প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোচি, কেরলাদা প্রোজেক্ত কয়া অমা উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং হৌদোকখ্রে
ঙসি হৌদোকখিবা থবকশিং অসিদা সেক্তর কয়া অমা পাক শন্না য়াওরি। মখোয় অসিনা ইন্দিয়াগী চাওখৎপগী লম্বী অসিদা শক্তি পীরগনি: প্রধান মন্ত্রী
সরকারনা কেরলা তুরিজমগী মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া অমা চাওখৎনবা হোৎনরিবা অসিদা থৌদাং কয়া লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
গলফতা থবক তৌরিবা ইন্দিয়নশিংগীদমক সরকারনা অঙম্বা মতেং পীরি: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা গলফ কিংদম্বু মহাকনা হায়জবা য়ারকপা অমসুং গলফতা ইন্দিয়ল কাংলুপ অসিবু অখন্ননা লৌবিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি
14 FEB 2021 6:29PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোচি, কেরলাদা প্রোজেক্ত কয়া অমা উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং হৌদোকখ্রে। কেরলাগী রাজ্যপাল, কেরলাগী মুখ্য মন্ত্রী, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, মিনিস্তর ওফ শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া, শ্রী ভি. মুরালি ধরন্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ঙসি হৌদোকখিবা থবকশিং অসিদা সেক্তর কয়া অমা পাক শন্না য়াওরি। মখোয় অসিনা ইন্দিয়াগী চাওখৎপগী লম্বী অসিদা শক্তি পীরগনি। মহাক্না হায় মদুদি, ঙসি হৌদোকখিবা প্রোপিলিন দিরাইবেতিব পেত্রোকেমিকেল প্রোজেক্ত (পি.দি.পি.পি.) অসিনা আত্মানির্ভর লোমদা ইন্দিয়াগী খোঙচৎতা শক্তি পীদুনা মীরমগী একচেঞ্জদগী কল্লগনি। মখল কয়াগী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা ফংলগনি। মসিগা মান্ননা রো-রো ভেসেলগা লোয়ননা লম্বীদা কিলোমিতর ৩০মুক ওইরম্বা অসি ঈশিং লম্বীদা শুপ্নতগী ৩.৫ কিলোমিতর ওইদুনা চিনবা হন্থহল্লি অমসুং হেন্না খুদোংচাবা হেল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি সরকারনা কেরলা তুরিজমগী মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া অমা চাওখৎনবা হোৎনরিবা অসিদা থৌদাং কয়া লৌরি। কোচিদা ইন্তর্নেস্নেল ক্রইস তর্মিনেল সাগারিকা হৌদোকপা অসিনা মসিগী খুদম অমনি। সাগারিকা ক্রইস তর্মিনেল অসিনা ক্রইস লাখ অমগী মথক্তা সেবা ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লি মদুদি লায়চৎ অসিগী মরম্না মালেমগী ওইনা লমকোইবদা অথিংবা কয়া অমা লৈখিবা মরম্না লোকেল তুরিজম অসি হেনগৎলক্লি। মহাতক্না হায় মদুদি মসিনা লোকেলগী তুরিজম অসি হিংগৎহনবদা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী নাৎকী চৎনবি অমসুং নহাশিংগা লৈবা মরী হেনগৎলগনি। মহাক্না তুরিজমগা মরী লৈনবা পোত্থোকশিংদা অনৌবা পুথোক্নবা হায়রি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি চহি মঙা অসিদা ইন্দিয়াদা তুরিজমগী সেক্তর অসিদা য়াম্না চাওখৎপা পুরক্লি। মালেমগী ওইনা তুরিজমগী য়েংবদা ইন্দিয়ানা তরুকশুবা মফমদগী মরিশুবা মফমদা কনবা ঙম্লি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং তুংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবা অসিনা জাতিগী চাওখৎ থৌরাংগী মচাক অমনি। ঙসিগী চাওখৎ থৌরাংগী থবক ‘বিগ্যান সাগর’ অমসুং খা-থংবা কোইলাগী বর্থ অসি হন্না শেম্বা অসিনা মচাক অনি অসিদা থৌদাং লৌরি। কোচিনগী শীপয়ার্দ অসিদা লৈরিবা অনৌবা লৌশিংগী কেম্পস বিগ্যান সাগর অসিনা মেরিন ইঞ্জিনিয়রিং তম্নিংবশিংদা মতেং ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি হায় মদুদি, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ৱাহন্থোক অমসুং মিয়েং অসি অহোংবা অমা লৈরে। মসি অফবা লম্বীশিংদগী হেন্দোকপা অমনি; চাওখৎ খোঙথাংগী থবক অমসুং আর্বানগী ওইবা মফম খরা অসি শম্নরি। নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী মখাদা, লুপা করোর লাখ ১১০ অমা ইনফ্রা ক্রিএসনগীদমক থাদরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়।
লৈবাক অসিগী ব্লু ইকোনোমীগী থৌরাং অসি পুথোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায় মদুদি, “থবক অসিদা ঐখোয়গী মিয়েং অমসুং থবক অসি: হিদাংফম হেন্না শেম্বা, হৌজিক লৈরিবা হিদাংফমশিং অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, শমুদ্র খোঙবান শেমগৎপা অমসুং কোস্তেলশিং অসি শম্নবা অসিনি”। প্রধান মন্ত্রী মাতাশ্যা সামাপাদা য়োজনাগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা পুথোকখি মদুদি ঙা ফাবা কাংবুশিংগী চংগদবা মসিনা পীবা ঙম্লগনি। মসিদা অহেনবা থবক য়েংলি। ঙা ফাবশিংনা কিসান ক্রেদিত কার্দকা শম্নরি। মসিগা মান্ননা, থবকশিং অসিনা ইন্দিয়া অসি শমুদ্রগী চিঞ্জাকশিং অসি মীরমদা থাদোক্নবা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসি কেরলাগী কান্নবা ওইগদবা মশক নাইবা ললশিংদা অমসুং স্কীমশিংদা কৎথোক্লি। মসিদা কোচি মেত্রোগী মথংগী ফেজ য়াওরি।
ইন্দিয়ানা কোরোনাগী অৱাবা মায়োক্নবদা উৎলিবা থৌনা অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা গলফতা লৈরিবা অখন্নবা ইন্দিয়াগী দাইস্পোরাদা মতেং পীখিবা নিংশিংলি। মহাক্না হায় মদুদি ইন্দিয়ানা গলফতা লৈরিবা দাইস্পোরাশিংগীদমক চাওথোকচৈ। বন্দে ভারত মিসনগী শরুক অমা ওইনা, ইন্দিয়ন লাখ য়াঙ্খৈগী মথক্তা ময়ুমদা হল্লকখ্রে। মসিদা অয়াম্বনা কেরলাদগীনি। প্রধান মন্ত্রীনা গলফগী জাতিবু ভারত সরকারনা হোৎনজরিবা অসিদা খঙবিদুনা ইন্দিয়ন ফাদোক কয়া অমা থাদোরকপা অসিগীদমক থাগৎপগী তাঞ্জা অমা লৌখি। “গলফ কিংদম্বু মহাকনা হায়জবা য়ারকপা অমসুং গলফতা ইন্দিয়ল কাংলুপ অসিবু অখন্ননা লৌবিরি। মখোয়না ইন্দিয়নশিং মখোয়গী মফমদা হনবদা লুম্না লৌরি। গলফতা থবক শুরিবশিংনা খঙবিগদবনি মদুদি সরকার অসিনা মখোয়গী য়াইফনবগীদমক অঙম্বা মতেং তৌরি হায়বা অসি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM Modi lays foundation stone and inaugurates various projects in Kochi, Kerala
