স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
“ভারতকী শহরশিং অমসুং য়াম্না মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিদা পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০না থবকশিং হৈ-শিংনা পাংথোক্নবা ত্রেনিং পীরগনি; রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংনা হেন্না চাওবা থৌদাং লৌরগনি”: দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দে
কোর্স ৩০০ হেন্না য়াওহন্দুনা সেন্তর ৬০০রোমদা স্কিম হৌদোকখ্রে
দিমান্দ-দ্রিভন স্কিম ত্রেনিংগীদমক দিস্ত্রিক স্কিল কম্মিতীস(দি.এস.সি.) হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবদা মীৎয়েং থম্লি
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০না কেন্দিদেৎ লাখ নিপান ত্রেন তৌবদা মীৎয়েং থম্লি
লৈবাক অসিদা পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ১.০ অমসুং পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ২.০গী মখাদা হেন্না ফবা স্তেন্দর্দাইজ স্কিলিং ইকোসিস্তেম শিজিন্নদুনা নহা কোতি ১.২ হেন্না ত্রেন তৌখ্রে
15 JAN 2021 6:10PM by PIB Imphal
ভারতকী নহাশিং অসি থবক ফংজবা য়াবা স্কিলশিং হৈহন্নবগীদমক স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রিনরশিপ(এম.এস.দি.ই.)কী মন্ত্রালয়না ঙসি প্রধান মন্ত্রী কৌশাল ভিকাস য়োজনা(পি.এম.কে.ভি.ৱাই) ৩.০ হৌদোকখ্রে৷ মসিদা কোর্স ৩০০ হেন্না য়াওহন্দুনা সেন্তর ৬০০রোমদা স্কিম অসি হৌদোক্তুনা দিমান্দ-দ্রিভন স্কিল ত্রেনিংগীদমক দিস্ত্রিক স্কিল কম্মিতীস(দি.এস.সি.) হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবদা মীৎয়েং থম্লি৷
এম.এস.দি.ই.গী ইকাই খুম্নরবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা এম.এস.দি.ই.গী ইকাই খুম্নরবা রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহগা লোইননা ভর্চুয়েল ওইবা থৌরম অমদা পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী অহুমশুবা ইদিসন হৌদোকখ্রে৷ খুঙ্গংগী শেল-থুমগী ফিভম ফহনবা অসিদা মীৎয়েং থমদুনা মালেমগী অমসুং খুঙ্গংগী ওইবা থাক্তা লৈরিবা দিমান্দগী অহোংবশিং অসিগী মতুং ইন্না পি.এম.কে.ভি.ৱাই.৩.০ অসি শেমখিবনি৷
জিলা ৭১৭ অমসুং রাজ্য ২৮/য়ু.তি. নিপানদা হৌদোক্তুনা, ‘অত্মনির্ভর ভারত’ ওইহন্নবা পি.এম.কে.ভি.ৱাই.৩.০না অনৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং জিলাশিং অসিদগী হেন্না মতেং পাংহন্দুনা অমসুং হেন্না থৌদাং লৌহন্দুনা হেন্না ফবা দিসেন্ত্রেলাইজ স্ত্রকচর অমদা পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০ চৎনরগনি৷ স্তেত স্কিল দিভেলপমেন্ত মিসন্স(এস.এস.দি.এম.)গী লুচিং মখাদা দিস্ত্রিক স্কিল কম্মিতীশিং(দি.এস.সি.শিং) অসিনা জিলাগী থাক্তা লৈরিবা গেপ অসি মেনশিনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি৷
“প্রধান মন্ত্রীগী মংলান ওইরিবা “মীয়ামগী খোল্লাউ অমসুং অত্মনির্ভর ভারত অসি জিলাগী থাক্তা স্কিলিং ইকোসিস্তেম লৈহল্লবা মতমদা ফংবা ঙমগনি৷ য়াম্না নৌরিবা লৈবাক অমা ওইবনা ভারতপু মালেম অসিগী স্কিলগী কোনুং ওইহনগদৌরিবা খুদোংচাবশিং অদু লৌশিন্নবা ঐখোয়না ফিরেপ লৌখ্রে৷ ত্রেনিং অসি য়েংশিন্দুনা পি.এম.কে.ভি.ৱাই.৩.০না লোকেল লেভেলদা তঙাই ফদ্রিবা থবক্কী থৌদাংশিং অদু খন্দোক্লগনি অমসুং হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিগা মরী লৈননা নহাশিং স্কিল তাকপি তম্বিরগনি” হায়না ইকাই খুম্নরবা স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রিনর্শিপকী মন্ত্রী মহেন্দ্র নাথ পান্দেনা ফোংদোকখ্রে৷
