ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
20 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କରୋନା ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ରେକର୍ଡ
ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା 1.5 ଲକ୍ଷରୁ ଖସିଲା, 8 ମାସରେ ସବୁଠାରୁ କମ୍
ମୋଟ 54 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଟିକାକରଣ ହୋଇଛି
21 ଦିନରେ କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ସଂଖ୍ୟା 5 ନିୟୁତ ଛୁଇଁବାରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତତମ
06 FEB 2021 12:04PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରେକର୍ଡ କରିପାରିଛି । ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 7,40,794 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା 20କୋଟି (20,06,72,589)ର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିଛି ।
ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାର ଏହି ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲାବୋରେଟାରୀର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଗୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଦେଶରେ 1214 ସରକାରୀ ଲାବୋରେଟାରୀ ଓ 1155 ଘରୋଇ ଲାବୋରେଟାରୀକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ 2369ଟି ଲାବୋରେଟାରୀରେ ଦୈନିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାର ସଂଖ୍ୟା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିଛି ।
ଦେଶରେ ପଜିଟିଭିଟି ହାର କ୍ରମେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଏହା ଏବେ 5.39% ରହିଛି ।
ସମନ୍ୱିତ ଭାବେ ଉଚ୍ଚ ହାରରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଦୈନିକ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବାରୁ ଦୈନିକ କମ୍ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପଜିଟିଭିଟି ହାର କମ୍ ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା ନିମ୍ନମୁଖୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହା ଆଜି 1.5 ଲକ୍ଷ (1.48.590)କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ 8 ମାସରେ ଏହା କମ୍ ।
ଏବେ ଦେଶରେ ମୋଟ କରୋନା ମାମଲାର ମାତ୍ର 1.37% ରହିଛି ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ।
ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ଦେଶରେ କରୋନା ମୃତୁ୍ୟସଂଖ୍ୟା ଶହେରୁ କମ୍ (95) ରହିଛି ।
2021 ଫେବ୍ରୁଆରୀ 6 ସକାଳ 8ଟା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟିକାକରଣ ହୋଇଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 54 ଲକ୍ଷ (54,16,849)କୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
S. No.
State/UT
Beneficiaries vaccinated
1
A & N Islands
3,161
2
Andhra Pradesh
2,72,190
3
Arunachal Pradesh
11,834
4
Assam
77,225
5
Bihar
3,54,360
6
Chandigarh
5,234
7
Chhattisgarh
1,50,487
8
Dadra & Nagar Haveli
1,214
9
Daman & Diu
674
10
Delhi
1,00,079
11
Goa
7,939
12
Gujarat
3,94,416
13
Haryana
1,37,706
14
Himachal Pradesh
51,555
15
Jammu & Kashmir
41,624
16
Jharkhand
85,580
17
Karnataka
3,60,592
18
Kerala
2,86,132
19
Ladakh
1,745
20
Lakshadweep
831
21
Madhya Pradesh
3,40,625
22
Maharashtra
4,34,943
23
Manipur
6,874
24
Meghalaya
6,213
25
Mizoram
10,555
26
Nagaland
4,515
27
Odisha
2,35,680
28
Puducherry
3,532
29
Punjab
72,855
30
Rajasthan
4,14,422
31
Sikkim
5,139
32
Tamil Nadu
1,57,324
33
Telangana
1,93,667
34
Tripura
37,359
35
Uttar Pradesh
6,73,542
36
Uttarakhand
70,292
37
West Bengal
3,44,227
38
Miscellaneous
60,507
Total
54,16,849
ଦୈନିକ ଟିକାକରଣ ହେଉଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ି ଚାଲିବା ଏହାର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ସଂଖ୍ୟା 5 ନିୟୁତରେ ପହଞ୍ଚିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତତମ । ମାତ୍ର 21 ଦିନରେ ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ ହୋଇଛି । କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ 60 ଦିନ ତଳୁ ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ 10,502 ସେସନରେ 4,57,404 ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଟିକାକରଣ ହୋଇଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ 1,06,303 ସେସନ୍ ହୋଇପାରିଛି । ଟିକାକରଣ ହୋଇଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 3,01,537ଜଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଓ 1,55,867 ଜଣ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧା ଅଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ଦୈନିକ କରୋନାର ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସୁସ୍ଥ ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସୁସ୍ଥତା ହାର 97.19%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ମୋଟ 1,05,10,796 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 14,488 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 82.07% ଆସିଛନ୍ତି 6 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ । ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ 6653 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 3573 ଜଣ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ 506 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 83.3% ଆସିଛନ୍ତି 6 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ।
କେରଳରେ ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ 5610 ଜଣ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଆସିଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 2628 ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ 489 ଜଣ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରୁ 81.05% ହୋଇଛି 6 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ 40ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି। ଏହା ପଛକୁ କେରଳରେ 19 ଜଣ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ 8 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । ମାତ୍ର 2ଟି ରାଜ୍ୟରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ରହିଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India registers unprecedented record in testing with more than 20 cr tests
Active Caseload drops under 1.5 lakh- the lowest in 8 months
Total number of vaccinated beneficiaries more than 54 lakhs
India is the fastest country to reach 5 million mark in COVID19 vaccination in 21 days
06 FEB 2021 12:04PM by PIB Delhi
India has registered an unprecedented record in the number of COVID-19 cumulative tests. It has crossed the landmark of 20 crore (20,06,72,589) total tests today.7,40,794 tests were conducted in the last 24 hours.
