প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰীমদ ভাগৱতগীতাৰ শ্লোকসমূহৰে ২১ পণ্ডিতৰদ্বাৰা প্ৰণীত ব্যাখ্যাসহ হস্তলিখিত গ্ৰন্থ উন্মোচন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
09 MAR 2021 6:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শ্ৰীমদ ভাগৱতগীতাৰ শ্লোকসমূহৰে ২১ পণ্ডিতৰদ্বাৰা প্ৰণীত ব্যাখ্যাসহ হস্তলিখিত গ্ৰন্থ উন্মোচন কৰে। এই কাৰ্যসূচীত জম্মু-কাশ্মীৰৰ লেফটেনেন্ট গভৰ্নৰ শ্ৰী মনোজ সিনহা তথা জম্মু-কাশ্মীৰৰ ধৰ্ম ন্যাসৰ অধ্যক্ষ ন্যাসৰক্ষী ডঃ কৰণ সিং উপস্থিত থাকে।
এই কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতীয় দৰ্শন সন্দৰ্ভত কৰা কামৰ বাবে ডঃ কৰণ সিঙক প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাতেই জম্মু-কাশ্মীৰে হেৰুৱা পৰিচয় ঘূৰাই পালে, যি আছিল কেইবা শতিকা ধৰি সমগ্ৰ ভাৰতখনৰ ভাৱনা ঐতিহ্যৰ ধ্বজাবাহক। তেখেতে কয়, হাজাৰ-হাজাৰ পণ্ডিতে গীতাৰ গভীৰ অধ্যয়নত তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ জীৱন সমৰ্পণ কৰিলে, যাক স্পষ্টকৈ দেখা পোৱা যায় এখন একক ধৰ্মগ্ৰন্থৰ প্ৰতিটো শ্লোক সন্দৰ্ভত বিভিন্ন ব্যাখ্যাৰ বিশ্লেষণ আৰু বিভিন্ন ৰহস্যৰ প্ৰকাশ ভংগীৰ জৰিয়তে। তেখেতে লগতে কয় যে তদুপৰি ই হৈছে ভাৰতৰ আদৰ্শগত স্বাধীনতা আৰু সহিষ্ণুতাৰ প্ৰতীক, যিয়ে প্ৰতিজন লোককে নিজা মতামতৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ভাৰতক একত্ৰিত কৰা আদি শংকৰাচাৰ্য্যই, গীতাখনক আধ্যাত্মিক চেতনা জ্ঞান কৰিছিল। ৰামানুচার্যৰ দৰে সন্তসকলে আধ্যাত্মিক জ্ঞানৰ অভিব্যক্তি হিচাপে গীতাখনৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিছিল। স্বামী বিবেকানন্দৰ বাবে, গীতা আছিল অবিচল অধ্যৱসায় আৰু অদম্য বিশ্বাসৰ উৎস। শ্ৰী অনিৰুদ্ধৰ বাবে, গীতা আছিল জ্ঞান আৰু মানৱতাৰ প্ৰকৃত মূৰ্তপ্ৰকাশ। মহাত্মা গান্ধীৰ বহু জটিল সময়ত গীতাখনি আছিল পথ নিৰ্দেশক। নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ দেশপ্ৰেম আৰু বীৰত্বৰ অনুপ্ৰেৰণা আছিল গীতাখন। এয়াই হৈছে গীতা, যাৰ ব্যাখ্যা আগবঢ়াইছিল বাল গংগাধৰ তিলকে আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামক এটা নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমাৰ গণতন্ত্ৰই আমাক চিন্তাৰ স্বাধীনতা, কৰ্মৰ স্বাধীনতা, আমাৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত সম অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। এই স্বাধীনতা আহে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰপৰা যিসমূহ হৈছে আমাৰ সংবিধানৰ অভিভাৱকস্বৰূপ। সেয়েহে, তেখেতে কয়, যেতিয়া আমি আমাৰ অধিকাৰসমূহৰ সন্দৰ্ভত কথা কওঁ, আমি আমাৰ গণতান্ত্ৰিক কৰ্তব্যসমূহৰ কথাও মনত পেলোৱা উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গীতাখনি এনে এখন গ্ৰন্থ যি হৈছে সমগ্ৰ বিশ্ব আৰু প্ৰতিটো প্ৰাণীৰ বাবে। ইয়াক বহু ভাৰতীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভাষালৈ অনুবাদ কৰা হৈছে, বহু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পণ্ডিতৰদ্বাৰা বহু দেশে গৱেষণা সম্পন্ন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জ্ঞান বিলোৱাতো হৈছে ভাৰতৰ সংস্কৃতি। তেখেতে কয় যে আমাৰ অংকশাস্ত্ৰ, বয়ন, ধাতুবিদ্যা বা আয়ুৰ্বেদৰ জ্ঞানক সদায়েই মানৱ জাতিৰ ঐশ্বৰ্য্য হিচাপে গণ্য কৰা হৈ আহিছে। আজি, পুনৰ এবাৰ, ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ প্ৰগতিৰ অৰ্থে বৰঙণি যোগাবলৈ ইয়াৰ সম্ভাৱনা গঢ়ি আছে আৰু মানৱ জাতিক সেৱা আগবঢ়াই আছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়া সময়ছোৱাত বিশ্বখনে ভাৰতৰ বৰঙণিক প্ৰত্য়ক্ষ কৰিছে। এই বৰঙণিয়ে এখনি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাত বিশ্বখনক বহু মাত্ৰিকভাৱে সহায় কৰিব বুলি কৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM releases Manuscript with commentaries by 21 scholars on shlokas of Srimad Bhagavadgita
