প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘অজাদি কা আমরুত মহোতসব’ পাংথোক্নবা নেস্নেল কম্মিতীদা পি.এম.না ইংলিস লোন্দা পীখিবা ৱারোল
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ৭৫ মপুং ফারকপগা লোইন-লোইননা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অদু কুইশিল্লক্ত্রে, থৌরম অদু পাংথোক্নবা ঐখোয় ময়াম্না ঙাইদুনা লৈরি৷ ইতিহাসিক ওইরবা, মঙাল নাইরবা অমসুং য়াম্না মরু ওইরিবা নুমিৎ অসি লৈবাক অসিনা পালন তৌরগনি৷
মসিগী আমরুত মহোতসব(কুহ্মৈ) অসি তশেং-তশেংবা কুহ্মৈ অমা ওইনা পাংথোক্নবগী তাঞ্জা লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজা মীয়ামশিং অসিদা পীবিরিবা অসি ঐখোয়গী ওইনা য়াম্না খুদোংচাবা অমনি৷ মীয়ামশিং অসিনা থম্লিবা আশা অমসুং থাজবা, মমাংগী মতমদা মীয়ামশিং অসিদগী লাকখ্রবা সজেসনশিং অমসুং মতুং তারকপদা লাক্কদৌরিবা সজেসনশিং অসি নিংথীনা ইন্দুনা কম্মিতী অসিনা মশাগী মথৌ নিংথীনা তৌরগনি হায়বা অসিদা ঐ য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই৷ অনৌবা আইদিয়াশিং অমসুং সজেসনশিং অসিগা লোইননা লৈবাক অসিগীদমক মীয়ামশিং অসিনা তংদু লৈতানা হিংনবা হোৎনবদা মীয়ামশিং অসিগী পুক্নিংবু করম্না চিংশিনগদগে হায়বা অসিগী মতাংদা নখোয় গাইদেন্স অদু ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা ইল্লগনি৷ ঙসি অসিনা অহৌবা নুমিৎনি৷ মসি ঐখোয়না মতুং তারকপা হেন্না কুপথনা খন্ন-নৈনরগনি৷ ঐখোয়গী চয়োল ৭৫ লৈরি অমসুং মসিগী মতুং তারকপদা চহী অমরোমগী চাং লৈরি৷ মরম অদুনা ঐখোয়না মাই পাক্না চংশিনবা মতমদা হায়রিবা সজেসনশিং অসি য়াম্না মরু ওই৷
হায়রিবা সজেসনশিং অসিনা নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ভারততা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ৱাখোল্লোনশিং অসিগা নখোয়গা লৈনরিবা মরী অদু উৎলি৷ মতাং অসিদা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ৭৫ মপুং ফারকপা অসিগা মরী লৈনননা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অসিগী ব্লু প্রিন্ত অমা ঐখোয়দা উৎলকখ্রে৷ ব্লু প্রিন্ত পুথোরক্লিবা অসি ময়ামদা হেন্না নিংথীনা খঙহন্নবা পুথোরকপনি৷ মসিদা চৎনগদবা নত্রগা ঐখোয়না ইনগদবা তৌগদবা থবকশিং অদু য়াওবা লিস্ত নত্তে৷ হায়রিবশিং অসি অচম্বা প্রাইমরী সজেসনশিংনি অদুবু হায়রিবশিং অসি হেন্না কুপথনা খন্ন-নৈনদুনা, প্রোগ্রাম অসি অচুম্বা মাইয়োন অমদা লাক্লগনি অমসুং চপ-চাবা মতম লেপ্লগনি৷ হায়রিবা থবকশিং অসি কনানা থৌদাং লৌরগনি অমসুং মসি কমদৌনা চৎনরগনি হায়বা অসিগী মতাং অসিদা মতুং তারকপদা নিংথীনা খন্ন-নৈনরগনি৷ মসিগী প্রজেন্তেসন অসিদা লাক্লিবা কোন্তরশিং অসি হৌখিবা মতমদা তোঙান তোঙানবা ফোরমদা লাকখিবা আইদিয়াশিং অদুগী শরুক অমনি৷ হিরম অমদা হায়রগদি, মসি লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ৭৫ মপুং ফারকপা, মনিং-মখা তম্বগী আমরুত মহোতসব অসি কমদৌনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুং খুদিংমক্কী কুহ্মৈ অমা ওইহনগদগে হায়না হোৎনবা অমনি৷
