ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇଟି ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଓ ଆସାମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ ତଥା ସଂଯୋଗକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ସେବା ଦ୍ୱାରା ଦୂରତ୍ୱ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବ: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
18 FEB 2021 2:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆସାମରେ ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଦୁଇଟି ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଆଇନ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ତଥା ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳମାର୍ଗ ବିଭାଗର ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆସାମ ଓ ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ସେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରରେ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ପୋତ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପୋତ ସେବା ନିଆମାଟି-ମାଜୁରି ଦ୍ୱୀପ, ଉତ୍ତର ଗୁଆହାଟି ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଆହାଟି ଏବଂ ଧୁବୁରି-ହାଟସିଙ୍ଗିମାରି ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳ କରିବ । ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀଘୋପାଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳ ପରିବହନ ଟର୍ମିନାଲର ଶୁଭ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଜେଟିର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁଗମ ବେପାର ବଣିଜ୍ୟର ଡିଜିଟାଲ ସଲ୍ୟୁସନ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି ସହିତ ସଂପର୍କିତ ଅଲି-ଆଇ ଲିଗାଙ୍ଗ ପର୍ବ ଆସାମରେ ଗତକାଲି ପାଳିତ ହୋଇଯାଇଛି । ମିଶିଂ ଜନଜାତିର ଏହା ସବୁଠୁ ବଡପର୍ବ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସଂପୃକ୍ତ ଜନଜାତିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ସଂପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖକରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ନଦୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକୀକରଣ ଓ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଓତପ୍ରୋତଭାବେ ଜଡିତ। ପୂର୍ବରୁ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ନୌପରିବହନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେଉଁଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ହେବା କଥା ତାହା ନ ହେବା ଦୁଃଖର ବିଷୟ। ସେଥିପାଇଁ ଆସାମ ସହିତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହୋଇପାରିନାହିଁ । ଏବେ ଯେଉଁସବୁ ନୂଆ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ସେଗୁଡିକୁ ଶୀଘ୍ର ସାରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହେବ ଏବଂ ସବୁ ଲୋକ ଗୋଟିଏ ସାଂସ୍କୃତିକ ସୂତ୍ରରେ ଆବଦ୍ଧ ହେବେ । ବିଗତ କେଇଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମ ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭୌତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂହତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବେଶ୍‍ କିଛି କାମ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭୁପେନ ହଜାରିକା ସେତୁ, ବଗିବିଲ୍‍ ସେତୁ, ସରାଇଘାଟ ଭଳି ଅନେକ ସେତୁ ଆସାମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ ଓ ସୁଗମ କରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ସୁଦୃଢ ହେବା ସହିତ ଆମର ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସୁବିଧା ହୋଇଛି । ଆଜିଠାରୁ ଆସାମକୁ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ବୃହତ୍ତର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆସାମର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମାଜୋଲି ଦ୍ୱୀପରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ହେଲିପ୍ୟାଡ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ରାଜ୍ୟରେ ସଡକପଥଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ନିରାପଦ କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି କାଳିଆବାଡିକୁ ଜୋରହାଟ ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ୮ କିମି ଲମ୍ବର ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଆଜି ତାହାର ଭୂମି ପୂଜନ ହୋଇଛି। ଏହି ସେତୁ ସୁବିଧା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ସେତୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସେହିଭଳି ଧୁବରି ଓ ମେଘାଳୟର ଫୁଲବାଡି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ୧୯ କିମି ଲମ୍ବର ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ବାରକ୍‍ ଉପତ୍ୟକାରେ ସଡକ ସଂଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ । ଏହି ସେତୁ ଫଳରେ ମେଘାଳୟ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ ଓ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସଡକପଥରେ ମେଘାଳୟ ଓ ଆସାମ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ୨୫୦ କିମି ରହିଛି । ନୂଆ ସେତୁ ନିର୍ମିତ ହେବାଦ୍ୱାରା ଏହି ଦୂରତ୍ୱ ମାତ୍ର ୧୯-୨୦ କିମି ମଧ୍ୟରେ ହେବ ।
