Prime Minister's Office
PM launches ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and lays foundation stone of two bridges in Assam
Growth, development and connectivity of the Assam, North East are priorities of the government: PM
Ro-pax services will drastically reduce distances: PM
18 FEB 2021 2:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched ‘Mahabahu-Brahmaputra’ and laid the foundation stone of two bridges in Assam. Union Minister for Road Transport and Highways; Union Minister for Law & Justice, Communications and Electronics & Information Technology; MoS (I/C) for Ports, Shipping and Waterways and Chief Minister of Assam and Meghalaya were present on the occasion.
To mark the launch of ‘Mahabahu-Brahmaputra’, he inaugurated the Ro-Pax vessel operations between Neamati-Majuli Island, North Guwahati-South Guwahati and Dhubri-Hatsingimari. He laid the foundation stone of Inland Water Transport (IWT) Terminal at Jogighopa and various tourist jetties on River Brahmaputra and launched digital solutions for Ease-of-Doing-Business.
Speaking on the occasion, the Prime Minister wished the Mising community for the Ali-Aye-Ligang festival associated with agriculture, which was celebrated yesterday. He said for years this holy river was synonymous with socializing and connectivity. He lamented that not so much work related to connectivity on Brahmaputra has been done earlier. He said due to this reason connectivity within Assam and in other areas of the North East has always been a major challenge. He said now the projects are fast tracked to reduce the distances geographically and culturally of this entire region. He added that Physical and Cultural Integrity of the whole North East including Assam has been strengthened over the recent years.
The Prime Minister said many bridges like Dr. Bhupen Hazarika Setu, Bogibeel Bridge, Saraighat Bridge are making the life of Assam easier today. He said this strengthens the security of the country and provides great convenience for our soldiers. The campaign to connect Assam and North East has been carried forward today. The Prime Minister lauded the Chief Minister of Assam and his government for their work to achieve this. Majuli has got Assam’s first helipad and is getting the fast and safe road options as long pending demand is being met with the bhumi poojan of the 8 km long bridge connecting Kalibari with Jorhat. “This is going to be a bridge of convenience and possibilities”, said the Prime Minister.
Similarly, the 19 km long bridge from Dhubari to Fulbaari in Meghalaya will improve connectivity in Barak Valley and will reduce distance between Megahalaya, Manipur, Mizoram and Assam. The Prime Minister pointed out that today, the distance between Megahalaya and Assam is about 250 km by road; it will be reduced to just 19-20 km.
Talking about the ‘Mahabahu-Brahmaputra’ programme, Shri Modi said that this will strengthen water connectivity by Brahampurta water through port-led development. The three Ro-Pax services which were launched today makes Assam a front-runner state to be connected with Ro-Pax services at this scale. This, along with the four tourist jetties will significantly improve Assam’s connectivity with the Northeast.
The Prime Minister lamented that neglect of connectivity over the years have deprived the state of its prosperity. The Infrastructure deteriorated and waterways almost got finished, which, the Prime Minister said led to unrest. The course correction started during the time of the former Prime Minister, Atal Bihari Vajpayee, Shri Modi said. In recent years, steps were taken to re-establish multi-modal connectivity in Assam. Ëfforts are on to make Assam and the NorthEast the hub of our cultural and business relations with other East Asian Countries.
The Prime Minister said work on Inland waterways is going to make a major impact here. He said recently an agreement with Bangladesh to improve water connectivity has been made. Work is underway on the Indo-Bangladesh protocol route across the Hooghly River to connect the Brahmaputra and the Barak River. By connecting the North East with the rest of India, dependence of the region on the narrow connecting part would be reduced. He added Jogighopa IWT Terminal will strengthen an alternative route to connect Assam with Haldia Port and Kolkata through a waterway. Bhutan and Bangladesh cargoes at this terminal and cargoes at Jogighopa Multi-modal logistics park would get facilities for movement to different places on the Brahmaputra River.
The Prime Minister said the new routes are made for the convenience of the common man and development of the region. He added Ro-pax service between Majuli and Nemati is one such route which would reduce the distance from about 425 km to just 12 km. On this path two ships are operated which would transport about 1600 passengers and dozens of vehicles at one go. He said a similar facility launched in Guwahati would reduce the distance between North and South Guwahati from 40 km to 3 km.
