ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟର ଫଳପ୍ରଦ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନର ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ
18 FEB 2021 6:14PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶରେ ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଏହା ଏଭଳି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ‘ଇଜ ଅଫ ଲିଭିଙ୍ଗ’ ଓ ‘ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜନେସ’, ଉଭୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି, ସେଥିରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଆମର ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ର, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମହାନୁଭବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବରୁ ବଜେଟ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଓ ବିଚାରବିମର୍ଶ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ।
ଏବେ ବଜେଟ ଆସିବାର ୧୫ ଦିନରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବିତିଗଲାଣି । ଯେଉଁ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ବଜେଟ ସହ ଯୋଡ଼ିରହିଛି, ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ଥର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିସାରିଛନ୍ତି । କେଉଁ ଦିଗରୁ କ୍ଷତି ଓ କେଉଁ ଦିଗରୁ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଅତିରିକ୍ତ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା କ’ଣ ରହିଛି, ସେସବୁ ଆପଣମାନେ ଖୋଜିସାରିଛନ୍ତି । ଆଣପମାନଙ୍କ ଉପଦେଷ୍ଟାମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପରିଶ୍ରମ କରି ସେହି କାମ ସାରିଦେଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଥିବା ରାସ୍ତା ସରକାର ଓ ଆପଣମାନେ ମିଶି ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ, ବଜେଟ ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକୁ କିଭଳି ତ୍ୱରିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ, ସରକାର ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପରସ୍ପର ସହ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇ କାମ କରିବେ, ଏହିସବୁ କଥା ପାଇଁ ଏହି ଆଲୋଚନା ଜରୁରି ଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ସବୁବେଳେ ସାମଗ୍ରିକ ରହିଆସିଛି । ୨୦୧୪ରେ ଯେବେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ’ଣ ଘଟୁଥିଲା, ତାହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଥିବେ । ଏଥିସହ ଜଡ଼ିତ ବିତରଣ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, ତାହା ବାବଦରେ ମୋତେ ଆଉ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଦରକାର ନାହିଁ । ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଉଭୟଙ୍କ ହିତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ନୀତିରେ ଆହୁରି ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଲଗାତାର ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲୁ । ବିତୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଯେଉଁ ୪ ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଚାଲିଥିଲୁ, ତାହା ହେଉଛି ରିଚ, ରିଇନଫୋର୍ସ, ରିଫର୍ମ ଓ ରିନୁ୍ୟଏବଲ ଏନର୍ଜି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ରିଚ ବା ପହଞ୍ଚ କଥା କୁହାଯାଏ, ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ପୁଣି ପ୍ରତି ଘରେ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜୋର ଦେଇଥିଲୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମେ ସବୁ ବଳ ଲଗାଇ ଦେଇଥିଲୁ । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏ ଦିଗରେ ମୋଡ଼ିଥିଲୁ । ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଦୁନିଆ ହିଁ ମିଳିଗଲା ଭଳି ଲାଗିଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ମଧ୍ୟ ବିଜୁଳି ବିନା ବଞ୍ଚୁଥିଲେ ।
ଯଦି ନିଜର କ୍ଷମତାକୁ ରିଇନଫୋର୍ସ (ନୂଆ ବଳ ଦେବା) କରିବା କଥା କୁହାଯାଏ, ତେବେ ଆଜି ଭାରତ ବିଦ୍ୟୁତ ନିଅଣ୍ଟ ଦେଶରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ବଳକା ଦେଶ ହୋଇସାରିଥାନ୍ତା । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଆମେ ୧୩୯ ଗିଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ସାମିଲ କରିଛୁ । ଭାରତ, ‘ୱାନ ନେସନ, ୱାନ ଗ୍ରୀଡ- ୱାନ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସି’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିସାରିଛି । ଏହିସବୁ ରିଫର୍ମ ବା ସଂସ୍କାର ବିନା ସମ୍ଭବ ନ ଥିଲା । ଉଦୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆମେ ୨ ଲକ୍ଷ ୩୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଡ ଇସ୍ୟୁ କରିଥିଲୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ଓ ପରିଚାଳନା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଥିଲା । ପାୱାର ଗ୍ରୀଡର ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ନଗଦୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ଟ୍ରଷ୍ଟ - ଇନଭିଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତାହା ଶୀଘ୍ର ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲିଦିଆଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜୁଳି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବେଶ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ଅଢ଼େଇ ଗୁଣାରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଏହି ଅବଧିରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ପାଖାପାଖି ୧୫ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇସାରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁନିଆକୁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଚଳିତବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନିଜର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ ଲାଗି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ମିଶନ ହାଇଡ୍ରୋଜନ ଆରମ୍ଭ ହେଉ, ସୋଲାର ସେଲର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ, କିମ୍ବା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ଧରଣର ପାଣ୍ଠ ଯୋଗାଣ; ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୋଲାର ସେଲର ଯେଉଁ ଚାହିଦା ରହିଛି, ତାହା ଆମର ଆଜିର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାଠାରୁ ୧୨ ଗୁଣା ଅଧିକ । ଅନେକ ବଡ଼ ବଜାର ଆମର ପ୍ରତୀକ୍ଷା କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ବୁଝିପାରୁଥିବେ ଯେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକ କେତେ ବଡ଼ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ କେତେ ବିଶାଳ ।
ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଜୋର ଦେବାକୁ କହୁନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଚାମ୍ପିଅନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାକୁ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ । ସରକାର ‘ହାଇ ଏଫିସିଏନ୍ସି ସୋଲାର ପିଭି ମଡୁ୍ୟଲ୍ସ’କୁ ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ ସହ ଯୋଡ଼ିଛୁ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ୪,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଛୁ । ଏହି ନିବେଶ ଭାରତରେ ଗିଗାୱାଟ ସ୍ତରର ସୋଲାର ପିଭି ମାନୁଫାକଚରିଂ ଫାସିଲିଟିକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମର ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଟ୍ରାକ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏବେ ଯେମିତି ମୋବାଇଲ ମାନୁଫାକଚରିଂକୁ ଆମେ ଏହି ସ୍କିମ ସହ ଯୋଡ଼ିଛୁ; ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ବେଶ ଅଧିକ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ମିଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ‘ହାଇ ଏଫିସିଏନ୍ସି ସୋଲାର ପିଭି ମଡୁ୍ୟଲ୍ସ’ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ପ୍ରତିକି୍ରୟା ଆସିବ ବୋଲି ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ।
ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ ଅଧୀନରେ ୧୦,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସମନ୍ୱିତ ସୋଲାର ପିଭି ମାନୁଫାକଚରିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାତା କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ପାଖାପାଖି ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମାନ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୭ ହଜାର ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହି ଚାହିଦା, ସୋଲାର ପିଭି ମାନୁଫାକଚରିଂର ପୂରା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶରେ, ତାହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଭାରତୀୟ ସୌରଶକ୍ତି ନିଗମରେ ୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପୁଂଜି ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛି । ଏହିଭଳି ଭାରତୀୟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସିରେ ମଧ୍ୟ ୧,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ନିବେଶ କରାଯିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ଇଜ ଅଫ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜନେସ’କୁ ଉନ୍ନତ ବନାଇବା ଲାଗି ସରକାର ନିୟାମକ ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଢାଞ୍ଚାରେ ସୁଧାର ଅଭିଯାନ ଜାରି ରଖିଛି । ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ଆମେ ସେହି ତାହାକୁ ଏକ ପୃଥକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛୁ । ଆଜି ଯେତେ ବି ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି, ବିଦୁ୍ୟତକୁ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଅଂଶ ବିବେଚନା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିଜେ ନିଜକୁ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ରୂପରେ ଦେଖୁଛି ।
ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାଧାରଣତଃ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଭାବେ ଦେଖାଯାଏ । ଯେବେ କି ବିଜୁଳି ନିଜେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର । ଏହା କେବଳ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଜି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜୁଳିର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି, ଯାହା ଆଜି ଭାରତର ବିଦୁ୍ୟତ ଚାହିଦା ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି! ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ ଓ ବିତରଣ ସେଗମେଣ୍ଟର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ବିଦୁ୍ୟତ ବିତରଣକାରୀ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ସହ ଜଡ଼ିତ ଜରୁରି ନୀତି ଓ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଆମେ ଭାବୁଛୁ ଯେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ଠିକ ସେମିତି ମିଳିବା ଦରକାର ଯେମିତି ଅନ୍ୟ ଖୁଚୁରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରୀ କିଣାବିକା ହେଉଛି ।
