ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତା 25 ବର୍ଷର ଉପଲବ୍ଧି ପାଇଁ ଆମକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡ଼େକର
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ 7ଟି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦଘାଟିତ
13 MAR 2021 3:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡ଼େକର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନେସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟର ଠାରେ ଏକ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ “ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ” ମହୋତ୍ସବକୁ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ ଆଉଟରିଚ୍ ଆଣ୍ଡ କମ୍ୟୁନିକେସନ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ କେତେ ଦୂର ଆସିପାରିଛୁ ତାହାର ପ୍ରତିଫଳନ କରିବା ଏବଂ ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କ’ଣ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଲାଗି ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହି ମୂଳ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏସବୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଦେବା ପରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିପାରିଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସେସବୁ ବଳିଦାନର ଗାଥା ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଜାଭଡ଼େକର ବିଓସିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଖାରେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ଏକ ଜାତୀୟ ସମିତି ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛି। ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହିସବୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଡିଜିଟାଲ ସଂସ୍କରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ପୂର୍ବରୁ ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଜାଭଡ଼େକର ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ୟ ଛଅଟି ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜିତ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
1. ସାମ୍ବା ଜିଲ୍ଲା, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
2. ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ
3. ପୁଣେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
4. ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଓଡ଼ିଶା
5. ମୋଇରାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲା, ବିଷ୍ଣୁପୁର, ମଣିପୁର
6. ପାଟନା, ବିହାର
ଜମ୍ମୁର ସାମ୍ବାରେ ଆୟୋଜିତ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବ୍ରିଗେଡିୟର ରାଜେନ୍ଦର ସିଂ ପୂରା ବାଗୁନା ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ରିଗେଡିୟର ରାଜେନ୍ଦର ସିଂ ତଥା ‘କଶ୍ମୀରର ରକ୍ଷକ’ଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଯିଏକି ଏକାକୀ ପାକିସ୍ତାନ ସମର୍ଥିତ ଆଦିବାସୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଅକ୍ଟୋବର, ୧୯୪୭ରେ ଲଢ଼େଇ କରି କଶ୍ମୀରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିଥିଲେ। ତେବେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ତାଙ୍କୁ ନିଜର ପ୍ରାଣବଳୀ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ପାକିସ୍ତାନୀ ଆଦିବାସୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଶ୍ରୀନଗର ଆଡ଼କୁ ମାଡ଼ି ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତୀୟ ସେନା ପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ରିଗେଡିୟର ରାଜେନ୍ଦର ସିଂ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସୈନ୍ୟମାନେ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଟକାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ୩୦ ଡିସେମ୍ବର ୧୯୪୯ରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ମହାବୀର ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଜନସମ୍ପର୍କ ବ୍ୟୁରୋ ପକ୍ଷରୁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସାଦନା, କୋରମଙ୍ଗଳରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ସ୍ଥାନ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ରହିଛି ଯେପରିକି ନେସନାଲ ହାଇସ୍କୁଲ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ, ଗାନ୍ଧୀ ଭବନ, ବାନାପ୍ପା ପାର୍କ, ଫ୍ରିଡମ ପାର୍କ ଏବଂ ଯଶୱନ୍ତପୁରା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସହିତ ଜାତୀୟସ୍ତରର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି।
ପୁଣେରେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆଗା ଖାନ ପ୍ୟାଲେସ ଠାରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏକ ରାଜ ପ୍ରାସାଦ ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ନିବିଡ଼ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ। ଏଠାରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ, ତାଙ୍କର ସଚିବ ମହାଦେବ ଦେଶାଇ ଏବଂ ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ ଭାବେ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ ଛାଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହି ରାଜପ୍ରାସାଦରେ ୯ ଅଗଷ୍ଟ ୧୯୪୨ରୁ ୬ ମେ ୧୯୪୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦୀ ଭାବେ ରଖାଯାଇଥିଲା। କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ଓ ମହାଦେବ ଦେଶାଇ ଏଠାରେ ବନ୍ଦୀ ଥିବା ସମୟରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମାଧି ସ୍ଥଳ ଏଠାରେ ରହିଛି। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କର ସ୍ମୃତି ଏହି ପରିସରରେ ମୂଲା ନଦୀ ନିକଟରେ ରହିଛି।
