କ୍ୟାବିନେଟ
୮୫୦ ମେଗାୱାଟ ରତଲେ ଜଳ ବିଦୁ୍ୟତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୫୨୮୧.୯୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କଲା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ
20 JAN 2021 5:09PM by PIB Bhubaneswar
ନ୍ୟାସନାଲ ହାଇଡ୍ରୋଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ପାୱାର କର୍ପୋରେସନ (ଏନଏଚପିସି) ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଜେକେଏସପିଡିସି)ର ଯଥାକ୍ରମେ ୫୧% ଓ ୪୯% ଇକ୍ୱିଟି ଯୋଗଦାନରେ ଗଠିତ ଏକ ନୂଆ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନି (ଜେଭିସି) ଦ୍ୱାରା ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କିସ୍ତୱାର ଜିଲ୍ଲାଠାରେ ଚେନାବ ନଦୀ ନିକଟରେ ୮୫୦ ମେଗାୱାଟ ରତଲେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ (ଏଚଇ) ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୫୨୮୧.୯୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ
ରତଲେ ଏଚଇ ପ୍ରକଳ୍ପ (୮୫୦ ମେଗାୱାଟ) ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜେଭିସି ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଜେକେଏସପିଡିସିର ଇକ୍ୱିଟି ଯୋଗଦାନ ପୂର୍ବକ ୭୭୬.୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏନଏଚପିସି ୮୦୮.୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଇକ୍ୱିଟି ଏହାର ନିଜସ୍ୱ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଉତ୍ସରୁ ନିବେଶ କରିବ । ୬୦ ମାସର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ରତଲେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ । ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଉତ୍ପାଦନ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଦୁ୍ୟତ ଗ୍ରୀଡରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି
ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାଠାରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦେୟ ଛାଡ଼ କରିବେ, ରାଜ୍ୟ ଜିଏସଟି ଭାଗ (ଯାହା କି ଏସଜିଏସଟି) ଭରଣା କରିବେ, ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ କ୍ରମାଗତ ହ୍ରାସ ପଦ୍ଧତିରେ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ ଛାଡ଼ କରିବେ, ଯାହା କି, ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ୧% ହେବ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ ବର୍ଷରେ ଏହା ବାର୍ଷିକ ୧%ରୁ ୧୨% ହେବ ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଖାପାଖି ୪୦୦୦ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ୫୨୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ପାଇ ଉପକୃତ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପର ୪୦ ବର୍ଷର ଜୀବନଚକ୍ର ସମୟରେ ରତଲେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ୯୫୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦେୟ ହାସଲ କରିବ ।

Cabinet
Cabinet approves the Investment Proposal of Rs. 5281.94 crore for 850 MW Ratle Hydro Power Project
20 JAN 2021 5:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for the investment of Rs.5281.94 crore for 850 MW Ratle Hydro Electric (HE) Project located on river Chenab, in Kishtwar district of Union Territory of Jammu and Kashmir, by a new Joint Venture Company (JVC) to be incorporated between National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) and Jammu & Kashmir State Power Development Corporation Ltd (JKSPDC) with equity contribution of 51% and 49% respectively.
Salient Features
Government of India is also supporting the Union Territory of Jammu and Kashmir by providing grant of Rs. 776.44 crore for Equity contribution of JKSPDC in the JVC to be set up for construction of Ratle HE Project (850 MW). NHPC shall invest its equity Rs.808.14 crore from its internal resources. The Ratle Hydro Electric Project shall be commissioned within a span of 60 months. The Power generated from the Project will help in providing balancing of Grid and will improve the power supply position.
Implementation Strategy
Government of Union Territory of Jammu and Kashmir, to make the Project viable, will extend exemption from levy of Water Usage Charges for 10 years after commissioning of the project, reimbursement of State's share of GST (i.e. SGST) and waiver of free power to the Union Territory of Jammu and Kashmir in a decremental manner, i.e., the free power to the Union Territory of Jammu and Kashmir would be 1% in the 1st year after commissioning of the Project and rising @1% per year to 12% in the 12th year.
Objectives
The construction activities of the Project will result in direct and indirect employment to around 4000 persons and will contribute in overall socio-economic development of the Union Territory of Jammu and Kashmir. Further, Union Territory of Jammu and Kashmir will be benefitted by getting free power worth Rs. 5289 crore and through levy of Water Usage Charges worth Rs.9581 crore from Ratle Hydro Electric Project, during project life cycle of 40 years.