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা চহী ৭৫ মপুং ফারকপা অসিগী পাংথোক্কদৌরিবা কুহ্মৈ অসি ফ্রীদম স্ত্রগলগী স্পিরিত অমসুং কৎথোকখিবশিং অদু উৎপা কুহ্মৈ অমা ওইগদবনি৷ কুহ্মৈ অসিদা লৈাবাক অসিগীদমক থৱাই কৎখ্রবা লৈবাক অসিবু অৱাংবা তাক অমদা পুরকপা হায়না মংলান থমখিবা লৈবাক অসিগী থৌনা লৈরবশিং অসিবুসু ইকাই খুম্নবা উৎলগনি৷ মসিগী থৌরম অসিনা মালেম অসিগী মমাংদা হৌখিবা চহী ৭৫ অসিদা ঐখোয়না ফংবা ঙমখিবা এচিবমেন্তশিং অদু উৎথোক্নবা, লাক্কদৌরিবা চহী ২৫ অসিগী ব্লু প্রিন্ত অমা অমসুং রিজোলুসন অমা ঐখোয়দা পীরগনি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ১০০ মপুং ফারকপা ২০৪৭তা পাংথোক্কদবা থৌরম অদুদা ঐখোয় অসি করম্বা মফমদা লৈগদগে, মালেম অসিদা ঐখোয়গী মফম অসি করম্বা থাক্তা লৈগদগে, কয়ামুক ৱাংনা ভারত লৈবাক অসি ঐখোয়না চিংখৎকদগে৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ৭৫ মপুং ফারকপগী পাংথোকপা থৌরম অমসুং ফ্রীদম স্ত্রগল অসিনা ঐখোয়বু হেন্না থৌনা হাপ্লগনি৷ মসিগী চহী ৭৫ মপুং ফারকপগা মরী লৈননা পাংথোকপা থৌরম অসিনা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ১০০ মপুং ফারকপা থৌরম অদু মাই পাক্না পাংথোক্নবগী, হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নবগী অমসুং লমজিংনবগী স্তেজ অমা মসিনা শেম্লগনি৷
মরুপশিং,
সেলেব্রেসন তৌদ্রবদি ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অমতা মাই পাকপা ঙমদে- হায়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হায়নৈ৷ রিজোলুসন অমনা কুহ্মৈ অমা ওইনা পাংথোকপা মতমদা, মীওই মীলিয়ন কয়াগী ইনর্জী অমসুং রিজোলুসন অদু মসিদা য়াওরক্কনি৷ মসিগী স্পিরিত অসিগা লোইননা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ১৩০ অসি অমতা ওইনা পুন্না শরুক য়ামিন্নদুনা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহী ৭৫ মপুং ফারকপগী কুহ্মৈ অসি ঐখোয়না পাংথোক্কদবনি৷ মীয়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নবা অসিনা কুহ্মৈ অসিগী স্পিরিত ওই৷ অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজা মীয়ামশিং পুন্না শরুক য়ামিন্নবা হায়রিবা অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ১৩০গী সেন্তিমেন্তশিং, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং সজেসনশিং অমসুং মখোয়গী মংলানশিং অসিসু য়াওরি৷
মরুপশিং,