ଆମେ ବିଦୁ୍ୟତ ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ କମ କରିବା ଏବଂ ବିଜୁଳିର ବିତରଣ ଓ ଯୋଗାଣକୁ ଲାଇସେନ୍ସମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରିପେଡ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟର ଏବଂ ଫିଡର ସେପାରେସନ ସିଷ୍ଟମର ଅପଗ୍ରେଡେସନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିତରଣ କମ୍ପାନିଙ୍କ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତିର ଦାମ ବହୁତ କମ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସୌରଶକ୍ତିକୁ ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ସହଜରେ ସ୍ୱୀକାର ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପିଏମ କୁସୁମ ଯୋଜନା, ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କୁ ଊର୍ଜାଦାତା କରୁଛୁ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଚାଷଜମିରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଲଗାଇ ୩୦ ଗିଗାୱାଟ ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଖାପାଖି ୪ ଗିଗାୱାଟ ରୁଫଟପ ସୋଲାର ଏନର୍ଜିର କ୍ଷମତା ଆମେ ସଂସ୍ଥାପନ କରିସାରିଛୁ ଏବଂ ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ଗିଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ଏଥିରେ ଶୀଘ୍ର ଯୋଡ଼ିହେବ । ଆଗାମୀ ୧ରୁ ଦେଢ଼ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ଗିଗାୱାଟ ସୌରଶକ୍ତି କେବଳ ରୁଫଟପ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁାଧରିବା, ତାହାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଅଭିଯାନ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଆମର ଏହି ଉଦ୍ୟମଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ପରାମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି । ଆଜି ଦେଶର ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ର, ନୂଆ ଶକ୍ତି ସହ ନୂଆ ଯାତ୍ରାରେ ବାହାରି ପଡ଼ିଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଭାଗୀଦାର ବନାଇ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣମାନେ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନିଅନ୍ତୁ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଜି ଏହି ୱେବିନାରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ବାହାରିବ । ମୋର ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କୁ ବଜେଟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ ଟିମ ବଜେଟ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଅନେକ ଦିଗକୁ ଦେଖିବାକୁ ହୋଇଥାଏ, ଅନେକ ପରାମର୍ଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ; ତାହା ପରେ ଯାଇ ବଜେଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆଗତ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ବଜେଟ ପରେ ଏତେଶୀଘ୍ର ଏତେ ବଡ଼ ବିଚାରବିମର୍ଶ, ଏହା ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ତାହାଠାରୁ ବି ଅଧିକ ପରିଣାମକାରୀ ହେବ, ତାହାଠାରୁ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏଭଳି ହୋଇଥିଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଏଭଳି ହୋଇଥିଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା... ଏମିତି କରିଥିଲେ ଠିକ ହୋଇଥାନ୍ତା; ସେ ସମୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି । ଯାହା ଅଛି, ତାହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଗତିରେ ଲାଗୁ କରିବାର ଅଛି । ଏବେ ଆମେ ବଜେଟ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆଣୁଛୁ । ଏକମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆଣିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମୋତେ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦୌଡ଼ାଇବାର ଅଛି ।
ଆମେ ଦେଖୁ, ବିଶେଷକରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ ସମୟ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ । କାରଣ ଆମର ଏଠି ଏପ୍ରିଲରେ ବଜେଟ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତାହା ପରେ ଯଦି ଆମେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଆରମ୍ଭ କରିବା ତେବେ ସେଥିରେ ଏକ ମାସ ବିତିଯିବ । ମେ ମାସ ଶେଷରେ ଆମ ଦେଶରେ ବର୍ଷା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସବୁ କାମ ୩ ମାସ ଅଟକି ଯାଇଥାଏ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏପ୍ରିଲ ୧ ରୁ ହିଁ କାମ ଆରମ୍ଭ କରାଗଲେ ଆମେ ଏପ୍ରିଲ-ମେ-ଜୁନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି କାମ ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ମିଳିଯାଏ; ଜୁଲାଇ-ଅଗଷ୍ଟ-ସେପ୍ଟେମ୍ବର ବର୍ଷା ଦିନ ହୋଇଥାଏ; ପୁଣି ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବାସମୟର ଉତ୍ତମ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବଜେଟକୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆଣି ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁମାନେ ଅଂଶୀଦାର, ଏହାର ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ । ଆପଣମାନେ ଯେତିକି ଉଠିବେ, ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଚାଲିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ବରଂ ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗରେ ଯିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସୁଦୃଢ଼ ପରାମର୍ଶ ଆଣି ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ, ମୋର ପୂରା ଟିମ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବ, ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିବ ଏବଂ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଦେଶର ଯାହା ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି, ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ ୱେବିନାରଟି ସଫଳ ହେଉ, ବହୁତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକାରୀ ହେଉ ବୋଲି ମୁଁ ଚାହିଁବି । କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ହେଉଛି ମୋର ଫୋକସ । ଏହା ଉପରେ ଆପଣମାନେ ଜୋର ଲଗାନ୍ତୁ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the webinar for effective implementation of Union Budget in power sector
