ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ଟିକାକରଣ ୧୫.୬୮ କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି
ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଟିକାକରଣର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ୧୮-୪୪ ବର୍ଷ ବର୍ଗରେ ୮୬ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଟିକାକରଣ ହୋଇପାରିଛି
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି
02 MAY 2021 10:29AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତରେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରତିରୋଧ, କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏବଂ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଞ୍ଚ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ଆଦରିଛନ୍ତି । ପାଞ୍ଚ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତିରେ ଟେଷ୍ଟ, ଟ୍ରାକ୍‌, ଟ୍ରିଟ୍ ଏବଂ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନା ମଧ୍ୟରେ ଟିକାକରଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନେଇଛି ।
ଗତକାଲି (୧ ମେ ୨୦୨୧)ରୁ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏପ୍ରିଲ ୨୮ ତାରିଖରୁ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଗତକାଲି ଠାରୁ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶରେ ମୋଟ ଟିକାକରଣ ୧୫.୬୮ କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି ।
୧୧ ରାଜ୍ୟରେ ୧୮-୪୪ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗର ୮୬,୦୨୩ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି । ଏସବୁ ରାଜ୍ୟ ହେଲା ଛତିଶଗଡ଼ (୯୮୭), ଦିଲ୍ଲୀ (୧,୪୭୨), ଗୁଜରାଟ (୫୧୬୨୨), ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର (୨୦୧),କର୍ଣ୍ଣାଟକ (୬୪୯), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୧୨,୫୨୫), ଓଡ଼ିଶା (୯୭), ପଞ୍ଜାବ (୨୯୮), ରାଜସ୍ଥାନ (୧୮୫୩), ତାମିଲନାଡ଼ୁ (୫୨୭) ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ (୧୫,୭୯୨) ।
ଆଜି ସକାଳ ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ୨୨,୯୩,୪୯୦ ସେସନରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ୧୫,୬୮,୧୬,୦୩୧ କୋଟି ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟରେ, ୯୪,୨୮,୪୯୦ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୬୨,୬୫,୩୯୭ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍‌, ୧,୨୭,୫୭,୫୨୯ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୬୯,୨୨,୦୯୩ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍‌, ୧୮-୪୫ ବର୍ଷ ବୟସ ବର୍ଗରେ ୮୬,୦୨୩ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ୫,୨୬,୧୮,୧୩୫ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୧,୧୪,୪୯,୩୧୦ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍‌, ୪୫ ବର୍ଷରୁ ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫,୩୨,୮୦,୯୭୬ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଏବଂ ୪୦,୦୮,୦୭୮ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଟିକାକରଣର ୬୭.୦୦% ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟରେ ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୮ ଲକ୍ଷ ଡୋଜରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ୧୦୬ତମ ଦିବସ (୦୧ ମେ, ୨୦୨୧)ରେ ୧୮,୨୬,୨୧୯ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ୧୫,୯୬୮ ସେସନରେ ୧୧,୧୪,୨୧୪ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଏବଂ ୭,୧୨,୦୦୫ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଭାରତରେ ମୋଟ ୧,୫୯,୯୨,୨୭୧ ଜଣ କରୋନାରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥତା ହାର ଏବେ ୮୧.୭୭% ରହିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩,୦୭,୮୬୫ ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭୫.୫୯% ଦଶ ରାଜ୍ୟରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩,୯୨,୪୮୮ ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ।
ଏଥିରୁ ୭୨.୭୨% ମାମଲା ଆସିଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର. ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ଛତିଶଗଡ଼, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଆଦି ଦଶ ରାଜ୍ୟରୁ ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୬୩,୨୮୨ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୪୦,୯୯୦ ଏବଂ କେରଳରେ ୩୫,୬୩୬ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ଏବେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ଅଛି ୩୩,୪୯, ୬୪୪ । ଏହା ଭାରତର ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ୧୭.୧୩% । ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲାରେ ସିଧାସଳଖ ୮୦,୯୩୪ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ଥିବା ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରୁ ୮୧.୨୨% ମାମଲା ଅଛି ୧୨ ରାଜ୍ୟରେ ।
ଦେଶରେ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ୬.୭୪%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ୨୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟେଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ମୃତ୍ୟୁହାର ହ୍ରାସ ପାଇ ଏବେ ୧.୧୦%ରେ ରହିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩,୬୮୯ ଜଣ କରୋନାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । ନୂଆ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରୁ ୭୬.୦୧% ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ଦଶ ରାଜ୍ୟରେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୮୦୨ ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ପଛକୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୪୧୨ ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ଜାରି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ କୌଣସି କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇନାହିଁ । ଏସବୁ ହେଲା ଦାମନ ଓ ଡିଉ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାବେଲି, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ।

Ministry of Health and Family Welfare
India’s Cumulative Vaccination Coverage exceeds 15.68 Crore as Phase-3 of Nationwide Vaccination Drive commences
More than 86 thousand beneficiaries of age group 18-44 Vaccinated on Day 1 of Vaccination Drive Phase-3
On a steadily growing path, over 3 Lakh Recoveries in the last 24 hours
02 MAY 2021 10:29AM by PIB Delhi
The Government of India along with States/UTs through a ‘Whole of Government’ approach has embarked on a five-point strategy for prevention, containment, and management of the COVID-19 pandemic in the country. Vaccination forms an integral component of the five-point strategy including Test, Track, Treat, and COVID Appropriate Behaviour.
