প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ উদযাপনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ উদযাপনলৈ এতিয়া বেছি সময় নাই, আমি সকলোৱে ইয়াৰ স্বাগতমৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছো। এই বৰ্ষটো যিমান ঐতিহাসিক, ই যিমান গৌৰৱময়, ই দেশৰ বাবে যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, দেশখনেও সিমান গুৰুত্বৰেই ইয়াক অধিক সুন্দৰ আৰু উৎসাহেৰে উদযাপন কৰিব।
এয়া আমাৰ সৌভাগ্য যে দেশখনে আমাক এই অমৃত মহোৎসৱটো পালন কৰাৰ সকলো দায়িত্ব প্ৰদান কৰিছে। মই আনন্দিত যে এই সমিতিয়ে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালনৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব, আশা-আকাংক্ষাসমূহ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰচেষ্টা কৰিব। নিৰন্তৰে নতুন-নতুন ধাৰণা, নতুন পৰামৰ্শ, আকৌ এবাৰ জনসাধাৰণক দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ প্ৰেৰণা, এই সুযোগবোৰ কেনেদৰে উদ্ভাসিত হ’ব সেই নিৰ্দেশনা আপোনালোকৰ পৰা লাভ কৰি থাকিম। আজি এটা আৰম্ভণি। আগলৈ আমি অধিক বিতংভাৱে কথা পাতিম। আমাৰ ওচৰত ৭৫ সপ্তাহ আৰু এবছৰৰ সময় আছে৷ গতিকে এই দিশত আগবঢ়াৰ ক্ষেত্ৰত এই পৰামৰ্শবোৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিব।
আপোনালোকৰ এই পৰামৰ্শসমূহত আপোনালোকৰ অনুভৱসমূহো উদ্ভাসিত হৈ উঠে আৰু ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় ধাৰণাত আপোনালোকৰ সংযোগো প্ৰদৰ্শিত হৈ উঠে৷ ইয়াত স্বতন্ত্ৰতাৰ ৭৫ বৰ্ষক লৈ এক আনুমানিক ৰূপৰেখা, এক উপস্থাপন আমাৰ সন্মুখত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ এয়া এক প্ৰকাৰে চিন্তা-ধাৰাক গতি প্ৰদান কৰাৰ দৰে হৈছে৷ ইয়াত এনেকুৱা কোনো সূচী নাই যাক প্ৰৱৰ্তন কৰিব লাগিব আৰু ইয়াতেই সাঙোৰ খাই থাকিব লাগিব৷ এটা আনুমানিক বিচাৰ প্ৰাথমিক ধৰণে..কাৰণ ক’ৰবাৰ পৰা আৰম্ভ কৰাটো আৱশ্যক কিন্তু আলোচনা আগবঢ়াৰ লগে লগে সম্পূৰ্ণ কাৰ্যসূচীয়ে এটা আকাৰ ল’ব, সময় নিৰ্ধাৰণ কৰিব, টাইম-টেবুল নিৰ্ধাৰণ কৰিব৷ কোনে কি দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিব, কিদৰে কৰিব, সেয়া তন্ন-তন্নকৈ পৰীক্ষা কৰা হ’ব৷ এই উপস্থাপনতো যি ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে তাত বিগত কিছু দিনৰ পৰা বিভিন্ন মঞ্চৰ পৰা যিবোৰ পৰামৰ্শ লাভ কৰা হৈছে সেইসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাক এক সৰু-সুৰা প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ এক ধৰণে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বৰ্ষৰ এই আয়োজন, স্বাধীনতাৰ এই অমৃত মহোৎসৱ ভাৰতৰ জন-সাধাৰণৰ উৎসৱ হৈ পৰক, তাৰে প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ এই উৎসৱ, স্বাধীনতা উৎসৱ, এক এনে উৎসৱৰ দৰে হ'ব লাগে য’ত স্বাধীনতা সংগ্ৰাম, ইয়াৰ ত্যাগ আৰু অভিজ্ঞতাৰ আত্মা অনুভৱ কৰিব পাৰি। য'ত দেশৰ শ্বহীদসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি আৰু ভাৰতক তেওঁলোকৰ সপোন কৰি ৰোৱাৰ সংকল্প থাকিব। যি অনন্ত ভাৰতৰ গৌৰৱো প্ৰতিফলিত কৰে, য'ত আধুনিক ভাৰতৰ উজ্জ্বলতা থাকিব। যাৰ লগতে মনীষীসকলৰ আধ্যাত্মিকতাৰ পোহৰ থাকিব, য'ত আমাৰ বিজ্ঞানীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু শক্তিৰ দৰ্শনো থাকিব। এই অনুষ্ঠানবোৰে আমাক বিশ্বৰ সন্মুখত আৰু পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে এই ৭৫ বছৰৰ সাফল্যবোৰ দাঙি ধৰিবলৈ এক ৰোডমেপ, এক সংকল্প প্ৰদান কৰিব। কাৰণ ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব, আমি তেতিয়া ক'ত থাকিম, বিশ্বত আমাৰ স্থান কি হ'ব, আমি ভাৰতক কিমান দূৰলৈ লৈ যাম, স্বাধীনতাৰ বিগত ৭৫টা বছৰ আৰু স্বাধীনতাৰ যুদ্ধই আমাক একেই প্ৰেৰণা দিব। এক বিথীকা প্ৰস্তুত কৰা হ’ব আৰু সেই বিথীকাৰ আধাৰত, এই ৭৫ বছৰীয়া উৎসৱটো ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ শতাব্দীৰ বাবে, সেই দিশত দৃঢ়ভাৱে আগুৱাবলৈ, অনুপ্ৰেৰণাদায়ক আৰু প্ৰচেষ্টাৰ অনুভূতি জাগ্ৰত কৰাৰ এক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত কোৱা হয়, ‘‘উৎসৱেন বিনা য়স্মাৎ স্থাপনম নিষ্ফলম ভৱেত’’ অৰ্থাৎ কোনো প্ৰচেষ্টা, কোনো সংকল্প উৎসৱ অবিহনে সফল নহয়। যেতিয়া এটা সংকল্পই উৎসৱৰ ৰূপ লয়, তেতিয়া তাত লাখ লাখ কোটি কোটি সংকল্প যোগ হয়, লাখ লাখ কোটি শক্তি যোগ হয়। এই চেতনাৰে আমি ১৩০ কোটি দেশবাসীক একত্ৰিত কৰি, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰীয়া উৎসৱ উদযাপন কৰিব লাগিব। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ হৈছে এই উৎসৱৰ আত্মা। আৰু, যেতিয়া আমি জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ কথা কও, ইয়াত ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ অনুভূতি, তেওঁলোকৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শ আৰু তেওঁলোকৰ সপোনবোৰো থাকে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে যেতিয়া স্বাধীনতাৰ এই ৭৫ বছৰীয়া উৎসৱৰ বাবে যেতিয়া চিন্তা-পৰামৰ্শসমূহ আহিবলৈ আৰম্ভ হৈছিল আৰু সেইবোৰ একত্ৰিত কৰাৰ পিছত আমি ইয়াক ৫টা স্তম্ভত বিভক্ত কৰিব পাৰো। এয়া হৈছে স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰাম, ৭৫ বছৰত ধাৰণা, ৭৫ ত সাফল্য, ৭৫ বছৰত কাৰ্য আৰু ৭৫ ত সংকল্প- আমি এই পাঁচটাৰ সৈতে আগবাঢ়ি যাব লাগিব। এই সকলোবোৰত দেশৰ ১৩০ কোটি লোকৰ ধাৰণা, তেওঁলোকৰ অনুভূতি অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব লাগে। আমাৰ জ্ঞাত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ যোদ্ধাসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিম, কিন্তু একে সময়তে ইতিহাসত একে স্থান নোপোৱা যোদ্ধাসকলকো আমি জনসাধাৰণৰ মাজলৈ লৈ আহিব লাগিব। আমাৰ দেশত এনে কোনো স্থান নাই, এনে কোনো প্ৰান্ত নাই য'ত এজন ভাৰতীয় মাতৃৰ সন্তান আৰু কন্যাই অৰিহণা দিয়া নাই, ত্যাগ কৰা নাই। তেওঁলোক সকলোৰে ত্যাগ, সেই সকলো অৱদানৰ মহান প্ৰেৰণামূলক কাহিনী, যেতিয়া দেশৰ সন্মুখত প্ৰস্তুত হ’ব তেতিয়া নিজেই এক মহান অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিব। একেদৰে আমি দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ অৱদান দেশৰ সন্মুখলৈ আনিব লাগিব। বহুতো লোক আছে যিয়ে দেশ আৰু সমাজৰ বাবে প্ৰজন্ম ধৰি বহু মহান কাম কৰি আহিছে। তেওঁলোকৰ চিন্তা, তেওঁলোকৰ ধাৰণাবোৰো আমি পোহৰলৈ আনিব লাগিব, দেশক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব লাগিব। এয়া এই অমৃত উৎসৱৰ মূল ধাৰণা।
