প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা 'অজাদী কা অমৃত মহোৎসব' India@75কী মাংওইনবা থৌরমশিং হৌদোকখ্রে
ভারতনা মাগী নীংতম লান্মীশিংবু কাউথোকলোই: পি.এম.
হৌখিবা চহি তরুক অসিদা মশক খঙবিদ্রবা অথৌবশিংগী পুৱারী য়োকখৎনবা লেপ্তনা হোৎনরি: পি.এম.
ঐখোয়গী সম্বিধান অমসুং ঐখোয়গী মীপুম খুদিংমক মান্নবা মীৎয়েং য়েংবগী চৎনবী অসিগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচৈ: পি.এম.
12 MAR 2021 2:15PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহমদাবাদকী সাবরমতী আশ্রমদগী ‘পাদ্যত্রা’ (ফ্রীদম মার্চ) লমথাখ্রে অমসুং ‘অজাদী কা অমৃত মহোৎসব’ (India@75)কী মাংঙোইনবা থৌরমশিং হৌদোকখ্রে। মহাক্না India@75কী পাল্লন থৌরমগী অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা নাৎকী অমসুং দিজিতেলগী ওইবা থৌরাংশিংসু হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা গুজরাতকী গভর্নর শ্রী অচার্য়া দেবরাৎ, কেন্দ্রগী এম.ও.এস. (আই/সি) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিজে রুপানিনা শরুক য়াখি।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসি ভারতকী নীংতমখিবগী চহী ৭৫শুবগী নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা শিনবা থৌরমশিংগী পরীং অমনি। মহোৎসব অসি জন-ভাগীদারীগী ৱাখল্লোন্দা জন-উৎসব অমা ওইনা পাংথোক্কনি।
সাবরমী আশ্রমগী মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২৩গী ওগস্ত ১৫ ফাওবা চত্থগদবা ২০২২গী ওগস্ত ১৫গী মমাংদা চয়োল ৭৫ পাঙথোক্কদবা ‘অজাদী কা অমৃত মহোৎসব’ হৌদোকপগী ৱাফম থমখি। মহাক্না নীংখা তম্বগী ইহৌদা থৱায়না পোন্থা ওইখ্রবা মহাত্মা গান্ধী অমসুং অথোইবা মীওইশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা য়ুম্বী মঙা মদুদি নীংতম ইহৌ, ৭৫গী ৱাখল্লোনশিং, ৭৫গী মাইপাকপশিং, ৭৫গী থবকশিং অমসুং ৭৫গী ফীরেপশিং অসিনা মঙলানশিং অমসুং থৌদাংশিংবু ইথিল ওইহন্দুনা মাংলোমদা চংশিন্নবা লমজিং-লমতাক্নবা শাফু ওইগনি হায়না নৌহৌননা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অজাদী অমৃত মহোৎসব হায়বগী আর্থদি নীংখা তম্বগী থৌনা-লিংজেলগী অমৃত হায়বনি। মসিগী আর্থদি নীংখা তম্বগী ইহৌগী লান্মীশিংদা ইথিলশিং পীনবা অমৃত হায়বনি; অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং ৱাশকশিংগী অমৃত অমসুং আত্মনির্ভারত্তাগী শীদা হীদাক ওইগনি।
থুমগী মরু ওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় থুম অসি চুম্নগী মমলদা য়ুম্ফম ওইরগা মগুন লেপ্তে। ভারত মচাশিংগী ওইনদি থুমনা পুকচেল শেংবা, থাজবা, পুকচেল লেপ্পা, পাঙ্গলগী থবক, মান্নবা ৱায়েল অমসুং মরোমদোম লেপচবা হায়বা অসি তাক্লি। মহাক্না হায় মতম অদুদা থুম অসি ভারতকী মরোমদোল লেপচনবগী খুদম অমা ওইখি। ভারতকী মমলশিংগা লোইননা ব্রিতিশনা মরোমদোল লেপচবদা অকাইবা পীখি। ভারতকী মীয়াম্না ইংলেন্দদগী পুশিল্লকপা থুমগী মখা পোনখি। মহাক্না হায় গান্ধীজীনা লৈবাক অসিনা মতম শাংনা খঙদুনা লাকখিবা অৱাবা অসি খঙখি, মীয়ামগী ইহুল খঙখি অমসুং মদুবু ইহৌ অমা ওন্থোকখি।
