Ministry of Finance
A Strong V-Shaped Recovery of Economic Activity
National Infrastructure Pipeline (NIP) for the FY 2020-2025 to facilitate world class infrastructure projects to be implemented
In FY 20 the total investment in roadways had increased to Rs 172767 Crore as compared to Rs 51935 Crore in FY 15
Vande Bharat Mission Launched to evacuate stranded Indians across the world has thus reported Over 30 Lakhs passenger arrivals by 13 December 2020
Sagarmala Program has identified 500+ Development Projects, more than Rs 3.59 Lakh Crores of Investment on Cards
Capacity Expansion in Pandemic Times: Railways Launch Draft National Rail plan to Cater to the projected traffic requirements up to 2050
Telecom Sees Laying of about 4.87 Lakh Kms of optical fiber cable to cover 1.63 Lakh Gram Panchayats (GPS); nearly 1.51 Lakh GPS have become service ready
Over 14 Crore free LPG Cylinders distributed
Total Installed Power Capacity increased from 3,56,100 Mw in March-2019 to 3,73,436 Mw in October-2020
Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) rapidly moving towards providing a Pucca House to every household by 2022
29 JAN 2021 3:27PM by PIB Delhi
The Economic Survey has observed that in-spite of an unprecedented COVID-19 pandemic and consequential challenges, the infrastructure sector of Indian economy are on a fast recovery path. The Survey was tabled in the Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.
The Survey observes that the growth of Infrastructure in the country has remained a key priority for the Government. The strong forward- backward linkages of the infrastructure sector are well established. Therefore, investment in infrastructure is quintessential for more rapid and inclusive economic growth.
The Economic Survey notes that the Government of India has launched the National Infrastructure Pipeline (NIP) for the FY 2020-2025 to facilitate the implementation of world class infrastructure projects. This first of its kind initiative will boost the economy, generate better employment opportunities, and drive the competitiveness of the Indian economy. It is jointly funded by the Central Government, the State Governments, and the private sector. The NIP was launched with the projected infrastructure investment of Rs. 111 lakh crore ($1.5 trillion) during the period 2020-2025. The sectors like energy, roads, urban infrastructure, railways have a major share in the NIP.
The Economic Survey observes that in India, private investment in infrastructure has come mainly in the form of Public-Private Partnerships (PPPs). PPPs help in addressing the infrastructure gap as well as improve efficiency in infrastructure service delivery. The Government of India has set up the Public Private Partnership Appraisal Committee (PPPAC) responsible for appraisal of PPP projects in the Central sector. During FY20, PPPAC recommended 5 projects with total project cost of Rs. 4,321 crore. Out of these 5 projects, 4 are railway sector projects (passenger train projects) and 1 is port sector project.
Resilience of infrastructure sector is the key to further economic growth. According to Economic Survey, this recovery is expected to be just the beginning of strong era of economic growth of India. Further improvement and firming up in industrial activities, enhanced capital expenditure by the Government, the vaccination drive and the resolute push forward on long pending reform measures are expected to provide the much needed support to the ongoing recovery path. It is pertinent to point out that the reforms undertaken in the country are probably one of the most comprehensive among the major economies of the world.
In FY21, PPPAC recommended 7 projects with total project cost of Rs. 66,600.59 crore. Out of these 7 projects, 1 is a telecom sector project, 3 are railway sector projects (2 station redevelopment projects & 1 passenger train project), 2 are MHA sector projects (Eco-tourism projects) and 1 is port sector project.
The Survey tabled in the Parliament has taken note of the initiative of GOI to approve the continuation of the revamped Infrastructure Viability Gap Funding (VGF) scheme till 2024-25. Revamping of the proposed VGF scheme will attract more PPP projects and facilitate the private investment in the social sectors (Health, Education, Waste Water, Solid Waste Management, Water Supply etc.). The revamped Scheme is mainly related to introduction of the two sub-schemes for mainstreaming private participation in social infrastructure.
According to the Economic Survey, Roads & Highways, Coal, Railways, Aviation, Telecom, Ports and Energy are the key infra sectors that are powering this resurgence in infrastructure sector even in the COVID year.
Sector Wise Information -
Total investment in the Roads and Highway sector has gone up more than three times in the six years period from FY15 to FY20 which also led to increased road density across the States. In FY 20 the total investment in Roadways had increased to Rs 172767 crore as compared to Rs 51935 crore in FY 15.
