ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ବାର୍ତ୍ତା
11 APR 2021 12:15PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଏପ୍ରିଲ ୧୧ ତାରିଖରେ ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଦେଶରେ ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରୁଛୁ । ଏହି ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ଏପ୍ରିଲ ୧୪ ତାରିଖ, ଅର୍ଥାତ୍‍, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ।
ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ପ୍ରକାର ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଦ୍ୱିତୟ ବୃହତ୍‍ ସଂଗ୍ରାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ । ଏଥିରେ ଆମେମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିମଳ ସହିତ ସାମାଜିକ ପରିମଳ ରକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିବା ।
ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଚାରିଟି କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସ୍ମରଣ ରଖିବାକୁ ହେବ ।
Each one – vaccinate One . ଅର୍ଥାତ୍‍, ଯେଉଁ ଲୋକ କମ୍‍ ପଢ଼ାଲେଖା ଜାଣିଥିବେ, ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ହୋଇଥିବେ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜେ ଯାଇ ଟିକା ନେଇପାରୁ ନଥିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ।
Each one- Treat One. ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଲା, ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସେପରି ସାଧନ ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏପରି ଖବର ସୁଦ୍ଧା ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ କରୋନା ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା ଯୋଗାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ।
Each one – Save One . ଅର୍ଥାତ୍‍, ମୁଁ ନିଜେ ବି ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବି ଏବଂ ଏହିଭଳି ଭାବେ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ଅନ୍ୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବି । ଏହା ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥାଟି ହେଲା, କୌଣସି ଲୋକଙ୍କୁ ଯଦି କରୋନା ହେବାଭଳି ସ୍ଥିତି ଥିବାର ଜଣାପଡ଼ିବ, ତେବେ ସେଠାରେ ‘ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ୍‍ ଜୋନ୍‍’ ଗଠନ କରିବାର ନେତୃତ୍ୱ ସମାଜର ଲୋକମାନେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ । ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ସୁଦ୍ଧା କରୋନା ପଜିଟିଭ୍‍ କେଶ୍‍ ଆସିଛି, ସେଠାରେ ପରିବାରର ଲୋକ, ସମାଜର ଲୋକ ‘ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍’ ଗଠନ କରନ୍ତୁ ।
ଭାରତ ଭଳି ଏକ ଜନବହୁଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କରିବାର ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ହେଲା ‘ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ୍‍ ଜୋନ୍‍’ ଗଠନ ।
ଜଣେ ସୁଦ୍ଧା ପଜିଟିଭ୍‍ କେଶ୍‍ ଆସିଲେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଟେଷ୍ଟିଂ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଏଥି ସହିତ ଯେଉଁମାନେ ଟିକା ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ, ସେମାନେ ଟିକା ନେବା ଉଚିତ । ଏହାର ପୁରା ପୟାସ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ମଧ୍ୟ ଏହା ଦାୟିତ୍ୱ ।
କୌଣସି ଗୋଟିଏ ହେଲେ ଟିକା ଯେଭଳି ନଷ୍ଟ ନହୁଏ, ଆମମାନଙ୍କୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ ଜିରୋ ଟିକା ନଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଇତି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ଟିକାକରଣ କ୍ଷମତାକୁ ଅପ୍ଟିମମ୍‍ ୟୁଟିଲାଇଜେସନ୍‍ ଦିଗରେ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଏହା ଆମର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉପାୟ ।
ଆମର ସଫଳତା ଏଥିରୁ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ‘ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ୍‍ ଜୋନ୍‍’ ପ୍ରତି ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେତେ ଜାଗରୁକତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ଜଣାପଡ଼ିବ ।
ଆମର ସଫଳତା ଏଥିରୁ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆବଶ୍ୟକ ନଥିବ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଘରୁ ପଦାକୁ ଗୋଡ଼ କାଢ଼ିବା ନାହିଁ ।
ଆମର ସଫଳତା ଏଥିରୁ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ଯେଉଁ ଟିକାକରଣ ଅଧିକାରୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସହଜରେ ଟିକା ଦେଇପାରିବେ ।
ଆମର ସଫଳତା ଏଥିରୁ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ଆମେମାନେ ସମସ୍ତେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କୋଭିଡ଼ ନିୟମକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଚାରି ଦିନରେ ଆମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ, ସାମାଜିକ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ନିଜ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ତାହା ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ।
ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ, ଏହିଭଳି ଭାବେ ଜନଭାଗୀଦାରିତା ଜରିଆରେ ସଚେତନ ରହି, ଆମେ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କହି, ପୁଣି ଥରେ କରୋନାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବା ।
ସ୍ମରଣ ରଖିବେ- ଦବାଇ ଭୀ, କଡାଇ ଭୀ- ଔଷଧ ଖାଇବା, କଡ଼ା ଅନୁଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଆପଣଙ୍କର
ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM Narendra Modi's message on 'Tika Utsav'
11 APR 2021 12:15PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Today, we are launching 'Tika Utsav' from 11th April, which is the birth anniversary of Jyotiba Phule. The 'Tika Utsav' will continue till 14th April, i.e., the birth anniversary of Baba Saheb Ambedkar.
This festival is, in a way, the beginning of another major war against Corona. We have to lay special emphasis on personal hygiene as well as social hygiene.
We must remember these four things.
Each One- Vaccinate One, that is, help those who are less educated and elderly, who cannot go and get vaccinated themselves.
Each One- Treat One, that is, help people who do not have the means or do not know about the facilities available for vaccination.
Each One- Save One, i.e., Emphasis should be that I should wear a mask and in this way I save myself and save the lives of others also.
And the fourth important thing is that in the event of someone contracting corona, the people of the society should lead in the creation of ‘micro-containment zones’. Family members and people of the society should create a ‘micro-containment zone’ wherever a Corona positive case has been reported.
In a country with a dense population like India, ‘micro-containment zone’ is also an important way to fight corona.
In the event of detection of a single positive case, it is very important for all of us to be alert and to test the rest of the people.
At the same time, the society and the administration have to make every effort to get the vaccine administered to the eligible people.
We have to ensure that not a single vaccine is lost. We have to move towards zero vaccine waste.
In the meantime, we have to move towards optimum utilization of the country's vaccination capacity. This is also a way to increase our capacity.
Our success will be determined by our awareness of the ‘micro containment zone’.
Our success will be determined not to leave the house when there is no need.
Our success will be decided that those who are eligible for vaccination are vaccinated.
Our success will also depend on whether we wear masks and follow other rules.
Friends,
In these four days, we have to make every effort to achieve our goals at the individual level, at the society level and at the administration level.
I am confident that we will once again be able to control corona with people's participation and discharging our responsibility, while remaining alert.
Remember-- Medicine as well as strict adherence to protocols.
Thank you!
Yours,
Narendra Modi.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.