প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সি.ই.আর.এ.ৱীক ২০২১দা মরু ওইবা ৱারোল ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীদা সি.ই.আর.এ.ৱীক গ্লোবেল ইনর্জী অমসুং ইনভাইরনমেন্ত লীদর্শিপ এৱার্দ পীখ্রে
এৱার্দ অসিবু ভারতকী মীয়াম অমসুং চৎনবীদা কত্থোকখ্রে
মহাত্মা গান্ধী অসি হৌজিক ফাওবদা হিংখিবা অকোয়বগী মরমদা খঞ্জবা খ্বাইদগী অথোইবা মীওইনিঃ পি.এম.
অইং-অশা হোংবগা লান্থেংনবগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈদি ইশাগী লিচৎ হোংদোকচবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খ্রে
হৌজিক্তি, ৱাখল চুম্না অমসুং ইকোলোজীগী মতাংদা খনবগী মতম য়ৌরে। অশেংবদি, হীরম অসি ঐখোয়গী নত্ত্রগা নখোয়গী নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী গ্রহ অসিগী তুংগীনিঃ পি.এম.
05 MAR 2021 7:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা সি.ই.আর.এ.ৱীক ২০২১দা মরু ওইবা ৱারোল ঙাংখ্রে। মহাকপু সি.ই.আর.এ.ৱীক গ্লোবেল ইনর্জী অমসুং ইনভাইরনমেন্ত লীদর্শিপ এৱার্দ পীখি। মহাক্না হায়খি, “ঐহাক্না মনা অসিবু অচম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লৌজরি। ঐহাক্না মনা অসিবু ঐহাক্কী ইমা লৈবাক, ভারতকী মীয়ামদা খুৎশিন্নরি। অকোয়বগী শেন্নবগী মতাংদা পাম্বৈ তাকপীখিবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবী অসিদসু ঐহাক্না মনা অসিবু শিন্নজরি”। চহি চা কয়াদগী ভারত অসিনা অকোয়ববু ঙাক-শেনবগী মতাংদা লুচিংবা ওইদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না খা তাখি। ঐখোয়গী চৎনবীদা, মহৌশা অমসুং দিভিনিতী অসি য়াম্না অনকপা মরী লৈনদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মহাত্মা গান্ধী অসি হৌজিক ফাওবদা হিংখিবা অকোয়বগী মরমদা খঞ্জবা খ্বাইদগী অথোইবা মীওইনি। মহাক্না থম্বীরম্বা লম্বী অদু মীওইবা খুন্নাইনা চৎলম্লবদি, ঐখয়না ঙসি থেংনরিবা শিংনবা কয়া অমদি থেংনরম্লোইদবনি। মহাক্না মীয়াম্না মহাত্মা গান্ধীগী পোক্নফম লমদম, গুজরাৎকী পোর্বন্দরদা চৎপীয়ু হায়খি। মসিদা চহি কয়াগী মমাংদা নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবগীদমক্তা লৈনুংগী তেঙ্কী শাবা হৌখ্রবনি।
অইং-অশা হোংবা অমসুং অমাঙ-অতা থোকপবু মাইয়োক্নবগী পাম্বৈ অনিখক লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অহানবা অদুদি, পোলিসী, কাঙলোন, আইন অমসুং য়াথংগী খুত্থাংদনি। প্রধান মন্ত্রীনা খুদমসু পীখি। ভারত্তা ইন্সতোল তৌরবা ইলেক্রিসিতীগী নন-ফোসিল সোর্সকী শরুক অসি ৩৮%দা হেনগৎখ্রে, এপ্রিল ২০২০দগী ভারত-৬ মৈখু থাদোকপগী কাঙলোন চৎনখিবা অসি য়ুরো -৬ ফুএলগা মান্নৈ। ভারতনা হৌজিক ওইরিবা ৬%গী নেচরেল গ্যাসকী শরুক অসিফগী ইং ২০৩০ গাওবগী মনুংদা ১৫%ডা হেনগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। এল.এন.জি. অসিসু ফুএল অমা ওইনা শিজিন্ননবা কন্না পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না হন্দক্তা লোঞ্চ তৌখিবা ঐখোয়গী সোলার ইনর্জী পুথোকপগী মান্নহনগদবা অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজ মোদেল ওইহনগদবা হাইদ্রোজেন মিসন অমসুং পি.