Like the road, aviation sector too has shown a great strength as well. Despite the severe challenges posed by Covid-19, the Indian aviation industry has persevered through the crisis and demonstrated long-term resilience and full commitment to serve. The aviation market of India is one of the fastest growing in the world. India’s domestic traffic has more than doubled from around 61 million in FY14 to around 137 million in FY20, a growth of over 14 per cent per annum. The Vande Bharat Mission was launched on 7th May 2020 to evacuate stranded Indians across the world. It has thus reported over 30 lakh passenger arrivals by 13 December 2020, making it the largest evacuation mission in human history. Air passenger travel and aircraft movements are predicted to reach pre-COVID level in early 2021 as a result of swift and decisive interventions and effective measures put in place by the Government.
The ports and shipping sector is the backbone of international shipment of goods and Services. According to the Economic Survey, the sector has shown strong resilience as well. The Sagarmala program has identified 500+ development projects which can unlock the opportunities for port led development and are expected to mobilize more than Rs 3.59 lakh crores of infrastructure investment.
Story of Indian Railways this year has been a story of grit, victories and capacity expansion. Railways has allowed the private players to operate in the Railways sector through the PPP mode under the "New India New Railway" initiative. The initiative is expected to garner an investment of about Rs. 30,000 crore from the private sector. Economic Survey tabled in the Parliament today also states that the Ministry of Railways has developed a National Rail Plan (NRP) with a long term vision. It aims at developing adequate rail infrastructure by 2030 to cater to the projected traffic requirements up to 2050.
In the telecom sector, the Survey adds, the Government of India has laid considerable emphasis on broadband for all as a part of its Digital India Campaign. Efforts are being made to address the digital divide by extending inclusive internet access to every Indian citizen. The number of internet subscribers (both broadband and narrowband put together) stood at 776.45 million at the end of September-2020 as compared to 636.73 million in March-2019. The wireless data usage grew at exponential rate during the calendar year 2019 and was at 76.47 Exa bytes. During January-September 2020, it had already reached 75.21 Exa bytes. The Government of India has taken various initiatives including BharatNet for achieving the goal of Digital India programme. Under the project, network infrastructure is being established for Broadband Highways, accessible on a non-discriminatory basis, to provide affordable broadband services to citizens and institutions in rural areas, in partnership with States and the private sector. As on 15.01.2021 about 4.87 lakh kms of optical fiber cable has been laid to cover 1.63 lakh Gram Panchayats (GPs) and nearly 1.51 lakh GPs have become service ready.
Economic Survey notes that India is the third-largest energy consumer in the world after USA and China. With a share of 5.8 per cent of the world’s primary energy consumption, the Indian energy consumption basket is primarily dominated by Coal and Crude Oil. India’s indigenous crude oil production declined to 32.17 Million Metric Tonnes (MMT) in FY20 as against 34.20 MMT in FY19. The decline in production is mainly on account of the spread of COVID-19. Therefore, production is expected to return to normalcy given the economic recovery.
During FY20, most refineries had planned shutdowns for the implementation of quality upgradation projects. Crude processed during April-December 2020 was 160.36 MMT which is 15.8 per cent lower than crude processed during April-December 2019. Despite this, the Government provided much needed support to poor households by distributing over 14 crore free LPG cylinders and continued uninterrupted fuel supplies across the country throughout COVID-19 lockdown.
Economic Survey highlights the great strides in the Electricity sector, which is essential for powering economic activity. Commendable progress has been made in the generation and transmission of electricity in India. The total installed capacity has increased from 3,56,100 MW in March-2019 to 3,70,106 MW in March 2020. Further, the generation capacity increased to 3,73,436 MW in October-2020 and comprised of 2,31,321 MW of thermal, 45,699 MW of hydro, 6,780 MW of nuclear, and 89,636 MW of renewables and others. Further, the country has already accomplished two major landmarks in rural electrification arena namely: 100 per cent village electrification under Deen Dayal Upadhyaya Gram Joyti Yojana, and Universal household electrification under Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (Saubhaagya)
India is witnessing rapid urbanisation. According to Census 2011, India’s urban population was 37.7 crores, which is projected to grow to about 60 crores by 2030. The survey points that Pradhan Mantri Awas Yojan-Urban (PMAY-U) has been rapidly moving towards achieving the vision for providing a pucca house to every household by 2022. It has so far approved more than 109 lakh houses of which over 70 lakh houses have been grounded for construction. More than 41 lakh houses have been completed and delivered. The Government of India has made additional outlay of Rs. 18,000 crore for the year FY21 through budgetary allocation and extra budgetary resources for the scheme under Atmanirbhar Bharat 3.0. Further, a sub scheme Affordable Rental Housing Complexes (ARHCs) under PMAY-U has been initiated to address the needs of the migrant workers for decent rental housing at affordable rate near their work places.