18 FEB 2021 6:14PM by PIB Delhi
Greetings my friends,
The country's energy sector has a big role to play in India's progress and development. This is one sector which has a direct impact on both Ease of Living and Ease of Doing Business. Today, when the country is moving ahead with the goal of Aatmanirbhar Bharat- self-reliant India, the energy sector, our power sector, and emphasis on Renewable Energy has a pivotal role to play. In order to escalate the pace of progress of this sector, viewpoints of many of the experts from this sector have been taken into cognizance prior to the budget. Our team was mindful in aligning your suggestions with the budget.
Today, it’s been more than a fortnight since we announced the union budget. You all have closely scrutinised the implications of this budget on your sector. I am sure you have all deep dived into the aspects which may incur loss, or reap profits and how your sector can leverage higher dividends. I trust your advisors must have put in all the hard work and a blueprint must be ready by now. Now the government and your sector must work in conjunction on the way forward focusing on the actionable points and expediting the implementation of the announcements made in the union budget. Government and Private sector must engage in proactive dialogue and proceed further by developing utmost trust.
Friends,
The government has always maintained a very holistic approach towards the energy sector. You all are fully aware of the state of affairs in the power sector when our party took over in 2014. I believe, I surely do not need to reiterate the dismal situation of distribution companies associated with the power sector. We have made continuous attempts to design and improve the policies keeping in mind the good of both the customers and the businessmen. We are propagating the mantra of Reach, Reinforce, Reform and Renewable energy.
Friends,
As far as the reach is concerned, we have left no stone unturned to arrange the infrastructure required for touching last mile as far as providing electricity in every household is concerned. It is almost like a new world for those people who have received electricity now. Even in 21st century these lives had not experienced electricity.
To reinforce about our capacity, India has transformed from a power deficit country to a power surplus one. In the past few years itself we have enhanced a capacity of 139 Giga watts. India has also attained the target of “One-Nation, One Grid – One Frequency”. This would not have been possible without some reforms. Within UDAY योजना we have issued bonds worth 2 lakh 32 thousand crore rupees. This has encouraged financial and operational efficiencies in the power sector. To monetise assets of the Power grid an infrastructure investment trust - Invit has already been established, and it will soon be opened up for investors.
Friends,
Extra emphasis is being laid on the use of Renewable Energy to meet the requirements of electricity. We have been able to enhance the capacity of Renewable Energy by 2 and half times within the past 6 years. During the same duration, India has seen a 15 times enhancement in the capacity of solar energy. Today, through the International Solar Alliance, India has emerged as the global leader in this sector.
Friends,
To meet the demands of 21st century, India has shown commitment towards inconceivable investment on infrastructure in this year’s budget. Whether be it the introduction of mission hydrogen, domestic manufacturing of solar cells or large scale capital infusion in the renewable energy sector, India is emphasizing on each and every sector. The demand for solar cell in our country for the next 10 years is 12 times more than our manufacturing capacity today. A huge market is awaiting us. You can well imagine the scale of future possibilities and such is magnitude of our country’s needs.
We wish to see our companies not only fulfil the domestic consumption demands but also dominate the world market and emerge as the global manufacturing champions.
