প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া তোই ফিয়ার ২০২১ হৌদোকখ্রে
ইন্দিয়া তোই ফিয়ার ২০২১ অসি অত্মানির্ভর ভারত শেমগৎনবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ইকোলোজি অমসুং সাইকোলোজি অনিমক্তা হেন্না ফগদবা শান্নপোৎশিং শাগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
অফবা শান্নপোৎশিং শানবা ভারতকী চৎনবী, তেক্নোলোজি, ৱাখল্লোল অমসুং লৌশিং লৈ: প্রধান মন্ত্রী
27 FEB 2021 1:01PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া তোই ফিয়ার ২০২১ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমসুং মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকরি অমসুং তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি ইরানিশু শরুক য়াখি। শান্নপোৎকী মেলা অসি ফেব্রুৱারি ২৭দগী মার্চ ২, ২০২১ ফাওবা পাংথোক্কনি। মেলা অসিদা একজিবিতর ১,০০০ হেন্না শরুক য়ারি।
কর্নাতকাগী চান্নপাতনা, উত্তর প্রদেসকী বরানাসী অমসুং রাজস্থানগী জয়পুরগী শান্নপোৎ শাবা মীওইশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শানখি। মসিগী শান্নপোৎকী মেলা অসিগী খুৎথাংদা, কমদৌনা ভারতনা তুংদা মালেমগী শান্নপোৎ শাফম অমা ওইবা য়ানবা অমসুং হিরম অসিদা শেন থাদরক্নবা লম্বী শেম্নবা শান্নপোৎশিং পুথোক্নবা অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রি অনি পুন্দুনা ৱা খন্নগনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রিগী লোত্তুনা লৈরিবা থৌনা ফুদোক্কদবনি অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংগী অচৌবা শরুক অমা ওইনা শান্নপোৎ শাবগী মশক অমা তাক্কদবনি। অহানবা শান্নপোৎকী মেলা অসি শুপ্নগী ললোন-ইতিক নত্রগা শেন-থুমগী থৌরম অমা নত্তে। মসি চহিচা কয়া কুইরবা শান্ন-খোৎনবা অমসুং হরাও-তয়াম্বগী লৈবাক অসিগী চৎনবী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগা মরী লৈনবা থৌরম অমনি। শান্নপোৎকী মেলা অসি কনাগুম্বা অমনা শান্নপোৎকী দিজাইন, অনৌবা পুথোকপা, তেক্নোলোজি, য়োনবা অমসুং য়োম্বগী মতাংদা খন্ননবা মফম অমনি অমসুং মসিদা মখোয়না খঙজবশিং শরুক য়াবশু য়াগনি। ইন্দস ভেল্লি সিবিলাইজেসন, মোহেঞ্জো-দারো অমসুং হরাপ্পা মতমগী শান্নপোৎশিং মালেমগী লৈবাকশিংনা থিজিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থায়না মমাংঙৈদা লমকোয়বশিংনা ভারত্তা লাকপা মতমদা, মখোয়না ভারত্তা শান্ন-খোৎনবা তমখি অমসুং শান্নবা অদু মখোয়না পুদুনা চৎখি। হৌজিক মালেমদা মমিং চৎলবা চেস অসি থায়না ভারত্তা ‘চাতুরঙ্গা নত্রগা চাদুরঙ্গা’ হায়না শান্নরমখি। ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা বাল রামগী শান্নপোৎ য়াম্না লৈরমখি হায়না ফোঙদোকখি। গোকুলদা, গোপাল কৃষ্ণনা মহাক্কী মরুপশিংগা লোয়ন্না য়ুমগী মপান্দা বেল্লুন অমদা শান্নখি। ঐখোয়গী অরিবা লাইশঙশিংদা গেমশিং, শান্নপোৎশিং অমসুং ক্রাফশিং হকলমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম খুদিংমক্তা অঙাংশিং ফহনবদা শান্নপোৎশিংনা মতেং পাংলি। অমুক হন্না শীজিন্নবা অমসুং রিসাইক্লিং তৌবা অসি ভারতকী পু্ন্সি মহিংগী শরুক অমনি, মসি ঐখোয়গী শান্নপোৎশিংদশু উরে। ভারতকী শান্নপোৎ অয়াম্বা মহৌশাদা ফংবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দবা পোৎলমশিংনা শাবনি, মখোয় শাবদা শীজিন্নরিবা মচুশিং অসিশু মহৌশাদা ফংবা অমসুং হকচাং শোক্তবা ঙাক্তনি। হায়রিবা শান্নপোৎশিং অসি ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং পুৱারিগা মরী লৈনৈ অমসুং খুন্নাইগী ৱাখল্লোলশিং শেমগৎপা অমসুং ভারতকী মিৎয়েং শেমগৎপদশু মতেং পাংলি। লৈবাক অসিগী শান্নপোৎ শাবশিংনা ইকোলোজি অমসুং সাইকোলোজি অনিমক্তা হেন্না ফগদবা শান্নপোৎশিং শাগদবনি। শান্নপোৎশিং শাবদা প্লাস্তিক হন্থনা শীজিন্নগদবনি অমসুং অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা পোৎলমশিং শীজিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা হিরম খুদিংমক্তা ভারতকী মিৎয়েং অমসুং ভারতকী ৱাখল্লোলশিংগী মরমদা ৱারি শানরে। ভারতকী শান্ন-খোৎনবশিং অমসুং শান্নপোৎশিংদা য়াওরিবা লৌশিং, সাইন্স, নুংঙাইবা অমসুং সাইকোলোজি অসি অখন্নবা অমনি। অঙাংশিংনা লাত্তু শান্নবা তম্বা মতমদা, মখোয়না গ্রেভিতি অমসুং বেলেন্সকী পারা তমখি। মসিগা মান্নবা মওংদা, অঙাংশিংনা