Prime Minister's Office
Address by Prime Minister at the inaugural session of Raisina Dialogue 2021
13 APR 2021 8:33PM by PIB Delhi
Excellencies!
Friends, Namaskar!
This edition of Raisina dialogue takes place at a watershed moment in human history. A global pandemic has been ravaging the world for over a year. The last such Global pandemic was a century ago. Although Humanity has faced many infectious diseases since then, the world today is under-prepared to handle the Covid-19 pandemic.
Our scientists, researchers and industry have answered some questions.
What is the virus?
How does it spread?
How can we slow it down?
How do we make a vaccine?
How do we administer vaccine at a scale and with speed?
To these and many other such questions many solutions have emerged. And no doubt many more are yet to come. But as global thinkers and leaders we must ask ourselves some more questions.
For over a year now, the best minds of our societies have been engaged in battling this pandemic. All the governments of the world at all levels are trying to contain and control this pandemic. Why did it come to this? Is it perhaps because in the race of economic development the concern for welfare of humanity has been left behind.
Is it perhaps because in the age of competition, the spirit of cooperation has been forgotten. The answer to such questions can be found in our recent past. Friends the horrors of the first and second World War compelled the emergence of a new world order. After the end of the second world war, over the next few decades many structures and institutions were created but under the shadow of the two wars they were aimed at answering only one question, how to prevent the Third World War?
Today, I submit to you that this was the wrong question, as a result all the steps taken were like treating a patient symptoms without addressing the underlying causes. Or to put it differently, all the steps taken were to prevent the last war not the next one. In fact while humanity has not faced the Third World War, the threat of violence has not reduced in people's lives. With a number of proxy wars and unending terror attacks, the prospect of violence is ever present.
So, what would have been the right question?
They could have included:
Why do we have famines and hunger?
Why do we have poverty?
Or most fundamentally
Why can't we cooperate to address problems that threaten the entire Humanity?
I'm sure that if our thinking has been along such lines, very different solutions would have emerged.
Friends!
It is not too late even now. The mistakes and misdeeds of the past seven decades need not constrain our thinking for the future. The Covid-19 pandemic has presented us an opportunity to reshape the world order, to reorient our thinking. We must create systems that addresses the problems of today and challenges of tomorrow. And we must think of the entire humanity and not merely of those who are on our side of the borders. Humanity as a whole must be at the center of our thinking and action.
Friends!
During this pandemic, in our own humble way, within our own limited resources, we in India have tried to walk the talk. We have tried to protect our own 1.3 billion citizens from the pandemic. At the same time we have also tried to support the pandemic response efforts of others. In our neighborhood, we have encouraged our coordinated regional response to the crisis. Last year we shared medicines and protective equipment with over a hundred and fifty countries. We understand fully, that mankind will not defeat the pandemic unless all of us, everywhere, regardless of the color of our passports, come out of it. That is why, this year despite many constraints, we have supplied vaccine to over 80 countries. We know that the supplies have been modest. We know that the demands are huge. We know that it will be a long time before the entire humanity can be vaccinated. At the same time we also know that hope matters. It matters as much to the citizens of the richest countries as it does to the less fortunate. And so we will continue to share our experiences, our expertise and also our resources with the entire Humanity in the fight against the pandemic.
Friends!
As we gather virtually at the Raisina dialogue this year, I call upon you to emerge as a powerful voice for a human centric approach, As how said elsewhere while we may be used to having Plan A and plan B, there is no Planet B, only planet Earth. And so we must remember that we hold this planet merely as trustees for our future Generations.
I will leave you with that thought and wish you very productive discussions over the next few days. Before I conclude, I wish to thank all the dignitaries who are adding their voices to these deliberations. My special thanks to Their Excellency’s the President of Rwanda and the Prime Minister of Denmark for their valuable presence in this session of the dialogue. I also wish to thank my friend the Prime Minister of Australia and the President of the European Council who will be joining the dialogue later.
Last but not the least my immense gratitude and heartiest congratulations to all the organizations. They have done fantastic work in putting together this year's Raisina dialogue despite all kinds of challenges.
Thank you. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাইছিনা ডাইলগ ২০২১ৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
13 APR 2021 8:33PM by PIB Guwahati
মহামহিম!
নমস্কাৰ বন্ধুগণ!
ৰাইচিনা ডায়লগৰ এই সংস্কৰণটো মানৱ ইতিহাসৰ এক পৰিৱৰ্তনশীল মুহূৰ্তত অনুষ্ঠিত হৈছে। এক বিশ্বব্যাপী মহামাৰীয়ে যোৱা এবছৰ ধৰি সমগ্ৰ বিশ্বক ধ্বংস কৰি আহিছে। এনেধৰণৰ এক বিশ্বব্যাপী মহামাৰী এই শতিকাৰ আগতেও আহিছিল। যদিও মানৱজাতিয়ে তেতিয়াৰে পৰা বহুতো সংক্ৰামক ৰোগৰ সন্মুখীন হৈছে, বিশ্বই ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ এতিয়াও সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰস্তুত নহয়।
আমাৰ বৈজ্ঞানিক, গৱেষক আৰু উদ্যোগে কিছুমান প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিছে৷
ভাইৰাছ কি?