Works inaugurated today cover a wide range of sectors. They will energise the growth trajectory of India: PM
Government of India is undertaking many efforts to improve tourism related infrastructure in Kerala: PM
Indians working in the Gulf have full support of the Government: PM
PM thanks Gulf Kingdoms for responding to his appeal and taking special care of Indian Community in Gulf
14 FEB 2021 6:29PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated and laid foundation stone of various projects in Kochi Kerala today. Governor of Kerala, Chief Minister of Kerala, Union Minister Shri Dharmendra Pradhan,Ministers of State Shri Mansukh Mandaviya , Shri V. Muraleedharanwere present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the works inaugurated today cover a wide range of sectors.They will energise the growth trajectory of India. He said that Propylene DerivativePetrochemical Project (PDPP), inaugurated today, will help strengthen India’s journey towards being Aatmanirbhar as it will save foreign exchange. A wide range of industries would gain and employment opportunities would be generated. Similarly, with Ro-Ro Vessels, a distance of almost thirty kilometres on road will become 3.5 kilometers through waterways leading to less congestion and more convenience, commerce and capacity-building.
The Prime Minister asserted that the Government of India is undertaking many efforts to improve tourism related infrastructure in Kerala.The inauguration of Sagarika, the International Cruise Terminal in Kochi is one example of this. Sagarika Cruise Terminal will cater to over a lakh cruise guests. The Prime Minister noted the rise in local tourism due to pandemic related restrictions on international travel. He said this is a great opportunity for added livelihood to those in the local tourism industry and deepening of connection between our culture and our youth. He called upon start-ups to think about innovative tourism related products. The Prime Minister noted the tourism sector in India has been growing well in the last five years.In the World Tourism Index ranking, India moved from sixty fifth to thirty fourth position, said the Prime Minister.
Prime Minister said capacity building and future ready infrastructure are two important factors for national development. Today’s development works of ‘Vigyan Sagar” and reconstruction of the South Coal Berth will contribute to both these factors. Vigyan Sagar, the new knowledge campus of Cochin Shipyard would particularly help those wanting to study marine engineering. South Coal Berth would bring down logistics costs and improve cargo capacities. The Prime Minister emphasized that today, the definition and scope of infrastructure has changed.It is beyond only good roads; development works and connectivity between a few urban centres.Through the National Infrastructure Pipeline, Rupees 110 lakh crore is being invested for infra creation, the Prime Minister informed.
Outlining the country’s plan for development of the Blue Economy, Shri Modi said “our vision and work in this sector includes: more ports, improving infrastructure in current ports, ff-shore energy, sustainable coastaldevelopment and Coastal connectivity”. Talking about the Pradhan Mantri MatasyaSamapadaYojna, the Prime Minister pointed out that it caters to diverse requirements of fishermen communities. It has provisions for ensuring more credit.Fishermen have been linked with Kisan Credit Cards.Similarly, work is underway to make India a hub forsea-food exports.
The Prime Minister said that this year’s Budget has devoted significant resources and schemes that will benefit Kerala.This includesthe next phase of the Kochi Metro.
Referring to India’s spirited response to the Corona challenge, the Prime Minister recounted the Government’s effort to help Indian diaspora specially in the Gulf. He said India is proud of its diasporain the Gulf.As a part of theVande Bharat Mission, over fifty lakh Indians came back home. Many of them were from Kerala. The Prime Minister took the opportunity to thank various Gulf Nations for their sensitive approach to the government of India’s effort to get released many Indians who were in prisons there. “Gulf kingdoms responded to my personal appeals and took special care of our community. They are giving priority to the return of Indians to the region.We have set up air bubbles to facilitate that process. Indians working in the Gulf should know that the full support of my Government is there to ensure their welfare” said the Prime Minister.