09 MAR 2021 6:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi released a Manuscript with commentaries by 21 scholars on shlokas of Srimad Bhagavadgita. Jammu & Kashmir Lt. Governor Shri Manoj Sinha was also present on the occasion along with Dr Karan Singh, the Chairman Trustee of Dharmarth Trust, J&K..
Speaking on the occasion, the Prime Minister lauded the work done by Dr. Karan Singh on Indian philosophy. He added that his effort has revived the identity of Jammu and Kashmir, which has led the thought tradition of the entire India for centuries. He said thousands of scholars have dedicated their whole lives for in depth study of the Gita, which can be clearly seen in the analysis of different interpretations on every verse of a single scripture and the expression of so many mystics. He added that it is also a symbol of India's ideological freedom and tolerance, which motivates every person to have his own viewpoint.
The Prime Minister said Adi Shankaracharya, who united India, saw the Gita as a spiritual consciousness. Saints like Ramanujacharya had put forth the Gita as an expression of spiritual knowledge. For Swami Vivekananda, Gita has been a source of unwavering diligence and indomitable confidence. For Sri Aurobindo, the Gita was a true embodiment of knowledge and humanity. Gita was a beacon in Mahatma Gandhi's most difficult times. The Gita has been the inspiration of Netaji Subhash Chandra Bose's patriotism and valor. This is the Gita, which was explained by Bal Gangadhar Tilak and gave new strength to the freedom struggle.
The Prime Minister noted that our democracy gives us freedom of our thoughts, freedom of work, equal rights in every sphere of our life. This freedom comes from the democratic institutions that are the guardians of our constitution. Therefore, he said, whenever we talk of our rights, we should also remember our democratic duties.
The Prime Minister said that the Gita is a book for the whole world and every creature. It has been translated into many Indian and International languages, research is being carried out in many countries by many international scholars.
The Prime Minister said that it is in India’s culture to share its knowledge. He said that our knowledge in mathematics, textiles, metallurgy or ayurved are always treated as the humanities wealth. Today when, once again, India is building its potential to contribute to the progress of the whole world and serve humanity. He noted that India's contribution was seen by the world in recent times. This contribution will help the world at a much wider scale in the efforts of an AtmaNirbhar Bharat, he concluded.