বন্ধুসকল,
দেশে এই ঐতিহাসিক উৎসৱৰ বাবে এক ৰোডমেপো প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াক অধিক সমৃদ্ধ কৰাৰ দিশত আজি শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। সময়ত এই সকলোবোৰ আঁচনি অধিক দ্ৰুত, অধিক কাৰ্যকৰী কৰা হ'ব আৰু ই অনুপ্ৰেৰণাদায়ক হ'ব যাতে আমাৰ বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মই..আমি সেইসকল লোক যিয়ে স্বাধীনতাত, দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে মৃত্যুৰ সুযোগ পোৱা নাই, কিন্তু আমি জীয়াই থকাৰ সুযোগ পাইছো। আমি দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আৰু আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই, ২০৪৭ চনত যেতিয়া দেশৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ হ’ব তেতিয়াও একেই অনুভূতি বিৰাজ কৰিব৷ এই প্ৰচেষ্টাবোৰ হৈছে এক প্ৰচেষ্টাৰ উপলব্ধি৷ এয়া সেই স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ এক প্ৰয়াস, ভাৰতক উচ্চতালৈ অনাৰ এক প্ৰয়াস য’ত বহুতো নায়কে ফাঁচীকাঠত ওলমিবলগীয়া হৈছিল, তেওঁলোকৰ জীৱন অন্ধকূপত অতিবাহিত কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি, ভাৰতে কিছু বছৰ আগলৈকে কল্পনা কৰিব পৰা নোৱাৰা সকলোবোৰ কাম কৰি আছে। দেশখনে ৭৫ বছৰীয়া পৰিক্ৰমাত এটা এটা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আজিৰ স্থানত উপনীত হৈছে। ৭৫ বছৰত, বহু লোকে অৰিহণা আগবঢ়াইছে, সকলো প্ৰকাৰৰ লোকে অৱদান আগবঢ়াইছে। আৰু কাৰোবাৰ অৱদান অস্বীকাৰ কৰিলে দেশ ডাঙৰ নহয়। দেশে সকলোৰে অৱদান গ্ৰহণ কৰি, আদৰণি জনাই, সন্মান কৰি আৰু আগবাঢ়ি যায়। আৰু সেই মন্ত্ৰেৰে আমি ডাঙৰ হৈছো, আমিও একেটা মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ বিচাৰো। যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিব, দেশখনে সেই লক্ষ্যবোৰৰ দিশত আগবাঢ়ি যাব, যিটো অসম্ভৱ যেন লাগিছিল সেয়া লাভ কৰিবলৈ শক্তিশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব। মই আত্মবিশ্বাসী, আপোনালোক সকলোৰে সহযোগত এই ঘটনাবোৰ ভাৰতৰ ঐতিহাসিক গৌৰৱৰ সৈতে সামঞ্জ্যপূৰ্ণ হ'ব। আপোনালোক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞ, আপোনালোকৰ সকলো অৱদানৰ সৈতে, এই অনুষ্ঠানবোৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত ভাৰতৰ গৌৰৱ দাঙি ধৰিব, এক শক্তি, অনুপ্ৰেৰণা, দিশ প্ৰদান কৰিব। আপোনালোক অৱদান অতি মূল্যৱান।
এই বক্তব্যৰ সৈতে আপোনালোক সকলোৰে অংশগ্ৰহণৰ বাবে আৰু আগন্তুক দিনকেইটাত আপোনালোক সকলোৰে সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ বাবে আপোনালোকক নিমন্ত্ৰিত কৰি মই মোৰ ভাষণ সামৰিছো৷ মই পুনৰবাৰ আপোনালোক আটাইলৈ অশেষ শুভকামনা যাচিলো৷
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Committee to commemorate 'Azadi ka Amrut Mahotsav’
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The occasion of 75 years of Independence is not far away, we are all waiting to welcome it. The country will celebrate the day, which is so historic, glorious and important, with the same grandeur and enthusiasm.