The Economic Survey has highlighted the relevance of continued need for strong fiscal support, incentives to manufacturing infrastructure sector, public private partnerships in appropriate areas and process reforms to further boost all round economic development.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ইকনোমীগী থবক থৌরমশিং ফগৎলকপা খংহেন হেনগৎলকপা
ৱার্ল্দ ক্লাস ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা এফ.ৱাই. ২০২০-২০২৫গী নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.)
এফ.ৱাই.২০দা লম্বীগী অপুনবা ইনবেস্তমেন্ত অসি এফ.ৱাই.১৫গী লুপা করোর ৫১৯৩৫গা চাংদম্নবদা লুপা করোর ১৭২৭৬৭দা হেনগৎখ্রে।
বন্দে ভারত মিসন অসি মালেম পুম্বদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং পুরক্নবা লোঞ্চ তৌরদুনা দিসেম্বর ২০২০ ফাওবদা পেসেঞ্জর লাখ ৩০গী মথক্তা থুংখ্রে হায়না রিপোর্ত তৌখ্রে।
সাগর্মালা প্রোগ্রামনা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ৫০০ হেন্না ইনবেস্তমেন্ত করোর লাখ ৩.৫৯ হেন্না কার্দতা শিজিন্নরগনি।
লাইচৎ মনুংগী মতমদা কেপাসিতী চাওথোকপা: রেলৱেজনা ২০৫০ ফাওবগী ত্রাফিক্কী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা নেস্নেল রেল প্লান (এন.আর.পি.) লোঞ্চ তৌখ্রে
তেলিকোম্না গ্রাম পঞ্চয়ত (জি.পি.) লাখ ১.৬৩ কভর তৌনবা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল কি.মি. লাখ ৪.৮৭ তিংখ্রে; জি.পি. লাখ ১.৫১ ময়া নক্না সর্ভিস তৌবা য়াবা ফীভমদা লৈখ্রে।
এল.পি.জি. সিলিন্দর করোর ১৪ হেন্না লেম্না য়েন্থোকখ্রে
অপুনবা ইন্সতোল তৌখিবা কেপাসিতী অসি মার্চ-২০১৯গী এম.দবল্যু. ৩,৫৬,১০০দগী মার্চ ২০২০দা এম.দবল্যু. ৩৭০.১০৬দা হেনগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়
29 JAN 2021 3:27PM by PIB Imphal
ইকনোমিক সর্ভেনা তম্বা ঙমদবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অমসুং মসিগী মখাতারকপা শিংনবশিং লৈজরবসু ভারতকী শেন্মীৎলোনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তর অসি খোঙজেল য়াংনা ফগৎলকপগী লম্বেল অমদা লাক্লি হায়না তাকখ্রে। সর্ভে অসি কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মালা সিতারমন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখি।
সর্ভে অসিনা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী গ্রোত্থ অসিনা সরকার অসিনা অহানবা মীৎয়েং চংলিবা মরুওইবা অমা ওইরি হায়না তাকখ্রে। ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরগী অকনবা ফোর্ৱার্দ-বেকৱার্দ লিঙ্কেজশিং ফজনা শেমগৎখ্রে। মরম অদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অসি শেন্মীৎলোন য়াম্না থুনা অমসুং মপুংফানা চাওখৎহনবদা য়াম্না মরুওইবা অমা ওইরে।