The Prime Minister said e-portals are being launched today for the users to get accurate information. The Car-D portal will help in collating real-time information on all the cargo and cruise traffic data of the National Waterway. It will also provide information related to the infrastructure of Waterway. He added that GIS based India Map Portal, would help those who want to come here for business.
The Prime Minister said Internet connectivity is equally important along with Waterway, Railway, Highway connectivity of Assam and North East and continuous work is being done on this. He announced that with the investment of hundreds of crores of rupees, the first data center of North East in Guwahati is going to be built. This data center will serve as a data center hub for 8 states and the IT service based industry, BPO ecosystem and start ups in the North East including Assam would be strengthened through e-governance.
The Prime Minister said that the Government is working with the vision of sabka saath, sabka vikas and sabka vishwas in the country including in the Northeast . He also noted the cultural depth and richness of the Majuli region, Assamese culture and local biodiversity. The Prime Minister listed steps like establishment of Cultural University, Biodiversity Heritage site status to Majuli, heritage circuit in Tezpur-Majuli-Sivasagar, celebrations like Namami Brahmaputra, Namami Barak. These steps are enriching Assam’s identity even more, said the Prime Minister. He also expressed the hope that today’s connectivity related launches will open new avenues of tourism and Assam could emerge as a major destination for cruise tourism. “We have to work collectively to make Assam, Northeast a strong pillar of Aatmnirbhar Bharat, Concluded the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘মহাবাহু-ব্রক্ষপুত্র’ হৌদোকখ্রে অমদি অসামদা থোং অনিগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
অসাম অমদি অৱাং নোংপোক চাউখৎহনপা, শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবা অসি সরকারনা মরু ওইনা লৌই: পি.এম
রো-পেক্স সর্ভিসেসনা লমগী অরাপ্পশিং চাউনা হন্থহল্লগনি: পি.এম.
18 FEB 2021 2:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘মহাবাহু-ব্রক্ষপুত্র’ হৌদোকখ্রে অমসুং অসামদা থোং অনিগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী; লো অমসুং জস্তিস, কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী; পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী এম.ও.এস. (আই/সি) অমসুং অসাম অমদি মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রীনা শরুক য়াখ্রে।
‘মহাবাহু-ব্রক্ষপুত্র’ হৌদোকপা ওইনা মহাক্না নীমাতি-মাজুলি ইথৎ, অৱাংথংবা গুৱাহাতি-খা থংবা গুৱাহাতি অমসুং ধুব্রি-হাতসিঙ্গিমারিগী মরক্তা রো-পেক্স বেসেল ওপরেসনশিং শঙ্গাখ্রে। মহাক্না জোগিঘোপাদা লৈবা ইন্দলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) তর্মিনেল অমসুং ব্রহ্মপুত্র তুরেলগী মখল কয়াগী তুরিস্ত জেত্তিশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং ইজ-ওফ-দুইং-ব্যুজিনেসকী দিজিতেলগী সোল্যুসনশিং হৌদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙরাং পাঙথোকখিবা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা অলি-অয়ে লিগাং কুক্ষৈ অসিগা ইরোইননা মিসিং কাংলুপতা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। মহাক্না হায় শেংলবা তুরেল অসি চহি কয়াদগী খুন্নাইগী ওইবা থবক-থৌরমশিং অমসুং কন্নেক্তিবিতীগা পাঙ্খক ওইদুনা লাকখি। মমাংদা ব্রক্ষপুত্রদা কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা থবক পাইখৎলমখিদবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় মসিনা মরম ওইরগা অসাম মনুংদা অমদি অৱাং নোপোক্কী অতোপ্পা মফমশিংদা কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা খুদোংচাদবা থোকহনখি। মহাক্না হায় হৌজিক্তি প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদম অসিগী লমগী অমসুং চৎনবীদা খেৎন্নবা অমদি অরাপ্পা লৈরম্বা অসি খোঙজেল য়াংনা হন্থহল্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অসাম য়াওনা অপুনবা অৱাং নোংপোক্কী লম অমসুং চৎনবীগী অপুনবা শক্তম অদু হৌখিবা চহি খরা অসিদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসি দা. ভুপেন হজারিকা সেতু, বোগিবীল থোং, সরাইঘাৎ থোং অসিগুম্বা থোংশিংনা অসামদা পুন্সি মহিংদা খুদোংচাহল্লি। মহাক্না হায় মসিনা লৈবাক অসিগী ঙাকশেলগী মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং ঐখোয়গী লান্মীশিংদা চাউনা খুদোংচাবা ফংহনখি। অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক ফাওননবা কেম্পেন অসি ঙসি মাংলোমদা চংশিনহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী সরকারনা মাই পাকপা অসি পুরকপা ঙম্বগীদমক থাগৎখ্রে। মাজুলীদা অসামগী অহানবা হেলিপাদ লৈখ্রে অমসুং মসিনা থুগদবা অমসুং শাফগদবা চৎনবগী পাম্বৈ ওইরি মরমদি কালিবরি লোইননা জোর্হাৎকি ফাওনহল্লিআ কি.মি. ৮ শাংবা থোংগী ভুমি পুজনগা লোইননা মতম শাংনা ধাবি তৌদুনা লাকখিবা অসি থুংহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় “মসিনা খুদোংচাবা অমসুং ওইথোকপা কয়া পুরক্কদবা থোং অমা ওইরগনি”।
মসিগা চপ মান্না ধুব্রিদগী মেঘালয়দা লৈবা ফুলবারি ফাওবা কি.মি. ১৯ শাংবা থোং অসিনা বরাক তম্পাক্তা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং মেঘালয়, মনিপুর, মিজোরাম অমসুং অসামগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি হন্থহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসি মেঘালয় অমসুং অসামগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি লম্বীদা চৎলবদি কি.মি. ২৫০ ওই; হায়রিবা অসি শুপ্নগী কি.মি. ১৯-২০দা হন্থহল্লগনি।
‘মহাবাহু-ব্রক্ষপুত্র’ প্রোগ্রাম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায় মসিনা হিথাংফমদা য়ুম্ফম ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী খুত্থাংদা ব্রক্ষপুত্রগী ঈশিংনা ৱাতর কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনো। ঙসি হৌদোকখিবা রো-পেক্স সর্ভিস অহুম অসিনা অসাম অসি রো-পেক্স সের্ভিস চাউনা লৈবগা লোইননা কন্নেক তৌবা মাংজিল থারিবা রাজ্য অমা ওইহনখ্রে। মসিগা লোইননা তুরিস্ত জেতী মরি অসিনা অৱাং নোংপোক অমদি অসামগী কন্নেক্তিবিতী চাউনা ফগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা চহি কয়া কন্নেক্তিবিতী অসি নাথৈদুনা থম্বনা চাউখৎপা ফংহনদ্রিবা অসিদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখ্রে। ইনফ্রাস্ত্রকচর ফৎচিল্লক্তবা অমসুং ৱাতরৱেজ লৈশিল্লক্তবা অসিনা প্রধান মন্ত্রীবু নুংনাংবা পোকহনখি। হায়রিবশিং অসি চুমথোরকপা হৌরকপা অসি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপয়ীগী মতমদগী হৌরকখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। হৌখিবা চহিশিংদা অসামদা অমুক হন্না মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী লিংখৎনবা থৌরাংশিং পাইখৎখি। অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক অসি অতোপ্পা নোংপোক থংবা এসিয়ন লৈবাকশিংগা লোইননা ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং বিজিনেসকী মরীশিং অসিগী হব ওইহন্নবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ইন্দলেন্দ ৱাতরৱেজকী থবক-থৌরম অসিনা মফম অসিদা অচৌবা শাফু অমা পীরগনি। মহাক্না হায় হন্দক্তা বাঙ্গলদেশকা লোইননা ৱাতর কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা য়ান্না চে অমা খুৎয়েক পীনখি। হূগ্লী তুরেলগী ইন্দো-বাঙ্গলদেশ প্রোতোকল রুৎতা ব্রক্ষপুত্র অমসুং বরাক তুরেল ফাওনহন্নবা থবক পাইখৎলি। অৱাং নোংপোকপু ভারতকী অতৈ লমদমশিংগা ফাওনহন্দুনা লমদম অসিনা লম্বী মশিং য়ামদনা লৈরিবা অসি হন্থহল্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় জোগিগোপা আই.