ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ସେସେଲ୍ସ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଭର୍ଚୁଆଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏପ୍ରିଲ୍ ୮, ୨୦୨୧)
07 APR 2021 5:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେସେଲ୍ସର ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୱାଭେଲ ରାମକାଲାୱାନଙ୍କ ସହିତ ୮ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧ ରେ ସେସେଲ୍ସରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଏହି ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିବ:
କ) ସେସେଲ୍ସରେ ନୂତନ ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ କୋର୍ଟ କୋଠାର ମିଳିତ ଇ-ଉଦ୍ଘାଟନ;
ଖ) ସେସେଲ୍ସ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀକୁ ଏକ ଫାଷ୍ଟ ପାଟ୍ରୋଲିଂ ନୌଭେଳା ହସ୍ତାନ୍ତର;
ଗ) ୧ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ହସ୍ତାନ୍ତର;
ଘ) ୧୦ ଟି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବସମ୍ପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ (HICDPs) ର ଉଦ୍ଘାଟନ ।
ରାଜଧାନୀ ଭିକ୍ଟୋରିଆରେ ଥିବା ନୂତନ ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ କୋର୍ଟ କୋଠା ହେଉଛି ସେସେଲ୍ସରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରମୁଖ ବେସାମରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକି ଅନୁଦାନ ସହାୟତାରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍ କୋର୍ଟ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୋଠା ଯାହା ସେସେଲ୍ସ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କ୍ଷମତାକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିବ ଏବଂ ସେସେଲ୍ସର ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟିକ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟତା କରିବ ।
କୋଲକାତାର M/s GRSE, ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ର୍ନିମିତ ୫୦-ଏମ୍ ଫାଷ୍ଟ ପାଟ୍ରୋଲିଂ ନୌଭେଳା, ଯାହା ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସଜ୍ଜିତ ନୌସେନା ଜାହାଜ, ସାମୁଦ୍ରିକ ନୀରିକ୍ଷଣ କ୍ଷମତାକୁ ଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅନୁଦାନ ସହାୟତାରେ ସେସେଲ୍ସକୁ ଉପହାର ଦିଆଯାଉଛି ।
ସେସେଲ୍ସର ରୋମେନଭିଲ୍ ଦ୍ୱୀପରେ ଥିବା ୧ ମେଗାୱାଟ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ-ମାଉଣ୍ଟେଡ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁଦାନ ସହାୟତାରେ ସେସେଲ୍ସରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା "ପିଭି ଡେମୋକ୍ରାଟାଇଜେସନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ'ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
ଭର୍ଚୁଆଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହଯୋଗରେ ଭାରତର ହାଇକମିଶନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ୧୦ ଟି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବସମ୍ପନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ (HICDPs) ର ହସ୍ତାନ୍ତର ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ "SAGAR" ‘ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି' ରେ ସେସେଲ୍ସ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି । ଏହି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ଉଦଘାଟନ ସେସେଲ୍ସର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବିକାଶ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ର୍ନିଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତର ବିଶେଷ ତଥା ସମୟୋଚିତ ଭୂମିକାକୁ ଦର୍ଶାଇବା ସହିତ ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ସେସେଲ୍ସର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଗଭୀର ତଥା ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ।

Prime Minister's Office
India-Seychelles High Level Virtual Event (April 8, 2021)
07 APR 2021 5:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will take part in a high level virtual event with the President of the Republic of Seychelles H.E. Wavel Ramkalawan on April 8, 2021 to inaugurate a range of Indian projects in Seychelles.
The high level virtual event will feature the following:
A) Joint e-inauguration of the new Magistrates’ Court Building in Seychelles;
B) Handing over of a Fast Patrol Vessel to Seychelles Coast Guard;
C) Handing over of a 1 MW Solar Power Plant;
D) Inauguration of 10 High Impact Community Development Projects (HICDPs).
The new Magistrates’ Court Building in the capital city Victoria, is India’s first major civil infrastructure project in Seychelles built with grant assistance. The Magistrates’ Court is a state of the art building which will substantially enhance the capacity of the Seychelles judicial system and aid in better delivery of judicial services to the people of Seychelles.
The 50-m Fast Patrol Vessel, which is a modern and fully equipped naval ship, has been made in India by M/s GRSE, Kolkata, and is being gifted to Seychelles under Indian grant assistance to strengthen its maritime surveillance capabilities.
The 1 MW ground-mounted Solar power plant at the Romainville Island of Seychelles has been completed as part of the ‘Solar PV Democratization Project’ being implemented in Seychelles by the Government of India under grant assistance.
The virtual event will also see the handing over of 10 High Impact Community Development Projects (HICDPs) implemented by the High Commission of India in collaboration with local bodies, educational and vocational institutions.
Seychelles occupies a central place in the Prime Minister’s vision of ‘SAGAR’ - ‘Security and Growth for All in the Region’. The inauguration of these key projects demonstrates India’s privileged and time-tested role as a reliable partner of Seychelles for meeting its infrastructural, developmental and security requirements and is a testimony to the deep and friendly ties between the people of India and Seychelles.