প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰিলে ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ ইণ্ডিয়া@৭৫-ৰ
ভাৰতবৰ্ষই স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলক কেতিয়াও নাপাহৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত ৬ বছৰ ধৰি অজানা নায়কসকলৰ ইতিহাস সংৰক্ষণৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি আমাৰ সংবিধান আৰু আমাৰ গণতান্ত্ৰিক ঐতিহ্যক লৈ গৰ্বিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
12 MAR 2021 2:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ ইণ্ডিয়া@৭৫ ৰ আনুষ্ঠানিক উদ্বোধন উপলক্ষে আহমেদাবাদৰ সবৰমতী আশ্ৰমৰ পৰা পদযাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষ্যে বিভিন্ন সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান আৰু ডিজিটেল পদ্ধতিত ইতিহাস স্মৰণ কৰাৰ বিভিন্ন উদ্যোগৰো সূচনা কৰে। গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰত, সাংস্কৃতিক দপ্তৰৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেল আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় ৰূপানীও এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে কেন্দ্ৰই ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ৰ আয়োজন কৰিছে। এই মহোৎসৱ ৰাইজৰ অংশগ্ৰহণৰ চিন্তাধাৰাৰে ৰাইজৰ-উৎসৱত পৰিণত হ’ব।
সবৰমতী আশ্ৰমত এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ২০২২ চনৰ ১৫ আগষ্টৰ ৭৫ সপ্তাহ পূৰ্বে এই উৎসৱ আৰম্ভ হৈছে, আৰু এয়া অহা ২০২৩ চনৰ ১৫ আগষ্ট পৰ্যন্ত চলিব। তেওঁ মহাত্মা গান্ধী আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামত যিসকল মহান ব্যক্তিত্বয়ে আত্মোৎসৰ্গা কৰি থৈ গ’ল, তেওঁলোকৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, স্বাধীনতা সংগ্ৰাম, ৭৫ বছৰৰ ধাৰণা, ৭৫ বছৰৰ অৰ্জন, ৭৫ ত কি কি কৰা হ’ব আৰু ৭৫ ৰ বাবে সিদ্ধান্ত- এই ৫ টা স্তম্ভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আমি আগুৱাই যাব লাগিব - যাতে স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ স্বপ্ন পূৰণ হয় আৰু তেওঁলোকৰ অনুপ্ৰেৰণাত আমি আমাৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব পাৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, আজাদীৰ অমৃত মহোৎসৱৰ অৰ্থ হ’ল স্বাধীনতাৰ শক্তিৰ অমৃত। অৰ্থাৎ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ অমৃত, নতুন ধাৰণাৰ অমৃত আৰু আত্মনিৰ্ভৰতাৰ বাবে শপত গ্ৰহণ। এয়াই হ’ল এই মহোৎসৱৰ মূল উদ্দেশ্য।
নিমখৰ প্ৰসঙ্গ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মূল্যৰ কাৰণে কেতিয়াও নিমখক গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই। ভাৰতীয়সকলৰ বাবে নিমখ সততা, বিশ্বাস, আনুগত্য, শ্ৰম, সাম্য আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতীক। ভাৰতৰ মূল্যবোধৰ সমান্তৰালকৈ ব্ৰিটিছসকলে সেইসময়ত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাতো আঘাত হানিছিল। ভাৰতীয় জনসাধাৰণে ইংলেণ্ডৰ পৰা অহা নিমখৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। গান্ধীজীয়ে জনসাধাৰণৰ এই দীৰ্ঘদিনৰ সমস্যা বুজিব পাৰিছিল। দেশৰ জনসাধাৰণৰ আবেগ উপলব্ধি কৰি তাক আন্দোলনত পৰিণত কৰিছিল।
১৮৫৭ চনত ভাৰতৰ প্ৰথম স্বাধীনতা যুদ্ধৰ দৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অধ্যায়ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে, মহাত্মা গান্ধীয়ে বিদেশৰ পৰা উভতি অহা, সত্যাগ্ৰহৰ ক্ষমতা, লোকমান্য বাল গংগাধৰ তিলকৰ পূৰ্ণ স্বৰাজৰ আহ্বান, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ নেতৃত্বত আজাদ হিন্দ ফৌজৰ দিল্লী অভিমুখে যাত্ৰা আৰু বিখ্যাত শ্লোগান ‘দিল্লী চলো’ৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আৰু কয়, স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বিষয়ে নিৰলসভাৱে সচেতনতাৰ বাবে প্ৰত্যেক স্থানতে প্ৰতিটো ধৰ্মতে আমাৰ আচাৰ্য, সাধু, সন্ন্যাসী আৰু শিক্ষকসকলে পথ দেখুৱাই আহিছে। দেশজুৰি স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বাবে ভক্তি আন্দোলন সাজু কৰিছিল। শ্ৰীমদ শঙ্কৰদেৱে দেশজুৰি স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বাবে উপযুক্ত পৰিৱেশ প্ৰস্তুত কৰিছিল। একেদৰে দেশৰ সৰ্বত্ৰে সাধু সন্ন্যাসীসকলে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বিষয়ে সকলোকে সচেতন কৰি তুলিছিল। বহু দলিত, জনজাতীয় লোক, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে স্বাধীনতাৰ বাবে আত্মোৎসৰ্গা কৰিছে। কড়ি কথা কুমাৰণৰ দৰে ৩২ বছৰীয়া তামিলনাড়ুৰ সেইগৰাকী যুৱকৰ প্ৰসঙ্গ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ব্ৰিটিছে তেওঁৰ মূৰত গুলী চলালেও তেওঁ দেশৰ পতাকাক মাটিত পৰি যাবলৈ দিয়া নাছিল। প্ৰথম মহাৰাণী