କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ଦେଶର ଉପାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ସମେତ ସମସ୍ତ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0
ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ 6ଟି ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଲେ କଟକସ୍ଥିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ
300ରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ 600 କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ଯୋଜନା
ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିବ ଅଧିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ସହାୟତା
ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ନିମନ୍ତେ ଜିଲ୍ଲା ଦକ୍ଷତା ସମିତିର ସୁଦୃଢ଼ିକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
ଆଠ ଲକ୍ଷ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଲାଗି ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0ର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ପିଏମକେଭିୱାଇ 1.0 ଓ 2.0 ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ 1.2 କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ
ଉନ୍ନତ ମାନର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ପରାମର୍ଶ
15 JAN 2021 6:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏସଡିଇ) ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ (ପିଏମକେଭିୱାଇ-3.0) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ଅଧିକ ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ଏବଂ ବିକେନ୍ଦ୍ରିକୃତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପାଖାପାଖି 600 ଜିଲ୍ଲାରେ 300ରୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏମଏସଡିଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମାରୋହରେ କରିଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ଏମଏସଡିଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆରକେ ସିଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ଢାଞ୍ଚାକୁ ଉଭୟ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବଦଳୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ଦେଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
28ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର 717ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ହେଉଛି ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0କୁ ଅଧିକ ବିକେନ୍ଦ୍ରିକୃତ ଢାଞ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଚାହିଦା ଆକଳନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମିଶନ (ଏସଏସଡିଏମ)ର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଜିଲ୍ଲା ଦକ୍ଷତା ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିବ। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତର ଆଶାଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ନୂଆ ଯୋଜନା ଅଧିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ହେବ।
ଦେଶରେ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏମକେଭିୱାଇ 2.0 ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ମାଧ୍ୟମରେ ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି 4.0 ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇ ଦେଶର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ନୂତନ ସୋପାନକୁ ନେଇଯିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସରକାରଙ୍କର ବିକାଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଏବଂ ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ସଂଳକ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଓ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇ ଆବଶ୍ୟକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ପୂର୍ବ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ମାନ୍ୟତା (ଆରପିଏଲ) ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା କାରଣରୁ ପିଏମକେଭିୱାଇ 2.0 ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତାରିତ କରିପାରିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0ରେ ଚାହିଦା-ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯିବା ସହିତ ନୂତନ ଯୁଗର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ 4.0 ରୋଜଗାର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ।
ପୂର୍ବରୁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବାବସ୍ଥାର ଆଦ୍ୟ ଭାଗରେ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇ ଶିଳ୍ପ ସଂଯୁକ୍ତ ଅବସରଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଯାଇପାରିବ।
ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ଓ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମେ ଏପରି ଅବସରଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ରାଜଧାନୀରେ ପରିଣତ କରିବ। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉପର ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପିଏମକେଭିୱାଇ 3.0 ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଚାହିଦା ଥିବା ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ ଏବଂ ଏସବୁ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବ।”
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଲାଗି ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସାଂସଦମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଭୂମିକା ରହିବ ଯାହାକି ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଅଧିକ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉଦ୍ୟମିତା, ଶକ୍ତି, ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆରକେ ସିଂ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଜରୁରି ଆବଶ୍ୟକତା। ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ରାଜଧାନୀ ଏବଂ ସେଠାରୁ ଶିଳ୍ପ ରାଜଧାନୀରେ ପରିଣତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ହେବ।
ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମେରଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସତନା, ଦକ୍ଷିଣ ଦିଲ୍ଲୀର ମିଠାପୁର ଓ ବଦରପୁର, ଓଡ଼ିଶାର କଟକସ୍ଥିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେକେ)ର ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେମାନେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ତାଲିମ କିପରି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲର ନିକଟତର ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ମୁକ୍ତ ଭାବେ ମତ ରଖିଥିଲେ।
ସ୍ଥାନୀୟ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବ ବୋଲି ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଏବଂ ପିଏମକେକେ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ପିଏମକେଭିୱାଇ 1.0 ଓ 2.0ର ସଫଳତା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ’ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହାର ନୂଆ ସଂସ୍କରଣ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭାର ଏକ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଏହା ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେମାନେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରବୀଣ କୁମାର, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅତୁଲ କୁମାର ତିୱାରି, ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନଏସଡିସି)ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଡ. ମନୀଷ କୁମାର ପ୍ରମୁଖ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏନଏସଡିସିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଏଲଆଣ୍ଡଟିର ଗ୍ରୁପ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏଏମ ନାୟକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେବା ସହିତ ଦେଶରେ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାରେ ଏନଏସଡିସିର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଏଲଆଣ୍ଡଟି ସ୍କିଲ ଟ୍ରେନର୍ସ ଏକାଡେମୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
8ଟି ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସାଂସଦମାନେ ଦୁଇ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ପିଏମକେଭିୱାଇର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହାଛଡ଼ା ଗୁଜରାଟ, ଓଡ଼ିଶା, ଆସାମ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଆଦି ଛଅଟି ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଯୋଜନାର ସଫଳତା କାମନା କରିଥିଲେ।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦୟାକରି ନିମ୍ନ ଲିଙ୍କ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତୁ:
ପିଏମକେଭିୱାଇ ଫେସବୁକ: www.facebook.com/PMKVYOfficial
ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଫେସବୁକ : www.facebook.com/SkillIndiaOfficial
ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଟୁଇଟର: www.twitter.com/@MSDESkillindia
ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁଟ୍ୟୁବ: https://www.youtube.com/channel/UCzNfVNX5yLEUhIRNZJKniHg

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
“PMKVY 3.0 will take skilling to the remotest of villages and towns in India; States and Districts will have an increased responsibility”: Dr. Mahendra Nath Pandey
Scheme launched in nearly 600 centres with more than 300 courses
Focus on strengthening District Skill Committees (DSC) for demand-driven skill training
PMKVY 3.0 aims to train eight lakh candidates
More than 1.2 Crore youth have been trained/oriented through improved standardized skilling ecosystem in the country under PMKVY 1.0 and PMKVY 2.0
15 JAN 2021 6:10PM by PIB Delhi
In a bid to empower India’s youth with employable skills, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) today launched Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 3.0, in nearly 600 districts making 300+ skill courses available to the youth, making skill development more demand-driven and decentralised in its approach.
Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Union Minister, MSDE launched the third edition of PMKVY in a virtual ceremony along with Shri RK Singh, Hon’ble Minister of State, MSDE. Aimed at supporting the local economy, PMKVY 3.0 has been designed to keep pace with changing demands, both at the global and local levels.
Launched in 717 districts, 28 States/eight UTs, PMKVY 3.0 marks yet another step towards ‘Atmnanirbhar Bharat’. PMKVY 3.0 will be implemented in a more decentralized structure with greater responsibilities and support from States/UTs and Districts. District Skill Committees (DSCs), under the guidance of State Skill Development Missions (SSDM), shall play a key role in addressing the skill gap and assessing demand at the district level. The new scheme will be more trainee- and learner-centric addressing the ambitions of aspirational Bharat.
PMKVY 2.0 has been instrumental in bolstering the skilling ecosystem and with PMKVY 3.0, skill development will usher in a new paradigm with focus on demand-driven skill development, digital technology and Industry 4.0 skills. The Government’s growth agenda is guided by ‘Aatmanirbhar Bharat’ and ‘Vocal for Local’ vision. Keeping this in mind, PMKVY 3.0 is a progressive step towards achieving the vision by establishing increased connect at state, district and block level. PMKVY 2.0 broadened the skill development with inclusion of Recognition of Prior Learning (RPL) and focus on training. With the advent of PMKVY 3.0, the focus is on bridging the demand-supply gap by promoting skill development in areas of new-age and Industry 4.0 job roles
While the National Educational Policy puts focus on vocational training for a holistic growth and increased employability, PMKVY 3.0 role will be a propagator of vocational education at an early level for youth to capitalize on industry-linked opportunities
Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Minister of Skill Development & Entrepreneurship, said, “Prime Minister’s vision of “Vocal for local and Atmanirbhar Bharat can only be achieved by furthering the skilling ecosystem to the district level. As a young nation, we’re poised to seize the opportunities that will make India the Skill Capital of the World. By taking the bottom-up approach to training, PMKVY 3.0 will identify job roles that have demand at the local level and skill the youth, linking them to these opportunities.”
“The increased role of district administrations and MPs in mentoring and monitoring the training programs under the schemes will bring in greater local connect. PMKVY 3.0 will encourage healthy competition between states by making available increased allocation to those states that perform better,” he added.
Shri RK Singh, Union Minister of State (I/C) Ministry of Power, Ministry of New and Renewable Energy and Minister of State, MSDE, said, “Skilling is not an objective but a necessary prerequisite for the economic growth of the country. We need to move with speed and scale if we have to fulfil the vision of making India the skill capital of the world and from there, the industrial capital of the world.”
The launch saw participation of various Members of Parliament and Skill Development Ministers from six states. Candidates from Pradhan Mantri Kaushal Kendras (PMKKS) in Meerut, Uttar Pradesh; Satna, Madhya Pradesh; Meethapur, Badarpur; Cuttack, Odisha; South Delhi also interacted with the ministers, and shared inspirational experiences of how skill training has transformed their lives and taken them closer to fulfilling their aspirations. In a freewheeling discussion, candidates spoke about additional courses they felt the need to train in their respective centres.
Both ministers assured candidates and heads of PMKK centres that they would be provided the additional courses that will help them cater to local demand. Amid messages congratulating MSDE for the success of PMKVY 1.0 and 2.0, ‘vocal for local’ emerged as a recurring theme, as all MPs and PMKK centres spoke about the need to build a local talent pool that can cater to industry demands.
The event was graced by the august presence of Dr. Mahendra Nath Pandey, Hon’ble Union Minister, MSDE, Shri RK Singh, Union Minister of State (I/C) Ministry of Power, Ministry of New and Renewable Energy and Minister of State, MSDE, Shri. Praveen Kumar, Secretary, MSDE, Shri Atul Kumar Tiwari, Additional Secretary, MSDE and Dr. Manish Kumar, MD and CEO, National Skill Development Corporation (NSDC). Shri AM Naik, Chairman, NSDC and Group Chairman, L&T also remotely addressed the event, highlighting the efforts made by NSDC in accelerating the skilling ecosystem and announced the launch of L&T Skill Trainers Academy Mumbai.
Members of Parliament from eight constituencies across the country interacted with Dr. Mahendra Nath Pandey and Shri RK Singh to talk about skill development efforts in their states and welcomed the third phase of PMKVY. Additionally, State Skill Ministers from six states — Gujarat, Odisha, Assam, Haryana, Uttar Pradesh and Karnataka — extended their best wishes to the program.
For more information on Skill Development, please follow the links below:
PMKVY Facebook: www.facebook.com/PMKVYOfficial
Skill India Facebook: www.facebook.com/SkillIndiaOfficial
Skill India Twitter: www.twitter.com/@MSDESkillindia
Skill India YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzNfVNX5yLEUhIRNZJKniHg