নাউরি কাপ্পা শান্নবা মতমদা, মশা খঙদনা পোতেন্সিএল অমসুং কাইনেতিক ইনর্জিশিংগী মরমদা তম্বা হৌখি। পজল তোইশিংনা অরুবা ৱাখল খনবা অমসুং অৱাবশিং কমদৌনা থেংনগনি হায়বগী লৌশিং ফংহনখি। পোকপতা ঙাইরিবা অঙাংশিংশু মখুৎশিং থেকতোক-থেকচিন তৌদুনা অমসুং লৈদুনা কোইনা চৎপগী মরমদা ইথিল পোকপা হৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা শান্নপোৎশিংনা অঙাংশিংগী হৈশিংবা হেনগৎহল্লি অমসুং মখোয়গী ৱাখলনা শাগৎপশিংদা মতেং পাংই। মখোয়গী ৱাখলনা শাগৎপশিংগী ঙমখৈ লৈতে। মখোয়না দরকার ওইরিবা অসি মখোয়গী লাংতক্নবা কোকহনবা ঙম্বা অমসুং মখোয়গী ৱাখল-লৌশিং মিকপ থোকহনবা ঙম্বা অপীকপা শান্নপোৎ অমনি। অঙাংশিংগী লাইরিক তম্বদা শান্নপোৎশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা মরম্না মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংগা শান্নগদবনি। শান্নপোৎশিংগী সাইন্স অমসুং অঙাংশিং শেমগৎপদা শান্নপোৎশিংনা লৌরিবা থৌদাং মমা-মপাশিংনা খঙগদবনি অমসুং ওজাশিংনা স্কুলশিংদা শান্নপোৎশিং শীজিন্নগদবনি। হিরম অসিদা সরকারনা মপুংফাবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী খুৎথাংদা অহোঙবশিং পুরক্লে।
অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোলিসি অসিদা শান্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা য়ুম্ফম ওইবা লাইরিক তম্বগী খুদোংচাবশিং পাক-শন্না য়াওরে। মসি অঙাংশিং মরম চাবা অমসুং অনৌবা ৱাখল খনবা ঙম্নবা অখন্নবা পুক্নিং চঙবা ইজুকেসন সিস্তেম অমনি। শান্নপোৎশিংগী লমদা, অফবা শান্নপোৎশিং শানবা ভারতকী চৎনবী, তেক্নোলোজি, ৱাখল্লোল অমসুং লৌশিং লৈ। ঐখোয়গী সোফৱায়র ইঞ্জিনিয়ারশিং, কম্পুতর গেমশিংনা মালেমদা ভারতকী ৱারিশিং শন্দোকপা ঙম্লবসু, অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা শান্নপোৎশিংনা ঐখোয়না মালেম অসি অমুক মাইওনশিল্লকপা ঙমহনগনি। পুম্নমক অসি লৈরবশু, হৌজিক দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০গী মালেমগী শান্নপোৎকী কৈথেলদা ভারতকী চাকথুং অসি য়াম্না পীক্লি। লৈবাক অসিদা শীজিন্নরিবা শান্নপোৎশিংগী চাদা ৮৫ অসি মপান লৈবাকশিংগীনি। ফিবম অসি অহোঙবা পুরকপা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লৈবাক অসিগী মরুওইবা সেক্তর ২৪গী মনুংদা শান্নপোৎশিং শাবগী ইন্দস্ত্রি য়াওরে। নেসনেল তোই এক্সন প্লান শেম্লে। হায়রিবা ইন্দস্ত্রিশিং অসি চাংদম্ননবা, লৈবাক অসিগী মশাগী ওক্নবা শান্নপোৎশিং পুথোক্নবা অমসুং ভারতকী শান্নপোৎশিং মালেমগী লৈবাকশিংদা য়ৌহন্নবা প্লান অসিদা মিনিস্ত্রি অমসুং দিপার্তমেন্ত ১৫ য়াওরে। শান্নপোৎশিং শাবা মফমশিং শেমগৎনবা রাজ্য সরকারশিংনা চপ মান্নবা থৌদাং লৌরে। হায়রিবা থবকশিং অসিগা লোয়ন্না তোই তুরিজম চাউখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। শান্ন-খোৎনবদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী শান্নপোৎশিং য়োকখৎনবা তোয়াথোন-২০২১শু শীল্লে অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোল ৭০০০ হেন্না কোক চুংশিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা ভারত্তা শাবা পোৎথোকশিং পাম্নরবদি, ভারত্তা খুৎনা শাবা পোৎথোকশিং পাম্নবশু হেনগৎলক্কনি। ঙসিদি মীয়াম্না শান্নপোৎশিং পোৎশক অমা ওইনা লৈবা খক নত্তনা লৈরিবা শান্নপোৎ অদুগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংশু খঙবা পাম্লে। মরম অদুনা ঐখোয়না ভারত্তা খুৎনা শাবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the India Toy Fair 2021
India Toy Fair 2021 is a major step towards building AatmaNirbhar Bharat : PM
Make toys that are better for both ecology and psychology : PM
India has tradition, technology, concepts and competence to make great toys : PM
27 FEB 2021 1:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the India Toy Fair 2021 today through video conference. Union Minister for Road Transport & Highways and Micro, Small and Medium Enterprises Shri Nitin Gadkari and Union Minister of Textiles Smt Smriti Irani also participated in the event. The Toy Fair will be held from 27th February to 2nd March 2021. More than 1,000 exhibitors are participating in the fair.