হিচাপে ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰাম কৰিছিল ভেলু নাচিয়েৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনেদৰে ভালেকেইগৰাকী অজানা নায়কৰ আত্মবলিদানৰ কথা উল্লেখ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে আমাৰ দেশৰ জনজাতীয় সমাজৰ সংগ্ৰামৰ কথা তেওঁৰ ভাষণত উত্থাপন কৰে। বিদেশী শাসকসকলৰ অপসাৰণৰ বাবে তেওঁ তেওঁৰ শৌৰ্য্য আৰু সাহসৰ পৰিচয় দিয়ে। ঝাড়খণ্ডৰ বীৰছা মুণ্ডাই ব্ৰিটিছক চেলেঞ্জ কৰি কৈছিল, মুৰ্মু ভাইহঁতেও চাওতাল আন্দোলনৰ নেতৃত্ব দিছিল। ওড়িশাত ব্ৰিটিছসকলৰ বিৰুদ্ধে চক্ৰ বিষয়ীয়ে যুদ্ধ কৰিছিল। গান্ধী আদৰ্শত লক্ষ্মণ নায়কে জনসাধাৰণৰ মাজত সচেতনতা গঢ়ি তুলিছিল। অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ মানুয়াম বিৰুধু আল্লুৰি ছিৰাৰাম ৰাজুৰ দৰে অজানা আদিবাসী নেতাসকলৰ কথাও উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মিজোৰামৰ পাৰ্বত্য অঞ্চলতো ব্ৰিটিছসকলৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰাম হৈছে। পসল্থ খুংচেৰাই তাৰ আন্দোলনত নেতৃত্ব দিছিল। অসম আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ প্ৰসঙ্গ উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, গোমধৰ কোঁৱৰ, লচিত বৰফুকন আৰু টিৰত সিংৰ দেশৰ স্বাধীনতাত অৱদান অনস্বীকাৰ্য। গুজৰাটৰ জাম্বুঘোড়া নায়ক আদিবাসীসকলৰ আত্মবলিদান আৰু মনগদত শ শ আন্দোলনৰত আদিবাসীৰ হত্যাৰ কথা দেশে কেতিয়াও নাপাহৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, বিগত ৬ বছৰ ধৰি দেশৰ প্ৰত্যেক ৰাজ্যৰ, প্ৰত্যেক অঞ্চলৰ এই ইতিহাসবোৰ সচেতনভাৱে সংৰক্ষণৰ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। দুবছৰ পূৰ্বৰ দাণ্ডি যাত্ৰাৰ সৈতে সংশ্লিষ্ট অঞ্চলবোৰৰ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰথম স্বাধীন চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত আন্দামানৰ যি স্থানত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৱে ত্ৰিবৰ্ণ ৰঞ্জিত পতাকা উত্তোলন কৰিছিল সেই স্থানৰো সংস্কাৰ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু কয়, আন্দামান নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ নাম পৰিৱৰ্তন কৰি স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আন্দোলনৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি নতুন নাম দিয়া হৈছে। বাবা চাহেব ভীমৰাও আম্বেদকাৰৰ স্মৃতি বিজড়িত স্থানবোৰক লৈ পঞ্চতীৰ্থ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। জালিয়ানৱালাবাগ আৰু পাইক আন্দোলনৰ স্মাৰক ঠাইবোৰৰো সংস্কাৰ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ মাজেৰে দেশ-বিদেশত আমাৰ ক্ষমতা প্ৰমাণ কৰিছো। আমাৰ সংবিধান আৰু গণতান্ত্ৰিক ৰীতি-নীতিৰ বাবে আমি গৰ্বিত। গণতন্ত্ৰৰ জননী ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আগুৱাই চলিছে। ভাৰতৰ সাফল্যই সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবেই আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। ভাৰতৰ উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাটো আত্মনিৰ্ভৰতাৰে পৰিপূৰ্ণ। এইদেশৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰিব।
আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ ইতিহাস সম্বলিত তথ্যবোৰ সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ সম্প্ৰদায় তথা বিজ্ঞজনৰ সহায় আহ্বান কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বক এইদেশৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সাফল্যৰ ছবি তুলি ধৰাৰ বাবে তেওঁ অনুৰোধ কৰিছে। শিল্প, সাহিত্য, নাট, চলচ্চিত্ৰ আৰু ডিজিটেল বিনোদনৰ সৈতে যিসকল লোক জড়িত তেওঁলোকক অতীতৰ বিভিন্ন ঘটনাৱলী জনসাধাৰণৰ সমূখত উপস্থাপনৰ পৰামৰ্শও দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the curtain raiser activities of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ India@75
India won't forget its freedom fighters : PM
Conscious effort for preserving the history of unsung heroes in the the last six years: PM
We are proud of our Constitution and our democratic tradition: PM
12 MAR 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the ‘Padyatra’ (Freedom March) from Sabarmati Ashram, Ahmedabad and inaugurated the curtain raiser activities of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ (India@75). He also launched various other cultural and digital initiatives for the India@75 celebrations. Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat, Union MoS (I/C) Shri Prahalad Singh Patel and Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Rupani were present on the occasion.
