গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে নিৰীক্ষণ, প্ৰতিৰোধ আৰু সতৰ্কতাৰ বাবে নিৰ্দেশাৱলী জাৰি কৰিছে
ক’ণ্টেইনমেন্ট জ’নৰ বাহিৰত সকলো গতিবিধিত অনুমতি
প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থাসমূহ পালন আৰু বিভিন্ন গতিবিধিত এছঅ’পি অব্যাহত ৰাখিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক নিৰ্দেশ
27 JAN 2021 6:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে নিৰীক্ষণ, প্ৰতিৰোধ আৰু সতৰ্কতাৰ বাবে আজি এক নিৰ্দেশাৱলী জাৰি কৰিছে। এই নিৰ্দেশাৱলী ১ ফেব্ৰুৱাৰী,২০২১ৰ পৰা ২৮ ফেব্ৰুৱাৰী,২০২১লৈ কাৰ্যকৰী হ’ব।
নিৰ্দেশাৱলীৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য হ’ল ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে লাভ কৰা সফলতাৰ ধাৰাক আগুৱাই নিয়া। যোৱা চাৰিটা মাহত দেশত সক্ৰিয় আৰু নতুন সংক্ৰমণৰ ঘটনা নিৰন্তৰভাৱে হ্ৰাস পোৱা পৰিঘটনাৰ পৰাই সফলতাৰ প্ৰমাণ পোৱা গৈছে। মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে সম্পূৰ্ণৰূপে উদ্ধাৰ পাবলৈ সাৱধানতা অটুট ৰখা আৰু নিৰীক্ষণ, প্ৰতিৰোধ তথা সতৰ্কতাৰ বাবে জাৰি কৰা নিৰ্দেশাৱলী কঠোৰভাৱে পালন কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য তথা পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে এই ক্ষেত্ৰত নিৰ্দেশাৱলী আৰু এছঅ’পি জাৰি কৰিছে।
নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধঃ
- আৱশ্যক অনুসৰি জিলা প্ৰশাসনে স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশাৱলীসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ক’ণ্টেইনমেন্ট জ’নত সুক্ষ্ম পৰ্যায়ত সতৰ্কতাৰে সীমা অংকণ কৰিব পাৰে। সীমা নিৰ্ধাৰিত ক’ণ্টেইনমেন্ট জ’নৰ ভিতৰত স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰদ্বাৰা জাৰি কৰা প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থাসমূহ অতি সতৰ্কতাৰে পালন কৰা হ’ব।
- স্থানীয় জিলা প্ৰশাসন, আৰক্ষী আৰু পৌৰ নিগম কৰ্তৃপক্ষই এই প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থাসমূহ কঠোৰভাৱে পালনৰ ক্ষেত্ৰত বিহিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব আৰু ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এই ক্ষেত্ৰত বিষয়াসকলৰ দায়িত্ব নিশ্চিত কৰিব।
ক’ভিড-উপযুক্ত আচৰণঃ
- ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰে ক’ভিড-১৯ৰ উপযুক্ত আচৰণ প্ৰচাৰৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব আৰু ফেচ মাস্ক পিন্ধা, হেণ্ড ছেনিটাইজাৰ ব্যৱহাৰ আৰু সামাজিক দূৰত্ব বৰ্তাই ৰখাটো নিশ্চিত কৰিব।
- ক’ভিড-১৯ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি-নিয়মসমূহ দেশৰ সকলো প্ৰান্তত অব্যাহত থাকিব।
নিৰ্ধাৰিত এছঅ’পিৰ সঠিক পালনঃ
- নিম্নোক্ত নিয়মসমূহৰ বাহিৰে ক’ণ্টেইনমেন্ট জ’নৰ বাহিৰত সকলো গতিবিধিত অনুমতি জনোৱা হৈছে:
- সামাজিক/ধৰ্মীয়/ক্ৰীড়া/বিনোদন/শিক্ষা/সংস্কৃতি/ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানৰ বাবে প্ৰেক্ষাগৃহৰ সক্ষমতাৰ ৫০শতাংশ লোকৰ সমাগমত ইতিমধ্যে অনুমতি দিয়া হৈছে। একেদৰে, বন্ধ স্থানত গ্ৰাইণ্ড অথবা স্পেচৰ পৰিধিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ২০০ ব্যক্তিৰ সমাগমত অনুমতি দিয়া হৈছিল। এতিয়া ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ এছঅ’পিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এইধৰণৰ সমাগমত অনুমতি দিয়া হ’ব।
- চিনেমাগৃহ আৰু থিয়েটাৰক ৫০ শতাংশ দৰ্শকেৰে মুকলি কৰিবলৈ ইতিমধ্যে অনুমতি দিয়া হৈছে। এতিয়া তেওঁলোকক অধিক আসন ক্ষমতাৰে কাম পৰিচালনা কৰাৰ নিৰ্দেশ দিয়া হ’ব, যাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি এক সংশোধিত এছঅ’পি জাৰি কৰিব।
- ক্ৰীড়াবিদৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে ছুইমিং পুল মুকলি কৰিবলৈ ইতিমধ্যে অনুমতি দিয়া হৈছে। এতিয়া সকলো ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে ছুইমিং পুল মুকলি কৰাৰ অনুমতি লাভ কৰিব, যাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি এক সংশোধিত এছঅ’পি জাৰি কৰিব।
- বিজনেছ টু বিজনেছ(বিটুবি) প্ৰদৰ্শনী প্ৰেক্ষাগৃহ মুকলি কৰাৰ অনুমতি ইতিমধ্যে দিয়া হৈছিল। এতিয়া সকলো ধৰণৰ প্ৰদৰ্শনী প্ৰেক্ষাগৃহ মুকলি কৰিব পাৰিব, যাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি এক সংশোধিত এছঅ’পি জাৰি কৰিব।
- যাত্ৰীৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান ভ্ৰমণ পুনৰ মুকলিৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে পৰামৰ্শক্ৰমে পৰিস্থিতি অনুসৰি এক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব।
- সময় সময়ে সলনি হোৱা এছঅ’পি বিভিন্ন গতিবিধিৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছেঃ যাত্ৰীবাহী ৰেলৰ চলাচল, বিমান ভ্ৰমণ, মেট্ৰ’ ৰেলসেৱা, স্কুল, উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, হোটেল আৰু ৰেষ্টুৰেণ্ট, শ্বোপিং মল, মাল্টিপ্লেক্স আৰু বিনোদনমূলক উদ্যান, যোগ কেন্দ্ৰ আৰু জিম ইত্যাদি।
স্থানীয় সীমাবদ্ধতাসমূহঃ
- আন্তঃৰাজ্যিক আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰত কোনো ব্যক্তিৰ চলাচল অথবা সামগ্ৰীৰ সৰবৰাহত কোনো সীমাবদ্ধতা নাথাকিব। এইধৰণৰ গতিবিধিৰ বাবে কোনো পৃথক অনুমতি/অনুমোদন/ই-পাৰ্মিটৰ প্ৰয়োজন নাই।
দূৰ্বল তথা সংবেদনশীল লোকৰ সুৰক্ষাঃ
- ৬৫বছৰ বয়সৰ ওপৰৰ লোক, আন ৰোগত আক্ৰান্ত লোক, গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু ১০বছৰ বয়সৰ তলৰ শিশুক প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতা অৱলম্বনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