ইকনোমিক সর্ভে অসিনা ৱার্ল্দ ক্লাস ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা এফ.ৱাই. ২০২০-২০২৫গী নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.) ভারত সরকারনা লোঞ্চ তৌখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। মসি শেন্মীৎলোন চাওখৎহন্নবা, থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং ভারতকী শেন্মীৎলোনগী অতোপ্পগা চাংদম্নবা হেনগৎহন্নবা অহানবা মখলগী খোঙথাং অমনি। মসি কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং অমসুং লনাই সেক্তরশিংনা পুন্না শেল থাদবনি। এন.আই.পি. অসি ২০২০-২০২৫গী ওইনা লুপা করোর লাখ ১১১ (ত্রিলিয়ন $১.৫)কী প্রোজেক্তেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্তগা লোইননা লোঞ্চ তৌখিবনি। ইনর্জী, লম্বীশিং, অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর, রেলৱেজগুম্বা সেক্তরশিংগী এন.আই.পি.দা অচৌবা শিয়রশিং য়াওরি।
ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লনাইগী ইনবেস্তমেন্ত অসি মরুওইনা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনর্শীপ (পি.পি.পি.শিং)গী মওংদা লৈ হায়না ইকনোমিক সর্ভেনা ফোঙদোকখ্রে। পি.পি.পি.শিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অহোবা মেনশিনবগা লোইননা ইনফ্রাস্ত্রকচর সর্ভিস দিলিবরীগী ইফিসেন্সী ফগৎহনবদা মতেং পাংলি। ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তরদা পি.পি.পি. প্রোজেক্তশিং এপ্রেজ তৌবগী থৌদাং লৌনবা পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনর্শীপ এপ্রেজল কম্মিতী (পি.পি.এ.সি.) লিংখৎখ্রে।
ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা নৌহৌননা শেমগৎপা অসিনা শেন্মীৎলোন চাওখৎহনবা মরুওইবা মরম অমনি। ইকনোমি সর্ভেগী মতুং ইন্না মসিগী ফগৎলকপা অসি ভারতকী শেন্মীৎলোন খ্বাইদগী ফগৎলকপা মতমগী অহৌবা শরুক অমনি হায়না থাজবা য়াই। ইন্দস্ত্রীগী থবক থৌরমশিংদা মখাতানা ফগৎহনবা অমসুং চেৎশিনহনবা, সরকারগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎহনবা, বেক্সিনেসন দ্রাইব অমসুং মতম কুইনদগী পন্দুনা লাক্লবা রিফোর্ম মীজরশিং মাংলোমদা পুখৎপা অসিনা হৌজিক ফগৎলক্লিবা অসিদা তঙাইফদবা মতেং পীরি। লৈবাক অসিদা পুরক্লিবা অওনবশিং অসি মালেমগী অচৌবা শেন্মীৎলোনশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী মপুংফাবা অমনি হায়বদা হায়মনবা থোক্লোই।
এফ.ৱাই.২১দা পি.পি.পি.এ.সি.না পুন্না লুপা করোর ৬৬.৬০০.৫৯গী শেনফম ওইবা প্রোজেক্ত ৭ রিকমেন্ত তৌখ্রে। মসিগী প্রোজেক্ত ৭ অসিগী মনুংদা ১না তেলিকোম সেক্তর প্রোজেক্তনি, ৩ অমনা রেলৱেজ সেক্তর প্রোজেক্তশিংনি (স্তেসন অনি অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রোজেক্ত অমসুং পেসেঞ্জর ত্রেন প্রোজেক্ত), ২ অমনা এম.ঐচ.এ. সেক্তর প্রোজেক্তশিংনি (ইকো-তুরিজম প্রোজেক্তশিং) অমসুং ১না পোর্ত সেক্তর প্রোজেক্তনি।
পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা সর্ভে অদুনা ২০২৪-২৫ ফাওবদা অনৌবা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বাইএবিলিতী গেপ ফন্দিং (ভি.জি.এফ.) স্কিম অসি মখাতানা চত্থখিনবা অয়াবা পীনবা জি.ও.আই.গী খোঙথাং অদু পুত্থোকখি। প্রপোজ তৌরিবা অনৌবা মখলগী ভি.জি.এফ অসিনা অহেনবা পি.পি.পি. প্রোজেক্তশিংগী পুক্নিং চিংশিনগনি অমসুং সোসিএল সেক্তরশিং (হকশেল, এজুকেসন, ৱেস্ত-ৱাতর, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, ৱাতর সপ্লাইনচিংবা)দা লনাইগী ইনবেস্তমেন্ত ফংহল্লগনি। অনৌবা মখলগী স্কিম অসি মরুওইনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মরুওইনা লনাই ওইনা শরুক য়ানবা সব-স্কিম অনি হৌদোকপগা মরী লৈনৈ।
ইকনোমিক সর্ভেগী মতুং-ইন্না লম্বী অমসুং হাইৱেশিং, কোয়লা, রেলৱেজ, এভিএসন, তেলিকোম, পোর্তশিং অমসুং ইনর্জী অসি কোবিদকী চহী ওইজরবসু ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা নৌনা ফগৎহনবগী মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা ইনফ্রা সেক্তরশিংনি।
সেক্তর অমমগী ওইবা ই-পাউশিং-
লম্বী অমসুং হাইৱেগী সেক্তরদা থাদখিবা অপুনবা ইনবেস্তমেন্ত অসি এফ.ৱাই.১৫ দগী এফ.ৱাই.২০ ফাওবগী চহি তরুক অসিদা শরুক অহুম হেনগত্তুনা রাজ্য পুম্বদা লম্বীগী মশিংসু হেনগৎহনখ্রে। এফ.ৱাই.২০দা লম্বীগী অপুনবা ইনবেস্তমেন্ত অসি এফ.ৱাই.১৫গী লুপা করোর ৫১৯৩৫কা চাংদম্নবদা লুপা করোর ১৭২৭৬৭দা হেনগৎখ্রে।
লম্বীগা মান্ননা এভিএসন সেক্তরদসু ফজনা হেনগৎপা উৎলি। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা শিংনবা কয়া লৈরবসু ভারতকী এভিএসনগী ইন্দস্ত্রী অসি অৱা অনা মতম অসিদা খাংবা কনবা অমসুং মতম কুইনগী ওইবা মওংদা ফগৎলকপা ঙম্বা অমসুং মথৌ পাংথোকপদা মপুংফানা কত্থোকপা অদু উৎলি। ভারতকী এভিএসন মার্কেৎ অসি মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাওখৎলিবা অমনি। ভারতকী দোমেস্তিক ত্রাফিক অসি চহিদা চাদা ১৪দগী হেন্না হেনগত্তুনা এফ.ৱাই.১৪গী চাওরাক্না মিলিয়ন ৬১দগী শরুক অনি হেনগত্তুনা এফ.ৱাই.২০দা চাওরাক্না মিলিয়ন ১৩৭ ওইখ্রে। বন্দে ভারত মিসন অসি মালেম পুম্বদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং পুরক্নবা ২০২০গী মে ৭দা লোঞ্চ তৌখি। মসিনা পুৱারীদা খ্বাইদগী মীশিং য়াম্না হোন্দোরকপা মিসন অমা ওইদুনা দিসেম্বর ২০২০ ফাওবদা পেসেঞ্জর লাখ ৩০ থুংলখি। এয়র পেসেঞ্জর ত্রাবেল অমসুং এয়র মুবমেন্ত অসি সরকার লৌখৎলিনা চেকশিন থৌরাং অমসুং খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা ২০২১গী অহৌবা শরুক্তা কোবিদ মমাংগী ফীভমদা হঞ্জিনলক্লগনি হায়না পানরি।
পোর্তস অমসুং শিপ্পিং সেক্তর অসি মালেম পুম্বদা পোৎচৈ পুত্থোক পুসিন তৌবা অমসুং সর্ভিসশিংগী য়াংলেন শরুনি। ইকনোমিক সর্ভেগী মতুং ইন্না সেক্তর অসিদসু ফজনা ফগৎলকপগী মমি তারি। সাগর্মালা প্রোগ্রামনা পোর্তকী দিবেলপমেন্তগী খুদোংচাবশিং পুরক্কদবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত করোর লাখ ৩.৫৯ হেন্না শিজিন্নগনি হায়না পানরিবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ৫০০ হেন্না খন্দোকখ্রে।
