Prime Minister's Office
PM addresses the Association of Indian Universities’ 95th Annual Meet and National Seminar of Vice-Chancellors
Releases four books on Babasaheb Dr BR Ambedkar
Babasaheb laid a strong foundation to move forward and strengthening India’s democratic heritage: PM
Government schemes are fulfilling Babsaheb’s vision of equal opportunities and equal rights: PM
We want all universities to be multi-disciplinary, provide flexibility to students: PM
14 APR 2021 12:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Association of Indian Universities’ 95th Annual Meet and National Seminar of Vice-Chancellors today through video conferencing. He also launched four books related to Babasaheb Dr BR Ambedkar, authored by Shri Kishor Makwana. Governor, Chief Minister and education Minister of Gujarat and Union Education Minister were among those present on the occasion. The event was hosted by Dr Babasaheb Ambedkar Open University, Ahmedabad.
The Prime Minister paid tribute to Bharat Ratna, Babasaheb Dr Ambedkar on behalf of the grateful nation and said that his Jayanti during the period when the country is celebrating Azadi ka Amrut Mahotsav, gives us new energy.
Shri Modi stressed that India has been the mother of democracy in the world and democracy has been an integral part of our civilization and our way of life. Babasaheb laid a strong foundation to move forward while strengthening India’s democratic heritage, said the Prime Minister.
Talking about the philosophy of Babasaheb, the Prime Minister said that Dr Ambedkar considered knowledge, self-respect and politeness as his three revered deities. Self-respect comes with knowledge and makes a person aware of his or her rights. Through equal rights, emerge social harmony and country progresses. Our education system and universities have this responsibility to carry the country forward on the path shown by Babasaheb, Shri Modi added
On National Education Policy, the Prime Minister said that every student has certain capabilities. These capabilities pose three questions before the student and the teacher. First- what they can to do? Second, what is their potential if they are properly taught?And,third, what they want to do? The answer to the first question is the inner strength of the students. However, if institutional strength is added to that inner strength, their development will get expanded and they will be able to do what they want to do.Quoting Dr Sarvapalli Radhakrishnan, The Prime Minister said that the NEP is aimed at fulfilling Dr Radhakrishnan’s vision of education that frees and empowers the student to participate in national development. Education management should be undertaken keeping whole world as a unit but also, focussing on Indian character of education
Talking about the growing demand for skills in the emerging Aatmnirbhar Bharat, The Prime Minister said that India is being looked upon as future centre of Artificial Intelligence,Internet of Things,big data, 3D printing, Virtual Realityandrobotics, mobile technology, geo-informatics, smart healthcareanddefence sector. To meet the requirement of skills, Indian Institutes of skills are being set up in three big metropolitans of the country. In Mumbai, first batch of Indian Institute of Skills has already started. In 2018, Future Skills Initiative was launched with NASSCOM, informed the Prime Minister. He said that we want that all universities should be multi-disciplinary as we want to give students flexibility. He called upon the Vice Chancellors to work for this goal. .
Shri Modi elaborated on Babasaheb’s conviction for equal rights and equal opportunity for all. The Prime Minister emphasized that schemes like Jandhan accounts are leading to financial inclusion of every person and through DBT money is reaching directly to their accounts. The Prime Minister reiterated country’s commitment to take the message of Babasaheb to each and every person. Developing the key places related to the life of Babasaheb as PanchTeerth is a step in that direction. He also said that measures like Jal Jeevan Mission, free housing, free electricity, support during pandemic and initiatives for women empowerment are taking forward the dreams of Babasaheb.
