Ministry of Finance
One Nation One Ration Card under implementation by 32 states and UTs reaching 69 Crore Beneficiaries: Finance Minister
Portal to collect relevant information on Unorganized Labour Workforce
Four Labour Codes to be implemented for extending social security benefits to gig and platform workers
Single Registration and Licencing to reduce compliance burden on employers
01 FEB 2021 1:43PM by PIB Delhi
Inclusive development for Aspirational India is one of the pillars on which the Union Budget 2021-22 stands and provide the guiding light for the government to put forth proposals for unorganized workforce especially the migrant workers and labourers. While presenting the Union Budget in Parliament today, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, laid emphasis on the implementation of One Nation One Ration Card and Labour Codes and also announced a portal to collect the information of the unorganized workforce.
One Nation One Ration Card
“One Nation One Ration Card plan is under implementation by 32 states and UTs, reaching about 69 crore beneficiaries – that’s a total of 86% beneficiaries covered”, the Minister informed to the house while assuring the integration of remaining 4 states and UTs in coming few months. This scheme allows beneficiaries to claim their rations from anywhere in the country, especially the migrant workers, with a partial claim from where they are stationed, while their family, in their native places, can claim the rest.
Portal for unorganised labour force
To further extend the governments’ efforts towards the unorganised labour force with a special focus on migrant workers, Smt. Nirmala Sitharaman proposed to launch a portal that will collect relevant information on gig, building and construction-workers among others. This will also help formulate Health, Housing, Skill, Insurance, Credit, and food schemes for migrant workers.
Implementation of Labour Codes
The Finance Minister said that government will conclude the implementation of the four labour codes for extending social security benefits to gig and platform workers with the application of minimum wages across all categories of workers. Coverage under the Employees State Insurance Corporation will also be extended to them. Women will be allowed to work in all categories and also in the night-shifts with adequate protection.
The provision of single registration and licensing, and online returns will also reduce the compliance burden on employers.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
বেনিফিসরী করোর ৬৯ য়ৌশিনদুনা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ অসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩২দা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি: শেলথুম মন্ত্রী
অনওর্গনাইজ লেবর ৱার্কফোর্সকা মরী লৈনবা ই-পাউ খোমজিন্নবা পোর্তেল
গিগ অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্করশিং কোনশিনদুনা সোসিএল সেক্যুরিতীগী কান্নবা ফংহন্নবদা লেবর কোদ মরি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি
ইমপ্লোইয়রশিংদা কম্প্লাইয়েন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবা অমুক্তং রেজিস্ত্রেসন তৌবা অমসুং লাইসেন্স পীবা
01 FEB 2021 1:43PM by PIB Imphal
এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়া ওইনবা ইনক্লুসিব দেবেলপমেন্ত হায়বা অসি ২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎকী য়ুম্বী অমনি অমসুং মসিনা অনওর্গনাইজ ৱার্কফোর্স মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং অমসুং শিন্মীশিংগীদমক্তা প্রপোজেল পুথোক্নবা সরকারগী লমজিং লমতাক পীগনি। কেন্দ্রগী বজেৎ ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা পুথোকখিবা মতমদা শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ অমসুং লেবর কোদশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মীৎয়েং থম্নবা অমসুং অনওর্গনাইজ ৱার্কফোর্সকী ইনফোর্মেসন খোমগৎনবা পোর্তেল অমা লাউথোকখ্রে।
ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ
“রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩২না ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ প্লান অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা বেনিফিসরী করোর ৬৯ য়ৌরে – মসিনা পুন্না বেনিফিসরী ৮৬% কোনশিনখ্রে”, হায়না মন্ত্রীনা লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা লেমহৌরিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি ৪ হাপচিনগনি হায়না হাউসতা থাজবা পীরদুনা ফোঙদোকখি। স্কীম অসিনা বেনিফিসরীশিংনা মরু ওইনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদগী রেসনশিং ক্লেম তৌবা য়াগনি লোইননা মখোয়না লৈরিবা অদুদা শরক খরা অদুগা মখোয়গী ইমুংনা মখোয়গী পোক্নফমদা লেমহৌরিবা শরুক খরা অদু ক্লেম তৌবসু য়াহনগনি।
অনওর্গনাইজ লেবর ফোর্সশিংগী পোর্তেল
সরকার অসিনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোইননা অনওর্গনাইজ ফোর্সকীদমক হোৎরিবশিং অসি মখা চত্থরকপা ওইনা শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না গিগ, বিল্দিং অমসুং কন্সত্রক্সন ৱার্কশিংগী মরী লৈনবা ইনফোর্মেসন খোমজিন্নবা পোর্তেল অমা হৌদোক্নবা প্রপোজ তৌখ্রে। মসিনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী হকশেল, হাউসিং, স্কিল ইন্সুরেন্স, ক্রেদিৎ অমসুং ফুদ স্কীমশিং শেম্বদা মতেং ওইগনি।
লেবর কোদশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
শেলথুম মন্ত্রীনা হায় সরকার অসিনা শিন্মীগী কেতগোরী পুম্নমক্তা মিনিমম ৱেজেস ফংহনবগা লোইননা গিগ অমসুং প্লেৎফোর্ম ৱার্করশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতীগী কান্নবশিং ফংহন্নবা লেবর কোদ মরি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা লোইশিল্লগনিইমপ্লোইয়ীস স্তেৎ ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসনগী মখাদা মখোয়সু কভরেজ পীগনি। নুপীশিংসু কেতগোরী খুদিংদা থবক তৌবা য়াহল্লগনি অমসুং নাইৎ-শিফশিংদা ঙাকশেল মরাং কাইনা ফংহনগনি।
অমুক্তং রেজিস্ত্রেসন তৌবা অমসুং লাইসেন্স পীবা অমসুং ওনলাইন রিতর্ন তৌবগী প্রোবিজন অসিনা ইমপ্লোইয়রদা কম্প্লাইয়েন্সকী পোৎলুম হন্থহনগনি।