Government has connected the ‘High Efficiency Solar PV Modules’ with PLI schemes for which it is committed to invest over 4500 crore rupees. These investments will enable India to develop Giga watt level Solar PV manufacturing facilities in India. We are achieving a positive track record of the success of PLI scheme. As soon as we linked mobile manufacturing with this scheme, we started seeing a lot of responses immediately. Now a similar response is expected for 'High Efficiency Solar PV Modules'.
Under the PLI scheme, integrated solar PV manufacturing plants with a capacity of 10 thousand MW will be built and an investment of around Rupees 14 thousand crore is slated to be made on them. The government estimates that this will create demand of more than 17 thousand 500 crores in the coming 5 years. This demand will play a big role in accelerating the development of the entire ecosystem of Solar PV manufacturing.
Friends,
To increase investment in the Renewable Energy sector, the government has committed to an additional capital infusion of one thousand crore rupees in Solar Energy Corporation of India. Similarly, additional investment of Rupees 1500 crores will be made in Indian Renewable Energy Development Agency. This is also a landmark step.
Friends,
To improve Ease of Doing Business in Power Sector, government has also initiated a campaign to improve the regulatory and process framework. We have a different view of how the power sector was perceived earlier. All the reforms being done today are treating power as an independent sector in itself rather than considering it as a part of the energy industry.
The power sector is often seen as a support system of the industrial sector. Whereas electricity itself is important and this importance is not merely due to industries. This is the reason that today so much attention is being given to the availability of electricity for the common people.
The effect of the government's policies is that today India's power demand has reached a record level! We are engaged in removing the problems of power supply and distribution segment across the country. For this, necessary policy and regulatory framework related to DISCOMS are going to be made.
We are working to reduce the entry barriers in the distribution sector and to make the distribution and supply of electricity license free. The plan is also being worked out by the government to help DISCOMs with infrastructure related to the upgradation of prepaid smart meters and feeder separation systems.
Friends,
Solar energy costs are very low in India. Due to this, people are also adopting solar energy more easily. The PM KUSUM scheme is enabling Annadata- our farmers even become urjadaata-energy providers. Through this scheme, the goal is to create 30 GW solar capacity by installing small power plants in the fields of the farmers. So far, we have installed around 4 GW Rooftop Solar Energy and about 2.5 GW will be added soon. In the next one year and a half, 40 GW of solar energy is targeted to be generated only by Rooftop Solar Projects.
Friends,
In the days to come, we are going to further fuel the efforts to strengthen and improve the power sector. Your recommendations will further reinforce our efforts. Today the power sector of the country is embarking on a new journey with new a vigor. You too must become a partner in this journey. You lead it from the front.
I am hopeful that this webinar today will conclude meaningfully with insights and recommendations contributed by the revered experts. I also trust that your valuable suggestions will consolidate our efforts in implementing the various announcements made in the union budget. To bring out the budget, the entire team in the government has to put in a lot of efforts, observe various perspectives and engage in consultation. In my opinion, indulging in such a humongous exercise soon after announcing the budget is certainly going to be highly beneficial and crucial to implementing the announcements. The time is now gone to spend in what-ifs and conjectures on what could be, what could have been, or reflect on what would have been right. We have to expedite implementation and take up what is now ahead of us. We have started announcing the budget a month ahead, that means we have to step up economic progress a month in advance. The budget is implemented in April and therefore We understand that with respect to infrastructure this phase is extremely valuable. If we initiate a discussion then, we are bound to lose a month of our planning time.
By May end rainy season begins in our country stalling all infrastructure related work for almost three months. If the work is initiated in April month itself, we get a lot of span across the quarter of April to June for infrastructure development. Thus, we are able to evade the challenges of the rainy quarter of July-September. To optimally utilise the time available for implementation we preponed the budget by a month.
The government is taking proactive measures for robust implementation and shall be a step ahead in providing support to all you stakeholders.
Hence, you all should take the benefit. We invite you to come forward with concrete suggestions to implement the announcements made in the budget. My team will brainstorm with you in detail and together we both will actuate the dreams of the nation hand in hand.
With this I extend my best wishes for the success of this webinar. May it be very successful and focussed deliberation. Implementation- my focus area is implementation.
Just reassert this.
Many Many Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.