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଆଞ୍ଚଳିକ ଜନସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୧୨ରୁ ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ଜିଲ୍ଲାରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ବହୁସଂଖ୍ୟକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ଏଠାରେ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ଧରି, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ସେମିନାର, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଥିବା ପ୍ୟାନେଲ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି।
ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଇତିହାସରେ ମୋଇରାଙ୍ଗର ଏକ ନିଆରା ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ଏଠାରେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମାରୋହ ପାଳନ ପାଇଁ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏପ୍ରିଲ ୧୪, ୧୯୪୪ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ସେନାର ପତାକା ମୋଇରାଙ୍ଗରେ ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
ମଣିପୁରର ବିଷ୍ଣୁପୁର ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ମୋଇରାଙ୍ଗ ସ୍ଥିତ ଆଇଏନଏ ସ୍ମାରକୀ ଅଡିଟୋରିୟମ ଠାରେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ୫ ଦିନିଆ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦଘାଟିତ ହେବା ଅବସରରେ ଲୋକସଭା ସାଂସଦ ଡ. ଆରକେ ରଞ୍ଜନ ସିଂ, ବିଷ୍ଣୁପୁର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରମୁଖ ଘଟଣାବଳୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ, ଅସହଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଆଇନ ଅମାନ୍ୟ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଭାରତ ଛାଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମେତ ବିଶେଷ ଭାବେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏବଂ ଦେଶପାଇଁ ବଳୀଦାନ ଦେଇଥିବା ଅନ୍ୟ ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ଜୀବନଗାଥା ସାମିଲ ରହିଛି। ଏଠାରେ ଜାତୀୟତାବାଦ, ଦେଶୀୟ ବାଜା ନୃତ୍ୟ, ଭାରତୀୟ ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ସାମରିକ କଳା ଆଦି ଆଞ୍ଚଳିକ ଜନ ସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ କଳାକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବକ୍ତୃତା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଦି ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ପାଟନାର ଅନୁଗ୍ରହ ନାରାୟଣ କଲେଜ ଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ତଥା ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଚମ୍ପାରଣ ସତ୍ୟାଗ୍ରହରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିବା ଅନୁଗ୍ରହ ନାରାୟଣ ସିଂଙ୍କ ନାମରେ ଏହି କଲେଜର ନାମକରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ବିହାରର ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଉଥିବା ଫଟୋମାନ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ବିରଳ ଫୁଟେଜ ଏଲଇଡି ସ୍କ୍ରିନରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବା ସହିତ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଓସି ପକ୍ଷରୁ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଅଭୂଲା ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହିସବୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ, ପଣ୍ଡିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁ, ଶ୍ରୀମତୀ ସରୋଜିନୀ ନାଇଡ଼ୁ, ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ, ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଲକ, ବିପିନ ଚନ୍ଦ୍ର ପାଲ, ଲାଲା ଲଜପତ ରାୟଙ୍କ ଭଳି କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ଶହୀଦ ଭଗତ ସିଂ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ, ରାମପ୍ରସାଦ ବିସମିଲ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ମହାନ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କ ବଳିଦାନ ଓ ସଂଘର୍ଷ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି।

Ministry of Information & Broadcasting
Time to envision what we want to achieve in 25 years, says Union Minister Shri Prakash Javadekar; inaugurates exhibitions at seven places including Delhi
13 MAR 2021 3:56PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar today inaugurated a photo-exhibition at National Media Center in New Delhi. The exhibition, set up by Bureau of Outreach &Communication is part of a massive awareness campaign by Ministry of I&B to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Addressing media on the occasion the Minister said this was an important moment for the country to reflect on how far we have come since independence as well as envision what we want to achieve in next twenty five years. This is the core belief that informs these exhibitions. The Minister added that freedom for the country came at a great cost, and this exhibition seeks to narrate the story behind those sacrifices. Shri Javadekar congratulated BOC for setting up the exhibitions.
Shri Amit Khare, Secretary, Ministry of I&B said that the National Committee headed by Union Minister of Home Affairs has tasked each Ministry to work towards educating people on the efforts of the people who contributed to the freedom struggle. The Secretary said a digital version of these exhibitions is in the making and is expected to be unveiled before 15th August.
