeping in view the elections in some of the States/UTs during March-April, 2021, online certification has now been made mandatory from 01.06.2021.Department of Health & Department dealing with disability matters in States/UTs have been advised to take immediate steps to ensure compliance of this notification.
The UDID project is under implementation since 2016. Concerned authorities of all States/UTs have been imparted training by DEPwD for working on the UDID portal (www.swavlambancard.gov.in). The States/UTs have been given adequate time to convert to online mode. It will ensure complete digitization of certification of disability from 01.06.2021, besides providing a viable mechanism for cross-checking genuineness of the certificate to achieve pan-India validity, and simplifying the process for the benefit of Divyangjan.