প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৯ মাৰ্চ ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত ‘মৈত্ৰী সেঁতু’ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ত্ৰিপুৰাত একাধিক আন্তঃগাঁথনি মুকলি আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
07 MAR 2021 7:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ যোগেদি আগন্তুক ৯ মাৰ্চৰ দুপৰীয়া ১২ বজাত ভাৰত-বাংলাদেশৰ মাজত ‘মৈত্ৰী সেঁতু’ উদ্বোধন কৰিব। এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ত্ৰিপুৰাৰ একাধিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ উপৰিও আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।
‘মৈত্ৰী সেঁতু’খন ফেনীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই নদীটো ভাৰতৰ ত্ৰিপুৰা সীমান্ত আৰু বাংলাদেশৰ মাজেৰে প্ৰবাহিত হৈছে। ‘মৈত্ৰী সেঁতু’ নামটো ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজৰ ক্ৰমবৰ্ধমান দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক আৰু বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্কৰ প্ৰতীক। এই সেঁতুখন নিৰ্মাণ কৰিছে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন নিগম লিমিটেডে। এই প্ৰকল্পৰ বাবে ব্যয় হৈছে ১৩৩ কোটি টকা। ১.৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই দলংখনে ভাৰতৰ ছাবৰূমৰ সৈতে বাংলাদেশৰ ৰামগড়ক সংযুক্ত কৰিছে। এই দলং উদ্বোধনৰ ফলত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু সাধাৰণ মানুহৰ যাতায়াতৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা হ’ব। এই দলং উদ্বোধনৰ সৈতে ত্ৰিপুৰাৰ ছাবৰূমৰ পৰা মাত্ৰ ৮০ কিলোমিটাৰ দূৰৈৰ বাংলাদেশৰ চট্টগ্ৰাম বন্দৰৰ সৈতে যোগাযোগ গঢ়ি উঠাৰ সমান্তৰালকৈ ‘উত্তৰ পূৱৰ প্ৰৱেশ দ্বাৰ’ হৈ উঠিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাবৰূমত সুসংহত চেক পোষ্ট নিৰ্মাণৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই চেক পোষ্টে দুই দেশৰ মাজত পণ্য আৰু যাত্ৰীৰ চলাচল সহজ কৰি তুলিব। আনকি উত্তৰ পূৱৰ ৰাজ্যবোৰৰ উৎপাদিত পণ্য সামগ্ৰীৰ বাবে নতুন বজাৰৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত নিৰ্বিঘ্নে যাত্ৰী চলাচলৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হ’ব। এই প্ৰকল্পৰ দায়িত্বত আছে ভাৰতৰ স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ। ইয়াৰ বাবে ব্যয় হৈছে ২৩২ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈলাশাহাৰৰ উনাকোটি জিলা সদৰৰ সৈতে সংযুক্তকাৰী ২০৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াক ৪৪ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ বিকল্প পথ হিচাপে গঢ়ি তোলা হ’ব। ৮০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ২০৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ দায়িত্বত আছে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন নিগম লিমিটেড। এই প্ৰকল্পৰ বাবে খৰচ হ’ব ১০৭৮ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যিক ঘাইপথ আৰু অন্যান্য জিলা পথ, ৰাজ্য চৰকাৰৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ বাবে ব্যয় কৰা হ’ব ৬৩.৭৫ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একেদিনাই ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনা (নগৰ)’ ৰ অধীনত নিৰ্মিত ৪০৯৭৮ টা ঘৰো উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ বাবে ব্যয় কৰা হ’ব প্ৰায় ৮১৩ কোটি টকা। তেওঁ আগৰতলা স্মাৰ্ট চিটি মিশ্যনৰ অধীনত নিৰ্মিত ইন্ট্ৰিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কন্ট্ৰ’ল চেন্টাৰৰ উদ্বোধন কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অ’ল্ড মটৰ ষ্টেণ্ডত মাল্টি লেভেল কাৰ পাৰ্কিং আৰু বাণিজ্যিক কমপ্লেক্সৰ উন্নয়নৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই উন্নয়নৰ বাবে ২০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। তেওঁ লিচু বাগানৰ পৰা বিমানবন্দৰ পৰ্যন্ত দুটা লেনযুক্ত পথক ফ’ৰলেনযুক্ত কৰিবৰ বাবে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। আগৰতলা স্মাৰ্ট চিটি মিশ্যন প্ৰায় ৯৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে এই প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh on 9th March
PM to inaugurate and lay foundation stone of multiple infrastructure projects in Tripura
07 MAR 2021 7:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate ‘Maitri Setu’ between India and Bangladesh on 9th March 2021 at 12 noon via video conferencing. Prime Minister will also inaugurate and lay the foundation stone of multiple infrastructure projects in Tripura during the event.
The bridge ‘Maitri Setu’ has been built over Feni river which flows between Indian boundary in Tripura State and Bangladesh. The name ‘Maitri Setu’ symbolizes growing bilateral relations and friendly ties between India and Bangladesh. The construction was taken up by the National Highways and Infrastructure Development Corporation Ltd at a project cost of Rs. 133 Crores. The 1.9 Km long bridge joins Sabroom in India with Ramgarh in Bangladesh. It is poised to herald a new chapter for trade and people to people movement between India and Bangladesh. With this inauguration, Tripura is set to become the ‘Gateway of North East’ with access to Chittagong Port of Bangladesh, which is just 80 Kms from Sabroom.
Prime Minister will also lay the foundation stone for setting up an Integrated Check Post at Sabroom. It will help ease the movement of goods and passengers between the two countries, provide new market opportunities for products of North East states and assist seamless movement of passengers to and from India and Bangladesh. The project is being taken up by the Land Ports Authority of India at an estimated cost of about Rs. 232 Crores.
Prime Minister will also lay the foundation stone of NH 208 connecting the Unakoti district headquarters at Kailashahar with the Khowai district headquarters. It will provide an alternative route to the NH 44. The 80 Km NH 208 project has been taken up by the National Highways & Infrastructure Development Corporation Limited with a project cost of Rs. 1078 Crores.
Prime Minister will also inaugurate State Highways and other district roads, developed by the State government with a financial outlay of Rs. 63.75 Crores. They will provide all weather connectivity to the people of Tripura.
Prime Minister will inaugurate 40978 houses constructed under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), completed with the financial outlay of Rs. 813 Crores. He will also inaugurate the Integrated Command and Control Centre built under Agartala Smart City Mission.
Further, Prime Minister will lay the foundation stone for the development of Multi Level Car Parking and Commercial Complex at Old Motor Stand. It will be developed at an investment of about Rs 200 crore. He will also lay foundation stone for widening of the existing road from Lichubagan to the airport from two lanes to four lanes. The work is being implemented by Agartala Smart City Mission at a project cost of about Rs 96 crores.