নখোয়না খঙলিবা অদুমঙাই, লৈবাক অসিনা চহী ৭৫ মপুং ফারকপা অসিগীদমক লাক্লিবা সজেসনশিং অসি সব-হেদ মঙা--ফ্রীদম স্ত্রগল, ৭৫ অসিদা লৈরিবা আইদিয়াশিং, ৭৫ অসিদা লৈরিবা এচিবমেন্তশিং, ৭৫ অসিদা পাংথোক্লিবা এক্সনশিং অমসুং ৭৫ অসিদা ফংলিবা রিসোল্ব হায়না খায়দোকপা য়াই৷ হায়রিবা পোইন্ত মঙা অসিগা লোইননা ঐখোয়না চংশিনগদবনি৷ হায়রিবা ময়াম অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ১৩০গী আইদিয়াশিং অমসুং সেন্তিমেন্তশিং অসি য়াওগদবনি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্নবা হোৎনবদা থৌনা লৈনা লান্থেংনখিবা ঐখোয়না নিংথীনা মশক খঙবা নিংতম লান্মীশিং অমসুং লৈবাক মীয়াম অসিনা নিংথীনা মশক খঙহৌদ্রবা লৈবাক অসিনা নিংতম্বা ফংনবা হোৎনবদা থৌনা লৈনা লান্থেংনখিবা লান্মীশিং অসিদা ঐখোয়না ইকাই খুম্নবা উৎলগনি৷ মতা-ভারতকী মচানুপাশিং অমসুং মচানুপীশিং অমতনা মমা-লৈবাক অসিগীদমক কৎথোকখিদবা থৌদাং লৌখিদবা মফম অমতা লৈবাক অসিদা লৈরম্লোই৷ মখোয়শিং অসিনা লৌরম্বা থৌদাংশিং অমসুং কৎথোকলম্বগী ৱারিশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোল অসিগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি৷ অসিগুম্না, সোসিয়ো-ইকোনোমিক ক্লাস খুদিংমক্কী কন্ত্রিব্যুসন অদু ঐখোয়না লৈবাক মীয়াম অসিগী মমাংদা পুথোক্কদবনি৷ লৈবাক অমসুং সমাজ অসিগীদমক শুরোন কয়া অমা অফবা থবকশিং তৌদুনা লাক্লিবা মীওই কয়া অমা লৈ৷ মখোয়শিং অসিনা খল্লিবা ৱাখল্লোন অমসুং আইদিয়াশিং অদু ঐখোয়না লৈবাক অসিদা খঙহনবা মরু ওই৷ মসিসু আমরুত কুহ্মৈ অসিগী স্পিরিত ওই৷
মরুপশিং,
ইতিহাসিক ওইরবা কুহ্মৈ অসিগীদমক লৈবাক অসিনা রোদমেপ অমা শেমখ্রে অমসুং মসি মখা তানা নিংথীনা পাংথোক্নবা ঙসি অহানবা খোঙথাং অদু লৌখ্রে৷ মতম চানা লৈরিবা প্লান পুম্নমক হেন্না ইফেক্তিব ওইরগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মনিং-মখা তম্নবগীদমক থৱাই কৎপগী খুদোংচাবা ফংদ্রবা অদুবু লৈবাক অসিগীদমক হিংদুনা করিগুম্বা মশক থোকপা থবক অমা তৌরম্নবগী খুদোংচাবা ফংলিবা হৌজিক মতমগী শুরোলশিং অসিগীদমক হেন্না থৌনা হাপ্লগনি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহী ১০০ মপুং ফারকপা চহী ২০৪৭ অসিদা ঐখোয়না লৈহন্নিংলিবা লৈবাক অসিগী থাক অদু য়ৌবা ঙম্নবা মতুং তারকপদা লাক্কদৌরিবা শুরোলশিং অসিদা হায়রিবা সেন্তিমেন্তশিং অসিমক লৈহনগদবনি৷ অনৌবা ৱেরেপশিং, অনৌবা খোঙথাংশিং, অত্মনির্ভর ভারতকুম্বা রিজোলুসনশিং অসি হায়রিবা ইফর্তশিং অসিগী মশকশিংনি৷ মসি কৈশুমশঙশিংদা পুন্সি লোমখ্রবা অথৌবশিং অসিগী মংলান ওইরিবা ভারত লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক অমদা পুখৎপা হায়রিবা অথৌবশিং অসিগী মংলান অসি মংফাওনবা ঙম্নবা থৌওং অমনি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, চহী খরগী মমাংদা ঐখোয়না তৌবা ঙমগনি হায়না খল্লুদবা থবক পুম্নমক ভারতনা মাই পাক্না তৌরি৷ চহী ৭৫গী খোঙচৎ অসিদা খোঙথাং খুদিংমক য়াম্না চেকশিন্না ইন্দুনা ঙসিদি লৈবাক অসিনা ফিভম অসি