“স্কিলিং অসি ওবজেক্তিব অমা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী শেল-থুম চাওখৎননবগীদমক তঙাই ফদবা থৌদাং অমনি৷ ঐখোয়না ভারত লৈবাক অসি মালেম অসিগী স্কিলগী কোনুং অমা ওইহনগে অমসুং মসিদগী মালেম অসিগী ইন্দস্ত্রীয়েলগী কোনুং অমা ওইহন্নবগী মংলান অসি মংফাওনহনগে হায়বা তারবদি ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা অমসুং পাক শন্না থবকসিং পাংথোকপা তঙাই ফেদ” হায়না পৱারগী মন্ত্রালয়, ন্যু অমসুং রিনিৱেবল ইনর্জী মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহ অমসুং এম.এস.দি.ই.গী রাজ্যগী মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷
মন্ত্রী অনিমক্তা লোকেল দিমান্দ অসি ফংহনবদা মতেং পাংবা য়াবা অহেনবা কোর্সশিং হাপচিল্লগনি হায়না কেন্দিদেৎশিং অমসুং সেন্তরশিং অসিগী হেদশিং অসিদা থাজবা পীরকখ্রে৷ পি.এম.কে.ভি.ৱাই.১.০ অমসুং ২.০ অসি মাই পাকখিবা অদুগীদমক এম.এস.দি.ই.বু থাগৎলদুনা, এম.পি.শিং অমসুং পি.এম.কে.কে. সেন্তরশিং অসিনা ইন্দস্ত্রীগী অৱাৎপা তঙাই ফদবশিং অসি মেনশিন্নবা লোকেল তেলেন্ত পুল অমা শেম্বগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না হায়রকখিবা অসিনা ‘মীয়ামগী খোল্লাউ’ হায়বা থীম অসি রিকরিং থীম অমা ওইখ্রে৷
স্কিল দিভেলপমেন্তগী মতাংদা অহেনবা ই-পাউগীদমক, মখাগী লিঙ্কশিং অসি মতুং ইনবিয়ু:
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ফেসবুক: www.facebook.com/PMKVYOfficial
স্কিল ইন্দিয়া ফেসবুক: www.facebook.com/SkillIndiaOfficial
স্কিল ইন্দিয়া ত্বিত্তর: www.twitter.com/@MSDESkillindia
স্কিল ইন্দিয়া য়ুত্যুব: https://www.youtube.com/channel/UCzNfVNX5yLEUhIRNZJKniHg

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
“PMKVY 3.0 will take skilling to the remotest of villages and towns in India; States and Districts will have an increased responsibility”: Dr. Mahendra Nath Pandey
Scheme launched in nearly 600 centres with more than 300 courses
Focus on strengthening District Skill Committees (DSC) for demand-driven skill training
PMKVY 3.0 aims to train eight lakh candidates
More than 1.2 Crore youth have been trained/oriented through improved standardized skilling ecosystem in the country under PMKVY 1.0 and PMKVY 2.0
15 JAN 2021 6:10PM by PIB Delhi
In a bid to empower India’s youth with employable skills, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) today launched Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 3.0, in nearly 600 districts making 300+ skill courses available to the youth, making skill development more demand-driven and decentralised in its approach.
Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Union Minister, MSDE launched the third edition of PMKVY in a virtual ceremony along with Shri RK Singh, Hon’ble Minister of State, MSDE. Aimed at supporting the local economy, PMKVY 3.0 has been designed to keep pace with changing demands, both at the global and local levels.
Launched in 717 districts, 28 States/eight UTs, PMKVY 3.0 marks yet another step towards ‘Atmnanirbhar Bharat’. PMKVY 3.0 will be implemented in a more decentralized structure with greater responsibilities and support from States/UTs and Districts. District Skill Committees (DSCs), under the guidance of State Skill Development Missions (SSDM), shall play a key role in addressing the skill gap and assessing demand at the district level. The new scheme will be more trainee- and learner-centric addressing the ambitions of aspirational Bharat.