এম. কুসুমগী মতাংদসু পনখি। অদুবু, অইং-অশা হোংবগা লান্থেংনবগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈদি ইশাগী লিচৎ হোংদোকপনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মালেম অসিবু অফবা মফম অমা ওইহন্নবা ইশাবু হোংদোকসি হায়না মীয়ামদা হায়খি। ইশাবু হোংদোকপগী ইথিল অসি থৌজালগা লোয়ননা করিগুম্বা অমা শিজিন্নবগী ঐখোয়গী নাৎকী ওইবা চৎনবী অসিগী মরু ওইবা শরুক অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। ৱাখল খন্থদনা ইনাৎ লংথোকপা অসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা য়াওদে। মহাক্না ইরিগেসনগী মতমগা চান্নবা খুৎলায় লেপ্তনা শিজিন্নরিবা ভারতকী লৌমীশিংগীদমক্তা চাউথোকচৈ। লৈবাক-লৈহাওগী ফবগী চাং হেনগৎহনবগী মতাংদা খঙবা হেনগৎলকপা অমসুং তিলহাক হিদাক শিজিন্নবগী হন্থবগী ফিভম অমা লৈরকপসু উবা ফংলে হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা, ঙসিদি মালেম অসিনা হকশেল ফনা লৈবগী মতাংদা মিৎয়েং চঙলি হায়খি। হকশেল ফবা অমসুং ওর্গানিক ওইবা চিঞ্জাক্কী পাম্নবা হেনগৎলক্লি। মসিগী মালেমগী লাক্লিবা অহোংবা অসিদা ভারতনা ঐখোয়গী মরু-মরাংশিং অমসুং অয়ুর্বেদগী পোত্থোকশিংনা মাইকৈ হোংহন্দুনা ঐখোয়গী কান্নবা ওইবা য়াগনি। সরকারনা হৌজিক ভারত্তা শহর মচা অমসুং অচৌবা শহর ২৭তা ইকো-ফ্রেনলী মোবিলিতীগীদমক্তা মেত্রো নেৎৱর্কশিংদা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, ইশাগী লিচৎ-শাজত্তা পাক-শন্না অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা, ঐখোয়না অনৌবা, শেল য়াম্না চঙদবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াদুনা শাফু পীবা ৱারোইশিন পুথোকপগী মথৌ তাই। মীয়াম্না এল.ই.দি. বল্ব শিজিন্নবা, গিব ইৎ অপ মুবমেন্ত, এল.পি.জি.না কোনবগী চাং হেনগৎপা, শেল য়াম্না চঙদবা মীয়ামগী চত্থোক-চৎশিন তৌবগী পাম্বৈগী খোঙথাংগী মতাংবু মহাক্না খুদম ওইনবা পীখি। মহাক্না ভারত শিনবা থুংনা ইথানোলবু শিজিন্নবা হৌরকপা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখিবদা, হৌখিবা চহি ৭তা, নোংশা, লৈ, কবোকৈ অমসুং ঈশিংগী জিবশিংগী মশিং হেনগৎপগা লোয়ননা ভারতকী উমংগী মফম অসিসু মশক থোক্না হেনগৎলে হায়খি। হায়রিবশিং অসি ইশাগী লিচৎ-শাজৎ হোংদোকচবগী অফবা মওংদা হোদোক্নরে হায়বা তাকপনি হায়খি।
শ্রী মোদীনা মহাত্মা গান্ধীগী ত্রস্তীশিপকী ৱাখল্লোনগী মতাংদা ৱাফম কয়া থমখি। মসিগী থৌওং অসিগী নুং ওইবা ৱাখল্লোন্দি অপুনবা, মীওইবগী অৱা-নুংঙাই খঙবা অমসুং থৌদাং খঙবনি। মসিগী অতোপ্পা ৱাহন্থোক্তি রিসোর্সশিংবু থৌদাং খঙনা শিজিন্নবনি।
শ্রী মোদীনা “হৌজিক্কী মতম অসিদি ৱাখল চুম্না অমসুং ইকোলোজীগী মতাংদা খনবগী মতম য়ৌরে। অশেংবদি, হীরম অসি ঐখোয়গী নত্ত্রগা নখোয়গী নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী গ্রহ অসিগী তুংগীনি। ঐখোয়না হায়রিবশিং অসি ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনশিংগীদমক্তা তৌফম থোকপনি” হায়দুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at the CERAWeek 2021
PM Awarded CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award
Dedicates award to People and traditions of India
Mahatma Gandhi is one of the greatest environment champions to have ever lived: PM
Most powerful way to fight climate change is behavioural change: PM
Now is the time to think logically and ecologically. After all this is not about me or you. It is about our planet's future: PM
05 MAR 2021 7:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the CERAWeek 2021 through video conference. He was awarded the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. He said “It is with great humility that I accept the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award. I dedicate this award to the people of our great Motherland, India. I dedicate this award to the glorious tradition of our land that has shown the way when it comes to caring for the environment.” He added that Indian are leaders when it comes to caring for the environment for centuries. He said in our culture, nature and divinity are closely linked.