লৌবা ঙমখ্রে৷ চহী ৭৫ অসিদা মীওই পুম্নমক্না মশা-মশাগী ওইবা থৌদাংশিং লৌখি অমসুং মী অমনা শরুক য়ারিবা কন্ত্রিব্যুসন অসি য়াওদনা লৈবাক অসি চাওখৎপা ঙম্লোই৷ মীওই খুদিংমক্কী কন্ত্রিব্যুসন অসি লৌশিন্দুনা অমসুং ইকাই খুম্নরবা মতম খক্তদা লৈবাক অসি মংজিল থানা চংশিনবা ঙমগনি৷ মসিগী মন্ত্রা অসিগা লোইননা ঐখোয় অসি চাওখৎলকপনি অমসুং হায়রিবা মন্ত্রা অসিমক শিজিন্নদুনা মতুং তারকপা তুংগী পুন্সিদা লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লগনি৷ ঐখোয়না লৈবাক অসিনা মনিং-মখা থম্লকপা চহী ৭৫ মপুং ফারকপগী পাংথোকপা থৌরমদা, লৈবাক অসিনা অদুগুম্বা পান্দমশিং অসি ফংবা ঙম্লগনি অমসুং মতম অমদা ফংবা ঙম্লোই হায়না লৈরম্বা পান্দমশিং অদু ফংবা ঙম্নবা অকনবা খোঙথাংশিং লৌরগনি৷ নখোয় ময়াম্না কোওপরেসন পীরকপা অসিনা মরম ওইরগা মসিগী থৌরম অসি মাই পাক্লগনি হায়বা অসি ঐনা থাজৈ৷ নখোয়শিং অসি তোঙান তোঙানবা ফিল্দশিংগী এক্সপর্তশিং ওইরিবনি অমসুং নখোয়না লৌরিবা থৌদাং অসিগা লোইননা মসিগী থৌরম অসিনা মালেম অসিগী মমাংদা ভারতকী চাওথোকচফম অদু উৎপা ঙম্লগনি৷ মখোয়না লৌরিবা থৌদাংশিং অসিনা অনৌবা ইনর্জী, ইন্সপিরেসন অমসুং মাইকৈ তাকপা অসিনা মরম ওইদুনা থৌদাংশিং অসি য়াম্না মমল লৈ৷
লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা মখাতানা নখোয় ময়াম্না শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি৷ ঐনা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি৷
ময়াম্বু থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Committee to commemorate 'Azadi ka Amrut Mahotsav’
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The occasion of 75 years of Independence is not far away, we are all waiting to welcome it. The country will celebrate the day, which is so historic, glorious and important, with the same grandeur and enthusiasm.
It is our privilege that we have been given the responsibility by the time and the country to make this Amrut Mahotsav (festival) a reality. I am happy that this committee will not fall short of its duty in meeting the hopes and expectations, the suggestions that have come and will continue to come, and the effort to reach out to the masses. We will continue to receive your guidance as to how to motivate and inspire the masses to live again for the country with the new ideas and suggestions. Some honorable members have given their suggestions. Today is the beginning. We will discuss extensively in the future. We also have 75 weeks and almost one more year after that. So these suggestions are very important as we move ahead.