ମହାବାହୁ-ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରର ଜଳସଂପଦ ଓ ଶଯ୍ୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ବନ୍ଦରଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ହେବ । ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୩ଟି ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ସେବା ଫଳରେ ଆସାମ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛି । ଏହାଛଡା ୪ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଜେଟି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସହ ଆସାମକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଦାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉପେକ୍ଷିତ ହେବା ଫଳରେ ଏ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ବ୍ୟାହତ ହୋଇଛି । ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାବେଳେ ଏହି ତ୍ରୁଟିକୁ ସୁଧାରିବା ପ।।ଇଁ ପ୍ରଥମେ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆସାମରେ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପୁନଃ ପ୍ରର୍ବତ୍ତନ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଦେଶଗୁଡିକ ସହ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳପଥଗୁଡିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ବହୁ ଅଧିକ । ଜଳପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିକଟରେ ଭାରତ ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ଏକ ଚୁକ୍ତି କରିଛି । ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ବାରକ୍‍ ନଦୀକୁ ହୁଗୁଳି ନଦୀ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବାଂଲାଦେଶ ସହିତ ମିଶି ଭାରତ ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗପଥ ସ୍ୱୟଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେଲେ ଏହା ଭାରତୀୟ ମୂଳଭୂଖଣ୍ଡ ସହିତ ଉତ୍ତମଭାବେ ସଂଯୋଜିତ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ୟର ଦୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ ନାହିଁ । ଯୋଗୀହୋପା ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମିତ ହେଲେ ହଳଦିଆ ବନ୍ଦର ଓ କଲକାତା ସହିତ ଆସାମ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ପଥ ପାଇବ । ଏହି ପଥ ଦେଇ ଭୁଟାନ ଓ ବାଂଲାଦେଶର ପଣ୍ୟ ମଧ୍ୟ କାରବାର ହୋଇପାରିବ । ଯୋଗୀହୋପାରେ ଏକ ମଲ୍‍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍‍ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ନୂଆ ସଡକ ଓ ଜଳପଥଗୁଡିକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ମାଜୁଲି ଓ ନିମାଟି ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ରୋ-ପ୍ୟାକ୍ସ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦୁଇ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ୪୨୫ କିମିରୁ ମାତ୍ର ୧୨ କିମିକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହି ଜଳପଥରେ ଦୁଇଟି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ୧୬୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ୨୦ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଯାନବାହନ ପାରଉତାର ହେଉଛି । ସେହିଭଳି ଗୁଆହାଟିରେ ହୋଇଥିବା ଏକାରକମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଆହାଟି ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ୪୦ କିମିରୁ ୩ କିମିକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଆସାମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କାର-ଡିପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକେ ଜାତୀୟ ଜଳପଥରେ ମାଲ ପରିବହନ ଓ କ୍ରୁଜ ଟ୍ରାଫିକ ତଥ୍ୟ ପାଇପାରିବେ । ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଜିଆଇଏସ୍‍ଭିତ୍ତିକ ଇଣ୍ଡିଆ ମ୍ୟାପ ପୋର୍ଟାଲରୁ ଆବଶ୍ୟକ ତଥ୍ୟ ମିଳିବ ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଜଳ, ସ୍ଥଳ ଓ ଆକାଶପଥ ସହିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଗୁଆହାଟିଠାରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବିପୁଳ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରଥମ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏ ଅଞ୍ଚଳରେ ୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ । ତାଙ୍କ ସରକାର ସବ୍‍କା ସାଥ୍‍, ସବ୍‍କା ବିକାଶ, ସବ୍‍କା ବିଶ୍ୱାସ ନୀତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ମାଜୋଲିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଠାରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ ସହ ଏହି ଦ୍ୱୀପକୁ ଜୈବ ବିବିଧତା ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳୀର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ତେଜପୁର-ମାଜୋଲି-ଶିବସାଗରକୁ ନେଇ ଐତିହ୍ୟ ସର୍କିଟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ନମାମି ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ନମାମି ବାରକ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଆସାମର ପରିଚୟ ଋଦ୍ଧିମନ୍ତ ହେଉଛି ବୋଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆସାମରେ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ଘଟିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବେପାର ବଣିଜ ସୁଗମ ହେବ । ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ ସ୍ତମ୍ଭରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM launches ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and lays foundation stone of two bridges in Assam
Growth, development and connectivity of the Assam, North East are priorities of the government: PM
Ro-pax services will drastically reduce distances: PM
18 FEB 2021 2:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and laid the foundation stone of two bridges in Assam. Union Minister for Road Transport and Highways; Union Minister for Law & Justice, Communications and Electronics & Information Technology; MoS (I/C) for Ports, Shipping and Waterways and Chief Minister of Assam and Meghalaya were present on the occasion.
To mark the launch of ‘Mahabahu-Brahmaputra’, he inaugurated the Ro-Pax vessel operations between Neamati-Majuli Island, North Guwahati-South Guwahati and Dhubri-Hatsingimari. He laid the foundation stone of Inland Water Transport (IWT) Terminal at Jogighopa and various tourist jetties on River Brahmaputra and launched digital solutions for Ease-of-Doing-Business.
