Ministry of Information & Broadcasting
Cinema halls can operate at 100% capacity, Shri Prakash Javadekar releases SOP for film screening
31 JAN 2021 12:55PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Prakash Javadekar today released a standard operating procedure on preventive measures to contain spread of COVID-19 for cinema halls and theatres. Announcing the decision the Minister said now Cinema halls can operate with full capacity. He added that sanitisation and COVID protocols will have to be adhered to but people can buy food from the stalls inside the theatres. He added that the restrictions put in place due to COVID are on the verge of ending.
The SOP comes in the backdrop of the Ministry of Home Affairs, Government of India permitting the opening of cinema halls and theatres vide their order No. 40-3/2020-DM-I(A) dated 27th January, 2021.
At the onset, the SOP states that no Exhibition of Film shall be allowed in containment zones and that States/UTs may consider proposing additional measures as per their field assessment. The SOP states that hundred percent seating capacity is allowed inside cinema halls.
The SOP clarifies that all COVID related safety measures must be adhered to inside the premises. The General Guidelines specify that respiratory etiquettes must be followed including usage of face masks, adequate social distancing of at least 6 feet to be followed outside the auditoriums, common areas and waiting areas at all times, spitting will be prohibited and usage of Aarogya Setu app will be encouraged.
Thermal screening of visitors would be carried out at entry and exit should be done in a staggered row-wise manner to avoid crowding. e. Sufficient time interval between successive screenings on a single screen as well as on various screens in a multiplex shall be provided to ensure row-wise staggered entry and exit of the audience. Staggered show timings shall be followed for multiple screens to avoid crowding.
The SOP promotes usage of contactless digital transactions for payments for tickets, food, and beverages etc. Sufficient number of box office counters shall be opened and purchase of tickets at the box office shall be open throughout the day and advance booking shall be allowed to avoid crowding at the sale counters.
Stressing on the sanitisation of the entire premises, the SOP calls for frequent sanitization of the entire premises, common facilities, and all points which come into human contact, e.g. handles, railings, etc. shall be ensured and auditorium shall be sanitized after every screening.
The SOP has laid down specific measures for creation of public awareness against COVID by display of Do’s and Don’ts throughout the premises by way of announcements, standees, posters etc.
The detailed SOP can be read the link below:
https://mib.gov.in/sites/default/files/FINAL%20SOP%20for%20Exhibition%20of%20Films%20%281%29.pdf

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିନେମା ହଲଗୁଡ଼ିକୁ 100 ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯିବ
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଜାରି କଲେ ଏସଓପି
31 JAN 2021 12:55PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଆଜି କୋଭିଡ଼ 19 ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁ ବନ୍ଦ ପଡ଼ିଥିବା ଦେଶର ସିନେମା ହଲ୍ ଏବଂ ଥିଏଟରଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରୋସିଡ଼ିଓର (ଏସଓପି) ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଘୋଷଣା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଣିକି ଦେଶର ସିନେମା ହଲଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାନିଟେସନ ଏବଂ କୋଭିଡ଼ ପ୍ରୋଟୋକଲକୁ କିନ୍ତୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପାଳନ କରାଯିବ । ଦର୍ଶକମାନେ ଥିଏଟର ପରିସରରେ ଥିବା ଦୋକାନମାନଙ୍କରୁ ପୂର୍ବଭଳି ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିପାରିବେ । କୋଭିଡ଼ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ସିନେମା ହଲମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜାରି କଟକଣା ଏବେ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସିନେମା ହଲ୍ ଏବଂ ଥିଏଟର୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଲିବା ସକାଶେ ଆଦେଶନାମା ସଂଖ୍ୟା. 40-3 /2020-ଡିଏମ-1(ଏ) 27 ଜାନୁଆରୀ, 2021 ପୃଷ୍ଠ ଭୂମିରେ ଏଭଳି ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ, ଏହି ଏସଓପିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନରେ କୌଣସି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ଏ ସଂପର୍କରେ ଅତିରିକ୍ତ କଟକଣା ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ ଯାହାକି ସେମାନେ ସଂପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିତି ଆକଳନ କରି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଏହି ଏସଓପିରେ ଆହୁରି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସିନେମା ହଲଗୁଡ଼ିକରେ ଏଣିକି ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଦର୍ଶକଙ୍କ ବସିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଏହି ଏସଓପିରେ ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ଼ ସଂପର୍କୀତ ସକଳ ପ୍ରକାର ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ସିନେମା ହଲ୍ ପରିସରରେ ପାଳନ କରାଯିବ । ସାଧାରଣ ଗାଇଡଲାଇନରେ ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ନିଃଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସ ଜନିତ ସୌଜନ୍ୟ ଆଚରଣ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯିବ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ବାନ୍ଧିବା, ଅନ୍ୟୂନ 6 ଫୁଟ ଉପଯୁକ୍ତ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ଅଡିଟୋରିୟମ୍ ବାହାରେ, ସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ତଥା ପ୍ରତୀକ୍ଷା ସ୍ଥାନରେ ସଦାବେଳେ ଅନୁପାଳନ କରାଯିବ । ସେହିଭଳି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ସିନେମା ହଲ ପରିସର ଭିତରେ ଛେପ ପକାଇପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରାଯାଇଛି ।
ସିନେମା ହଲ୍ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ଥର୍ମାଲ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ଦ୍ୱାର ନିକଟରେ ଜନ ଗହଳିକୁ ଏଡ଼ାଇବା ସକାଶେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ ଭାବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଛଡ଼ାଯିବ । ସେହିଭଳି ଗୋଟିକ ପରେ ଗୋଟିଏ ସିନେମା ସୋ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଅଥବା ମଲ୍ଟିପ୍ଲେକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସିନେମା ସ୍କ୍ରିନିଂ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନ ରକ୍ଷା କରାଯିବ ଯଦ୍ୱାରା ଧାଡ଼ି ଆକାରରେ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଏକାଧିକ ସ୍କ୍ରିନ ଥିବା ହଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନକୁ ବଜାୟ ରଖାଯିବ ଯାହା ଫଳରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଜନଗହଳି ସୃଷ୍ଟି ହେବନାହିଁ ।
ଏହି ଏସଓପିରେ ସଂସର୍ଗହୀନ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯଦ୍ୱାରା ଟିକେଟ କ୍ରୟ, ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମୃଦୁ ପାନୀୟ କିଣା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅର୍ଥ ଦେଣନେଣକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ଟିକେଟ କ୍ରୟ ସକାଶେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ ବକ୍ସ ଅଫିସ୍ କାଉଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯିବ ଯାହାକି ଦିନତମାମ ଖୋଲା ରହିବ ଓ ଅଗ୍ରୀମ ଟିକେଟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇ କାଉଣ୍ଟରରେ ଟିକେଟ ବିକ୍ରି ବେଳେ ଜନଗହଳିକୁ ଏଡ଼ାଯିବ ।
ସିନେମା ହଲ ଓ ଥିଏଟର୍ସର ସମଗ୍ର ପରିସରକୁ ସାନିଟାଇଜ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇ ଏସଓପିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହିସବୁ ପରିସର, କମନ ଫାସିଲିଟି ତଥା ଯେଉଁସବୁ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଲୋକମାନେ ବାରମ୍ବାର ଆସୁଥିବେ ସେସବୁକୁ ବାରମ୍ବାର ସାନିଟାଇଜ୍ କରାଯିବ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲ, ରେଲିଂ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୋ ପରେ ଅଡ଼ିଟୋରିଅମକୁ ମଧ୍ୟ ସାନିଟାଇଜ୍ କରାଯିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବୋଲି ଏସଓପିରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ଏସଓପିରେ କୋଭିଡ଼ 19 ସଂପର୍କରେ ଜନ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ କ’ଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ କେଉଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ବର୍ଜନୀୟ ତାହା ସିନେମା ହଲ ପରିସରରେ ସର୍ବତ୍ର ଘୋଷଣା କରିବା ଓ ଷ୍ଟାଣ୍ଡି, ପୋଷ୍ଟର ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚୀତ କରାଯିବ । ଏ ସଂପର୍କୀତ ବିସ୍ତୃତ ଏସଓପି ପଢ଼ିବା ସକାଶେ ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କକୁ ଯାଆନ୍ତୁ:
https://mib.gov.in/sites/default/files/FINAL%20SOP%20for%20Exhibition%20of%20Films%20%281%29.pdf