১৮৫৭তা ভারতকী নীংখা তম্নবগী অহানবা লান হৌখিবা, মহাত্মা গান্ধীনা মীরৈবাক্তগী হল্লকখিবা, জাতিদা সত্যাগ্রহাগী শক্তি নীংশিংহনখিবা, লোকমান্যা তিলক্না মপুং ফানা নীংখা তম্নবা হৌৎনখিবা, নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বসনা লুচিংবা অজাদ হিন্দ ফৌজকী দিল্লীগী মার্চ অমসুং দেল্লী চল্লোগী খোলাউ অসিগুম্বা নীংখা তম্বগী মরু ওইবা ইহৌশিং প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় নীংতম ইহৌগী মৈরি অসি মাইকৈ খুদিংদা, লমদম খুদিংদা চুখৎনবা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংদা অচার্য়াশিং, লৌশিং লৈবশিং অমসুং ওজাশিংনা লেপ্তনা হোৎনখি। মহাক্না হায় অমরোমদা ভক্তিগী ইহৌনা লৈবাক শিনবা থুংনা নীংতম ইহৌ হৌনবগী ফম্পাক শেমখি। চৈতন্যা মহাপ্রবু, রামাকৃষ্ণ পরমহন্স, শ্রীমন্ত শঙ্কর দেবকুম্বা লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা নীংতম ইহৌ হৌনবা য়ুম্ফম থোলমখি। মসিগা চপ মান্না কাচিন কোয়া পুম্নমক্তা লৈরিবা লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা জাতি অমদি নীংতম ইহৌদা মতেং পাংখি। লৈবাক অসি শিনবা থুংবদগী দালিৎ, অদিবাসী, নুপী অমসুং নহারোল কয়ানা চাউনা কত্থোকখি। তামিল নাদুদগী চহি ৩২ শুরবা কথা কুমারন অসি ব্রিতিশনা মকোক্তা নোংমৈনা কাপ্লবা ফাওবা লৈবাক অসিগী ফীরাল লৈবাক্তা তাহন্দনবা হোৎনখিবা অসিগুম্বা মশক খঙবিদ্রবা অথৌবশিংনা কত্থোকখিবা অদু পাউদমখি। তামিল নাদুগী ভেলু নচিয়র অসি ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মায়োক্তা লান শোক্নখিবা অহানবা মহারানী ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী খুন্নাইনা মীরৈবাক মচাশিংনা লৈঙাকপা অসি নমথনবা মথৌনা মরিংজেল লৈনা লেপ্তনা হোৎনখি। ঝার্খন্দদ বির্সা মুন্দানা ব্রিতিশবু শীংনখি অমসুং মুর্মু মচিল-মনৌশিংনা সন্থল ইহৌ লমজিংগী। ওরিশাদা চাক্রা বিসোইনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান হৌখি অমসুং লক্ষমন নায়ক্না গান্ধিয়নগী পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা এৱের্নেস শন্দোকখি। মহাক্না রম্পা ইহৌ হৌখিবা অন্ধ্র প্রদেশককী মন্যম ভিরুদু অল্লুরি সিরারম রাজু অমসুং মিজোরামগী চীংশিংদা ব্রিতিশকী মায়োক্তা চংশিনখিবা পসল্থা খুঙচেরাগুম্বা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান শোক্নখিবা মশক খঙবিদ্রবা অথৌবশিং অদুগী লিস্ত পাথোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী নীংখা তম্বা ফংহনবদা শরুক য়াখিবা অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী গোমধার কোনৱার, লাচিৎ বোর্ফুকন অমসুং সেরৎ সিংগুম্বা অতোপ্পা নীংতম লান্মীশিংসু পনখি। মহাক্না হায় লৈবাক অসিনা গুজরাতকী জম্বুঘোদাদা নায়ক ত্রাইবেলশিংদা কত্থোকখিবা অমসুং মনগাধতা ত্রাইবেল কয়া তমথীনা পুন্না হাৎখিবা অদু কাউবা লৈররোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় লৈবাক অসিনা রাজ্য খুদিংদা অমসুং লমদম খুদিংদা পৱারী য়োকখৎনবা হৌখিবা চহি তরুক অসিদা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। চহি অনিগী মমাংদা দান্দী য়াত্রাগা মরী লৈনবা মফম শেমগৎখ্রে। লৈবাক অসিনা নীংখা তমদুনা অহানবা সরকার শেমখ্রবা মতুংদা নেতাজী সুভাশনা অন্দমানদা মচু অহুমগী ফীরাল চিংখৎখিবা মফম অদুসু শেমগৎখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অন্দমান অমসুং নিকোবরগী ঈথৎশিং অসি নীংতম ইহৌগী