নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগনা ইন্দিয়া ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০২০গী অনিশুবা ইদিসন ফোঙলগনি
19 JAN 2021 10:27AM by PIB Imphal
নিতি আয়োগনা জনুৱারী ২০দা ভর্চ্যুএল ওইনা পাঙথোক্কদবা থৌরম অমদা ইন্দিয়া ইন্নোবেসন ইনদেক্স ২০২০গী অনিশুবা ইদিসন ফোঙগনি। ইন্দেক্স অসি নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভে.কে. সারস্বৎ অমসুং সি.ই.ও. অমিতাব কান্তকী মমাংদা নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন দা. রাজিব কুমারনা ফোঙগনি।
ইনদেক্সকী অনিশুবা ইদিসন ফোঙবনা – ওক্তোবর ২০১৯দা অহানবা ফোঙখি – সরকারনা লৈবাক অসিবু ইন্নোবেসন-দ্রিবেন ইকনোমী অমদা ওলহন্নবা মখা তানা হোৎনরিবা হায়বা উৎলি।
ইন্দিয়ন ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০২০না রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংবু মখোয়না ইন্নোবেসন শৌগৎপগী মরী লৈনবা থবক পাঙথোকপদা য়ুম্ফম ওইরগা রেঙ্ক পীনবা অমদি মখোয়গী মপাঙ্গল অমদি অশোনবশিং অদু তাক্তুনা মখোয়গী ইন্নোবেসন পোলিসীশিং ফগৎহন্নবা মখোয়দা থৌনা হাপ্নবা হোৎনরি। রেঙ্ক পীবগী মওং অসি রাজ্যশিংনা ইন্নোবেসনগী লমদা লৈবাক অসিগী মাংজিল থারিবশিংদগী পরা তমজহৌনবা মওংদা দিজাইন তৌখি। মসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মরক্তা চাংদম্নবা হেনগৎহল্লগনি অসুম্না কম্পিতিতিব ফেদরেলিজম য়োকখৎপা ঙমহল্লগনি।
রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা মখোয়গী থবক পাঙথোক্লিবা অদু মপুং ফানা চাংদম্নবা য়ান্নবা ‘মেজর স্তেৎস’ ১৭, ‘নোর্থ-ইস্ত এন্দ হিল স্তেৎ’ ১০, অমসুং ‘সিতী স্তেৎ এন্দ য়ুনিয়ন তেরিতোরীস’ ৯ হায়না খাইদোকখ্রে। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অসি কেতগোরী অনিদা রেঙ্ক পীখ্রে: আউৎকম অমসুং গভর্নান্স। অপুনবা ওইনা ইন্দিয়ন ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০২০দা ইন্দিকেতর ৩৬ য়াওখি মসিদা হর্দ দেতা (ইন্দিকেতর ৩২) অমসুং কম্পোজিৎ ইন্দিকেতর মরি য়াওরি।
ইন্দিয়া ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০২০ অসি মেত্রিক্স হেন্না পুথোক্তুনা অমসুং ইন্দিয়ন ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমগী হোলিস্তিক আউৎলুক অমা পীদুনা মমাং চহিগী মেথোদোলোজীদা শেমখিবনি। ফ্রেমৱার্ক অসিদা মালেমনা য়ানরবা ইন্নোবেসন ওন্নবা পেরামিতরশিং (রিসর্চ অমসুং দেবেলপমেন্তদা চাদিং তৌখিবা গ্রোস দোমেস্তিক প্রদক্তকী চাং অসিগুম্বা) হাপচিন্নবা অপদেৎ তৌখ্রে , অমরোমদা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী ওইবা অখন্নবা পেরামিতরশিং অদুমক লেংহনখিদে।
ইন্দেক্স অসিনা লৈরিবা মওংশিং অমসুং লৈবাক, রাজ্য অমসুং জিলাগী থাকশিংদা ইন্নোবেসন লৈহন্নবা তোঙান তোঙানবা ফেক্তরশিং কুপ্না এনলাইস তৌবা অদু উৎলি। এনলাইসশিং অসিনা নেস্নেল অমসুং সব-নেস্নেলগী থাকশিংদা পোলিসীমেকরশিংনা ইন্নোবেসনগী কেতলিস্তশিং অমসুং ইনহিবিতরশিং খঙদোকপদা মতেং ওইরগনি।
থৌরম অসি https://www.youtube.com/watch?v=i7AD_1uc0Is&feature=youtu.beদা লাইফ-স্ত্রীম তৌগনি।

NITI Aayog
NITI Aayog to Launch Second Edition of India Innovation Index 2020
19 JAN 2021 10:27AM by PIB Delhi
NITI Aayog will release the second edition of the India Innovation Index 2020 on 20 January in a virtual event. The index will be released by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar in the presence of NITI Aayog Member Dr VK Saraswat and CEO Amitabh Kant.
The release of the second edition of the index—the first was launched in October 2019—demonstrates the Government’s continued commitment towards transforming the country into an innovation-driven economy.
The India Innovation Index 2020 seeks to rank the states and union territories based on their relative performance of supporting innovation, and to empower them to improve their innovation polices by highlighting their strengths and weaknesses. The ranking methodology is designed in a way that states can draw lessons from the national leaders in innovation. Hopefully, this will lead to a healthy competition among the states and union territories, thereby fostering competitive federalism.
The states and union territories have been divided into 17 ‘Major States’, 10 ‘North-East and Hill States’, and 9 ‘City States and Union Territories’, for effectively comparing their performance. The states and union territories have been ranked on two broad categories: outcome and governance. Overall, the framework of India Innovation Index 2020 consists of 36 indicators, which include hard data (32 indicators) and four composite indicators.
India Innovation Index 2020 builds on the previous year’s methodology by introducing more metrics and providing a holistic outlook of the Indian innovation ecosystem. The framework has been updated to include globally considered parameters for measuring innovation (such as the percentage of gross domestic product spent on research and development), while also retaining the parameters specific to the Indian economy.
The index captures the trends and provides detailed analyses of the various factors that drive innovation at the country, state, and district levels. It is believed that these analyses would enable policymakers in identifying catalysts and inhibitors of innovation at the national and sub-national levels.
The event will be live-streamed at https://www.youtube.com/watch?v=i7AD_1uc0Is&feature=youtu.be