শেল-থুম মন্ত্রালয়
নুংঙাই-য়াইফনা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা থবকশিং অসি অত্মা নির্ভর ভারতকী মরুওইবা য়ুম্বী ৬কী মনুংদা অমা ওইরি
ঈশিং, সেনিতেসন অমসুং অশেংবা নুংশিৎ অসি হকশেল অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা লৈনবগী মরুওইবা মচাকশিংনি
লুপা করোর ২,৮৭,০০ কাইথোক্তুনা জল জিবন মিসন(সহর) লাউথোক্লে
অর্বান শ্বাছ ভারত মিসনগী লুপা করোর ১,৪১,৬৭৮ কাইথোক্লে
নুংশিৎ মোৎপগী খুদোংচাদবা কোকহন্নবা লুপা করোর ২,২১৭ কাইথোক্লে
মশানা য়ানা গারি চপখায়নবা থৌশিল লাউথোক্লে
01 FEB 2021 2:04PM by PIB Imphal
ঙসি সংসদতা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না পুথোকখিবা কেন্দ্রগী বজেত ২০২০-২১দা হকশেল অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অসিনা মরুওইবা মফম অমা কল্লে। মখোয়না অত্মা নির্ভর ভারতকী মরুওইবা মশক অমা শেম্লে। হকচাং ফনা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা লৈনবা থবকশিংগীদমক বজেতকী শেনফম চাদা ১৩৭ হেনগৎলে।
মী খুদিংমক হকচাং ফনা লৈনবা অফবা ঈশিং, সেনিতেসন অমসুং লু-নানবা অকোয়বগী ফিবম অসি তঙাইফদে হায়না ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না য়াম্না তোইনা তকশিনবদগী, হায়রিবা সেক্তরশিং অসিগীদমক বজেত্তা শেনফম ফজনা হাপ্লে।
জল জিবন মিসন(সহর)
কেন্দ্রগী বজেত্তা জল জিবন মিসন(সহর) লাউথোক্লে। অর্বান লোকেল বোদি ৪,৩৭৮কী য়ুমথোঙ করোর ২.৮৬ তোতি ঈশিং পীনবা অমসুং অমরুত সহর ৫০০দা অমোৎপা মহি লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি। মিসন অসিগী লুপা কোরোর ২,৮৭,০০০ কাইথোক্তুনা চহি ৫ হেন্না চঙনা পায়খৎকনি।
শ্বাছ ভারত, শ্বাস্থ ভারত
ভারতকী সহরশিংদা মখা তানা শ্বাছতা পুরক্নবা, অমোৎপা মপং অমসুং অমোৎপা মহি লোইশিন্নবা অমসুং অমোৎপা ঈশিং শেংদোক্নবা, অমোৎপশিং তোখাইনা থম্নবা, শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা হন্থহনবা, য়ুম-কৈ শাবা অমসুং শিদোকপগী থবকশিংদা থোরকপা অমোৎপশিং লোইশিন্দুনা নুংশিৎ শেংদবা হন্থহন্নবা বজেত অসিনা মিৎয়েং চঙলে। চহি ৫গী মতম হায়বদি ২০২১-২০১৬ ফাওবদা অপুনবা লুপা করোর ১,৪১,৬৭৮ কাইথোক্তুনা অর্বান শ্বাছ ভারত মিসন ২.০ পায়খৎলগনি।
অশেংবা নুংশিৎ
নুংশিৎ শেংদবা লাকশিন্নবা বজেত অসিদা মীওই মিল্লিয়ন অমা হেন্না লৈবা সহরগী মফম ৪২গীদমক লুপা করোর ২,২১৭ কাইথোক্নবা ৱাফম ফাইনান্স মিনিস্তরনা পুখৎখ্রে।
স্ক্রাপ্পিং পোলিসি
অমনবা অমসুং য়াদ্রবা গারিশিং তাঙ্কক নাইনা লোইশিনখিনবা, কেন্দ্রগী বজেত অসিদা মশানা য়ানা গারি চপখায়দুনা মাঙহন্নবা থৌশিল অমা পুথোক্লে। মসিনা থাউ চাদবা, অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা গারিশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনগনি অমসুং গারিগী মৈখু হন্থহনগনি অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী থাউ লৈবগী শেনফম হন্থহনগনি। লনাই মীওইশিংগী গারিশিং চহি ২০গী মতুংদা শেন তানবদা শীজিন্নবা গারিশিংনা চহি ১৫গী মতুংদা ওতোমেতেদ ফিতনেস সেন্তরশিংদা গারিশিং ফিতনেস তেস্ত পাংথোক্কনি। স্কিম অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মিনিস্ত্রিনা তোখাইনা খঙহনগনি হায়না ফাইনান্স মিনিস্তরনা লাউথোকখি।

Ministry of Finance
Wellbeing along With Health forms One of The 6 Crucial Pillars of Aatma Nirbhar Bharat
Water, sanitation and clean air integral components of health & Wellbeing
Jal Jeevan Mission (Urban) announced with an outlay of Rs. 2,87,000 Crore
Rs. 1,41,678 Crore allocated to urban Swachh Bharat mission 2.0
Rs. 2,217 Crore to tackle the burgeoning problem of air pollution
Voluntary vehicle scrapping policy announced
01 FEB 2021 2:04PM by PIB Delhi
Health and Wellbeing have found sharp focus and central positioning in the Union Budget 2021-22 presented in Parliament today by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman. They form the basis of Aatma Nirbhar Bharat. There is a steep increase of 137 percentage in the Budget outlay for Health and Wellbeing.
Noting that the World Health Organisation has repeatedly stressed the importance of clean water, sanitation, and clean environment, as a pre requisite to achieving universal health, the Budget has made significant allocation to these sectors.
Jal Jeevan Mission (Urban)
The Union Budget has announced launch of the Jal Jeevan Mission (Urban). It aims at universal water supply in all 4,378 Urban Local Bodies with 2.86 crore household tap connections, as well as liquid waste management in 500 AMRUT cities. It will be implemented over 5 years, with an outlay of Rs 2,87,000 crore.
Swachch Bharat, Swasth Bharat
For further swachhta of urban India, the Budget has focused on complete faecal sludge management and waste water treatment, source segregation of garbage, reduction in single-use plastic, reduction in air pollution by effectively managing waste from construction-and-demolition activities and bio-remediation of all legacy dump sites. The Urban Swachh Bharat Mission 2.0 will be implemented with a total financial allocation of Rs 1,41,678 crore over a period of 5 years from 2021-2026.
Clean Air
To tackle the burgeoning problem of air pollution, I propose to provide an amount of Rs 2,217 crore for 42 urban centres with a million-plus population in this budget.
Scrapping Policy
A voluntary vehicle scrapping policy forms a crucial part of the Union Budget, to phase out old and unfit vehicles. This will help in encouraging fuel-efficient, environment friendly vehicles, thereby reducing vehicular pollution and oil import bill. Vehicles would undergo fitness tests in automated fitness centres – after 20 years in case of personal vehicles, and after 15 years in case of commercial vehicles. Details of the scheme will be separately shared by the Ministry, the Finance Minister announced.