Speaking on the occasion, the Prime Minister wished the Mising community for the Ali-Aye-Ligang festival associated with agriculture, which was celebrated yesterday. He said for years this holy river was synonymous with socializing and connectivity. He lamented that not so much work related to connectivity on Brahmaputra has been done earlier. He said due to this reason connectivity within Assam and in other areas of the North East has always been a major challenge. He said now the projects are fast tracked to reduce the distances geographically and culturally of this entire region. He added that Physical and Cultural Integrity of the whole North East including Assam has been strengthened over the recent years.
The Prime Minister said many bridges like Dr. Bhupen Hazarika Setu, Bogibeel Bridge, Saraighat Bridge are making the life of Assam easier today. He said this strengthens the security of the country and provides great convenience for our soldiers. The campaign to connect Assam and North East has been carried forward today. The Prime Minister lauded the Chief Minister of Assam and his government for their work to achieve this. Majuli has got Assam’s first helipad and is getting the fast and safe road options as long pending demand is being met with the bhumi poojan of the 8 km long bridge connecting Kalibari with Jorhat. “This is going to be a bridge of convenience and possibilities”, said the Prime Minister.
Similarly, the 19 km long bridge from Dhubari to Fulbaari in Meghalaya will improve connectivity in Barak Valley and will reduce distance between Megahalaya, Manipur, Mizoram and Assam. The Prime Minister pointed out that today, the distance between Megahalaya and Assam is about 250 km by road; it will be reduced to just 19-20 km.
Talking about the ‘Mahabahu-Brahmaputra’ programme, Shri Modi said that this will strengthen water connectivity by Brahampurta water through port-led development. The three Ro-Pax services which were launched today makes Assam a front-runner state to be connected with Ro-Pax services at this scale. This, along with the four tourist jetties will significantly improve Assam’s connectivity with the Northeast.
The Prime Minister lamented that neglect of connectivity over the years have deprived the state of its prosperity. The Infrastructure deteriorated and waterways almost got finished, which, the Prime Minister said led to unrest. The course correction started during the time of the former Prime Minister, Atal Bihari Vajpayee, Shri Modi said. In recent years, steps were taken to re-establish multi-modal connectivity in Assam. Ëfforts are on to make Assam and the NorthEast the hub of our cultural and business relations with other East Asian Countries.
The Prime Minister said work on Inland waterways is going to make a major impact here. He said recently an agreement with Bangladesh to improve water connectivity has been made. Work is underway on the Indo-Bangladesh protocol route across the Hooghly River to connect the Brahmaputra and the Barak River. By connecting the North East with the rest of India, dependence of the region on the narrow connecting part would be reduced. He added Jogighopa IWT Terminal will strengthen an alternative route to connect Assam with Haldia Port and Kolkata through a waterway. Bhutan and Bangladesh cargoes at this terminal and cargoes at Jogighopa Multi-modal logistics park would get facilities for movement to different places on the Brahmaputra River.
The Prime Minister said the new routes are made for the convenience of the common man and development of the region. He added Ro-pax service between Majuli and Nemati is one such route which would reduce the distance from about 425 km to just 12 km. On this path two ships are operated which would transport about 1600 passengers and dozens of vehicles at one go. He said a similar facility launched in Guwahati would reduce the distance between North and South Guwahati from 40 km to 3 km.
The Prime Minister said e-portals are being launched today for the users to get accurate information. The Car-D portal will help in collating real-time information on all the cargo and cruise traffic data of the National Waterway. It will also provide information related to the infrastructure of Waterway. He added that GIS based India Map Portal, would help those who want to come here for business.
The Prime Minister said Internet connectivity is equally important along with Waterway, Railway, Highway connectivity of Assam and North East and continuous work is being done on this. He announced that with the investment of hundreds of crores of rupees, the first data center of North East in Guwahati is going to be built. This data center will serve as a data center hub for 8 states and the IT service based industry, BPO ecosystem and start ups in the North East including Assam would be strengthened through e-governance.
The Prime Minister said that the Government is working with the vision of sabka saath, sabka vikas and sabka vishwas in the country including in the Northeast . He also noted the cultural depth and richness of the Majuli region, Assamese culture and local biodiversity. The Prime Minister listed steps like establishment of Cultural University, Biodiversity Heritage site status to Majuli, heritage circuit in Tezpur-Majuli-Sivasagar, celebrations like Namami Brahmaputra, Namami Barak. These steps are enriching Assam’s identity even more, said the Prime Minister. He also expressed the hope that today’s connectivity related launches will open new avenues of tourism and Assam could emerge as a major destination for cruise tourism. “We have to work collectively to make Assam, Northeast a strong pillar of Aatmnirbhar Bharat, Concluded the Prime Minister.