Azadi Ka Amrut Mahotsav is a series of events to be organised by the Government of India to commemorate the 75th Anniversary of India’s Independence. The Mahotsav will be celebrated as a Jan-Utsav in the spirit of Jan-Bhagidari.
Addressing the gathering at Sabarmati Ashram, the Prime Minister noted the launch of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ 75 weeks before 15 August 2022 which will continue till 15 August, 2023. He paid homage to Mahatma Gandhi and great personalities who laid down their lives in the freedom struggle.
The Prime Minister reiterated five pillars i.e. Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75 as guiding force for moving forward keeping dreams and duties as inspiration.
The Prime Minister asserted that Azadi Amrit Mahotsav means elixir of energy of independence. It means elixir of inspirations of the warriors of freedom struggle; elixir of new ideas and pledges and nectar of Aatmnirbharta.
Talking about the symbol of salt, the Prime Minister said that salt was never valued on the basis of mere cost. For Indians, salt represents honesty, trust, loyalty, labour, equality and self reliance. He said at that time, salt was a symbol of India's self-reliance. Along with the values ​​of India, the British also hurt this self-reliance. People of India had to depend on salt coming from England. He said Gandhiji understood this chronic pain of the country, understood the pulse of the people and turned that into a movement.
The Prime Minister recalled the important moments in freedom struggle like the first war for Indian independence in 1857, Mahatma Gandhi's return from abroad, reminding the nation of the power of Satyagraha, the call for complete independence by Lokmanya Tilak, the Delhi March of Azad Hind Fauj led by Netaji Subhash Chandra Bose and the slogan of Delhi Chalo. He added that the work of continuously awakening this flame of the freedom movement, in every direction, in every region, was done by our Acharyas, saints and teachers in every corner of the country. He said in a way, the Bhakti movement prepared the stage for the nationwide freedom movement. Saints like Chaitanya Mahaprabu, Ramakrishna Paramhans, Shrimant Shankar Dev created the bedrock of a countrywide freedom struggle. Similarly, saints from all corners contributed to the consciousness of the nation and freedom struggle. There are so many dalits, adivasis, women and youth from across the country who have done innumerable sacrifices. He noted the sacrifices of unsung heroes like Kodi Katha Kumaran, a 32-year-old man from Tamil Nadu, who did not let the country's flag fall in the ground even while shot in the head by the British. Velu Nachiyar of Tamil Nadu who was the first Maharani who fought against the British rule.
The Prime Minister remarked that the tribal society of our country, with its valor and bravery continuously worked to bring foreign rule to its knees. In Jharkhand, Birsa Munda challenged the British and the Murmu brothers led the Santhal movement. In Odisha, Chakra Bisoi waged a fight against the British and Laxman Nayak spread awareness through Gandhian methods. He listed other unsung tribal heroes who fought against the British like Manyam Virudu Alluri Siraram Raju in Andhra Pradesh who led the Rampa movement and Pasaltha Khungchera who took on the British in the hills of Mizoram. He noted other freedom fighters from Assam and Northeast like Gomdhar Konwar, Lachit Borphukan and Serat Sing who have contributed to the independence of the country. He said the country will always remember the sacrifice of Nayak tribals in Jambughoda in Gujarat and the massacre of hundreds of tribals in Mangadh.
The Prime Minister said the country has been making a conscious effort for the last six years to preserve this history, in every state and every region. The revival of the site associated with the Dandi Yatra was completed two years ago. The site where Netaji Subhash hoisted the tricolor in Andaman after the formation of the country's first independent government is also revived. He added that the islands of Andaman and Nicobar are named after the freedom struggle. He said that the places associated with Baba Saheb have been developed in the form of Panchtirtha, the memorial in Jallianwala Bagh and memorial of the Paika movement have also been developed.
The Prime Minister said we have proved ourselves with our hard work, both in India and abroad. We are proud of our Constitution and democratic traditions. He said India, the mother of democracy, is still moving ahead by strengthening democracy. He said that India’s achievements are giving hope to the entire humanity. He added that the development journey of India is filled with AatmaNirbharta and is going to give momentum to the development journey of the whole world.
The Prime Minister urged the youth and scholars to take the responsibility for fulfilling the efforts of the country in documenting the history of our freedom fighters. He urged them to showcase the achievements in the freedom movement to the world. He also urged the people associated with art, literature, theatrical world, film industry and digital entertainment, to explore the unique stories that are scattered in our past and bring them to life.