The Liberalized and Accelerated Phase-3 Strategy of Covid-19 Vaccination has come into force from yesterday (1st May 2021). Registration for the newly eligible population groups had commenced on 28th April.
The cumulative number of COVID19 vaccine doses administered in the country has crossed 15.68 Cr today as the Phase-3 of the nationwide Vaccination Drive commenced yesterday.
86,023 beneficiaries of the age group 18-44 years received their first dose of COVID vaccine across 11 States. These states are Chhattisgarh (987), Delhi (1,472), Gujarat (51,622), Jammu and Kashmir (201), Karnataka (649), Maharashtra (12,525), Odisha (97), Punjab (298), Rajasthan (1853), Tamil Nadu (527) and UP (15,792).
Cumulatively, 15,68,16,031 vaccine doses have been administered through 22,93,911 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 94,28,490 HCWs who have taken the 1st dose and 62,65,397 HCWs who have taken the 2nd dose, 1,27,57,529 FLWs (1stdose), 69,22,093 FLWs (2nddose), 86,023 beneficiaries under 18-45 age group (1st dose), 5,26,18,135 1st dose beneficiaries and 1,14,49,310 2nd dose beneficiaries more than 60 years old and 5,32,80,976 (1st dose) and 40,08,078 (2nd dose) beneficiaries aged 45 to 60 years.
HCWs
FLWs
Age Group 18-44 years
Age Group 45 to 60 years
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
94,28,490
62,65,397
1,27,57,529
69,22,093
86,023
5,32,80,976
40,08,078
5,26,18,135
1,14,49,310
15,68,16,031
Ten states account for 67.00% of the cumulative doses given so far in the country.
More than 18 lakh vaccination doses were administered in the last 24 hours.
As on Day-106 of the vaccination drive (1st May, 2021), 18,26,219 vaccine doses were given. Across 15,968 sessions, 11,14,214 beneficiaries were vaccinated for 1st dose and 7,12,005 beneficiaries received their 2nd dose of vaccine.
Date: 1stMay,2021 (Day-106)
HCWs
FLWs
18-44 years
45 to 60 years
Over 60 years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1st Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2ndDose
16,351
23,482
1,99,460
1,06,978
86,023
5,72,861
2,33,148
2,39,519
3,48,397
11,14,214
7,12,005
India’s cumulative recoveries stand at 1,59,92,271 today. The National Recovery Rate is 81.77%.
3,07,865 recoveries were registered in the last 24 hours.
Ten states account for 75.59% of the new recoveries.
3,92,488 new cases were registered in the last 24 hours.
Ten States including Maharashtra, Uttar Pradesh, Delhi, Karnataka, Kerala, Chhattisgarh, West Bengal, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Rajasthan report 72.72% of the new cases.
Maharashtra has reported the highest daily new cases at 63,282. It is followed by Karnataka with 40,990 while Kerala reported 35,636 new cases.
India’s total Active Caseload has reached 33,49,644. It now comprises 17.13% of the country's total Positive Cases. A net incline of 80,934 cases recorded from the total active caseload in the last 24 hours.
Twelve states cumulatively account for 81.22% of India’s total Active Cases.
Over 29 crore tests have been conducted so far while the cumulative positivity rate has increased to 6.74%.
The National Mortality Rate has been falling and currently stands at 1.10%.
3,689 deaths were reported in the last 24 hours.
Ten States account for 76.01% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (802). Delhi follows with 412 daily deaths.
Four States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are D&D & D&N, Lakshadweep, Arunachal Pradesh and Mizoram.