The Prime Minister released the following four books based on Baba Saheb Bhimrao Ambedkar's life, written by Shri Kishor Makwana:
1. Dr. Ambedkar Jivan Darshan,
2. Dr. Ambedkar Vyakti Darshan,
3. Dr Ambedkar Rashtra Darshan, and
4. Dr. Ambedkar Aayam Darshan
The Prime Minister said that that these books are not less than modern classics and convey the universal vision of Babasaheb. He hoped that such books will be widely read by students in colleges and universities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତିମାନଙ୍କ ୯୫ତମ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସର୍ମ୍ପକୀତ ଚାରୋଟି ବହି କଲେ ଉନ୍ମୋଚନ
ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ବାବା ସାହେବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
ସମାନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ସମାନ ଅଧିକାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସାକାର କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକରେ ବିବିଧ ବିଷୟ ରହିବା ଆମେ ଚାହୁଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
14 APR 2021 12:41PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଘର ୪୫ତମ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଏବଂ କୁଳପତିମାନଙ୍କ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀତ ଚାରିଖଣ୍ଡ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡିକର ଲେଖକ ହେଉଛନ୍ତି କିଶୋର କୁମାର ମକ୍‌ୱାନା । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ, ଗୁଜରାତର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦରକର ମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । କୃତଜ୍ଞ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରତ୍ନ ବାବା ସାହେବ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ‘ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ପାଳନ କରୁଥିବା ଅବସରେ ତାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ନୂଆ ଉନ୍ମାଦନା ଆଣିଦେଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ । ଏହା ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ଆମ ସଭ୍ୟତାର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାର ମୂଳଦୁଆ ବାବା ସାହେବ ପକାଇଥିଲେ ।
ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦର୍ଶନ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର ଆମ୍ବେଦକର ଜ୍ଞାନ, ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଏବଂ ନମ୍ରତାକୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ତିନି ଆରାଧ୍ୟଦେବୀ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନବୋଧ ଆସେ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିର ଅଧିକାର ସମ୍ପର୍କରେ ତାକୁ ସଚେତନ କରାଏ । ସମାନ ଅଧିକାର ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ସଂହତି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଏବଂ ଦେଶ ଅଗ୍ରଗତି କରେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗରେ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଆମର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକର ଦାୟିତ୍ୱ ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଦକ୍ଷତା ଛାତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ତିନୋଟି ପ୍ରଶ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ କରାଏ । ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶ୍ନ- ସେମାନେ କ’ଣ କରିପାରିବେ । ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ -ଉପଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଗୁଣ କ’ଣ ହେବ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ସେମାନେ କ’ଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତର ହେଉଛି ଛାତ୍ରର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଦୃଢତା । ଯଦି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଶକ୍ତି ଏହି ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତିରେ ମିଶିଯାଏ ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ । ସେମାନେ ଯାହା ଚାହିଁବେ କରିପାରିବେ । ଡକ୍ଟର ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନଙ୍କ ଏକ ଉଦ୍ଧୃତି ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଡକ୍ଟର ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ଛାତ୍ର ସମାଜକୁ ସୁଦୁଢ କରାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ କରାଏ । ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଶିକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପରିବାର ଭାବରେ ଛାତ୍ରସମାଜ ଭାବିବା ଉଚିତ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭା ହୋଇଥିବା ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର କେନ୍ଦ୍ର ହେବ । ଏଥିସହ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଏଣ୍ଟରନେଟ, ବିଶାଳ ତଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର, ଥ୍ରୀ.ଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଙ୍ଗ, ଭର୍ଚ୍ୟୁଆଲ ବାସ୍ତବତା ଓ ରୋବର୍ଟ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମୋବାଇଲ ବୈଷୟିକ କୌଶଳ, ଭୂ-ବିଜ୍ଞାନ ସୂଚନା, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବ । କୌଶଳ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବିଦ୍ୟା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ କୌଶଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦେଶରେ ତିନୋଟି ମେଟ୍ରୋ ପଲିଟାନ ସହରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଭାରତୀୟ କୌଶଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚର ଶିକ୍ଷାଦାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଗଲାଣି । ଏନ.ଏ.ଏସ.ଏସ.ସି.ଓ.ଏମ ସହଯୋଗରେ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଭବିଷ୍ୟତର କୌଶଳ ଉଦ୍ୟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବାର ସୂଚନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଛାତ୍ର ସମାଜର ପସନ୍ଦ ପୂରଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବହୁମୁଖୀ ହେବା ଉଚିତ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ କୁଳପତିମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବାବା ସାହେବଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଓ ସମାନ ଅଧିକାରର ବର୍ଣ୍ଣନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜନଧନ ଆକାଉଂଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଅଗ୍ରଗତି ଲାଭ କରିଛି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିକଟରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ଦେଶ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ଏ ଦିଗରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଜୀବନୀ ସହ ସମ୍ପର୍କୀତ ୫ଟି ସ୍ଥାନକୁ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ ନାମରେ ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ଜଳଜୀବନ ମିଶନ, ନିଶୁଳ୍କ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଣ, ନିଶୁଳ୍କ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ, ମହାମାରୀକାଳରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିଶୋର କୁମାର ମକୱାନାଙ୍କ ରଚିତ ତିନିଖଣ୍ଡ ପୁସ୍ତକକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି, ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଜୀବନଦର୍ଶନ, ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ବ୍ୟକ୍ତିଦର୍ଶନ, ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଆୟାମ୍‌ଦର୍ଶନ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଗ୍ରନ୍ଥଠାରୁ କୌଣସି ଗୁଣରେ କମ୍ ନୁହେଁ । ଏହା ବାବା ସାହେବଙ୍କ ବିଶ୍ୱ ଚେତନତା ଦର୍ଶନକୁ ଶିକ୍ଷାଦିଏ । ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡିକ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନଙ୍କରେ ବ୍ୟାପକଭାବେ ପଢା ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।