ই কেনেকৈ বিয়পে?
আমি ইয়াৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ কিদৰে নমনীয় কৰিব পাৰো?
আমি প্ৰতিষেধক কিদৰে নিৰ্মাণ কৰো?
আমি এটা পৰ্যায়ত প্ৰতিষেধক কিদৰে গ্ৰহণ কৰো?
এইবোৰ আৰু এনে ধৰণৰ আন বহুতো প্ৰশ্নৰ বহুতো উত্তৰ ওলাইছে আৰু ইয়াত কোনো সন্দেহ নাই যে আৰু বহুতো উত্তৰ এতিয়াও আহিবলৈ বাকী আছে। কিন্তু গোলকীয় চিন্তাবিদ আৰু নেতা হিচাপে, আমি নিজকে আৰু কিছুমান প্ৰশ্ন সুধিব লাগিব।
এবছৰৰো অধিক সময় ধৰি আমাৰ সমাজৰ শ্ৰেষ্ঠ মগজুবোৰ এই মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত ব্যস্ত হৈ আছে। বিশ্বৰ সকলো চৰকাৰে সকলো স্তৰত এই মহামাৰীৰ প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। এইটো কিয় আহিছিল? সম্ভৱতঃ ইয়াৰ কাৰণ এয়া নেকি যে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ কথা চিন্তা কৰোঁতে মানৱতাৰ কল্যাণৰ চিন্তা বহুত পিছ পৰি আছে?
ইয়াৰ কাৰণ হয়তো প্ৰতিযোগিতাৰ যুগত সহযোগিতাৰ মনোভাৱ পাহৰি গৈছে নেকি? এনে প্ৰশ্নৰ উত্তৰ আমাৰ শেহতীয়া ইতিহাসত পোৱা যাব। বন্ধুসকল, প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ ভয়াবহতাই এক নতুন বিশ্ব শৃংখলা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তা সৃষ্টি কৰিছিল। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সমাপ্তিৰ পিছত, পৰৱৰ্তী কেইটামান দশকত বহুতো ব্যৱস্থা আৰু প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰা হৈছিল, কিন্তু দুখন যুদ্ধৰ প্ৰচ্ছায়াত তেওঁলোকৰ লক্ষ্য কেৱল এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ বিচাৰি উলিওৱাত সীমাবদ্ধ আছিল: তৃতীয় বিশ্বযুদ্ধ কেনেদৰে প্ৰতিৰোধ কৰিব পৰা যায়?
আজি, মই আপোনাক কওঁ যে এই প্ৰশ্নটো ভুল আছিল, যাৰ ফলত ৰোগটোৰ কাৰণবোৰ বুজি নোপোৱাকৈ ৰোগীৰ লক্ষণবোৰৰ চিকিৎসা কৰাৰ বাবে সকলো পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল, বা ইয়াক বেলেগ ধৰণে ক'বলৈ, পূৰ্বৱৰ্তী যুদ্ধ পুনৰ সংঘটিত হোৱা প্ৰতিহত কৰিবলৈ সকলো পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল। দৰাচলতে, যদিও মানৱ জাতিয়ে তৃতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সন্মুখীন হোৱা নাই, তথাপিও মানুহৰ জীৱনত হিংসাৰ আশংকা হ্ৰাস হোৱা নাই। বহুতো প্ৰক্সি যুদ্ধ আৰু অন্তহীন সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ সৈতে, হিংসাৰ আশংকা সকলো সময়তে বিদ্যমান হৈ আছে।
তেন্তে সঠিক উত্তৰ কি হ’ব?
সেইবোৰত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব পাৰে:
আমাৰ দুৰ্ভিক্ষ আৰু ভোক কিয় আছে?
আমাৰ দৰিদ্ৰতা কিয় আছে?
বা অধিক মৌলিকভাৱে
সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ প্ৰতি ভাবুকি সৃষ্টি কৰা সমস্যাবোৰ সমাধান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি কিয় সহযোগিতা কৰিব নোৱাৰো?