ইন্দিয়ন রেলৱেজগী ৱারী অসি হন্দক চহি ওইনা খাংবা কনবা, মাই পাকপা অমসুং কেপাসিতী চাওথোকপগী ওইখ্রে। রেলৱেজনা “ন্যু ইন্দিয়া ন্যু রেলৱেজ” খোঙথাংগী মখাদা পি.পি.পি. মোদকী খুত্থাংদা প্রাইবেৎ প্লেয়রশিংনা রেলৱেজ সেক্তরদা মথৌ তৌবা য়াহনখ্রে। খোঙথাং অসিনা লনাই সেক্তরদগী চাওরাক্না লুপা করোর ৩০,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত অমা ফংবা ঙম্লগনি হায়না পারি। পার্কিয়ামেন্ততা ঙসি থমখিবা ইকনোমিক সর্ভে অদুনা রেলৱেজ মন্ত্রালয়না তুং কোইনা চৎকদবা মীয়েং অমগা লোইননা নেস্নেল রেল প্লান (এন.আর.পি.) দিবেলপ তৌখ্রে হায়নসু ফোঙদোকখ্রে। মসিনা ২০৫০ ফাওবগী ত্রাফিক্কী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ২০৩০ ফাওবদা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চানা দিবেলপ তৌনবা পান্দম থম্মি।
তেলিকোম সেক্তরদা ভারত সরকারনা দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেনগী শরুক অমা ওইনা পুম্নমক্কী ব্রোদবেন্দ পীনবা অহেনবা মীৎয়েং চংলি হায়না সর্ভে অসিনা পুথোকখি। ভারতকী নাগরিক খুদিংমক্তা ইন্তর্নেৎ মপুংফানা ফংহন্দুনা দিজিতেল দিবাইদ ফংহন্নবা হোৎনরি। ইন্তর্নেৎ সবক্রাইবরশিংগী মশিং অসি (ব্রোদবেন্দ অমসুং নেরোবেন্দ অনিমক পুল্লগা) মার্চ ২০১৯গী মিলিয়ন ৬৩৬.৭৩গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০ লোইরকপদা মিলিয়ন ৭৭৬.৪৫ ওইখি। ৱাইয়র্লেস দেতা শিজিন্নবা মশিং অসি ২০১৯গী মনুংদা অঙকপা চাং অমদা হেনগত্তুনা এক্সা বাইত ৭৬.৪৭দা লৈখি। ২০২০গী জানুৱারী-সেপ্তেম্বর ফাওবদা মসি এক্সা ৭৫.৪৭দা মাংজৌননা য়ৌখ্রে। ভারত সরকারনা দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী পান্দম ফংনবা ভারতনেৎ য়াওনা অনৌবা থৌরাং কয়ামরুম লৌখৎখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং লনাই সেক্তরগা খুৎশম্নরগা নাগরিকশিং অমসুং খুঙ্গংগী লমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা নন-দিস্ক্রিমিনেতরী বেসিসতা ব্রোদবেন্দ হাইৱেজ এক্সেস তৌবা য়ানবা নেতৱার্ক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। ১৫.০১.২০২১ ফাওবদা গ্রাম পঞ্চয়ত (জি.পি.) লাখ ১.৬৩ কভর তৌনবা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল কি.মি. লাখ ৪.৮৭ তিংখ্রে অমসুং জি.পি. লাখ ১.৫১ ময়া নক্না সর্ভিস তৌবা য়াবা ফীভমদা লৈখ্রে।
ইকনোমিক সর্ভে অসিনা ভারত অসি মালেমদা য়ু.এস.এ. অমসুং চাইনাগী মতুংদা খ্বাইদগী ইনর্জী শিজিন্নবা লৈবাক অমনি হায়না পনখি। মালেমগী প্রাইমরী ইনর্জী কঞ্জুমসনগী চাদা ৫.৮ শিয়র তৌরদুনা ভারতকী ইনর্জী কঞ্জমসন অসি কোয়লা অমসুং ক্রুদ ওইলনা মরুওইনা খুদুম চল্লি। ভারতকী মশাগী ওইবা ক্রুদ ওইল পুথোকপগী চাং অসি এফ.ৱাই.১৯গী ৩৪.২০ এম.এম.তি.গা চাংদম্নবদা এফ.ৱাই.২০দা ৩২.১৭ মিলিয়ন মেত্রিক তন্দা (এম.এম.তি.)দা হন্থখ্রে। পুথোকপদা হন্থরকপগী মরম অসি মরুওইনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপননি। মরম অদুনা পুথোকপগী চাং অসি হান্নগুম হঞ্জিল্লক্তুনা শেন্মীৎলোন ফগৎহল্লগনি।