মমিং লৌদুনা থোনখিবনি। মহাক্না হায় বাবা সাহেবকা মরী লৈনবা মফমশিং অদু পঞ্চতির্থগী মওংদা শেমৎখ্রে, জালিয়নৱালা বাঘগী নীংশিং খুবম অমসুং পাইকা ইহৌগী নীংশিং খুবমশিংসু শেমগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঐখোয়না কান্না হোৎনদুনা ভারত অমসুং মীরৈবাক অনিমক্তা ঐখোয়না তৌবা ঙম্বা অদু উৎখ্রে। ঐখোয়গী সম্বিধান অমসুং মীপুম খুদিংদা মান্নবা মীৎয়েং য়েংবগী চৎনবীশিং অসিগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচৈ। মহাক্না হায় দেমোক্রেসীগী মমা ওইরিবা ভারতনা দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায় ভারতকী মাই পাকপশিং অসিনা মীওইবা খুন্নাইদা আশা পীরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎ অসি আত্মনির্ভারত্তানা থনখি অমসুং মালেম পুম্বগী চাউখৎ খোঙচৎতা শাফু পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী নহারোলশিং অমসুং স্কোলারশিংনা লৈবাক অসিনা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী পুৱারী ইনবা হোৎনরিবসি মায় পাকহন্নবা থৌদাং লৌগদবনি হায়না অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখোয়দা মালেমদা নীংতম ইহৌদা মাই পাকখিবশিং অদু উৎথোক্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না কলা, সহিত্যা, থিএতরকী খুন্নাই, ফিল্ম ইন্দস্ত্রী অমসুং দিজিতেল এন্তর্তেনমেন্তদা লৈরিবা মীয়ামদা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমদা থোকখিবা তোপ-তোপ্পা ৱারীশিং খঙদোক্তুনা মখোয়বু পুন্সিদা পুশিল্লক্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the curtain raiser activities of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ India@75
India won't forget its freedom fighters : PM
Conscious effort for preserving the history of unsung heroes in the the last six years: PM
We are proud of our Constitution and our democratic tradition: PM
12 MAR 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the ‘Padyatra’ (Freedom March) from Sabarmati Ashram, Ahmedabad and inaugurated the curtain raiser activities of the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ (India@75). He also launched various other cultural and digital initiatives for the India@75 celebrations. Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat, Union MoS (I/C) Shri Prahalad Singh Patel and Chief Minister of Gujarat Shri Vijay Rupani were present on the occasion.
Azadi Ka Amrut Mahotsav is a series of events to be organised by the Government of India to commemorate the 75th Anniversary of India’s Independence. The Mahotsav will be celebrated as a Jan-Utsav in the spirit of Jan-Bhagidari.
Addressing the gathering at Sabarmati Ashram, the Prime Minister noted the launch of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ 75 weeks before 15 August 2022 which will continue till 15 August, 2023. He paid homage to Mahatma Gandhi and great personalities who laid down their lives in the freedom struggle.
