যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
‘আইচিটি’ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৰ্দ্ধনৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত আৰু জাপানে সম্পাদন কৰিলে বুজাবুজিৰ চুক্তি
‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিলে ‘যোগাযোগ আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি বিভাগ’ৰ মন্ত্ৰী ৰৱিশংকৰ প্ৰসাদ আৰু জাপানৰ ‘আভ্যন্তৰীণ পৰিক্ৰমা আৰু যোগাযোগ’ মন্ত্ৰী টকেডা ৰিয়’টাই
৫-জি, দূৰ-সংযোগ, সমুদ্ৰ গৰ্ভৰে অপ্টিকেল ফাইবাৰ কেবলৰ সংযোগ, স্মাৰ্ট চিটী আদিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ অংগীকাৰ
15 JAN 2021 5:01PM by PIB Guwahati
‘যোগাযোগ আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি’(আইচিটি) ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৰ্দ্ধনৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত আৰু জাপানে আজি সম্পাদন কৰিলে এক বুজাবুজিৰ চুক্তি।
‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে চুক্তিখনত স্বাক্ষৰ দান কৰে ‘যোগাযোগ, বৈদ্যুতীন আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি বিভাগ’ৰ মন্ত্ৰী ৰৱিশংকৰ প্ৰসাদ আৰু জাপানৰ ‘আভ্যন্তৰীণ পৰিক্ৰমা আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰী’ টকেডা ৰিয়’টাই। চুক্তিখন ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স’ ব্যৱস্থাৰে দুযোপক্ষৰ মাজত বিনিময় কৰা হয়।
চুক্তিখনৰ আধাৰত ভাৰত চৰকাৰৰ যোগাযোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ দূৰ-সংযোগ বিভাগ আৰু জাপানৰ যোগাযোগ মন্ত্ৰালয়ে ৫-জি, দূৰ-সংযোগ, সমুদ্ৰ গৰ্ভৰে অপ্টিকেল ফাইবাৰ কেবলৰ সংযোগ, স্মাৰ্ট চিটী, এতিয়াও সংযোজিত নোহোৱা অঞ্চলসমূহক সংযোজিত কৰিব পৰাকৈ ‘ব্ৰডবেণ্ড সেৱা’ৰ বাবে অধিক উচ্চতাত স্থাপন কৰা মঞ্চ নিৰ্মাণ, দুৰ্যোগ প্ৰবন্ধন আৰু ৰাজহুৱা সুৰক্ষা আদিৰ ক্ষেত্ৰত পৰস্পৰৰ মাজত সহযোগিতা বৰ্দ্ধনৰ অংগীকাৰ কৰা হয়। মন্ত্ৰালয় পৰ্যায়ৰ সহযোগিতাৰ উপৰিও ভাৰত চৰকাৰৰ ‘চি-ডিঅটি’ আৰু ‘আইটিআই লিমিটেড’কে ধৰি ইয়াৰ সৈতে জড়িত জাপনী ঔদ্যোগিক অংশীদাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজৰ সহোযোগিতাকো চুক্তিখনে সামৰি ল’ব।
চুক্তি সম্পাদন অনুষ্ঠানত ‘যোগাযোগ, বৈদ্যুতীন আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি বিভাগ’ৰ মন্ত্ৰী ৰৱিশংকৰ প্ৰসাদে ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজৰ মৈত্ৰী-সম্পৰ্কৰ দীৰ্ঘদিনীয়া ইতিহাস স্মৰণ কৰাৰ লগতে শেহতীয়া ভাবে সম্পাদিত চুক্তিখনে এই সম্পৰ্কক আৰু অধিক মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ দেশৰ মূল ভূ-খণ্ডৰ সৈতে আন্দমান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জক সমুদ্ৰ গৰ্ভৰে পাৰ কৰি নিয়া ‘অপ্টিকেল ফাইবাৰ কেবল’ৰে সংযোজিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জাপানে আগবঢ়োৱা সহযোগিতাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
জাপানৰ ‘আভ্যন্তৰীণ পৰিক্ৰমা আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰী’ টকেডা ৰিয়’টাই ভাৰত আৰু জাপনৰ মাজত সম্পাদিত চুক্তিখনক লৈ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজৰ মৈত্ৰীৰ সম্পৰ্কক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব বুলি অভিমত ব্যক্ত কৰে।

Ministry of Communications
India and Japan Sign MoU to Enhance Cooperation in the Field of ICT
Communications and IT Minister Ravi Shankar Prasad and Japanese Minister for Internal Affairs and Communications Takeda Ryota Signed MoU Virtually
Agree to Work on 5G, Telecom Security, Submarine Optical Fiber Cable, Smart Cities etc.
15 JAN 2021 5:01PM by PIB Delhi
India and Japan signed MoU to enhance cooperation in the field of Information and Communications Technologies today. MoU was signed by Union Minister for Communications, Electronics and IT Ravi Shankar Prasad and the Japanese Minister for Internal Affairs and Communications Takeda Ryota and it was exchanged through a video conference today.
Department of Telecom, Government of India and Ministry of Communications, Government of Japan will enhance mutual cooperation in the field of 5G technologies, telecom security, submarine optical fiber cable system to islands of India, spectrum management, smart cities, high altitude platform for broadband in unconnected areas, disaster management and public safety etc. It has been agreed that apart from Ministry level cooperation, Government of India organization such as C-DOT and ITI Limited along with industry partners from Japan will also part of this cooperation.
Speaking on this occasion the Union Minister for Communication, Electronics and Information Technology Ravi Shankar Prasad highlighted the timely execution of connecting Andaman & Nicobar Islands with submarine optical fiber cable as a great example of cooperation between India and Japan. He further shared the rapid adoption of innovative digital technologies by India during COVID19 pandemic such as AarogyaSetu app, use of Aadhaar Enabled Payment System for doorstep disbursement of cash by India Post, digital hearings in Courts of India and rapid growth of digital payments. He further highlighted that during COVID19, due to attractive polices like PLI and SPECS large amount of investments have come to India in the field of electronics manufacturing. He urged the Japanese electronics industry to invest in India and avail the benefits of the new technologies. Minister further highlighted the great potential India holds for Japanese investors in the field of 5G and 5G based services, Internet of Things, digital health technologies etc.
Japanese Minister Mr. Takeda Ryota expressed happiness on signing of MoU between India and Japan and expressed the commitment of Government of Japan towards mutual cooperation and investments in India.