Shri Prakash Javadekar also virtually inaugurated photo-exhibitions at six other places viz
1. Samba District, Jammu and Kashmir
2. Bengaluru, Karnataka
3. Pune, Maharashtra
4. Bhubaneswar, Odisha
5. Moirang District, Bishnupur, Manipur
6. Patna, Bihar
The Exhibition at Samba, Jammu is organised at Brigadier Rajender Singh Pura Bagoona, which is the birthplace ofBrigadier Rajender Singh, also known as 'Saviour of Kashmir' who single-handedly faced off againstPakistan backed tribesmen during an attack in October, 1947 in Kashmir and laid down his life in the conflict. Brigadier Rajender Singh and his men successfully delayed the forward movement of Pakistani tribal raiders towards Srinagar until the Indian Army arrived.On 30 December 1949, he became independent India's first recipient of the MahaVir Chakra.
The Regional Outreach Bureau, Bengaluruorganised the exhibition at KendriyaSadana, Kormangala, Bengaluru.In Bengaluru there are many places associated with the freedom struggle movement like National High School Ground, Gandhi Bhavana, Bannappa Park, Freedom Park and Yeswantpura railway station. The exhibition has sought to highlight contributions of local freedom fighters along with national freedom fighters.
The exhibition at Pune was organised at The Aga Khan Palace which is a majestic building, closely linked to the Indian freedom movement as it served as a prison for Mahatma Gandhi, his wife Kasturba Gandhi, his secretary Mahadev Desai and Sarojini Naidu. Mahatma Gandhi and the others were interned in the palace for twenty one months from 9 August 1942 to 6 May 1944, following the launch of Quit India Movement. Kasturba Gandhi and Mahadev Desai died during their captivity period in the palace and their Samadhis are located there. Mahatma Gandhi and Kasturba Gandhi have their memorials located in the same complex, near Mula River.
Regional Outreach Bureau, Bhubaneswar is organizing exhibition from 12th to 16th March in Khorda district. The district is historically significant as a number of freedom fighters were born in this district. During these five days, exhibitions, seminars, cultural programs and other competitions will be organised. Panels highlighting significant contribution of freedom fighters from Odisha have also been displayed.
Moirang occupies a unique place in the history of India’s freedom struggle and holding the photo exhibition here as part of the celebration of Azadi ka Amrut Mahotsav is very significant. It was in Moirang that the flag of the INA was first unfurled on April 14,1944.
The virtual inauguration of the 5-Day Photo Exhibition on Azadi ka Amrut Mahotsav at INA Memorial Auditorium at Moirang in Bishnupur District of Manipur was attended by Dr. RK Ranjan Singh, Member of Parliament (Lok Sabha), senior officials of State Art and Culture Department and District Administration of Bishnupur. The main features of the exhibition showcase major landmarks of India’s struggle for independence, viz, Non-Cooperation Movement, Civil Disobedience, Quit India Movement etc. with focus on Dandi March, Mahatma Gandhi, Netaji Subhash Chandra Bose, Sardar Patel and other leaders of the movement who made sacrifices for our country. Cultural programmes like theme songs on nationalism, indigenous drum dances, dances of India and martial arts performed by the staff and empanelled artists of Regional Outreach Bureau, quiz and extempore speech competition of students are the main attractions of the programme.
The Exhibition at Patna has been organised at Anugrah Narayan College. The college is named after Anugrah Narayan Singh who was a leading freedom fighter and played an important role during Gandhiji's Champaran satyagraha. The Exhibition, highlights important freedom fighters of Bihar. Rare footage of freedom fighters is being screened on LED TV and a cultural program is being organized.
Through images the exhibitions of BOC have made an effort to capture some of the unforgettable moments from our freedom struggle as well as the people who participated in it. These exhibitions will showcase the sacrifices and struggles of various freedom icons like Mahatma Gandhi, Netaji Subhash Chandra Bose, Sardar Vallabhbhai Patel, Pandit Jawaharlal Nehru,Smt. Sarojini Naidu, Chakravarti Rajagopalachari, Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chandra Pal, Lala Lajpat Rai and revolutionaries like Shaheed Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad, Ram Prasad Bismil and many more.
Saurabh Singh