The Prime Minister reiterated five pillars i.e. Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75 as guiding force for moving forward keeping dreams and duties as inspiration.
The Prime Minister asserted that Azadi Amrit Mahotsav means elixir of energy of independence. It means elixir of inspirations of the warriors of freedom struggle; elixir of new ideas and pledges and nectar of Aatmnirbharta.
Talking about the symbol of salt, the Prime Minister said that salt was never valued on the basis of mere cost. For Indians, salt represents honesty, trust, loyalty, labour, equality and self reliance. He said at that time, salt was a symbol of India's self-reliance. Along with the values ​​of India, the British also hurt this self-reliance. People of India had to depend on salt coming from England. He said Gandhiji understood this chronic pain of the country, understood the pulse of the people and turned that into a movement.
The Prime Minister recalled the important moments in freedom struggle like the first war for Indian independence in 1857, Mahatma Gandhi's return from abroad, reminding the nation of the power of Satyagraha, the call for complete independence by Lokmanya Tilak, the Delhi March of Azad Hind Fauj led by Netaji Subhash Chandra Bose and the slogan of Delhi Chalo. He added that the work of continuously awakening this flame of the freedom movement, in every direction, in every region, was done by our Acharyas, saints and teachers in every corner of the country. He said in a way, the Bhakti movement prepared the stage for the nationwide freedom movement. Saints like Chaitanya Mahaprabu, Ramakrishna Paramhans, Shrimant Shankar Dev created the bedrock of a countrywide freedom struggle. Similarly, saints from all corners contributed to the consciousness of the nation and freedom struggle. There are so many dalits, adivasis, women and youth from across the country who have done innumerable sacrifices. He noted the sacrifices of unsung heroes like Kodi Katha Kumaran, a 32-year-old man from Tamil Nadu, who did not let the country's flag fall in the ground even while shot in the head by the British. Velu Nachiyar of Tamil Nadu who was the first Maharani who fought against the British rule.
The Prime Minister remarked that the tribal society of our country, with its valor and bravery continuously worked to bring foreign rule to its knees. In Jharkhand, Birsa Munda challenged the British and the Murmu brothers led the Santhal movement. In Odisha, Chakra Bisoi waged a fight against the British and Laxman Nayak spread awareness through Gandhian methods. He listed other unsung tribal heroes who fought against the British like Manyam Virudu Alluri Siraram Raju in Andhra Pradesh who led the Rampa movement and Pasaltha Khungchera who took on the British in the hills of Mizoram. He noted other freedom fighters from Assam and Northeast like Gomdhar Konwar, Lachit Borphukan and Serat Sing who have contributed to the independence of the country. He said the country will always remember the sacrifice of Nayak tribals in Jambughoda in Gujarat and the massacre of hundreds of tribals in Mangadh.
The Prime Minister said the country has been making a conscious effort for the last six years to preserve this history, in every state and every region. The revival of the site associated with the Dandi Yatra was completed two years ago. The site where Netaji Subhash hoisted the tricolor in Andaman after the formation of the country's first independent government is also revived. He added that the islands of Andaman and Nicobar are named after the freedom struggle. He said that the places associated with Baba Saheb have been developed in the form of Panchtirtha, the memorial in Jallianwala Bagh and memorial of the Paika movement have also been developed.
The Prime Minister said we have proved ourselves with our hard work, both in India and abroad. We are proud of our Constitution and democratic traditions. He said India, the mother of democracy, is still moving ahead by strengthening democracy. He said that India’s achievements are giving hope to the entire humanity. He added that the development journey of India is filled with AatmaNirbharta and is going to give momentum to the development journey of the whole world.
The Prime Minister urged the youth and scholars to take the responsibility for fulfilling the efforts of the country in documenting the history of our freedom fighters. He urged them to showcase the achievements in the freedom movement to the world. He also urged the people associated with art, literature, theatrical world, film industry and digital entertainment, to explore the unique stories that are scattered in our past and bring them to life.