Prime Minister's Office
English rendering of PM Narendra Modi's message on 'Tika Utsav'
11 APR 2021 12:15PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Today, we are launching 'Tika Utsav' from 11th April, which is the birth anniversary of Jyotiba Phule. The 'Tika Utsav' will continue till 14th April, i.e., the birth anniversary of Baba Saheb Ambedkar.
This festival is, in a way, the beginning of another major war against Corona. We have to lay special emphasis on personal hygiene as well as social hygiene.
We must remember these four things.
Each One- Vaccinate One, that is, help those who are less educated and elderly, who cannot go and get vaccinated themselves.
Each One- Treat One, that is, help people who do not have the means or do not know about the facilities available for vaccination.
Each One- Save One, i.e., Emphasis should be that I should wear a mask and in this way I save myself and save the lives of others also.
And the fourth important thing is that in the event of someone contracting corona, the people of the society should lead in the creation of ‘micro-containment zones’. Family members and people of the society should create a ‘micro-containment zone’ wherever a Corona positive case has been reported.
In a country with a dense population like India, ‘micro-containment zone’ is also an important way to fight corona.
In the event of detection of a single positive case, it is very important for all of us to be alert and to test the rest of the people.
At the same time, the society and the administration have to make every effort to get the vaccine administered to the eligible people.
We have to ensure that not a single vaccine is lost. We have to move towards zero vaccine waste.
In the meantime, we have to move towards optimum utilization of the country's vaccination capacity. This is also a way to increase our capacity.
Our success will be determined by our awareness of the ‘micro containment zone’.
Our success will be determined not to leave the house when there is no need.
Our success will be decided that those who are eligible for vaccination are vaccinated.
Our success will also depend on whether we wear masks and follow other rules.
Friends,
In these four days, we have to make every effort to achieve our goals at the individual level, at the society level and at the administration level.
I am confident that we will once again be able to control corona with people's participation and discharging our responsibility, while remaining alert.
Remember-- Medicine as well as strict adherence to protocols.
Thank you!
Yours,
Narendra Modi.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা ‘তিকা উৎসব’তা পীখিবা পাউজেল
11 APR 2021 12:15PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি, এপ্রিলগী ১১দগী ঐখোয়না ‘তিকা উৎসব’ হৌদোক্লে, হায়রিবা অসি জ্যোতিবা ফুলেগী মপোক কুমোন্নি। ‘তিকা উৎসব’ অসি এপ্রিলগী ১৪ মদুদি বাবা সাহেব অম্বেদকরগী মপোক কুমোন ফাওবা চৎথগনি।
মসিগী ফেস্তিবেল অসি, অমরোমদা, কোরোনাবু লান্থেংনবা চাওরবা খোঙজং অমনি। ঐখোয়না ইশাগী লু-নানবা লোয়ননা সমাজগী ওইনসু লু-নানবা অসিদা অখন্ননা মরুওইবা থমগদবনি।
ঐখোয়না মসিগী পোৎশক মরি অসি নিংশিংদুনা লৈগদবনি।
মীপুম খুদিং-ভেক্সিন কাপ্পা, মসিনা হায়বদি কনাগুম্বা অমনা মথন্তা চৎতুনা খুদম ওইনা লাইরিক হৈতবা অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিং মতেং পীবিগদবনি।
অনিশুবদা, মীপুম খুদিং-ত্রীত তৌবা। মসিদা য়াওরিবা অসি কনাগুম্বা অমনা মথন্তা চৎতুনা মসিগী মরমদা খঙদবশিং কোরোনা ত্রীতমেন্ত পীবা।
অহুমশুবদা, মীপুম খুদিং-অমা কনবা, হায়বদি ঐহাক ইশানা মাস্ক উপকনি অমসুং ইশাবু অমসুং অতোপ্পবু ঙাকথোকচগনি।
অমসুং মরিশুবা মরুওইবা অসি কনাগুম্বা অমনা কোরোনা অসি হেনগৎলবা সমাজ অমসুং মীয়াম্না ‘মাইক্রো কন্তেমেন্ত জোন’ শেম্বদা লুচিংগদবনি। কনাগুম্বা অমা পোজিতিব ওইবদা ইমুংগী মীওই অমসুং কাংলুপকী ওইবা মীওইশিংনা ‘মাইক্রো কন্তেমেন্ত জোন’ শেমগদবনি।
ইন্দিয়াগুম্বা মী য়াম্না কুংনা তাবা মফমশিং অসিদা কোরোনা অসি লান্থেংনবা ‘মাইক্রো কন্তেমেন্ত জোন’ শেম্বা অসিনা য়াম্না মরু ওইবা মচাক অমনি।
করিগুম্বা পোজিতিব কেস অমা হেক থেংনবগা, ঐখোয় মীপুম খুদিংনা মিকুপ নাহুম শিংনা লৈবা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং অতৈ মীয়ামশিং পুম্বা তেস্ত তৌথোক্কদবনি।
হায়রিবা মতম অসিদা সমাজ অমসুং এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা অয়াবা মীওইশিং ভেক্সিন কাপ্নবা শিনগদবনি।
ঐখোয়না ভেক্সিন অমা ফাওবা অমাং অতা থোকহল্লোইদবনি। ঐখোয়না ভেক্সিন অসিগী অমাং-অতা শুকথোক-থোক্তনবা মাইকৈরোমদা চংশিনগদবনি।
মরক অসিদা, ঐখোয়না ঙম্বমখৈ ভেক্সিন অসি শিজিন্নবা চংশিনগদবনি। মসিনা ঐখোয়গী কেপাসিতি হেনগৎলক্কনি।
ঐখোয়গী মায় পাকপা অসি ঐখোয়না ‘মাইক্রো কন্তেমেন্ত জোন’ মীয়ামদা খঙহনবা অসিনা লেপকনি।
ঐখোয়গী মায় পাকপা অসি মরম লৈতনা মপাল থোক্তবা অসিনা লেপকনি।
ঐখোয়গী মায় পাকপা অসি ভেক্সিনেসন কাপ্পা য়ারশিংদা ভেক্সিনেসন কাপ্পা অসিনা লেপকনি।
ঐখোয়গী মায় পাকপা অসি ঐখোয়না মাক্স উপ্পা অমসুং চৎন-কাংলোন ঙাকপা অসিনা লেপকনি।
মরুপশিং,
মসিগী নুমিৎ মরিনি অসিদা, ঐখোয়না মীওই অমগী ওইনা, সমাজগী ওইনা অমসুং এদমিনিস্ত্রেসনগী থাক্তা হোৎনদুনা পান্দম অসি ফংনবা হোৎনগদবনি।
ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না অমুক হন্না মীয়ামগী মতেং, ইশাগী থৌদাংশিং অমসুং মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈদুনা কোরোনা অসি লাকশিনবা ঙমগনি।
নিংশিংবিয়ু – হিদাক অমসুং প্রোতোকোলদা অচেৎপা থাজবা
থাগৎচরি!
অদোমগী,
নরেন্দ্র মোদী।
দিস্ক্লেমর: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাওরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।