ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସେରା ୱିକ୍ 2021ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମିଳିଲା ସେରା ୱିକ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ ଏନର୍ଜି ଆଣ୍ଡ ଏନଭାଇରନମେଣ୍ଟ ଲିଡରସିପ ପୁରସ୍କାର
ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ସମର୍ପିତ କଲେ ପୁରସ୍କାର
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଥିଲେ ମାନବ ଜାତିର ଅନ୍ୟତମ ମହାନ ପରିବେଶ ଚାମ୍ପିଅନ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଭ୍ୟାସଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାର ସବୁଠୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାର୍ଗ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଏହା ମୋର କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ କଥା ନୁହେଁ। ଏହା ଆମ ଗ୍ରହର ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଜଡ଼ିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
05 MAR 2021 7:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସେରା ୱିକ 2021ରେ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ତାଙ୍କୁ ‘ସେରା ୱିକ ଗ୍ଲୋବାଲ ଏନର୍ଜି ଓ ଏନଭାଇରନମେଣ୍ଟ ଲିଡରଶିପ ପୁରସ୍କାର’ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନମ୍ରତାର ସହିତ ସେରା ୱିକ ଗ୍ଲୋବାଲ ଏନର୍ଜି ଓ ଏନଭାଇରନମେଣ୍ଟ ଲିଡରଶିପ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମୁଁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଆମର ମହାନ ମାତୃଭୂମି, ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି। ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି। କାରଣ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହା ଆମକୁ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇ ଆସିଛି।” ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟମାନେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଆସିଛନ୍ତି। ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଦେବତ୍ୱ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମାନବ ଜାତିର ମହାନତମ ପରିବେଶ ଚାମ୍ପିଅନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଅଗ୍ରଗଣ୍ୟ ଥିଲେ। ଯଦି ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରେ ତା’ହେଲେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ସହର ଗୁଜରାଟର ପୋରବନ୍ଦର ଗସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠି ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭୂତଳ ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୁର୍ବିପାକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କେବଳ ଦୁଇଟି ମାର୍ଗ ରହିଛି। ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ନୀତି, ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ଆଦେଶ ଆଧାରିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଏହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଅଂଶଧନ 38 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏପ୍ରିଲ 2020 ଠାରୁ ଭାରତ-6 ନିର୍ଗମନ ନିୟମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ୟୁରୋ-6 ଇନ୍ଧନ ସହିତ ସମାନ। 2030 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଉପଯୋଗ ପରିମାଣକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର 6%ରୁ ବୃଦ୍ଧି କରି 15% କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏଲଏନଜିକୁ ଇନ୍ଧନ ରୂପରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନ୍ୟାସନାଲ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଏବଂ ପିଏମ କୁସୁମର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ ଯାହାକି ସୌର ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିର ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। କିନ୍ତୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାର୍ଗ ହେଉଛି ଅଭ୍ୟାସଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଯାହାଫଳରେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଭ୍ୟାସଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଆମ ପାରମ୍ପରିକ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶବିଶେଷ ଯାହାକି ଆମକୁ ସହାନୁଭୂତି ସହିତ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ। ମୂର୍ଖତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନଷ୍ଟ କରିବାର ସଂସ୍କୃତି ଆମ ଲୋକାଚାରର ଅଂଶବିଶେଷ ନୁହେଁ। ଲଗାତାର ଭାବେ ଜଳସେଚନର ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପଯୋଗ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ନେଇ ସେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ସଚେତନତା ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଚାହିଦା ବଢ଼ୁଛି। ଆମର ମସଲା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଉତ୍ପାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ଘୋଷଣା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ଭାରତର 27ଟି ସହର ଏବଂ ନଗରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱର୍କଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାପକ ଅଭ୍ୟାସଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ଆମକୁ ଅଭିନବ, ସୁଲଭ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଭାଗିତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ହେବ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏଲଇଡି ବଲ୍ବ ଉପଯୋଗ, ଗିଭ୍ ଇଟ୍ ଅପ୍ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଏଲପିଜି କଭରେଜର ବୃଦ୍ଧି, ସୁଲଭ ପରିବହନ ଯୋଜନା ଆଦି ବିଷୟରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ସାରା ଭାରତରେ ଇଥାନଲର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗ୍ରହଣୀୟତାକୁ ନେଇ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷ ହେବ ଭାରତରେ ଜଙ୍ଗଲ ଘନତ୍ୱ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସିଂହ, ବାଘ, ଚିତା ଏବଂ ଜଳପକ୍ଷୀଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସକାରାତ୍ମକ ଅଭ୍ୟାସଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏସବୁ ହେଉଛି ବଡ଼ ସୂଚକାଙ୍କ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସଂରକ୍ଷଣ ଭାବନାର ମୂଳରେ ସାମଗ୍ରିକତା, କରୁଣା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ସଂରକ୍ଷଣ ଭାବନାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ। ଶେଷରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। କାରଣ ଏହା ମୋ କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ କଥା ନୁହେଁ। ଏହା ଆମ ଗ୍ରହର ଭବିଷ୍ୟତ କଥା। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।”

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at the CERAWeek 2021
PM Awarded CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award
Dedicates award to People and traditions of India
Mahatma Gandhi is one of the greatest environment champions to have ever lived: PM
Most powerful way to fight climate change is behavioural change: PM
Now is the time to think logically and ecologically. After all this is not about me or you. It is about our planet's future: PM
05 MAR 2021 7:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the CERAWeek 2021 through video conference. He was awarded the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. He said “It is with great humility that I accept the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. I dedicate this award to the people of our great Motherland, India. I dedicate this award to the glorious tradition of our land that has shown the way when it comes to caring for the environment.” He added that Indian are leaders when it comes to caring for the environment for centuries. He said in our culture, nature and divinity are closely linked.
The Prime Minister said that Mahatma Gandhi is one of the greatest environment champions to have ever lived. If humanity had followed the path laid down by him, we would not face many of the problems we do today. He urged the people to visit Mahatma Gandhi's hometown of Porbandar, Gujarat where underground tanks were constructed years ago to save rain water.
The Prime Minister said there are only two ways to fight climate change and calamities. One is through policies, laws, rules and orders. The Prime Minister gave examples. Share of non-fossil sources in India's installed capacity of electricity has grown to 38 percent, adoption of Bharat - 6 emission norms since April 2020 which is equal to Euro - 6 fuel. India is working to increase the share of natural gas from the current 6% to 15% by 2030. LNG is being promoted as a fuel. He also mentioned recently launched National Hydrogen Mission and PM KUSUM which promotes an equitable and decentralized model of solar energy generation. But the most powerful way to fight climate change, Shri Modi said, is behavioural change. He gave a call to fix ourselves so the world will be a better place. He said this spirit of behaviour change is a key part of our traditional habits, which teach us consumption with compassion. A mindless throw away culture is not a part of our ethos. He felt proud of Indian farmers, who are constantly using modern techniques of irrigation. He noted that there is growing awareness on improving soil health and reducing use of pesticides.
The Prime Minister remarked that today the world is focussing on fitness and wellness. There is a growing demand for healthy and organic food. India can drive this global change through our spices and our Ayurveda products. He announced that in India, the Government is working on metro networks in 27 towns and cities for eco-friendly mobility.
The Prime Minister said for large-scale behaviour change, we need to offer solutions that are innovative, affordable and powered by public participation. He cited examples like people embracing LED bulbs, Give It Up Movement, increased LPG coverage, affordable transportation initiatives. He expressed happiness about the growing acceptance of ethanol across India.
The Prime Minister noted that over the last seven years, India's forest cover has grown significantly, the population of lions, tigers, leopards and water fowls has grown. He cited these as the great indicators of positive behavioural changes.
Shri Modi talked of Mahatma Gandhi's principle of trusteeship. At the core of trusteeship are collectiveness, compassion and responsibility.Trusteeship also means using resources responsibly
Shri Modi concluded “now is the time to think logically and ecologically. After all this is not about me or you. It is about our planet's future. We owe this to our coming generations.”