PMKVY 2.0 has been instrumental in bolstering the skilling ecosystem and with PMKVY 3.0, skill development will usher in a new paradigm with focus on demand-driven skill development, digital technology and Industry 4.0 skills. The Government’s growth agenda is guided by ‘Aatmanirbhar Bharat’ and ‘Vocal for Local’ vision. Keeping this in mind, PMKVY 3.0 is a progressive step towards achieving the vision by establishing increased connect at state, district and block level. PMKVY 2.0 broadened the skill development with inclusion of Recognition of Prior Learning (RPL) and focus on training. With the advent of PMKVY 3.0, the focus is on bridging the demand-supply gap by promoting skill development in areas of new-age and Industry 4.0 job roles
While the National Educational Policy puts focus on vocational training for a holistic growth and increased employability, PMKVY 3.0 role will be a propagator of vocational education at an early level for youth to capitalize on industry-linked opportunities
Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Minister of Skill Development & Entrepreneurship, said, “Prime Minister’s vision of “Vocal for local and Atmanirbhar Bharat can only be achieved by furthering the skilling ecosystem to the district level. As a young nation, we’re poised to seize the opportunities that will make India the Skill Capital of the World. By taking the bottom-up approach to training, PMKVY 3.0 will identify job roles that have demand at the local level and skill the youth, linking them to these opportunities.”
“The increased role of district administrations and MPs in mentoring and monitoring the training programs under the schemes will bring in greater local connect. PMKVY 3.0 will encourage healthy competition between states by making available increased allocation to those states that perform better,” he added.
Shri RK Singh, Union Minister of State (I/C) Ministry of Power, Ministry of New and Renewable Energy and Minister of State, MSDE, said, “Skilling is not an objective but a necessary prerequisite for the economic growth of the country. We need to move with speed and scale if we have to fulfil the vision of making India the skill capital of the world and from there, the industrial capital of the world.”
The launch saw participation of various Members of Parliament and Skill Development Ministers from six states. Candidates from Pradhan Mantri Kaushal Kendras (PMKKS) in Meerut, Uttar Pradesh; Satna, Madhya Pradesh; Meethapur, Badarpur; Cuttack, Odisha; South Delhi also interacted with the ministers, and shared inspirational experiences of how skill training has transformed their lives and taken them closer to fulfilling their aspirations. In a freewheeling discussion, candidates spoke about additional courses they felt the need to train in their respective centres.
Both ministers assured candidates and heads of PMKK centres that they would be provided the additional courses that will help them cater to local demand. Amid messages congratulating MSDE for the success of PMKVY 1.0 and 2.0, ‘vocal for local’ emerged as a recurring theme, as all MPs and PMKK centres spoke about the need to build a local talent pool that can cater to industry demands.
The event was graced by the august presence of Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Union Minister, MSDE, Shri RK Singh, Union Minister of State (I/C) Ministry of Power, Ministry of New and Renewable Energy and Minister of State, MSDE, Shri. Praveen Kumar, Secretary, MSDE, Shri Atul Kumar Tiwari, Additional Secretary, MSDE and Dr. Manish Kumar, MD and CEO, National Skill Development Corporation (NSDC). Shri AM Naik, Chairman, NSDC and Group Chairman, L&T also remotely addressed the event, highlighting the efforts made by NSDC in accelerating the skilling ecosystem and announced the launch of L&T Skill Trainers Academy Mumbai.
Members of Parliament from eight constituencies across the country interacted with Dr. Mahendra Nath Pandey and Shri RK Singh to talk about skill development efforts in their states and welcomed the third phase of PMKVY. Additionally, State Skill Ministers from six states — Gujarat, Odisha, Assam, Haryana, Uttar Pradesh and Karnataka — extended their best wishes to the program.
For more information on Skill Development, please follow the links below:
PMKVY Facebook: www.facebook.com/PMKVYOfficial
Skill India Facebook: www.facebook.com/SkillIndiaOfficial
Skill India Twitter: www.twitter.com/@MSDESkillindia
Skill India YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzNfVNX5yLEUhIRNZJKniHg