দবল্যু.তি. তর্মিনেল অসিনা অসাম অসি হলদিয়া পোর্ত অমুং কোলকাতাগা ৱাতরৱেজ অমগী খুত্থাংদা ফাওননবা অতোপ্পা লম্বেল অমা পীরগনি। তর্মিনেলশিং অসিদা লৈরিবা ভুতান অমসুং বাঙ্গলদেশ কার্গোশিং অমসুং জোগিঘোপা মল্তি-মোদেল লোজিস্তিক্স পার্কতা লৈরিবা কার্গোশিং অসি ব্রক্ষপুত্র তুরেলগী খুত্থাংদা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা পুবদা খুদোংচারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অনৌবা রুৎশিং অসি মীচম প্রজা অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা খুদোংচানবা শেমখিবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মাজুলি অমসুং নীমাতিগী মরক্তা লৈরিবা রো-পেক্স সর্ভিস অসি কি.মি. ৪২৫তগী শুপ্নগী কি.মি. ১২তা হন্থহনগদবা অসিগুম্বা রুৎ অমনি। লম্বেল অসিদা জহাজ অনি চেলহনখি মসিনা পেসেঞ্জর ১৬০০রোম অমসুং গারি কয়া অমুক্তদা পুথোক-পুশিন তৌগনি। মহাক্না হায় মসিগা চপ মান্ননা গুৱাহাতিদা অৱাং থংবা গুৱাহাতি অমসুং খা থংবা গুৱাহাতিগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি কি.মি. ৪০দগী কি.মি.৩দা হন্থহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় য়ুজরশিংনা মরি চুম্বা ই-পাউ লৌনবা ই-পোর্তেলশিং ঙসি হৌদোকখ্রে। কার-দি পোর্তেলনা নেস্নেল ৱাতরৱেজতা লৈরিবা কার্গো পুম্নমক অমসুং ক্রুজ ত্রাফিক দেতাগী রিএল-তাইম ওইবা ই-পাউ পীবদা মতেং পাংগনি। মসিনা ৱাতরৱেগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা ই-পাউসু ফংহনগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় জি.আই.এস. দা য়ুম্ফল ওইবা ইন্দিয়া মেপ পোর্তেল অসিনা বিজিনেসকী তৌনবা লাকপা পাম্বা মীওইশিং মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী ৱাতরৱেজ, রেলৱেজ, হায়ৱে কন্নেক্তিবিতী অসিগা লোইননা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতীসু চপ মান্না মরু ওই অমসুং হিরমশিং অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎলি। মহাক্না হায় লুপা করোর কয়াগী ইনবেস্তমেন্তগা লোইননা অৱাং নোংপোক্কী অহানবা দেতা সেন্তর গুৱাহাতিদা শারগনি। দেতা সেন্তর অসিনা রাজ্য ৮গী দেতা সেন্তর হব অমা ওইনা মথৌ তৌগনি অমসুং অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক্কী আই.তি. সর্ভিসতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীম বি.পি.ও. ইকোসিস্তেম অমসুং স্তার্ত-অপশিং ই-গভর্নান্সকী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় সরকারনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিশ্বাসকী ৱাখল্লোনগা লোইননা অৱাং নোংপোক য়াওনা লৈবাক অসিদা থবক তৌরি। মহাক্না মাজুলি রিজনগী ফজরবা চৎনবী, অসামীজকী চৎনবী অমসুং লমদম অদুগী বাইওদাইভর্সিতী অদুবু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা কলচরেল য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপা, মাজুলিদা বাইওদাইভর্সিতী হেরিতেজ সাইৎকী স্তেতস পীবা, তেজপুর-মাজুলি-সিবসাগরদা হেরিতেজ সর্কিৎ অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অমসুং নামামি ব্রক্ষপুত্র, নামামি বরাকগুম্বা পাল্লন থৌরমশিং পনখি। খোঙথাংশিং অসিনা অসামগী মশক তাকপা হেনগৎহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় ঙসিগী কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈননা হৌদোক্লিবশিং অসি তুরিজমগী অনৌবা লমশিং হাংদোক্লগনি অমসুং অসাম অসি ক্রুজ তুরিজমগী মরু ওইবা লমথুংদম অমা ওইরক্লগনি হায়না আশা থমখ্রে। ঐখোয়না অসাম, অৱাং নোংপোক অসি আত্মানির্ভর ভারতকী মপাঙ্গল লৈবা য়ুম্বী অমা ওইহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।