মৎস্য, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়
দেশজুৰি এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাৰ স্থিতি
11 JAN 2021 3:11PM by PIB Guwahati
দেশত ১১জানুৱাৰী, ২০২১লৈকে ১০খন ৰাজ্যৰ মাজতে এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা সীমাবদ্ধ হৈ আছে৷ ৰাজস্থানৰ টং, কাৰাউলি, ভিলৱাৰা জিলা আৰু গুজৰাটৰ ভালছাদ, বদোদৰা আৰু ছুৰাট জিলাত কাউৰী আৰু হাঁহ প্ৰব্ৰজিত/বনৰীয়া পক্ষীৰ মৃত্যুৰ কাৰণ যে এই ভাইৰাছ সেয়া আইচিএআৰ-এনআইএইচএছএডি নিশ্চিত কৰিছে। ইয়াৰ বাদেও ছাড়াও উত্তৰাখণ্ডৰ কোটদ্বাৰ আৰু দেৰাডুনত বহু কাউৰি মৰা পৰিছে। নতুন দিল্লীত কাউৰী আৰু সঞ্জয় হ্রদত হাঁহো মৰিছে।
ইয়াৰ উপৰি মহাৰাষ্ট্রৰ পাৰবাণী জিলাত বয়লাৰ আৰু মুম্বাই, থানে, ডাপোলি, বিদত কাউৰী এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাত মৃত্যু হৈছে।
হাৰিয়ানাত সংক্রমণ প্রতিহত কৰিবলৈ সংক্রমিত পক্ষী নিধন কাৰ্য অব্যাহত ৰাখিছে৷ হিমাচল প্রদেশলৈ এটা কেন্দ্রীয় দল ৰাওনা হৈছে আৰু মহামাৰীৰ কেন্দ্রস্থলত লৈ আজি তদন্ত আৰম্ভ কৰিছে।
ৰাজ্যসমূহক মানুহৰ মাজত সজাগতা গঢ়ি লোৱাৰ বাবে ব্যাপক প্রচাৰ চলোৱাৰ লগতে এই সম্পৰ্কত কোনো ভুল তথ্য যাতে প্ৰচাৰ নহয়, সেই লৈ সতৰ্ক হ’বলৈ কোৱা হৈছে৷ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত জলাশয়, চৰাইৰ মাংসৰ বজাৰ, চিৰিয়াখানা, বয়লাৰ ফার্ম ইত্যাদি স্থানত নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ কোৱা হৈছে। তদুপৰি, পক্ষীৰ মৃতদেহ উপযুক্তভাবে মাটিত পুতি থোৱাৰ লগতে বয়লাৰ ফার্মসমূহৰ আশেপাশে জৈৱ নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ পৰামর্শ দিয়া হৈছে। তদুপৰি, পক্ষী নিধন অভিযান কৰাৰ সময়ত যাতে যথেষ্ট পৰিমাণে পিপিই কিট আৰু অন্যান্য আনুষংগিক সঁজুলি থাকে সেই বিষয়ে দৃষ্টি ৰাখিবলৈ কোৱা হৈছে। ইয়াৰ বাবে পশুপালন আৰু দুগ্ধ উদ্যোগ বিভাগৰ সচিবে ৰাজ্যসমূহৰ পশুপালন বিভাগক নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ ৰাখিবলৈ কয়৷ তদুপৰি, কোনো কাৰণতে যাতে এই ৰোগ পক্ষীৰ পৰা মানুহৰ শৰীৰত বিয়পি নপৰে তাৰ বাবে স্বাস্থ্য বিভাগৰ সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিবলৈ কোৱা হৈছে৷

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
11 JAN 2021 3:11PM by PIB Delhi
Till January 11, 2021, Avian Influenza has been confirmed in 10 states of the country. ICAR- NIHSAD has confirmed death of crows and migratory/wild birds in Tonk, Karauli, Bhilwara districts of Rajasthan; and Valsad, Vadodara and Surat districts of Gujarat. Further, death of crows were confirmed in Kotdwar and Dehradun districts of Uttarakhand. In Delhi, crows and ducks, respectively, were reported dead in New Delhi and Sanjay lake areas.
Additionally, outbreak of Avian influenza has been among poultry in Parbhani district while AI is confirmed from Mumbai, Thane, Dapoli, Beed in crows in Maharashtra.
In Haryana, culling of infected birds is underway for the control and containment of the spread of the disease. A Central team has visited Himachal Pradesh and will reach Panchkula on 11 January, 2021 for carrying out monitoring the epicentre sites and conducting epidemiological investigation.
States have been requested to build awareness among the public and avoid the spread of misinformation. States/ UTs have been requested to increase surveillance around water bodies, live bird markets, zoos, poultry farms, etc. along with proper disposal of carcass, and strengthening of bio-security in poultry farms. Moreover, maintaining adequate stock of PPE kits and accessories required for culling operations. Secretary DAHD requested State Animal Husbandry departments to ensure effective communication and coordination with Health authorities for close vigilance of the disease status and avoid any chances of jumping of the disease into humans.