The Prime Minister interacted with toy makers from Channapatna in Karnataka, Varanasi in Uttar Pradesh, and Jaipur in Rajasthan. Through this Toy fair, the Government and the Industry shall come together to discuss how India can be made the next global hub for manufacturing and sourcing of toys by way of attracting investments in the sector and promoting exports.
Addressing the event, the Prime Minister called for bringing out the hidden potential of the toy industry in India and to create an identity for it as a big part of the campaign for AatmaNibhar Bharat. He added this first toy fair is not just a business or economic event. This program is a link to strengthen the country's age-old culture of sports and cheer. He said this toy fair is one such platform where one can discuss toy design, innovation, technology, Marketing and packaging and also share their experiences. He said the world has done research on toys from the era of Indus Valley civilization, Mohenjo-Daro and Harappa.
The Prime Minister recalled that in ancient times, when travelers from the world came to India, they used to learn sports in India and used to take it along with them. He added that chess, which is so popular in the world today, was earlier played in India as 'Chaturanga or Chaduranga'. Modern Ludo was then played as 'Pachisi'. He said in our scriptures, it was described that Bal Ram had a lot of toys. In Gokul, Gopal Krishna used to play with his friends outside the house in a balloon. Games, toys and crafts have also been engraved in our ancient temples.
The Prime Minister said toys made here contributed to the all-round development of children. He said the way reuse and recycling have been a part of the Indian lifestyle, it is also seen in our toys. Most Indian toys are made from natural and eco-friendly items, the colors used in them are also natural and safe. He said these toys also connect the mind with our history and culture and are also helpful in social mental development and cultivation of Indian outlook. He appealed to the country’s toy manufacturers to make toys that are better for both ecology and psychology! He asked them to use less plastic in toys, to use such things that can be recycled.
The Prime Minister remarked that today across the world, in every sector, Indian outlook and Indian ideas are being talked about. He added it is a specialty of Indian sports and toys that they contain knowledge, science, entertainment and psychology. He added when children learn to play with lattu, they are taught the lesson of gravity and balance in playing lattu. In the same way, a child playing with a slingshot, inadvertently starts learning basics about the Potential and Kinetic Energies. He said puzzle toys develop strategic thinking and problem solving. Similarly, newborns also begin to feel the circular movement by twisting and rotating the arms.
The Prime Minister said the creative toys develop the senses of the kids and give wings to their imaginations. There is no limit to their imaginations. All they need is a little toy that will satisfy their curiosity and awaken their creativity. He urged the parents to play with their children because toys play a vital role in the learning process of children. He said the parents should understand the science of toys and the role they play in the development of children and he urged the teachers to use it in schools. He said in this direction, the Government has taken effective steps and brought changes through the New National Education Policy.
About the new national education policy the Prime Minister said it incorporates play-based and activity-based education on a large scale. This is an education system in which special attention has been paid to the development of logical and creative thinking in the children. He said in the field of toys, India has tradition and technology, India has concepts and competence. We can take the world back towards eco-friendly toys, through our software engineers computer games can spread the stories of India to the world. But despite all this, today India’s share in the $ 100 billion global toy market is very small. 85 % of the toys in the country are sourced from abroad. He stressed the need to change this situation.
The Prime Minister said the country has now graded the toy industry in 24 major sectors. The National Toy Action Plan has also been prepared. It has included 15 ministries and departments to make these industries competitive, countries to become self-reliant in toys, and India's toys also go into the world. Throughout this campaign, state governments have been made an equal partner in developing the toy clusters. He said along with this efforts are made to strengthen the possibilities of toy tourism. Toyathon-2021 was also organized to promote Indian sports based toys and more than 7000 ideas were brainstormed.
The Prime Minister said if there is a demand for Made in India today, then the demand for Handmade in India is also increasing equally. He added today people do not only buy toys as a product but also want to connect with the experience associated with that toy. So we have to promote Handmade in India as well.