এফ.ৱাই.২০গী মনুংদা রিফাইনরী অয়াম্বা ক্বালিতী অপগ্রেত তৌবগী প্রোজেক্তশিং ইম্প্লিমেন্ত তৌনবা থোং লোনখি। এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০গী মনুংদা ক্রুদ ওইল প্রোসেস তৌবা অসি এপ্রিল-দিসেম্বর ২০২০গা চাংদম্নবদা চাদা ১৫.৮ হন্থদুনা ১৬০.৩৬ এম.এম.তি. ওইখি। মসিগী মথক্তা সরকার অসিনা কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা লাইরবা ইমুংশিংগী তঙাইফদনা চংদ্রবা য়াদ্রবা এল.পি.জি. শিলিন্দর লেম্না করোর ১৪ হেন্না য়েন্থোকখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা থাও ফংহনখি।
ইকনোমী সর্ভেনা ইকনোমিক্কী থবক থৌরম ফগৎহনবদা মরু ওইরিবা ইলেক্ত্রিসিতীগী চাওনা ফগৎলকপা অদু উৎখি। ভারত্তা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা অমসুং ত্রান্সমিসন তৌবদা চাওনা খুমাং চাওশিল্লক্লি। অপুনবা ইন্সতোল তৌখিবা কেপাসিতী অসি মার্চ-২০১৯গী এম.দবল্যু. ৩,৫৬,১০০গা চাংদম্নবদা মার্চ ২০২০দা এম.দবল্যু. ৩৭০.১০৬দা হেনগৎখি। মখাতানা পুথোকপগী চাং অসি ওক্তোবর-২০২০দা এম.দবল্যু. ৩,৭৩,৪৩৬তা হেনগৎখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা থর্মলগী এম.দবল্যু. ২,৩১,৩২১, হাইদ্রোগী এম.দবল্যু. ৪৫,৬৯৯, ন্যুক্লিয়রগী এম.দবল্যু. ৬,৭৮০ অমসুং রিন্যুৱেবল অমসুং অতোপ্পগী এম.দবল্যু. ৮৯,৬৩৬ য়াওরি। মখাতানা লৈবাক অসিনা মমিং ওইনা পল্লবদা দীন দয়াল উপাধ্যয় গ্রাম জোতী য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংশিংগী চাদা ১০০গী ইলেক্ত্রিফিকেসন অমসুং প্রধান মন্ত্রী সাহজ বিজলি হর ঘর য়োজনাগী মখাদা য়ুনিভর্সেল হাউসহোল্দ ইলেক্ত্রিফিকেসন (শোভাগ্য) হায়রিবা মরুওইবা খুঙ্গংগী ইলেক্ত্রিফিকেসন এরেনা অনি মপুংফানা লোইশিনখ্রে।
ভারত অসি লেপ্পা লৈতনা অর্বানাইজেসন তৌরি। ২০১১গী সেন্সসকী মতুং ইন্না ভারতকী অর্বান্দা লৈবা মীশিং অসি করোর ৩৭.৭ ওইখ্রে অমসুং ২০৩০ করোর ৬০ ওইগনি হায়না পানরি। সর্ভে অসিনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজন-অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু)না ২০২২দা মীপুম খুদিংমক্তা পক্কা য়ুম অমা পীনবগী পান্দম অদু ফংনবগী লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি হায়না ফোঙদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা এপ্রুব তৌখিবা য়ুম লাখ ১০৯গী মনুংদা য়ূম লাখ ৭০ হেনবনা শানবা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। য়ুম লাখ ৪১ হেনবনা শাবা লোইরদুনা খুৎশিন্নখ্রে। ভারত সরকারনা আত্মানির্ভর ভারত ৩.০গী মখাদা স্কিম অসিগী বজেতরী এলোকেসন অমসুং এক্সত্রা বজেতরী রিসোর্সশিংগী খুত্থাংদা এফ.ৱাই.২১ চহিগী অহেনবা শেনফম ওইনা লুপা করোর ১৮,০০০ কাইথখ্রে। মখাতানা পি.এম.এ.-ৱাই.গী মখাদা সব স্কিম অমা ওইরিবা এফোর্দেবল রেন্তেল হাউস কম্প্লেক্সেস (এ.আর.ঐচ.সি.শিং) মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী থবক মফমশিংগী মবাদা অহোংবা মমলদা অফবা মখলগী ভারাগী য়ুম ফংহন্নবা হৌদোকখ্রে।
ইকোনিক সর্ভে অসিনা মপুংফানা শৌগৎপগী তঙাইফদবশিং, মেন্যুফেকচরিং ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা অনৌবা থৌরাংশিং, মফম চাবশিংদা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎকী পার্নরশীপশিং অমসুং শেন্মীৎলোনগী হীরম খুদিংমক্তা অওনবা পুরকপগা মরী লৈনবশিং উৎখি।