আৰোগ্য সেতুৰ ব্যৱহাৰঃ
- আৰোগ্য সেতু মোবাইল এপছ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উদগণি যোগোৱা হ’ব।

Ministry of Home Affairs
MHA Guidelines for Surveillance, Containment and Caution
All activities permitted outside Containment Zones
States/ UTs mandated to continue to enforce Containment measures and SOPs on various activities and COVID-Appropriate behavior
27 JAN 2021 6:11PM by PIB Delhi
• Ministry of Home Affairs (MHA) issued an Order today with Guidelines for Surveillance, Containment and Caution, which will be effective from February 1, 2021 and to remain in force upto February 28, 2021.
• The main focus of the Guidelines is to consolidate the substantial gains that have been achieved against the spread of COVID-19 which is visible in the steady decline in number of active and new cases in the country over the last four months. It is, therefore, emphasised that to fully overcome the pandemic, there is need to maintain caution and to strictly follow the prescribed containment strategy focussed on surveillance, containment and strict observance of the guidelines/ SOPs issued by MHA and Ministry of Health & Family Welfare (MOHFW).
Surveillance and Containment
• Containment Zones, if required, shall be carefully demarcated by the district authorities at the micro level, taking into consideration guidelines prescribed by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) in this regard. Within the demarcated Containment Zones, containment measures, as prescribed by MoHFW shall be scrupulously followed.
• Local district, police and municipal authorities shall be responsible to ensure that the prescribed Containment measures are strictly followed and State/ UT Governments shall ensure the accountability of the officers concerned in this regard.
COVID-Appropriate behavior
• State/ UT Governments shall take all necssary measures to promote COVID-19 appropriate behaviour and ensure wearing of face masks, hand hygiene and social distancing.
• National Directives for COVID-19 Management shall continue to be followed throughout the country, so as to enforce COVID-19 appropriate behavior.
Strict adherence to the prescribed SOPs
• All activities have been permitted outside Containment Zones, except for the following, which will be subject to strict adherence of SOPs, as indicated below:
• Social/ religious/ sports/ entertainment/ educational/ cultural/ religious gatherings have already been permitted upto a maximum of 50% of the hall capacity, with a ceiling of 200 persons in closed spaces; and keeping of the size of the ground/ space in view, in open spaces. Now such gatherings will be allowed subject to SOP of the State/ UT concerned.
• Cinema halls and theatres have already been permitted upto 50% of seating capacity. Now they will be permitted to operate at higher seating capacity, for which a revised SOP will be issued by Ministry of Information & Broadcasting in consultation with MHA.
• Swimming pools have already been permitted for use of sports persons. Now swimming pools will be permitted for use of all, for which a revised SOP will be issued by Ministry of Youth Affairs & Sports (MoYA&S) in consultation with MHA.
• Business to Business (B2B) exhibition halls have already been permitted. Now all types of exhibition halls will be permitted, for which a revised SOP will be issued by the Department of Commerce in consultation with MHA.
• For further opening up of international air travel of passengers, Ministry of Civil Aviation (MOCA) may take a decision in consultation with Ministry of Home Affairs (MHA) based on the assessment of the situation.
• SOPs, as updated from time to time, have been prescribed for various activities. These include: movement by passenger trains; air travel; metro trains; schools; higher educational institutions; hotels and restaurants; shopping malls, multiplexes and entertainment parks; yoga centres and gymnasiums, etc. These SOPs shall be strictly enforced by the authorities concerned, who shall be responsible for their strict observance.
Local restrictions
• There shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods including those for cross land-border trade under Treaties with neighbouring countries. No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
Protection of vulnerable persons
• Persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years are advised to take necessary precautions.
Use of Aarogya Setu
• The use of Aarogya Setu mobile App will continue to be encouraged.