It is our privilege that we have been given the responsibility by the time and the country to make this Amrut Mahotsav (festival) a reality. I am happy that this committee will not fall short of its duty in meeting the hopes and expectations, the suggestions that have come and will continue to come, and the effort to reach out to the masses. We will continue to receive your guidance as to how to motivate and inspire the masses to live again for the country with the new ideas and suggestions. Some honorable members have given their suggestions. Today is the beginning. We will discuss extensively in the future. We also have 75 weeks and almost one more year after that. So these suggestions are very important as we move ahead.
These suggestions reflect your experience as well as your connection with diverse thoughts in India. Here, an initial blueprint on the 75 years of Independence was presented before us. It’s a kind of giving impetus to the flow of thoughts. It is not a list that it has to be implemented or we have to stick with it. These are just primary suggestions to start with, but as discussions progress; the programme will take a concrete shape and set a time-table. Nuances like who will handle which responsibility and how it will be implemented will be discussed later. The contours that have been drawn in this presentation are part of the ideas that have come up in different forums in the recent past. In a way, it is an effort as to how the 75th year of Independence, the Amrut Mahotsav of Independence, can become the festival of every person and his psyche.
Friends,
This festival of 75 years of Independence should be a festival in which the spirit of freedom struggle and its sacrifice can be experienced, in which there is also a tribute to the martyrs of the country and the resolve to make India of their dreams, in which there is a glimpse of the glory of traditional India, which also has the glow of modern India, in which there is the light of the spirituality of the seers, which also has the vision of the talent and strength of our scientists. This event will also give us an opportunity to showcase our 75 years of achievements before the world and a blueprint and a resolution for the next 25 years. Where would we be, what would be our position in the world, how far would we take India, when we celebrate the centenary of Independence in 2047. The 75 years of the Independence and the freedom struggle will inspire us for the same. This 75th year of festival will prepare a stage which will guide, inspire and arouse a sense of accomplishment for the centenary of India’s Independence.
Friends,
It is said in our country – 'उत्सवेन बिना यस्मात् स्थापनम् निष्फलम् भवेत्' i.e., no effort, no resolution is successful without celebration.When a resolution takes the shape of a festival, resolutions and energy of millions of people are appended to it. With this spirit, we have to celebrate this festival of 75 years of Independence by taking 130 crore countrymen together. Public participation is the spirit of this festival. And, when we talk about public participation, it also has the sentiments of 130 crore countrymen, their views and suggestions and their dreams.
Friends,
As you are aware, the suggestions that came for the 75th year of Independence can be divided into five sub-heads -- Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75. We have to move forward with these five points. All these should include ideas and sentiments of 130 crore people of the country. We will pay homage to the fighters of the freedom struggle who we know, but at the same time, we also have to take the sagas of the fighters who did not get the same place in history and did not get the same identity to the masses. There is hardly any place in our country, where the son and daughter of Mother India has not contributed or sacrificed. When the inspiring stories of their sacrifices and contributions will be put before the country, it is going to be a source of great inspiration in itself. Similarly, we have to bring the contribution of every socio-economic class before the country. There are many people who have been doing some great work for generations for the country and society. We also have to bring their thinking and ideas to the fore, to connect the country with their efforts. This is also the spirit of this Amrut festival.
Friends,
The country has also set a roadmap for this historic festival and the first step has been taken today to enrich it further. All these plans will become more sharp and effective in time and it will also be inspiring for our present generation who have not had the opportunity to die for the freedom of the country, but got the opportunity to live for the country and to do something for the country. And the same sentiment should prevail in our future generations so as to fulfill the dreams where we want to take the countrywhen there will be 100 years of Independence in 2047. The new decisions, new approaches, resolutions like Atmanirbhar Bharat are the tangible shape of these efforts. It is also an attempt to fulfill the dreams of those freedom fighters and take India to the height as dreamt by many heroes who embraced the noose and spent their lives in a dungeon.
Friends,
Today, India is doing everything that could not be imagined until a few years ago. The country has reached here today by taking each and every step in the 75-year journey. All kinds of people have contributed in 75 years and the country does not become bigger by negating somebody’s contribution. The country marches ahead only by accepting, respecting and honouring the contribution of everybody. We have grown up with the same mantra and want to continue our march with the same mantra. When we celebrate 75 years of Independence, the country will move towards those goals and will take strong steps to achieve them that once seemed impossible. I am confident that this event will be in consonance with India's historical glory with your cooperation. You are experts in different fields and with your contribution this event will put India's pride in front of the whole world. Your contribution is very valued as it will give new energy, inspiration and direction.
I pause by inviting all of you for your contribution and active participation in the days to come. My best wishes to all of you once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.