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যদি আমাৰ চিন্তাধাৰা এই প্ৰশ্নবোৰৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ হ'লহেঁতেন, তেন্তে বহুতো বেলেগ বেলেগ সমাধান থাকিলহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
এতিয়াও বেছি দেৰি হোৱা নাই। যোৱা সাত দশকৰ ক্ৰুটি আৰু ভুলবোৰে ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আমাৰ চিন্তাধাৰাত বাধা দিয়াৰ প্ৰয়োজন হোৱা নাই। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে আমাক বিশ্ব শৃংখলাক নতুন ৰূপ দিয়াৰ, আমাৰ চিন্তাধাৰা পুনৰ সংগঠিত কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আমি এনে ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিব লাগিব যিয়ে আজিৰ সমস্যা আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিব লাগিব আৰু আমি সমগ্ৰ মানৱতাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লাগিব, কেৱল আমাৰ সীমাৰ ভিতৰত বাস কৰা সকলৰ বিষয়ে নহয়। সামগ্ৰিকভাৱে মানৱতা আমাৰ চিন্তা আৰু কাৰ্যকলাপৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ'ব লাগে।
বন্ধুসকল,
এই মহামাৰীৰ সময়ত, আমাৰ নিজৰ নম্ৰ পদক্ষেপ, আমাৰ নিজৰ সীমিত সম্পদৰ সৈতে, আমি ভাৰতত কেইবাটাও পদক্ষেপ লৈছো। আমি আমাৰ ১.৩ বিলিয়ন নাগৰিকক মহামাৰীৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। একে সময়তে, আমি মহামাৰীৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আন লোকৰ প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। আমাৰ চুবুৰীয়া অঞ্চলত, আমি সংকটটোৰ প্ৰতি আমাৰ সমন্বিত আঞ্চলিক সঁহাৰিকো উৎসাহিত কৰিছো। যোৱা বছৰ, আমি ১৫০খনতকৈও অধিক দেশৰ সৈতে ঔষধ আৰু সুৰক্ষা সঁজুলি ভাগ-বতৰা কৰিছিলো। আমি সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাওঁ যে মানৱ জাতিয়ে এই মহামাৰীক পৰাস্ত কৰিব নোৱাৰিব যেতিয়ালৈকে আমি ইয়াৰ বাবে ওলাই নাযাও, সকলো ঠাইতে, আমাৰ সকলো পাৰ্থক্য পাহৰি নাযাও। সেয়েহে, এই বছৰ বহুতো বাধা স্বত্বেও, আমি ৮০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ প্ৰতিষেধক যোগান ধৰিছো। আমি জানো যে যোগান বহুত কম। আমি এয়াও জানো যে চাহিদা বহুত বেছি। আমি জানো যে সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ টীকাকৰণ কৰিবলৈ দীঘলীয়া সময় লাগিব। কিন্তু তাৰ সৈতে আমি এইটোও জানো যে আশাবোৰো গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইটো আটাইতকৈ ধনী দেশবোৰৰ নাগৰিকৰ বাবে যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সিমানেই দুৰ্বল দেশবোৰৰ নাগৰিকৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়েহে আমি মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমাৰ অভিজ্ঞতা, আমাৰ দক্ষতা আৰু আমাৰ সম্পদস মগ্ৰ মানৱজাতিৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
যিহেতু আমি এই বছৰ ৰাইচিনা ডায়লগৰ ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছো, মই আপোনালোকক মানৱকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ বাবে এক শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰ হিচাপে আগবাঢ়ি আহিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো, আন ক্ষেত্ৰত আমি পৰিকল্পনা 'এ' আৰু পৰিকল্পনা 'বি' প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অভ্যস্ত হ'ব পাৰোঁ, কিন্তু ইয়াত দ্বিতীয় পৃথিৱী 'বি' নাই, কেৱল এখনেই পৃথিৱী আছে আৰু সেয়েহে আমি মনত ৰাখিব লাগে যে আমি আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এই গ্ৰহৰ কেৱল এক ন্যাসৰক্ষীহে৷
মই আপোনালোকৰ পৰা এই ধাৰণাটোৰ সৈতে বিদায় লৈছো আৰু অহা কেইদিনমানৰ ভিতৰত এটা অতিশয় উপযোগী আলোচনাৰ বাবে আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো। শেষ কৰাৰ আগতে, মই এই আলোচনাসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক ধন্যবাদ জনাব বিচাৰো। আলোচনাৰ এই অধিৱেশনত গুৰুত্বপূৰ্ণ উপস্থিতিৰ বাবে মই বিশেষভাৱে মহামান্য ৰুৱাণ্ডাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু ডেনমাৰ্কৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনাইছো। মই মোৰ বন্ধু, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ইউৰোপীয় পৰিষদৰ সভাপতিক ধন্যবাদ জনাইছো যিয়ে পিছত এই আলোচনাত যোগদান কৰিব।
অৱশেষত, আন সকলোৰে দৰে সমূহ আয়োজকলৈ মোৰ কৃতজ্ঞতা আৰু শুভেচ্ছা থাকিল। সকলো প্ৰত্যাহ্বানস্বত্বেও, তেওঁলোকে এই বছৰৰ ৰাইচিনা ডায়লগৰ আয়োজনত এক মহান কাম কৰিছে।
ধন্যবাদ৷ আপোনালোক আটাইলৈ অশেষ ধন্যবাদ থাকিল৷