Progressive countrywide expansion in testing infrastructure has played a crucial role in the steep rise of testing numbers. With 2369 testing labs in the country including 1,214 Government laboratories and 1,155 Private laboratories, the daily testing capacity has got a substantial boost.
The cumulative positivity rate is also declining and presently pegged at 5.39%.
High level of comprehensive testing on a sustained basis has also resulted in bringing down the national positivity rate.
The higher daily testing combined with low daily cases have resulted in low positivity rate.
India’s total Active Caseload continues to follow a consistent downward slope. It has dropped to less than 1.5 lakh (1,48,590) today and is the lowest in 8 months.
The present active caseload now consists of just 1.37% of India’s total Positive Cases.
The country has seen less than 100 fatalities (95) in the last 24 hours.
As on 06thFebruary, 2021, till 08:00 AM, total number of vaccinated beneficiaries surpassed 54 lakhs (54,16,849) under the countrywide COVID19 vaccination exercise.
S. No.
State/UT
Beneficiaries vaccinated
1
A & N Islands
3,161
2
Andhra Pradesh
2,72,190
3
Arunachal Pradesh
11,834
4
Assam
77,225
5
Bihar
3,54,360
6
Chandigarh
5,234
7
Chhattisgarh
1,50,487
8
Dadra & Nagar Haveli
1,214
9
Daman & Diu
674
10
Delhi
1,00,079
11
Goa
7,939
12
Gujarat
3,94,416
13
Haryana
1,37,706
14
Himachal Pradesh
51,555
15
Jammu & Kashmir
41,624
16
Jharkhand
85,580
17
Karnataka
3,60,592
18
Kerala
2,86,132
19
Ladakh
1,745
20
Lakshadweep
831
21
Madhya Pradesh
3,40,625
22
Maharashtra
4,34,943
23
Manipur
6,874
24
Meghalaya
6,213
25
Mizoram
10,555
26
Nagaland
4,515
27
Odisha
2,35,680
28
Puducherry
3,532
29
Punjab
72,855
30
Rajasthan
4,14,422
31
Sikkim
5,139
32
Tamil Nadu
1,57,324
33
Telangana
1,93,667
34
Tripura
37,359
35
Uttar Pradesh
6,73,542
36
Uttarakhand
70,292
37
West Bengal
3,44,227
38
Miscellaneous
60,507
Total
54,16,849
The number of beneficiaries being vaccinated every day has shown a consistent and progressive increase.
India is the fastest country to reach the 5 million mark in COVID19 vaccination. This feat was achieved in merely 21 days. Several other countries have had a head start of more than 60 days in the COVID19 vaccination exercise.
In the last 24 hours, 4,57,404 people were vaccinated across 10,502 sessions. 1,06,303 sessions have been conducted so far. It includes 3,01,537 healthcare workers and 1,55,867 frontline workers.
India has also recorded a downfall in the daily new cases and an increase in recovered number of people. The Recovery Rate has reached nearly 97.19%. Total 1,05,10,796 people have recovered. 14,488 patients have recovered and discharged in the last 24 hours.
82.07% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 6 States/UTs.
Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 6,653 newly recovered cases. 3,573 people recovered in Maharashtra in the past 24 hours followed by 506 in Tamil Nadu.
83.3% of the new cases are from 6 States and UTs.
Kerala continues to report the highest daily new cases at 5,610. It is followed by Maharashtra with 2,628, while Tamil Nadu reported 489 new cases.
Six States/UTs account for 81.05% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (40). Kerala follows with 19 daily deaths and Chhattisgarh with 8. Only two states have registered a double digit daily casualty count.