The Prime Minister said that Mahatma Gandhi is one of the greatest environment champions to have ever lived. If humanity had followed the path laid down by him, we would not face many of the problems we do today. He urged the people to visit Mahatma Gandhi's hometown of Porbandar, Gujarat where underground tanks were constructed years ago to save rain water.
The Prime Minister said there are only two ways to fight climate change and calamities. One is through policies, laws, rules and orders. The Prime Minister gave examples. Share of non-fossil sources in India's installed capacity of electricity has grown to 38 percent, adoption of Bharat - 6 emission norms since April 2020 which is equal to Euro - 6 fuel. India is working to increase the share of natural gas from the current 6% to 15% by 2030. LNG is being promoted as a fuel. He also mentioned recently launched National Hydrogen Mission and PM KUSUM which promotes an equitable and decentralized model of solar energy generation. But the most powerful way to fight climate change, Shri Modi said, is behavioural change. He gave a call to fix ourselves so the world will be a better place. He said this spirit of behaviour change is a key part of our traditional habits, which teach us consumption with compassion. A mindless throw away culture is not a part of our ethos. He felt proud of Indian farmers, who are constantly using modern techniques of irrigation. He noted that there is growing awareness on improving soil health and reducing use of pesticides.
The Prime Minister remarked that today the world is focussing on fitness and wellness. There is a growing demand for healthy and organic food. India can drive this global change through our spices and our Ayurveda products. He announced that in India, the Government is working on metro networks in 27 towns and cities for eco-friendly mobility.
The Prime Minister said for large-scale behaviour change, we need to offer solutions that are innovative, affordable and powered by public participation. He cited examples like people embracing LED bulbs, Give It Up Movement, increased LPG coverage, affordable transportation initiatives. He expressed happiness about the growing acceptance of ethanol across India.
The Prime Minister noted that over the last seven years, India's forest cover has grown significantly, the population of lions, tigers, leopards and water fowls has grown. He cited these as the great indicators of positive behavioural changes.
Shri Modi talked of Mahatma Gandhi's principle of trusteeship. At the core of trusteeship are collectiveness, compassion and responsibility.Trusteeship also means using resources responsibly
Shri Modi concluded “now is the time to think logically and ecologically. After all this is not about me or you. It is about our planet's future. We owe this to our coming generations.”