These suggestions reflect your experience as well as your connection with diverse thoughts in India. Here, an initial blueprint on the 75 years of Independence was presented before us. It’s a kind of giving impetus to the flow of thoughts. It is not a list that it has to be implemented or we have to stick with it. These are just primary suggestions to start with, but as discussions progress; the programme will take a concrete shape and set a time-table. Nuances like who will handle which responsibility and how it will be implemented will be discussed later. The contours that have been drawn in this presentation are part of the ideas that have come up in different forums in the recent past. In a way, it is an effort as to how the 75th year of Independence, the Amrut Mahotsav of Independence, can become the festival of every person and his psyche.
Friends,
This festival of 75 years of Independence should be a festival in which the spirit of freedom struggle and its sacrifice can be experienced, in which there is also a tribute to the martyrs of the country and the resolve to make India of their dreams, in which there is a glimpse of the glory of traditional India, which also has the glow of modern India, in which there is the light of the spirituality of the seers, which also has the vision of the talent and strength of our scientists. This event will also give us an opportunity to showcase our 75 years of achievements before the world and a blueprint and a resolution for the next 25 years. Where would we be, what would be our position in the world, how far would we take India, when we celebrate the centenary of Independence in 2047. The 75 years of the Independence and the freedom struggle will inspire us for the same. This 75th year of festival will prepare a stage which will guide, inspire and arouse a sense of accomplishment for the centenary of India’s Independence.
Friends,
It is said in our country – 'उत्सवेन बिना यस्मात् स्थापनम् निष्फलम् भवेत्' i.e., no effort, no resolution is successful without celebration.When a resolution takes the shape of a festival, resolutions and energy of millions of people are appended to it. With this spirit, we have to celebrate this festival of 75 years of Independence by taking 130 crore countrymen together. Public participation is the spirit of this festival. And, when we talk about public participation, it also has the sentiments of 130 crore countrymen, their views and suggestions and their dreams.
Friends,
As you are aware, the suggestions that came for the 75th year of Independence can be divided into five sub-heads -- Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75. We have to move forward with these five points. All these should include ideas and sentiments of 130 crore people of the country. We will pay homage to the fighters of the freedom struggle who we know, but at the same time, we also have to take the sagas of the fighters who did not get the same place in history and did not get the same identity to the masses. There is hardly any place in our country, where the son and daughter of Mother India has not contributed or sacrificed. When the inspiring stories of their sacrifices and contributions will be put before the country, it is going to be a source of great inspiration in itself. Similarly, we have to bring the contribution of every socio-economic class before the country. There are many people who have been doing some great work for generations for the country and society. We also have to bring their thinking and ideas to the fore, to connect the country with their efforts. This is also the spirit of this Amrut festival.
Friends,
The country has also set a roadmap for this historic festival and the first step has been taken today to enrich it further. All these plans will become more sharp and effective in time and it will also be inspiring for our present generation who have not had the opportunity to die for the freedom of the country, but got the opportunity to live for the country and to do something for the country. And the same sentiment should prevail in our future generations so as to fulfill the dreams where we want to take the countrywhen there will be 100 years of Independence in 2047. The new decisions, new approaches, resolutions like Atmanirbhar Bharat are the tangible shape of these efforts. It is also an attempt to fulfill the dreams of those freedom fighters and take India to the height as dreamt by many heroes who embraced the noose and spent their lives in a dungeon.
Friends,
Today, India is doing everything that could not be imagined until a few years ago. The country has reached here today by taking each and every step in the 75-year journey. All kinds of people have contributed in 75 years and the country does not become bigger by negating somebody’s contribution. The country marches ahead only by accepting, respecting and honouring the contribution of everybody. We have grown up with the same mantra and want to continue our march with the same mantra. When we celebrate 75 years of Independence, the country will move towards those goals and will take strong steps to achieve them that once seemed impossible. I am confident that this event will be in consonance with India's historical glory with your cooperation. You are experts in different fields and with your contribution this event will put India's pride in front of the whole world. Your contribution is very valued as it will give new energy, inspiration and direction.
I pause by inviting all of you for your contribution and active participation in the days to come. My best wishes to all of you once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.